Vrouw koopt pakje sigaretten en herkent overleden echtgenoot op verpakking
Vrouw koopt pakje sigaretten en herkent overleden echtgenoot op verpakking
Een man in een ziekenhuisbed, in coma en aan machines. Het is een typisch beeld op een pakje sigaretten, in de hoop rokers af te schrikken. Maar voor de familie Nizet was het om een andere reden schrikken. Want op de foto staat hun overleden vader Joseph. En niemand die weet hoe die foto daarop terechtkwam.
De familie Nizet is boos, vertelt ze aan Het Nieuwsblad. Boos op sigarettenproducent Philip Morris, boos op de Europese dienst die verantwoordelijk is voor de foto’s van zieke mensen die tegenwoordig op sigarettenpakjes staan.
In het Waalse Ougrée, bij Luik, kocht de weduwe van Joseph Nizet afgelopen woensdag een pakje L&M. Ze had er eerst niet op gelet, maar toen ze de foto op het pakje beter bekeek, kromp haar maag ineen. Die zieke man, dat was haar echtgenoot Joseph, die zes jaar geleden stierf aan een beroerte.
Dé vraag is: hoe komt die foto in godsnaam op dat pakje? Sterker nog: wie heeft überhaupt die foto genomen? Want iedereen van het gezin is formeel: toen hij in coma in het ziekenhuis lag, heeft niemand het in zijn hoofd gehaald om daar een foto van te maken.
Tabaksgigant Philip Morris, die L&M op de markt brengt, treft geen schuld voor het gebruik van de foto. De FOD Volksgezondheid levert die aan, en is op zijn beurt een doorgeefluik. Het is de algemene directie voor de gezondheid en voedselveiligheid van de Europese Commissie die de beelden bezorgt. Die dienst was niet bereikbaar voor commentaar.
Met deze zeven maatregelen moet private huurmarkt boost krijgen Verhuurder krijgt alle macht van Homans
Met deze zeven maatregelen moet private huurmarkt boost krijgen
Verhuurder krijgt alle macht van Homans
Liesbeth Homans (N-VA) trekt voluit de kaart van de verhuurders om de povere huurmarkt te doen heropleven. Ze kunnen straks rekenen op een pak meer voordelen én centen. ‘Dit moet eigenaars weer stimuleren om de huurmarkt op te gaan.’
De huurmarkt is sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) plant nu een omwenteling met zeven opvallende maatregelen die zich vooral op de verhuurders richten.
1. Elke kleine reparatie moet in contract staan
Het is een bekend fenomeen: de huurder of verhuurder herstelt een kleinigheid aan het huis, maar enkele jaren later blijkt dat problemen te veroorzaken. ‘Als je dan wil aantonen wie verantwoordelijk is, moet je naar de vrederechter’, zegt Homans. ‘Intussen wordt het pand niet verhuurd en staat het gewoon leeg.’
De oplossing: een verplichting om bij alle herstellingswerken – hoe klein ook – een document te ondertekenen en dat bij het huurdossier te voegen.
Verhuurders zullen ook verplicht zijn altijd een plaatsbeschrijving op te stellen, conform de richtlijnen van de overheid. ‘Dat is meteen in het voordeel van de huurder die erna komt’, zegt Homans.
2. Huurcontract van negen jaar wordt de norm
Homans wil af van de kortetermijncontracten en voert de huurcontracten van negen jaar weer in als de vaste norm. ‘Het creëert stabiliteit op de markt en biedt de verhuurder zekerheid over zijn inkomsten en geeft woonzekerheid aan de huurder. Alleen als beide partijen samen voor een kortlopend contract kiezen, zal dat nog mogelijk zijn.’
3. Stevige subsidies voor wie goedkoop verhuurt
Homans belooft ook een stevige financiële tegemoetkoming voor verhuurders die zich specifiek richten op lagere lonen. In ruil daarvoor zullen de verhuurders zich aan een bepaalde maximumprijs moeten houden en moeten ze voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld negen jaar) op die manier blijven verhuren. Dat systeem wordt onder meer in Frankrijk al toegepast.
Homans benadrukt dat het niet de bedoeling is op termijn de sociale huurmarkt te verwaarlozen. ‘Maar we moeten ook iets doen voor de groep die net te veel verdient voor een sociale woning, en net te weinig om een eigen huis te kopen.’
4. Geld voor verhuurders om zélf discriminatie aan te pakken
Discriminatie op de huurmarkt is een groot probleem. Verhuurders gooien vaak de deur dicht voor leefloners, voor allochtone gezinnen en voor alleenstaande mannen of vrouwen met kinderen. Homans wil vol inzetten op zelfregulering: ‘We hebben de verhuurderssyndicaten nodig om hun klanten te sensibiliseren en te zeggen wat mag en niet mag.’
Dat betekent ook dat de praktijktests – het zogeheten ‘mystery shopping’ – niet meer aan de orde zijn. Homans geeft opnieuw aan dat ze ‘tegen dat principe is’.
De syndicaten zullen jaarlijks subsidies krijgen, die ze naar eigen goeddunken kunnen besteden om de discriminatie op de huurmarkt aan te pakken of om verhuurders beter te informeren over de regels inzake de vereiste woningkwaliteit.
5. Wie zonnepanelen legt of extra isoleert, mag dat doorrekenen
‘We gaan de verhuurders moeten stimuleren en misschien ook verplichten bijvoorbeeld dakisolatie te leggen of dubbelglas te steken’, zegt Homans. ‘Het is logisch dat ze daar iets voor terugkrijgen. Ik vind dan ook dat ze dat voor een stuk mogen doorrekenen in de huurprijs.’
6. Voor renovaties mag huurder uit huis gezet worden
‘Sommige woningen hebben echt dringend nood aan renovatie’, zegt Homans. ‘Maar het is vaak moeilijk de noodzakelijke werken te doen omdat het contract niet stopgezet kan worden.’
De minister wil het daarom een stuk gemakkelijker maken het huurcontract om die reden tijdelijk of permanent stop te zetten. ‘Soms flirt een pand met de grens van ongeschiktheid of onbewoonbaarheid. Dan is het ook in het belang van toekomstige huurders om de woonkwaliteit in het oog te houden.’
Homans benadrukt dat het ‘niet de bedoeling is die huurders van vandaag op morgen op straat te zetten’.
7. Alternatief voor ‘stigmatiserende’ OCMW-waarborg
Verhuurders beginnen nu vaak al te huiveren als een huurder een waarborg van het OCMW bovenhaalt. ‘Zo’n waarborg werkt heel stigmatiserend’, zegt Homans.
Ze wil daarom zelf starten met een ‘anonieme’ huurwaarborg van de Vlaamse overheid. ‘Wij storten die waarborg op de rekening van de huurder en spreken samen een afbetalingsplan af. Zij kunnen dat geld dan rechtstreeks betalen aan de eigenaar.’ Op die manier wil Homans ook komaf maken met het cash betalen van de waarborg.
Bart De Wever: ‘Humor is gevaarlijk in de politiek'
De grootste zot van ons land
Bart De Wever: ‘Humor is gevaarlijk in de politiek'
‘Ik ben de luxe van de irrelevantie kwijt.’ Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in zijn eerste dubbelinterview met Urbanus. De Tijd bracht de komiek en de politicus samen voor de eerste aflevering van de zomerreeks ‘Zielsverwanten’.
Advertentie
Bart De Wever groeide op met Urbanus. De komiek uit Tollembeek heeft op zijn beurt veel sympathie voor de N-VA-voorzitter, hoewel hij zichzelf geen Vlaams-nationalist noemt. Urbanus: ‘Ik beschouw mijzelf als superlinks omdat ik tegen het establishment durf te schoppen. Met ideologie heeft dat weinig te maken. Toen VTM opkwam, zagen ze bij de VRT de commerciële omroep als een bende marginalen. Dus ben ik voor de marginalen gaan werken. Nu is de tendens in cultuur en media er een van anti-N-VA. Dat geeft mij extra sympathie voor de N-VA.’
Zielsverwanten | Urbanus en Bart De Wever
We brachten de twee samen op het kantoor van De Wever in het Antwerps stadhuis voor een gesprek over humor, hun wederzijds voorliefde voor tegendraadsheid en een leven in de schijnwerpers. De Wever, over hun verwantschap: ‘Ik herken veel van mezelf in Urbanus. Hij schopt met zijn humor al jaren tegen heilige huisjes, hij stelt schalks klassieke, vastgeroeste denkbeelden ter discussie. Ik doe dat ook, maar op een serieuze manier. Au fond is dat hetzelfde. Ik vind het altijd knap als mensen tegen de stroom oproeien, want je moet de verdraagzaamheid van de heersende elite niet overschatten. Wie veel over tolerantie spreekt, is er vaak een spaarzame beoefenaar van.’
‘Humor is gevaarlijk in mijn stiel’, zegt De Wever in het interview. ‘Ik ben de luxe van de irrelevantie kwijt. Hoe minder stemmen, hoe meer onzin je kunt uitkramen.’
Twee fietsers botsten deze ochtend in volle vaart op ministers Alexander De Croo (Open Vld) en Maggie De Block (Open Vld), toen ze het portier van hun auto open zwaaiden op weg naar de federale ministerraad.
Fietsen in Brussel is niet altijd een pretje en in de buurt van de Wetstraat moet je al zeker uitkijken. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zwaaide als eerste haar portier open, toen een nietsvermoedende fietser voorbijreed. Het lukte hem niet om op tijd te remmen waardoor hij tegen het portier van de auto botste. De fietser kwam er gelukkig maar met de schrik van af én het nummer van De Block, om de zaak desnoods nadien verder af te handelen.
De fietser was zo de kluts kwijt dat hij eerst niet leek door te hebben wie De Block was. "Als ik niet opneem, stuur me dan een berichtje, want ik zit in de ministerraad", zei De Block, waarop de man vraagt: "Bent u minister?" Vervolgens lacht De Block: "Ja, van Volksgezondheid", zich duidelijk bewust van de ironie van de zaak.
Weer prijs Even later was het weer prijs, maar dan voor Alexander De Croo. Zijn slachtoffer liep een lichte verwonding op aan zijn hand, die verzorgd werd in de ambtswoning van de premier. Maar net als de andere fietser, vervolgde hij nadien ook verder zijn weg. De Croo gaf meteen toe dat hij in fout was. Net als Maggie De Block, excuseerde hij zich uitvoerig tegen zijn slachtoffer en probeerde de man zo goed mogelijk te helpen.
Jambon heeft pv aan zijn broek wegens pesterijen op zijn kabinet
Jambon heeft pv aan zijn broek wegens pesterijen op zijn kabinet
Wat wil je van zo een bende
De federale inspectiediensten hebben een pro justitia opgesteld tegen N-VA-vicepremier Jan Jambon, over een onthaalmedewerkster die door het veiligheidspersoneel gepest zou zijn op het kabinet van de minister. De medewerkster ontkent wel dat de zaak door de minister niet werd aangepakt: “Mijn klacht betreft niet de minister maar een aantal externe veiligheidsagenten.”
Dag Allemaal pakt dinsdag groot uit met het verhaal. Het weekblad schrijft dat de vrouw maandenlang gepest werd zonder dat Jambon of anderen op zijn kabinet ingrepen. Uiteindelijk kwam het tot inspecties door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, waarbij inbreuken werden vastgesteld. Er werd ook een pro justitia - zeg maar een proces-verbaal - opgesteld dat intussen bij de auditeur-generaal van het Brusselse arbeidshof zit.
“Formeel gezien zijn we inderdaad in overtreding”, bevestigt Jambons woordvoerder. Dat Jambon niet heeft ingegrepen, spreekt hij echter met klem tegen. Nadat de situatie geanalyseerd werd, kreeg de vrouw in juli een nieuwe werkplek. Het kabinet nam ook contact op met de veiligheidsfirma, “die op hun beurt maatregelen ten aanzien van hun personeel hebben genomen”. Al zijn de mensen wel nog steeds actief op het kabinet.
Slachtoffer verdedigt Jambon
Ook de vrouw zelf neemt de minister niets kwalijk, zo stelt ze in een reactie via het kabinet. “Ik wil onderstrepen dat het onjuist is om te zeggen dat de minister niets heeft gedaan om tussen te komen in mijn situatie”, luidt het. “Mijn klacht betreft niet de minister maar een aantal externe veiligheidsagenten.”
De onthaalmedewerkster heeft nooit gewild dat de zaak publiek zou worden gemaakt en spreekt van een leugenachtig artikel. “Ik ben gechoqueerd door de inhoud van het artikel en door de technieken die de journaliste heeft gebruikt om mij te contacteren”, hekelt ze. “Ik ga ook niet alle onwaarheden uit het artikel rechtzetten.”
Er zijn in elk geval wel maatregelen getroffen, bevestigt ook zij. Ze heeft het over “meerdere gesprekken” met haar oversten, die inderdaad geleid hebben tot een nieuwe functie in een afzonderlijk bureau, weg van het onthaal. “Geen ideale oplossing”, maar het zorgde ervoor dat ze “iets minder” in contact kwam met de pesters.
Ongewenst seksueel gedrag
Niettemin werd enkele maanden na de functiewissel toch nog een pro justitia opgesteld. Daarin is sprake van verschillende inbreuken, waaronder “geen maatregelen nemen om een einde te maken aan daden van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk”, zo blijkt uit een foto van Dag Allemaal.
Dat er toch nog inspecties kwamen, is volgens Jambons woordvoerder het gevolg van de initiële klacht die bepaalde zaken in gang had gezet. En de pro justitia heeft met name te maken met het gebrek aan een verplichte preventieadviseur op het kabinet, vervolgt hij. Iets wat naar verluidt op de meeste kabinetten ontbreekt. Het kabinet-Jambon bekijkt alvast of daar een mouw aan kan worden gepast. Als “baas” van het kabinet is het proces-verbaal op Jambons naam opgesteld.
Persoonlijk gesprek
Of de zaak nog een juridisch staartje krijgt, valt af te wachten. Volgens Jambon lijkt het met de vrouw sinds haar functiewissel goed te gaan. “Dat heeft ze me vandaag nog eens bevestigd in een persoonlijk gesprek”, klinkt het nog. De vrouw zelf geeft aan dat ze het mentaal wel nog moeilijk heeft. “Jammer genoeg wordt het door dit artikel nog moeilijker”, betreurt ze.
Jambon zelf onderstreept nog dat hij het welzijn van al zijn medewerkers enorm ter harte neemt. “Ik maak van een goede sfeer op de werkvloer een groot punt”, besluit hij.
Geen commentaar
FACT Group, de externe beveiligingsfirma die de drie betrokken veiligheidsagenten in dienst heeft, wil niet ingaan op “een persoonlijke zaak die het onderwerp uitmaakt van een rechtszaak”. “Onze onderneming respecteert uiteraard de arbeidswetgeving en wij passen bijgevolg de desbetreffende procedures toe. De nodige maatregelen werden genomen in dit precies geval”, besluit Philippe Defechereux van FACT Group.
Inderdaad, het is de politieke kaste die alles naar de knoppen geholpen heeft. Denken aan hun steeds maar groter wordende bende profiteurs die veel moeten verdienen om weinig concreets bij te brengen. Ze weten van geen hout nog pijlen te maken en verergeren steeds maar weer de situatie met hetzelfde recept. Daaraan zie je dat die mensen niet kunnen nadenken...tijd voor anderen, geleerde mensen ipv die resem advocaten die eigenlijk niks anders doen dan vestzak broekzak.
Winkels zullen wel zo verdwijnen ,je moet immers wel centen hebben om te winkelen en dat word steeds schaarster
Als de gemeentes en steden parkeergeld heffen op parkings die al met belastinggeld zijn betaald. misreken je je in tijd heb je nog een boete bovenop.
Hoewel de voorbije vijf jaar al 10.000 winkels de deuren sloten in ons land, hebben we de ergste crisis in de verkoop nog niet gehad. Dat voorspelt retailexpert Jorg Snoeck. De volgende drie jaar zal nog één op de vijf zaken sneuvelen, goed voor 16.000 winkels. Op iets langere termijn stijgt dat aantal zelfs tot 30.000.
Op dit moment telt België nog zo'n 80.000 winkels. Uiteindelijk zullen er daar nog amper 50.000 van overblijven, zo luidt de prognose van Jorg Snoeck.
De eigenaar van het vakblad RetailDetail baseert zich daarvoor op cijfers en tendenzen uit binnen- en buitenland. Vooral in de kleinere steden - ook nu al zwaar getroffen door leegstand - dreigt het aanbod verder op te drogen. "Daar zal een derde van de zaken verdwijnen", zegt Snoeck.
"De realiteit is dat we door de opkomst van de e-commerce - met grote spelers als Amazon, Zalando en Bol.com - met té veel fysieke winkels overblijven. Niemand hoort het graag, maar ketens moeten dringend hun verlieslatende filialen sluiten en dat geld herinvesteren in grote, aantrekkelijke shops in de topsteden én in een uitgebreide webshop."
De kledingsector zal de volgende jaren dezelfde weg inslaan als de multimedia en elektro, waar alleen nog de allergrootste spelers overblijven. "Want wie nu niets doet, komt in een situatie terecht zoals in Nederland, waar megabedrijven als Macintosh - de holding van Primo en Scapino - en V&D dit jaar al over de kop gegaan zijn. Bijenkorf sloot wél op tijd een derde van z'n vestigingen, heroriënteerde zich volledig en verkoopt nu ook in België online z'n producten."
Snoeck ziet echter een groot probleem voor wie dat voorbeeld in ons land wil volgen. "Toen Brantano 50 winkels met een te lage omzet wilde sluiten, stonden regering en vakbonden meteen op hun achterste poten. En dus zonk het schip verder en zouden op termijn álle filialen gesloten zijn, mocht er geen overnemer gevonden zijn. Herstructureren is een drama voor het personeel, maar door de andere kant op te kijken, wordt het een horrorscenario."
De SP.A-fractie in het Vlaams Parlement dient bij de begrotingscontrole een amendement in om de Turteltaks te schrappen
“De taks moet dit jaar ongeveer 300 miljoen euro opbrengen, maar in geen enkel regeringsdocument is een spoor te vinden van hoe men dat bedrag exact wil aanwenden om de groenestroomdoelstellingen te halen”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders. “Ondertussen zegt zelfs de nieuwe minister van Energie dat er onrechtvaardigheden in de Turteltaks zitten. Een onrechtvaardige taks die onnodig geld ophaalt, die kunnen we beter schrappen.”
De bespreking van de begrotingscontrole is volop bezig in de commissies van het Vlaams Parlement. Daarin staat de Turteltaks opgenomen voor ongeveer 300 miljoen euro. Op kruissnelheid moet de taks 492 miljoen euro opbrengen. Volgens de toelichting bij de begroting zal de opbrengst onder meer gebruikt worden voor het wegwerken van het historisch overschot aan groenestroomcertificaten. Over hoe dat precies in zijn werk moet gaan, volgens welke techniek, tegen welke prijs en met hoeveel btw-kosten bestaat er volgens sp.a volstrekt geen duidelijkheid.
“Elke investering in energieproductie zal geld kosten”, stelt Rob Beenders. “Maar een onrechtvaardiger manier om die investeringen te financieren dan de Turteltaks is onmogelijk te verzinnen.” De SP.A’er wijst er voorts op dat ook de minister van Energie, Bart Tommelein, heeft aangegeven dat hij de heffing wil bijschaven. Voor Beenders is maar één conclusie te trekken: “de Vlaamse regering moet haar huiswerk opnieuw maken, de Turteltaks afschaffen en een eerlijke manier zoeken om het energiebeleid te financieren. Dat kan onder meer door een deel uit de algemene middelen te betalen en kosten die via de factuur worden doorgerekend progressief te maken in de plaats van forfaitair. Alleen zo zal iedereen bijdragen volgens zijn draagkracht.”
Staking cipiers gaat voort: Sint-Gillis verwerpt akkoord
Staking cipiers gaat voort: Sint-Gillis verwerpt akkoord
In de gevangenis van Sint-Gillis hebben de cipiers het voorakkoord met minister van Justitie Koen Geens verworpen. Dat bevestigt ACOD-vakbondsafgevaardigde Kurt Sissau aan de redactie van VTM NIEUWS. De cipiersstaking die nu al meer dan vier weken duurt, blijft dus doorgaan.
Gisteren maakten de vakbonden bekend dat een voorstel van minister Koen Geens zou worden voorgelegd aan de achterban. Enkel in Sint-Gillis zou dat nog voor het weekend gebeuren, in de andere gevangenissen werd sowieso gestaakt tot maandag.
Het nieuwe voorstel van de minister voorziet erin dat er met de 480 extra aanwervingen tegen midden 2017 7.075 personeelsleden zullen zijn in het Belgische gevangeniswezen. Tegen dan moet het aantal gevangenen gedaald zijn tot minder dan 10.000. De gevangenissen zullen op vrijwillige basis kunnen kiezen of ze hun manier van werken - rationalisering - zullen aanpassen. Indien hiervoor gekozen krijgen de gevangenisbewakers een flexibiliteitspremie, om het loonverlies te compenseren.
Daarnaast belooft de minister de verouderde infrastructuur aan te pakken. Koen Geens maakt hiervoor 56 miljoen euro vrij, 46 miljoen voor gewone aanpassingswerken en 10 miljoen euro voor urgente beveiligingswerken. De minister wil dit alles verwezenlijkingen tegen het midden van 2017. Dan vindt er een evaluatiemoment plaats van de ingeslagen koers.
NMBS: 'Hinder staking kan in heel het land voelbaar zijn'
NMBS: 'Hinder staking kan in heel het land voelbaar zijn'
De Franstalige spoorbonden CGSP en CSC leggen al woensdagavond om 22 uur het werk neer. De aankondiging volgt op een spontane actie die woensdagnamiddag uitbrak over extra recuperatiedagen en staat los van de spoorstaking op dinsdag 31 mei die al gepland was. Vanmiddag vond een overleg plaats tussen directie en vakbonden maar dat draaide op niets uit.
Volgens Michel Abdissi, de voorzitter van het socialistische CSGP, zullen de belangrijke stations geblokkeerd worden, net als de werkplaatsen. De reden van de staking is de beslissing van HR Rail, de personeelsdienst van de NMBS, om het personeel een tot twee kredietdagen minder toe te kennen. Kredietdagen zijn extra recuperatiedagen die het personeelsleden kunnen opnemen als ze meer dan de voorziene 36 uur per week gewerkt hebben.
‘Vandaag hebben alle werkplaatsen het werk neergelegd. Treinbegeleiders en -bestuurders zullen de actie verderzetten, omdat de directie weigert naar de verzoeken van personeel te luisteren’, aldus Abdissi. Toch zijn niet alle bruggen opgeblazen. ‘Wij wachten op een nieuwe uitnodiging om met de directie rond de tafel te gaan zitten.’
‘Tot de finish’
Het socialistische CSGP spreekt van een staking ‘tot de finish’, maar het meer gematigde CSC toont zich voorzichtiger. ‘Wij hopen dat de directie het debat snel opnieuw wil aangaan’, zegt Isabelle Bertrand van CSC.
De staking van het gemeenschappelijk vakbondsfront begint om 22 uur woensdagavond. ‘Pendelaars moeten de kans krijgen om thuis te geraken’, vertelt een vertegenwoordiger van CSGP Brussel. Het is niet bekend wat de impact op het treinverkeer in Vlaanderen zal zijn.
'Het treinverkeer zou vanaf woensdagavond 22.00 uur worden gehinderd', bevestigt de NMBS. 'Het is onmogelijk de exacte impact en de plaats van de stakingsacties te voorspellen: deze kan regionaal verschillen maar door de integratie van het Belgische spoorwegnetwerk kan de hinder in heel het land voelbaar zijn.'
De spoorwegmaatschappij raadt daarom haar klanten aan de informatiekanalen van NMBS te volgen via de website, op Twitter en Facebook, de app en de aankondigingen in de stations.
Overleg
Eerder vandaag werd het werk al onderbroken in de werkplaatsen van Schaarbeek, Vorst, Kinkempois, Salzinnes, Cuesmes, Charleroi. Ook in Mechelen werd het werk neergelegd. 'De onvrede zit zo diep, dat we niets kunnen garanderen voor donderdag', verklaarde ACOD-vakbondsman Ludo Sempels eerder al.
Om 13.00 uur was er een overleg tussen directie en vakbonden, die eisten dat de maatregelen van december werden ingetrokken. In dat geval waren ze bereid over de nodige productiviteitsverhogende maatregelen te praten, aldus Sempels. 'Voor de directies is het niet mogelijk om deze maatregelen opnieuw in te trekken zonder garanties op alternatieven die de oorsponkelijke doelstellingen even goed behalen', klonk het dan weer bij HR Rail.
'Voor de directies is het niet mogelijk om deze maatregelen opnieuw in te trekken zonder garanties op alternatieven die de oorsponkelijke doelstellingen even goed behalen', aldus HR Rail nog. Het wees er eerder op de dag al op dat de bonden vijf maanden de tijd hebben gehad om met alternatieven te komen, wat volgens HR Rail niet gebeurde. 'We hebben wel degelijk voorstellen gedaan, deze namiddag nog', stelde Sempels.
Raad van State
De maatregel maakt deel uit van de productiviteitsverhogingen die van het spoorpersoneel gevraagd worden en die in december door de spoordirectie werden goedgekeurd, verklaarde Isabelle Bertrand van de Franstalige vleugel van de christelijke spoorbond (CSC-Transcom). De bond trok tegen die beslissing overigens naar de Raad van State, die nog geen uitspraak deed.
Maar de socialistische vakbond CGSP-Cheminots stelt dat HR-Rail niet heeft gewacht op die uitspraak om het aantal kredietdagen van de werknemers te verminderen.