Wie
kent het niet, na een stressvolle werkdag kom je thuis met een
pijnlijke rug en nek. Na een tijdje kunnen deze klachten zich opstapelen
en uiteindelijk escaleren. Toch kun je via enkele simpele stappen de
pijn danig verminderen. Wij sommen enkele handige tips op om van die
vervelende nek- en rugklachten af te komen.
Pijn in de rug komt
vaak voort uit een slechte lichaamshouding. Kies daarom steeds een
geschikte bureaustoel en stel hem correct in. Zet de zithoogte zo dat je
knieën een hoek van 90 tot 105 graden maken. Je armleuningen zouden net
iets hoger moeten komen als de hoogte waarom je ellebogen op de bureau
liggen.
Probeer steeds rechtop te zitten met ontspannen schouders
en verander af en toe lichtjes van houding anders zet je bepaalde
spieren en wervels onder te grote druk. Probeer om het uur een beetje te
stappen. Ga eens een koffietje halen, print een documentje af, of ga
eens naar het wc. Plaats je werkobjecten steeds in een werkcirkel rond
je, dingen die je niet nodig hebt mag je best wat verder weg plaatsen.
Probeer
je nek wat te ontlasten door je klavier en beeldscherm recht voor je te
zetten. De ideale afstand van jezelf tot het beeldscherm bedraagt een
60 à 70 centimeter, zorg ervoor dat je net over je scherm kan heen
kijken en maak af en toe kleine, korte bewegingen met je hoofd. Zo maak
je je nek los en zorg je voor een korte adempauze.
In het Nieuw-Zeelandse Christchurch is vandaag een 100 jaar oude
whisky uit een bevroren krat gehaald in het Canterbury Museum. De krat
werd begin dit jaar gevonden onder het ijs van Antarctica, en stond een
maand lang in een speciale ruimte om langzaam te ontdooien.
De whisky was een eeuw geleden begraven door de poolreiziger Ernest
Shackleton (1874-1922). Whiskykenners zijn opgetogen dat de fles
ontdooid is. Nu is het mogelijk om met een injectienaald wat drank uit
de fles te halen en die in een Schotse brouwerij na te maken. Dan kan
geproefd worden wat Shackleton 100 jaar geleden had willen opdrinken.
De
Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907
en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in
1908 een hut, waar ze de kisten met whisky begroeven. Door gebrek aan
voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken.
Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen
achterlaten omdat de winter intrad.
Installatie automatisch stopsysteem op spoor schiet op
Installatie automatisch stopsysteem op spoor schiet op
Het gaat vooruit met de aanleg van het automatisch stopsysteem TBL1+,
dat moet verhinderen dat treinen door het rood rijden. Dat staat
vandaag in De Morgen. De installatie van het stopsysteem werd versneld
na de ramp in Buizingen zes maanden geleden, waarbij achttien doden
vielen.
Inmiddels heeft 40 procent van de risicovolle seinen TBL1+. Begin dit
jaar was dat nog maar een kwart. Seinen waar veel treinen passeren met
hoge snelheid worden als prioritair beschouwd, aldus
spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.
Ook bij spooroperator
NMBS, die ervoor moet zorgen dat de treinstellen een TBL1+-ontvanger
krijgen, is er vooruitgang. In totaal moeten 1.121 locomotieven en
motorstellen onder handen worden genomen. Doel voor eind dit jaar is 31
procent af te werken. Eind dit jaar moet ook 31 procent van de
locomotieven met het systeem uitgerust zijn.
De vakbonden zijn
tevreden met de vooruitgang, maar vragen zich af waarom het zo moeizaam
ging. "Veiligheid was duidelijk geen prioriteit van de NMBS vóór
Buizingen. Want als het moet, dan lukt het blijkbaar wel", luidt het
daar.
Opel Antwerpen is dan wel door moeder General Motors (GM)
doodverklaard, de autofabriek aan de Noorderlaan heeft vorig jaar nog
wel winst geboekt, blijkt uit het jaarverslag van General Motors
Belgium, zoals de fabriek officieel heet.
Ondanks de kelderende vraag naar Antwerpse Astra's en de lange
productieonderbrekingen door economische werkloosheid en sociale onrust
schreef het bedrijf zwarte cijfers. Over het hele jaar 2009 bleef er een
nettowinst van 11,91 miljoen euro over.
De winst staat in
schril contrast met de sombere toekomstperspectieven van de fabriek
sinds GM op 21 januari bekendmaakte de Antwerpse fabriek te willen
sluiten, luidt het in de krant De Tijd.
Volgens
ABVV-hoofdafgevaardigde Rudi Kennes bevestigen de resultaten "dat GM met
Opel de kip met de gouden eieren slacht. De sluitingsbeslissing was een
zuivere politieke keuze van de GM-directie", aldus Kennes. Volgens de
vakbondsman was Opel Antwerpen, met uitzondering van de crisisjaren 2004
en 2007, bijna altijd winstgevend
Deep Blue Something is een Amerikaanse rockband uit Denton, Texas.
Deep Blue Something bestaat uit de broers Todd en Toby Pipes en Kirk Tatom, Clay Bergus en John Kirtland. De band werd in 1993 opgericht en hun eerste album, 11th Song, kwam datzelfde jaar uit. In de zomer van 1996 scoorden ze hun grootste hit met "Breakfast At Tiffany's", die tot nummer 5 in de Billboard Hot 100 bereikte. Het liedje was geïnspireerd op de film Roman Holiday, maar de zanger vond een andere film met Audrey Hepburn een betere titel. Het album Home werd goud in de Verenigde Staten.
Het vervolgalbum Byzantium (1998) werd alleen buiten Amerika uitgebracht. In 2001 volgde hun vooralsnog laatste cd, het eponieme Deep Blue Something.
Shoppen doet je niet alleen beter voelen, het doet je ook beter
slapen. Dat zegt professor Jim Horne toch. Shoppen heeft namelijk drie
grote voordelen: het houdt de hersenen bezig, je komt in het daglicht en
het verandert de hersengolven tijdens de slaap.
Om beter te slapen raadt hij aan 'om wandelingen in een steeds
veranderende omgeving, zoals windowshoppen, te maken' of een heet bad te
nemen. Pillen, drankjes en andere regels moeten vergeten worden.
"Waarom? Omdat ze de natuurlijke slaperigheid niet bevorderen."
Niet: sporten Sporten
bijvoorbeeld wordt vaak aangeraden om beter te slapen. Hoewel een
fysiek afmattende sportsessie inderdaad kan leiden tot een diepe(re)
slaap, blijft dat effect niet overeind als het lichaam koel blijft. Het
is dus niet de beweging maar de verhoogde temperatuur van het lichaam
door het sporten die je slaperig maakt.
Heet bad Vandaar
dat een heet bad hetzelfde effect heeft. Badschuim helpt trouwens het
bad langer warm te houden, en zo de slaperigheid te bevorderen.
Toch
moet je geen schrik hebben dat je in slaap valt in bad: het warme water
doet je bloed sneller stromen, en maakt je dus eerst wakkerder. Het is
pas na het afdrogen, waardoor het lichaam afkoelt en begint te
overcompenseren dat de slaap komt.
Wandelen en windowshoppen Ook
wandelen in een veranderende omgeving, zoals windowshoppen of een stad
bekijken, helpt je slapen. Dat komt omdat je brein aan het werk wordt
gezet, met steeds nieuwe prikkels. Een kruiswoordraadsel, een sudoku of
tv kijken werkt niet omdat het veel kleinere delen van je brein
gebruikt. Diepe gesprekken met mensen of nieuwe mensen ontmoeten dan
weer wel. Zolang je maar beweegt, interageert en druk bezig bent.
Voeten niet echt moe De
vermoeidheid na een dag wandelen aan zee, in een museum of door
winkelstraten is dus niet (enkel) door 'de frisse lucht' of het wandelen
zelf, maar door de steeds nieuwe prikkels die je brein ontvangt. "Ik
vermoed zelfs dat de pijnlijke voeten niet echt komen van het rondlopen,
maar een hulpkreet zijn van je hersenen om te zeggen dat het genoeg
is", voegt Horne er aan toe.
Hersenstructuur Bijkomend
voordeel is dat je niet alleen beter gaat slapen, maar ook dat je
hersenstructuur voordelige veranderingen ondergaat door de nieuwe dingen
die je die dag hebt opgepikt. Die tonen zich op hersenscans onder de
vorm van periodieke, trage trillingen.
Oudere mensen die deze
trage trillingen vertonen zijn flexibeler en denken sneller, al is nog
niet bewezen dat een drukke oude dag het brein ook echt jong houdt.
Daglicht En
er is nog een voordeel van wandelen in de buitenlucht: het daglicht.
Licht heeft een krachtige invloed op de interne lichaamsklok en vooral
op de timing van onze slaap. Het kan slaperigheid overdag verminderen,
terwijl gebrek aan licht net slaap opwekt.
Vandaar dat zoveel
ouderen zo slecht slapen: ze komen weinig buiten, en hun lichaamsklok
raakt totaal in de war. Ook de dutjes overdag kunnen het slapen 's
nachts bemoeilijken. Dat geldt ook voor baby's: maak het niet té donker
tijdens hun dutjes zodat ze zich zeker niet 'overslapen'.
Eén op vier Britse vrouwen draagt kledij in maat 46 of meer. Kledij
voor grote maten is dan ook een van de snelst groeiende takken in de
mode-industrie, en in het totaal goed voor bijna 4,5 miljard euro in het
Verenigd Koninkrijk alleen. Geen wonder dus dat ook mode-ontwerpers
zoals Marc Jacobs mee op de trein springen.
Vele winkels bereiden zich intussen voor om deze vrouwen van modieuze
kledij te voorzien. Sommige voorzien zelfs in maat 48 of 50, andere
kiezen voor dikkere modepoppen. Maar de vrouwen zelf zijn nog niet
tevreden. Ze vinden dat de kledij te weinig past bij een rond figuur en
dat kleren in grote maten minder modieus zijn.
De Britse vrouw
koopt het vaakst maat 40 (31 procent) en 42. 15 procent draagt maat 44,
25 procent kiest voor een 46 of een hogere maat.
Anderzijds
herzien sommige winkels de maten naar beneden. Een maat 40 of 42 vandaag
is groter dan vroeger. Het idee is dat vrouwen zich goed voelen over
zichzelf en hun lichaam omdat ze een 'kleine' maat hebben, en blijven
terugkomen. Dit heeft echter tot gevolg dat je niet in elke winkel
dezelfde maat hebt, wat klanten bijzonder vervelend vinden.
De
graatmagere modellen liggen al een tijdje onder vuur, en terzelfdertijd
wordt een voller figuur gepromoot. Model Crystal Renn (maat 44) en
ontwerper Mark Fast die enkel modellen met maat 40 en 42 de catwalk op
stuurde, zouden daar een grote rol in hebben gespeeld.
"We
worden steeds dikker, en dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
De grote maten zijn dus geen nichemarkt meer, maar worden in tegendeel
een belangrijk onderdeel van de mode-industrie", aldus modeanaliste
Tamara Sender van Mintel.
Het Nederlandse Zoo Parc Overloon heeft er een bijzondere inwoner
bij. Het dierenpark mocht immers een zeldzame, maar kerngezonde rode
panda verwelkomen.
Volgens het dierenpark stellen baby en moeder het goed. Voorlopig is het
jong nog te klein om aan het grote publiek voorgesteld te worden.
In
Azië leven er nog slechts 2.500 van deze pandasoort. Daarom zijn
verschillende dierentuinen gestart met het kweken van deze pandasoort.
Of u er zich het hoofd over breekt of niet, Franse wetenschappers
hebben voor ons allemaal uitgevogeld hoe je het perfecte glas bubbels
moet schenken. Op dezelfde manier als een glas bier, zo blijkt.
Gérard Liger-Belair en zijn collega's testten twee inschenkmethodes. De
ene houdt in dat je de champagne giet in een rechtopstaand glas, de
andere was het laten 'glijden' van de drank langs de glaswand van een
schuin gehouden glas, zoals je een biertje inschenkt.
De laatste
methode behield het CO2-gehalte in de drank dubbel zo goed, wellicht
omdat het een 'zachtere' methode was. Meer CO2 betekent meer bubbels en
dus meer smaak.
Smaak, aroma en mondgevoel Vooral
de bubbels zijn van belang bij het drinken van champagne, zo bleek al
uit eerdere studies. De bubbels zijn de essentie van champagnes en
schuimwijnen, en brengen zowel smaak, aroma als mondgevoel over.
De
studie bevestigt ook het belang van koeling voor het serveren
champagne. 3 à 4 graden Celcius is perfect, en helpt ook om het
CO2-verlies bij het inschenken te beperken.
Het was (en is) iets waar de meeste ouders op staan: dat kinderen hun
bord leegeten. Zo zijn ze zeker dat ze genoeg hebben gegeten, en dan
wordt er geen voedsel verspild en weggegooid. Maar net die raad zou aan
de basis kunnen liggen van overgewicht. Wie altijd zijn bord leegeet,
zou zich wel eens systematisch kunnen 'overeten' omdat er niet wordt
gestopt als het genoeg is geweest.
Vier op vijf Britten geven toe dat ze blijven eten ook al hebben ze
eigenlijk genoeg. Ze voelen zich verplicht om alles op te eten, of ze
staan er niet bij stil dat je eten kan en mag laten liggen.
Eet je bord leeg De
meeste volwassenen bewijzen met een beschuldigende vinger naar het
mantra 'eet je bord leeg'. 90 procent van de Britten is opgegroeid met
dat principe, zo bleek uit een bevraging van de dieetorganisatie Lighter
Life.
Opscheppen Maar ook de portie wordt
vaak fout ingeschat. De helft van de vrouwen schept evenveel op als hun
man, waardoor ze evenveel eten terwijl ze dagelijks toch een pak minder
energie nodig hebben. Ze geven zelfs dezelfde portie aan hun kinderen.
Een kwart van de mannen zegt dan weer te veel te eten omdat hun vrouw te
veel opschept.
Meer waar voor je geld De
supergrote, goedkope porties helpen dit fenomeen nog in de hand. 71
procent van de mensen laten zich verleiden door de (veel) grotere
porties omdat ze maar een beetje duurder zijn dan de kleinere porties.
Dit geldt voor meeneemkoffies, chips, broodjes en zelfs chocoladerepen.
Dat ze zo 100 tot 400 calorieën extra opnemen, dringt niet door.
Zelfs
goede voornemens verdwijnen als sneeuw voor de zon als we zo'n
aantrekkelijke deal zien verschijnen. We kunnen niet weerstaan aan het
idee meer waar voor ons geld te krijgen, met de bekende
(gezondheids)gevolgen.
Eten als gewoonte "Dit
onderzoek bewijst hoe goedkope voeding, niet stilstaan bij de juiste
portie en promoties mensen verleiden om te overeten", aldus
psychotherapeute Mandy Cassidy van Lighter Life.
De grotere
porties hebben nog een nadeel: ze maken ons lichaam gewoon aan veel
eten. Eten wordt een gewoonte, en ons lichaam past zich snel aan aan
gewoontes. Eten wordt dan gauw iets waar het naar verlangt.
Dubbel zo groot Een
onderzoek van de Britse voedingsorganisatie bleek dat heel wat bereide
maaltijden, taarten en drankjes veel in portie waren toegenomen de
laatste 20 jaar. Een lasagne is dubbel zo groot, een koffiekoek ging van
50 naar 70 gram. Een Amerikaans onderzoek stelde hetzelfde fenomeen
vast. Hamburgers zijn er dubbel zo groot, pastamaaltijd soms zelfs vijf
keer zo groot.
Kwallenplaag Spaanse kust eist al 700 slachtoffers deze week
Kwallenplaag Spaanse kust eist al 700 slachtoffers deze week
De Spaanse Costa's bereidden zich eerder deze week al voor op een grote
kwallenplaag dreigde. De maatregelen konden echter niet voorkomen dat
deze week al 700 mensen door deze dieren aangevallen werden, dat maakt
een woorvoerder van de Costa Blanca bekend.
Het is volop chaos
aan de Mediterrane kust in Spanje, een invasie van kwallen bezorgde al
honderden zwemmers pijnlijke beten. Op een normale zomerdag vallen er
dagelijks slechts een vijftal slachtoffers van kwallen in Spanje. De
dieren zijn klein en transparant, waardoor ze moeilijk te detecteren en
te bestrijden zijn. Nochtans zeggen Spaanse zeebiologen dat er deze
zomer over het algemeen minder kwallen aanwezig zijn dan vorige jaren.
Lottowinnares van 1,3 miljoen dacht dat ze 85 euro won
Lottowinnares van 1,3 miljoen dacht dat ze 85 euro won
Van een leuke verrassing gesproken! De 18-jarige Britse Stacey
Bywater prees zichzelf al erg gelukkig met 85 euro extra zakgeld die ze
met de lotto had gewonnen. Achteraf bleek ze pardoes alle cijfers juist
te hebben. En dat was goed voor liefst 1,3 miljoen euro.
Stacey, uit Holmfirth in West Yorkshire, wist dat ze vier van de zes
getallen juist geraden had en was blij met de 70 Engelse pond die ze op
die manier won met de lotto. Die zou ze goed besteden tijdens haar
vakantie in Turkije. Vader Gary ontdekte echter dat dochterlief alle zes
cijfers juist had. De jackpot van 1,1 miljoen (meer dan 1,34 miljoen
euro) pond was de hare.
Mini Cooper cabrio De
verpleegster wil het geld in de familie houden. Haar oudere zus krijgt
een huis en ook haar ouders krijgen een vette cheque om te verhuizen.
Zichzelf schenkt ze een Mini Cooper cabrio, waarvoor ze wel nog eerst
haar rijbewijs moet halen.
Stacey Bywater is overigens niet
zinnens haar carière als verpleegster op te geven. "Ik werk met kinderen
en dat vind ik top. Dat blijf ik doen. Maar het geld zal mijn leven
veranderen", bekent ze aan SkyNews.
De geplande trip naar Turkije met haar familie en vrienden gaat gewoon door.
Voor de kust van Duinbergen Knokke-Heist zwemt al enkele dagen de
langsnuit dolfijn Rudolf. Het beest laat zien hoe het vissen vangt en
springt daarbij zelfs hoog uit water. Zijn capriolen zijn een ware
toeristenattractie. Een langsnuit dolfijn is een kleine soort dolfijn
die graag acrobatische toeren uithaalt zich normaal vooral in tropische
wateren ophoudt.
Dierenpark Planckendael bij Mechelen verwelkomt met Lah'byb en Loubna
twee borelingen bij de Arabische oryxen. Het was al vijf jaar geleden
dat er nog een geboorte bij deze bedreigde antilopensoort werd
opgetekend. Het park telt ondertussen zeven exemplaren.
In 1972
stierf de laatste wilde Arabische oryx, maar via kweek in dierentuinen
is de antilopesoort voorlopig gered. Dankzij herintroductie komen ze
tegenwoordig weer op enkele plaatsen in de natuur voor. In Oman leven
vandaag honderd dieren en in Saoedi-Arabië zowat vierhonderd. Bovendien
zijn er plannen om het dier uit te zetten in Jordanië, Koeweit en Syrië.
Stropen blijft echter ook nu nog een bedreiging.
De Arabische
oryx leeft voornamelijk in de stenige woestijnen van Saoedi-Arabië en
Oman. Een gebied met extreme temperatuursverschillen, waar in jaren geen
druppel regen kan vallen en waar zware zandstormen waaien. Arabische
oryxen kunnen 25 tot 30 kilometer per nacht afleggen.
De barbecue als caloriebom: 3.000 calorieën per keer
De barbecue als caloriebom: 3.000 calorieën per keer
Bij de zomer horen terrasjes, ijsjes en barbecues. Net die
zomeractiviteiten kunnen er gevaarlijk veel kilo's doen bijkomen. Vooral
een barbecue blijkt een verbogen caloriebom: één gezellig avondje eten
blijkt gemiddeld liefst 3.000 calorieën op te leveren.
Dat is bijna het dubbele dat een gemiddelde vrouw per dag mag eten, en
een derde meer dan de calorie-opname voor de gemiddelde man. Naast te
veel calorieën bevatten de geliefde barbecues ook te veel vet en te veel
zout. En dan werden de drankjes er nog niet eens bijgeteld.
Eetfestijn Nochtans
is niet de barbecue op zich die het gevaar vormt, maar wel hoe de
gemiddelde liefhebber hem organiseert: als een groot, lang eetfestijn.
Barbecues duren langer dan een gemiddeld avondmaal, dus eet je vanzelf
al meer. Gemiddeld worden ook meer stukken vlees voorzien dan je zou
eten bij een normaal maal. Gasten voelen zich vaak verplicht om alles te
proberen, waarbij ze zich overeten.
Nog een laatste... De
verschillende 'rondes' helpen dit nog in de hand: één laatste hapje,
nog een béétje aardappelsla of een stukje worst voor het goestingske, en
voor je het weet heb je twee tot drie keer zoveel gegeten als normaal.
De vaak ongezonde bijgerechten (aardappelsla, frieten, lookboter) werken
dit nog verder in de hand, en die twee blaadjes sla en drie stukjes
tomaat bieden echt geen tegengewicht.
7 stukken vlees Op
een gemiddelde (Britse) barbecue verschijnen twee worstjes, anderhalve
burger, twee kippenbouten, anderhalve saté en een klein stukje vis op
het bord. Daar komt nog een gebakken aardappel, wat sla, pastasalade en
verschillende lepels mayonaise en andere dressings bij.
Er wordt
afgesloten met twee desserts, wat alles bij elkaar 3.000 calorieën
oplevert. Zonder dranken dus, die per blikje bier (200 calorieën), glas
wijn (130 calorieën) of glas frisdrank (125 calorieën), ook enorm
kunnen oplopen.
Alsof dat nog niet genoeg is, bevat de gemiddelde barbecue ook dubbel zoveel zout dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Oplossing De
oplossing is niet de barbecue afschaffen of beknibbelen op zomers
plezier. Maar door het principe aan te passen kom je al een heel eind.
Voorzie minder vlees per persoon, meer groenten en minder vettige
sauzen. Leer als gast te weigeren als je genoeg hebt, en luister naar de
signalen van je lichaam.
Superbacterie wereldwijd verspreid via plastische chirurgie
Superbacterie wereldwijd verspreid via plastische chirurgie
Veel westerlingen kiezen voor een esthetische ingreep in India, wat de verspreiding van NDM-1 in de hand werkt.
Plastische chirurgie-patiënten hebben een nieuwe soort superbacterie
verspreid die resistent is voor bijna alle antibiotica. Momenteel wordt
de bacterie vooral aangetroffen in Zuid-Azië en Groot-Brittanië, maar
wetenschappers menen dat ze wereldwijd zal verspreid raken. Dat meldt de
BBC.
Veel ziekenhuisinfecties die al moeilijk behandelbaar waren, zijn nog
beter bestand geworden tegen geneesmiddelen wegens een recent ontdekt
gen dat tussen verschillende soorten bacteriën kan 'springen'.
Het
zogenaamde NDM-1-gen werd voor het eerst in twee soorten bacteriën -
Klebsiella pneumoniae en Escherichia coli - geïndentificeerd door
Timothy Walsh van de universiteit van Cardiff. Ze werden gedragen door
een Zweedse man die in een ziekenhuis in India verbleef. Wat zorgwekkend
is, is dat deze bacteriën ook resistent blijken voor antibiotica die
als een laatste middel worden ingeschakeld bij noodbehandelingen van
superbacteriën.
Naar India voor cosmetische ingreep In
een nieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd door Walsh en Karthikeyan
Kumarasamy van de universiteit van Madras, ging men na hoe vaak de
bacteriën met NDM-1 voorkomen in het zuiden van Azië en in
Groot-Brittannië, waar reeds verschillende gevallen werden vastgesteld.
Ziekenhuispatiënten met verdachte symptomen werden daarbij onderzocht.
In twee Indiase ziekenhuizen vond men respectievelijk 44 mensen (1,5
procent van de onderzochte patiënten) en 26 mensen (8 procent) die de
bacterie droegen.
Ook in Pakistan, Bangladesh werd de bacterie
aangetroffen. In Groot-Brittannië werden 37 gevallen vastgesteld: vaak
gaat het om patiënten die recent naar India of Pakistan reisden om er
een cosmetische ingreep te ondergaan.
"India is ook een populaire
bestemming bij andere Europeanen en Amerikanen die voor plastische
chirurgie kiezen", waarschuwt de studie, die gepubliceerd werd in
vakblad The Lancet. "Het is waarschijnlijk dat NDM-1 wereldwijd
verspreid zal raken."
Alarmerend potentieel NDM-1-bacteriën
blijken bestand te zijn tegen tegen alle antibiotica, behalve
tigecycline en colistin. En in sommige gevallen zijn zelfs die niet in
staat om infecties terug te dringen. Nog verontrustender is dat het
NDM-1-gen teruggevonden werd in dna-structuren die makkelijk gekopieerd
en overgedragen kunnen worden tussen bacteriën. "Dit creëert een
alarmerend potentieel tot verspreiding en diversificatie", zegt het
onderzoek. "Door het toenemende luchtverkeer en migratie kunnen
bacteriën steeds sneller tussen landen en continenten reizen."
Johann
Pitout van de Canadese universiteit van Calgary roept op om iedereen
die om medische redenen in India verblijft, te screenen op
multi-resistente bacteriën vooraleer de medische verzorging in het
thuisland van de patiënt verder kan worden gezet.
Vrouwen spenderen een groot deel van hun leven aan het fornuis, de
gemiddelde Britse dame is namelijk twee en een half jaar van haar
volwassen leven bezig met koken. De gemiddelde man daarentegen raakt
slechts aan 1,4 jaar.
Mannen helpen Uit de
cijfers van de Britse enquête blijkt wel dat de tijd dat vrouwen met
koken bezig zijn gehalveerd is in de laatste 50 jaar, toch zijn het nog
steeds de dames die het vaakst aan het fornuis staan. 75 procent van de
maaltijden worden nog steeds bereid door vrouwen.
Meer dan acht
op de tien vrouwen zijn meer dan een uur bezig met koken na het werk, in
het weekend is dat dubbel zo lang. Zo komt de gemiddelde vrouw aan
negen uur per week, een totaal van 2,51 jaar tussen haar 18de en haar
65ste. De reden waarom vrouwen minder lang achter het fornuis staan is
niet alleen dankzij de hulp van mannen, de moderne technologie zorgt ook
voor tijdswinst.
Vier op tien meisjes voelt zich schuldig over wat ze eten
Vier op tien meisjes voelt zich schuldig over wat ze eten
Vier op tien Britse meisjes tussen 11 en 15 jaar voelt zich schuldig
over wat ze eten. Het resultaat is dat ze vaak op dieet gaan. Bij
jongens is dit 20 procent. Hier zijn verschillende verklaringen voor:
de druk om te voldoen aan het schoonheidsideaal, maar ook emotioneel
eten en het gedrag van hun moeder.
"Schuldig voelen over eten is niet ongewoon bij meisjes. Het toont de
druk aan die vrouwen op zichzelf zetten om te voldoen aan de normen over
gewicht en uiterlijk. Dit start al op jonge leeftijd en wordt vaak
geleerd van de moeder", verklaart Michelle Strutton van kledingketen
Mintel die het onderzoek liet uitvoeren.
Geen invloed van sterren De
invloed van superslanke sterren, die vaak ook trots zijn op hun extreme
diëten, wordt door de meisjes weggewuifd. "Maar enkele meisjes gaven
toe dat ze beïnvloed worden door de beelden in de showbizzpers. De
invloed van klasgenoten of leeftijdsgenoten is waarschijnlijk veel
groter", aldus Strutton. 16 procent van de meisjes zegt dan ook iemand
te kennen die extreem veel is vermagerd.
Troostvoeding Meer
meisjes dan jongens grijpen naar voedsel om zich te troosten. 34
procent van de meisjes grijpt naar eten als ze zich verdrietig voelen,
tegenover 21 procent van de jongens. Dit emotioneel eten leidt dan weer
vaker tot de schuldgevoelens omdat niet kon worden weerstaan aan de
verleiding.
Ouders De invloed van de ouders
is ook niet te onderschatten. Kinderen uit gezinnen die samen eten,
hebben een gezondere houding tegenover eten. Kinderen met over- en
ondergewicht hebben meer kans om apart te eten, voor de tv te eten of
diepvriesmaaltijden te verorberen.
Snacks gedumpt Ook
de eetgewoonten worden maar zelden veranderd. Wie opgevoed wordt met
frieten, pizza en chips zal deze maar zelden inwisselen voor fruit en
groenten. Al is er wel één lichtpuntje: alle tieners probeerden gezonder
te eten door minder chocoladerepen of snoepen meer te kopen.
Minder sport Meisjes
sporten ook minder dan jongens, wat het risico op gewichtstoename (wat
ze proberen vermijden) en een slechtere gezondheidstoestand net groter
maakt.
Dit onderzoek is het zoveelste in de rij om aan te tonen
dat veel jongeren, en dan vooral meisjes, een disfunctionele relatie
hebben met eten.
"Om te vermijden dat deze tieners een leven
lang diëten en een ongezond lichaamsbeeld hebben, moet de nadruk liggen
op gezonde voeding", zo besluit het rapport.
Wereldwijd maken wetenschappers zich op voor de grootste kikkerjacht
ooit. De komende twee maanden gaan onderzoekers verspreid over veertien
landen op zoek naar levende exemplaren van de gouden pad, de
schijftongkikker en andere soorten die soms al decennia niet meer gezien
zijn.
Geen enkel dier wordt meer bedreigd dan de amfibieën. Een derde van de
soorten zou met uitsterven bedreigd zijn. Dat heeft te maken met het
verdwijnen van traditionele habitats van amfibieën, zoals bossen en
moerasland.
Ziektes slaan zwaar toe De
kikkers krijgen bovendien af te rekenen met schimmelziektes. Vooral
chytridiomycosis houdt lelijk huis. De ziekte heeft bijvoorbeeld de in
Costa Rica overvloedig aanwezige gouden pad in minder dan een jaar van
de kaart geveegd. Een gouden pad ontdekken zou dan ook een ware
bekroning voor de missie zijn.
Projectleider
Robin Moore koestert in ieder geval de hoop een aantal kikkers terug te
vinden, hoewel sommige soorten al decennialang niet meer gesignaleerd
zijn. "Een aantal jaren geleden was ik in Ecuador op zoek naar een soort
die al twaalf jaar niet meer gezien was. Ik was niet hoopvol, maar na
een dag vonden we één van die kleine groene kikkers", verklaart hij op
de site van de Britse openbare omroep BBC.
De wetenschappers
hopen hun missie af te ronden voor de aanvang van een VN-conferentie die
in oktober plaatsvindt in Japan. Daar buigt de internationale
gemeenschap zich opnieuw over maatregelen om het verlies aan
biodiversiteit tegen te gaan.
Doorbraak in onderzoek naar Alzheimer dankzij Belg
Doorbraak in onderzoek naar Alzheimer dankzij Belg
Een Belgische vorser heeft een ontdekking gedaan die het mogelijk
maakt om met quasi volledige zekerheid toekomstige gevallen van
Alzheimer te voorspellen. Dat staat in een studie die is gepubliceerd in
het vakblad American Medical Association's Archives of Neurology.
Geert De Meyer van de Universiteit Gent en zijn collega's van het
Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) analyseerden de
voorbije jaren gegevens van meer dan 400 oude mensen: 114 van hen
beschikten over normale normale cognitieve functies, 200 hadden lichte
cognitieve problemen en 102 mensen hadden de ziekte van Alzheimer.
De
vorsers identificeerden proteïnen die aanwezig zijn in de
cerebrospinale vloeistof. Ze troffen die aan bij 90 procent van de
mensen met Alzheimer, bij 72 procent van de mensen met lichte cognitieve
problemen en 36 procent van de mensen met normale cognitieve functies.
Die
resultaten werden vervolgens opnieuw bestudeerd via kleinere
steekproeven en de vorsers ontwikkelden uiteindelijk een model dat
toestaat om met bijna 100 procent zekerheid te voorspellen wie de ziekte
van Alzheimer zou krijgen.
Volgens cijfers van de
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden wereldwijd ongeveer 37 miljoen
mensen aan dementie. In het merendeel van de gevallen ligt de ziekte
van Alzheimer aan de basis.