dinsdag 13 februari 2018 van 14:30u. 17:00
Bijna tien miljoen ton plastic belandt elk jaar in de oceanen. Dat is nefast voor zeedieren en -planten, en op termijn ook voor de mens. Een simpele oplossing is er niet, maar er wordt vlijtig onderzocht wat werkt.
Niemand weet exact hoeveel plastic er door de wereldzeeën dwaalt. Een Amerikaanse studie uit 2015 schat niet hoeveel plastic er in het water zit, maar hoeveel er jaarlijks bijkomt. Alleen in 2015 zou het gaan om 9,1 miljoen ton die in zee zijn beland. Volgens de onderzoekers zal in 2025 maar liefst 150 miljoen ton plastic in de oceanen ronddrijven, als onze omgang met plastic niet verandert.
Ongeveer tachtig procent van het oceaanafval komt van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van het Alaska Fisheries Science Center uit 1994. Vuilnis komt in de zee terecht via rioleringen of de wind, maar ook rechtstreeks door de mens, die bijvoorbeeld zijn afval op het strand achterlaat. De scheepvaart veroorzaakt de andere twintig procent: gezonken schepen, afgescheurde visnetten en afval dat al dan niet bewust overboord gaat. Vooral visnetten zijn een groot gevaar voor zeedieren en vogels. Ook door natuurrampen zoals tsunami’s of orkanen belanden grote hoeveelheden puin in zee.
Deelnameprijs: leden € 4,00; Niet-leden € 6,00
Koffie en versnaperingen inbegrepen.
Contact: Fons Lammertyn 0477/639084 email flammertyn@gmail.com