Flandriens rijden het gat dicht!
06-05-2013
Flandriens rijden het gat dicht.
De kaasschaaf van minister Joke Schauvliege, het invoeren van een index die wat lager ligt dan de echte index, het niet nakomen van aan de sector gedane beloften, het afschaffen van projecten
allemaal redenen waardoor de Vlaamse Volksbeweging (VVB) minder inkomsten krijgt dan voorzien. U vindt meer specifieke info onderaan dit bericht / op de achterzijde van dit schrijven. Onder de bezielende leiding van penningmeester Pieter Vandermoere heeft de financiële commissie een beperktere maar toch ambitieuze en tevens realistische begroting ingediend, die door de Algemene Vergadering met een deugddoende stalinistische meerderheid werd goedgekeurd.
Om de begroting te halen moeten wel een aantal doelstellingen worden gehaald. Eén ervan nam onze sportieve VVB-poot, de Flandriens, op zich. Zij beloven om minstens 1000 sponsorgeld op te halen met een sportieve prestatie en zo te helpen het gat in de begroting 2013 dicht te rijden.
Concreet : Flandriens Joris De Kerpel (de kersverse voorzitter van VVB Oost-Vlaanderen, links op de foto) en Steven Vergauwen (de iets minder kersverse directeur van de VVB rechts) zetten hun reputatie op het spel en nemen de handschoen op. Op zaterdag 25 mei vindt in Voeren de 17de wandel- en fietsdag plaats. Het langste fietsparcours voor de wielertoeristen bedraagt 100 km. Joris en Steven beloven de volledige 100 km uit te rijden en dit over erg heuvelachtige wegen met hier en daar zelfs een ferme kuitenbijter uit de jongste editie van de Amstel Gold Race. In ruil vragen ze uw steun. U kan de sportieve prestatie van één van hen steunen door minimum 0,1 per afgelegde km te sponsoren. 100 km is dan goed voor 10. Beiden steunen mag uiteraard ook en meer steunen dan 0,1 per km is uiteraard ook niet verboden.
U kan uw bijdrage storten op rekening BE39 4099 5639 8119 van VVB-actie met de mededeling: sponsortocht Flandriens. Indien we 100 sponsors vinden die het minimumbedrag storten, halen we deze doelstellingen. Maar stiekem hopen we op wat meer. Mogen we op u rekenen? Samen rijden we dit gat dicht.
Een woordje uitleg over de ontstane tekorten
Sociaal-culturele organisaties zoals de VVB zitten sinds 2009 in de tang van besparingen. Subsidies worden verlaagd en uitbetaald zolang de voorraad strekt. Via de begroting van de Vlaamse Gemeenschap kunnen we gelukkig ongeveer inschatten welke bedragen we mogen verwachten. Maar begrotingen zijn zelden exact: jaar na jaar mankeren her en der percentjes, bovenop de al ingecalculeerde besparingen. Subsidies kunnen de inflatie zo niet bijbenen. Die sluipende verarming met het fileermesje - komt bovenop de jaarlijkse kaasschaaf-besparingen en de blijvende hakbijl-besparingen uit het verleden. Jaar na jaar worden we zo binnen de VVB geconfronteerd met een van overheidswege opgedrongen oplopend tekort.
Een voorbeeld om dit te illustreren. Eén van de algemene maatregelen is het bevriezen van de niet-loonkredieten tot op het niveau van 2011. Aangezien de subsidies voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk worden beschouwd als 80 procent loongebonden en 20 % niet-loongebonden (werking), betekent dit dat de VVB 20 % van haar index voor 2012 inlevert. Ook in 2011 werden de niet-loongebonden kredieten bevroren tot op het niveau van 2010. En zo wordt de werkingsindex stilaan een hersenschim (fantoom) in het begrotingsbeleid. Het FOV (Federatie van Organisaties uit het Volksontwikkelingswerk) berekende eerder al dat de sector sinds 2009 15,5 miljoen euro inleverde (goed voor een vermindering van het budget met liefst 13 procent.
Voor een kleine vereniging als de VVB is dit zwaar te dragen. Zeker omdat we ook nog eens geconfronteerd worden (door eerder toevallige gebeurtenissen in het verleden) met een relatief oud personeelsbestand. De VVB telt 7 personeelsleden, goed voor 5,5 voltijdse ambten. Dit jaar behoren 4 personeelsleden (goed voor 3 voltijdse ambten of 55%) tot de categorie 55+. We zouden onze budgetproblemen eenvoudig kunnen oplossen door het vervangen van een oudere werknemer door een jonger exemplaar. Als die nog niet heeft gewerkt of werkloos is, krijgen we er wellicht nog extra premies voor. Maar omdat Vlaamse Beweging voor ons gelijk staat met sociale beweging, wensen we niet voor deze optie te kiezen.
U kan ons daarbij helpen. Mogen we op u rekenen?
|