Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
26-06-2009
Morgen is het de gedenkdag van de Zeven slapers !
Morgen is het de gedenkdag van de Zeven slapers, zo was het oorspronkelijk want sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender valt deze dag op 7 juli maar koppig als ik ben, hou ik het bij de oorsprong en 27 juni dus ! De zeven broeders hun namen waren volgens de christelijke overleveringen : Maximianus - Malchus - Martinianus - Dionysius - Johannes - Serapion en Constantijn. Ik wil hier graag aan toevoegen dat er nog andere varianten van hun namen bestaan, zoals b.v. Maximilianus, Jamblicus, Martinianus, Dionysius, Johannes, Exacustodianus en Antoninus. Volgens een van de vele legendes werden de zeven broeders in 251 vanwege hun geloof en op bevel van de Romeinse keizer Decius in een grot bij Efeze (Turkije) ingemetseld. Pas 196 jaar later, in 447, zou de grot toevallig geopend zijn en men trof er de gebroeders fris en vrolijk aan, maar nu wel voorzien van een aureool alsof ze gestorven waren. Ze dachten zelf dat ze maar een nacht geslapen hadden. Daar het gebied ondertussen gekerstend was, liet men ze vrij en verklaarde men ze tot martelaars. Nog een iets andere legende kan u hier vlak onder vinden in een apart hoofdstukje. En ook rond die Zevenslapers zijn er uiteraard ook weer weerspreuken ontstaan en die komen ons lang niet de beste vooruitzichten voorspellen :
" Wanner de Zevenbroeders schoon weer breken, blijft het onbestendige weer zeven weken. ,"
Of nog een andere weerspreuk zegt ons dan weer dit :
" Regent het op Zevenbroedersdag, dan het nog zeven weken regenen mag. "
Nu laat ik de keuze aan u, ofwel neemt u hun gedenkdag morgen, en mocht het morgen regenen, dan kan u nog altijd opteren voor 7 juli ! 't Is maar hoe u het bekijkt ! Ik probeer hier morgen terug te zijn, met of zonder vaak ! Tot dan !
Een ander verhaal over de Zevenslapers vertelt ons dat de slapers zich verborgen in de grot. Daar werden ze ontdekt en de grot werd afgesloten. Helaas vielen ze daar in slaap en pas 200 jaar later ontdekte een herder als bij toeval de grot en door het binnenvallende licht ontwaakten de zeven broeders. Ze stuurde Jamblicus er op uit om wat eten te gaan kopen. Tot diens grote verbazing zag hij overal in de stad kruisbeelden en werd de naam Christus gewoon in het openbaar gezegd. Toen hij bij de bakker wou betalen met een munt uit de tijd van keizer Decius werd hij opgepakt en beschuldigd van het voor zichzelf houden van een verborgen schat. Hij leidde de beschuldigers echter naar de grot waar zijn broers nog steeds zaten te wachten op wat eten, en omringd door een aureool. De keizer Theodosius II, hoorde hiervan en die haastte zich naar de grot en hoorde van de zeven slapers dat God dit wonder had bewerkstelligd. Hierna zijn ze weer in 't slaap gevallen. Tot zover een andere legende !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ,
26 Juni 2008 was een erg zonnige dag met een zalige maximum temperatuur van 24,3° en die werd om 16u17 waargenomen. 's Morgens, dat was om 5u41 om precies te zijn, noteerde men toen 10,7° als zijnde de minimumtemperatuur voor deze dag. De warmste 26ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 35,6°. - De koudste 26ste juni ooit kwam in 2000 voor met slechts 4,8° !
Met de zomer in ons midden en met het gevaar op een schaapscheerderskou achter onze rug, is het de hoogste tijd dat de zomer zijn waar gelaat toont, en wanneer kunnen we met zekerheid zeggen : " morgen zal het goed weer zijn " ? Ik ben in mijn verzameling weerspreuken gedoken en ik heb daar het antwoord gevonden dat ik zocht :
" Wanneer 's avonds dichte nevels stijgen we de volgende dag goed weer verkrijgen. "
Laat komen die dichte nevels, hoe meer we er zien, hoe liever we het hebben Morgen sta ik even stil bij de "HH Zevenslapers" die overmorgen op bezoek komen, en overmorgen is het weer een erg belangrijke dag, de waarom kan u hier morgen dan weer lezen. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Juni 2008 was een bewolkte dag met wat zon en tamelijk wat wind als variatie ! De maximum temperatuur bedroeg 24,5° en die werd om 15u25 waargenomen in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's nachts om 3u16 de minimum temperatuur voor deze dag op en die liet 15,7° noteren. - De warmste 25ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1976 met 33,8°. - De koudste 25ste juni ooit kwam in 1926 voor met 3,6° !
Vandaag is Sint-Jan bij ons op bezoek en deze dag is een beslissende datum in de natuur zegt maar. De Sint-Jansbessen zijn rijp; hier en daar treft men een vroegtijdige rijpe peer, een Sint-Janspeer aan. De Sint-Janssavooi, de kleinste allervroegste savooi is volgroeid. In de bomen komt een nieuw schot, het z.g. Sint-Jansschot. Het hoogtepunt in de groei der planten is bereikt, het vlas bloeit, al is het maar een hand hoog. De asperges mogen niet meer gestoken worden en groenten niet meer gezaaid. De tuinhaag mag nu geknipt worden, ze schiet toch niet meer. Roept de koekoek na Sint-Jan dan komt er duurte ! De vroege aardappelen zijn rijp enz..enz.. Konservatieve boeren eten nooit vroege of "nieuwe" aardappelen vóór de dag van vandaag en vandaar de volgende spreuk :
" Met Sint-Jan, eet patatten alleman. "
In de streek van Gent noemt met deze aardappelen "Sente Jantjes" ! De bijen welke rond deze dag zwermen, geven de beste korven :
" De beste bieën vóór Sint-Jan altijd aan het zwermen gaan. "
Bloeit de linde met Sint-Jan, dan verwachten we een goed seizoen en het koren zal vroeg rijp zijn ;
" Als de linde bloeit met Sint-Jan, is er koren met Sint-Jakob."
Voor alle duidelijkheid, Sint-Jakob komt er op 25 juli aan. En tot slot, en zeker niet het minste, vanaf vandaag vermeerdert de warmte en ik denk niet dat daar ook maar een iemand kwaad zal om zijn ! Nog gauw een laatste weerspreuk voor vandaag die mijn bewering alleen maar komt bevestigen :
" Als de nachten lengen, begint de hitte te strengen. "
En nu maar duimen zo hard we kunnen omdat het vandaag niet zou regenen !!! Ik probeer hier morgen weer te zijn, en u, u komt toch ook weer mag ik hopen ? Tot morgen !
welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Juni 2008 was andermaal een prachtige zomerdag met een maximum temperatuur van 25,8° die om 17u45 waargenomen werd. 's Morgens, en dat was om 5u41 werd de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 10,4° noteren. - De warmste 24ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2005 met 32,7° ! - De koudste 24ste juni ooit kwam in 1964 voor met 5,8° !
Volgens de eerste weerspreuk die ik voor vandaag gekozen heb kunnen we besluiten dat de regen vóór Sint-Jan, dus deze ons reeds dagen bezorgd door Sint-Medardus, voor de veldvruchten nog zo geen groot gevaar oplevert :
" De regen vóór Sint-Jan, brengt 's landmans beurs de duit, de regen na Sint-Jan, haalt er dien weer uit. "
Rond deze dag, en dan moet u 24 juni lezen, komt een felle stortvloed, de Sint-Jansvloed, geheten ! Als het op zijn feestdag regent, is er niet veel goeds te verwachten : er volgt een natte oogstmaand, de aardappelen zullen vol maden zitten, in de weiden zal veel onkruid, vooral tylonen (Leuconium) staan; de boer mag zijn noten tellen, er komen gaten in; het koren slaat "toe", het kôrt slecht, zegt men in Limburg enz... Vandaar dat de volgende weerspreuken ons 't volgende vertellen :
" Sint-Jans-regen, voor de oogst geen zegen. "
Of nog ietsje anders ;
" De regen van Sint-Jan, de oogst bederven kan. "
In de volksmond hoort men ook wel eens ' volgende zeggen :
" Vóór Sint-Jan moet men om regen bidden, na Sint-Jan komt hij vanzelf. "
Op Sint-Jan slaat men in de beemden de eerste zeis, zo was het vroeger althans want nu wordt er gemaaid met hipper modern materiaal maar dat wist de weerspreuk van toen nog niet en daarom zegt die ons ook vandaag nog :
" Na Sint-Jan, pikt alleman. "
Morgen op de feestdag van Sint-Jan dus, laat ik de weerspreuken hun zeg over de natuur hebben, ik zou zeggen zeker weer komen lezen want 't zal echt de moeite waard zijn !!! Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Juni 2008 was ook weer een mooie zonnige dag met om 16u16 een maximum temperatuur van 23,9°, geen reden tot klagen dus ! 's Morgens, en dat was om 5u46 om precies te zijn, werd de minimum temperatuur waargenomen en die liet 11,1° opschrijven. - De warmste 23ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1945 met 32° ! - De koudste 23ste juni ooit kwam in 1944 voor met 5,4° !
Ik kijk vanaf vandaag al uit naar de komst van Sint-Jan de Doper
Omdat rond de feestdag van Sint-Jan de Doper, die er overmorgen aan komt zoveel te doen is, wil iker enkele dagen blijven bij stil staan. Sint-Jan is ook de volksheilige van deze maand, nog een rede om er wat meer aandacht aan te besteden, en ook rond het weer is er aardig wat te doen ! De heidense viering van het midzomerfeest of feest van de langste dag, werd door de kerstening naar Sint-Jan verschoven. Sint-Jan is, zoals al gezegd de volksheilige van de maand, en zijn feest is evenals het Kerstfeest een geboortefeest. De nachten zijn op hun kortst en de dagen op hun langst, deze laatste beginnen nu stilletjes aan te krimpen ! Volgens de volksetymologie zegt Sint-Jan : " Ik moet afnemen, hij (Kristus) moet toenemen ". Vandaar ook dat men zegt : Sint-Jan draait de troon. Een eerste weerspreuk van de vele die ik nog laat volgen in de 2 komende dagen leert ons :
" Wanneer Johannes is geboren, 't lengen der dagen is verloren. "
In West-Vlaanderen hoort men in verband met Sint-Jan midzomer en Sint-Thompas (21 dec) in de kortste winterdagen, de volgende luimige zegswijze :
" Sint-Jan en wilde niet slapen gaan, Sint-Thomas en wilde niet opstaan. "
't Wordt ook wel platter gezegd :
" Sint-Jan wilde zijn broek niet afdoen, Sint-Thomas wilde hem niet aandoen. "
Morgen breng ik weerspreuken voor u mee die het hebben over de regen rond deze tijd en die kan soms erg hevig zijn ! Morgen komt u daar weer alles over te weten ! Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Juni 2008 was een echte mooie zomerdag met een zalige maximum temperatuur van 27,8° die om 13u54 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's morgens om 5 uur de minimum temperatuur op en die liet 15° noteren. - De warmste 22ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1941 met 32,8°. - De koudste 22ste juni ooit kwam in 1903 voor met slechts 3,6° !
Vanaf vandaag is het zomer en hopelijk voor enkele maanden ! ! ! We zijn ook toe aan de langste dag en in verband daarmee heb ik vandaag een spreuk meegebracht die ons wat leert over de zee en meer bepaald over de temperatuur van het zeewater :
" Voor de langste dag, dan neemt de zee. Na de langste dag, dan geeft de zee. "
Wat wil die spreuk ons nu duidelijk maken ? Wel over het algemeen is de temperatuur van het zeewater voor de langste dag kouder ten opzichte van de landtemperatuur, en na de langste dag dan zijn de rollen precies omgedraaid. Wat men tijdens de zomer nog zoal moet weten : Als het 's morgens koel is en de wolken oprijzen vanuit het oosten naar het westen zal het altijd schoon weer zijn ! Waait de wind onstuimig, wees er zeker van dat er een onweer op ons afkomt. En een hete zomer betekend een koude winter en zoveel regen in de zomer, zoveel sneeuw in de winter ! Hopelijk gaan we nog eens een lange hete zomer tegemoed, wat zou dit prachtig zijn ! ! ! Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Juni 2008 was een schitterende dag, met een maximum temperatuur van 25,9° had de zomer verleden jaar zijn intrede zeker niet gemist ! Die hoogste dagtemperatuur werd toen om 17u52 waargenomen in het weerstation van Kapelle o/d Bos. 's Morgens werd op dezelfde plek de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 12,8° noteren. - De warmste 21ste juni sinds de waarnemingen vann Ukkel in 1833 was deze van 1936 met 32,1°. - De koudste 21ste juni ooit kwam in 1964 voor met 4,7°!
Morgen is het dan eindelijk zover, dan verwelkome we de zomer en hopelijk is die dit jaar zijn naam eens echt waardig ! En zoals de wind morgen staat, blijft hij een ganse zomer lang uit die richting waaien, duimen voor een zuid-oostenwind zou ik zeggen ! ! ! Morgen is het ook de feestdag van de H. Aloysius van Gonzaga, een jongeling die opgroeide in de allergrootste zuiverheid. Aan het hof van Spanje gedroeg hij zich als in een klooster. Hij trad in de Jezuietenorde waar hij op 23-jarige ouderdom overleed in 1597 nadat hij zich had toegewijd aan de dienst van de pestlijders te Rome. De Katholieke jeugd heeft hem tot patroon gekozen. Omdat zijn feestdag op 21 juni valt, zag een weerspreuk hem als zomervriend !
" Alois, de zomervriend, bepaald ook de zomerwind. "
Morgen breng ik iets over de zee en de temperatuur van het zeewater voor u mee, wat dit inhoud verneemt u morgen dan weer wel. Voor vandaag hou ik het voor bekeken maar niet alvorens ik u bedankt heb omdat u ook vandaag weer hier was. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Juni 2008 was een vrij zonnige dag zegt maar met een maximum temperatuur van 21,6° en die werd om 14u41 waargenomen in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's nachts om 3u38 de minimum temperatuur op en die bedroeg 10,6°. - De warmste 20ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2005 met 33,9° ! - De koudste 20ste juni ooit kwam in 1916 voor met 2,6° !
Nu al een voorspelling voor decembern doen ? Ja...dat kan of beter dat kunnen de volgende twee weerspreuken die ik voor vandaag gekozen heb en ze klinken zelfs heel overtuigend !
" Zo heet het is in juni, zo koud het is in december. "
Deze bewering wordt door de volgende weerspreuk alleen maar bevestigt :
" Juniweer, decemberweer. "
En misschien zijn we nu wel een beetje blij omdat het deze maand nog niets te warm was ??? Ik ga proberen van hier morgen weer te zijn en ook dan breng ik weer een weerspreuk, voor u mee ! Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Juni 2008 was een tamelijk zonnige dag die wat van zijn charme verloor doordat er tamelijk wat wind van de partij was ! De maximum temperatuur die om 17u22 waargenomen werd bedroeg 21,4°. - 's Nachts om 3u04 schreef men de laagste temperatuur voor deze dag op en die bedroeg 13,5°. - De warmste 19de juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2000 met 31,8°. - De koudste 19de juni ooit kwam in 1923 voor met 3,8° !
Gisteren beloofde ik u twee mooie weerspreuken die ons een en ander komen vertellen over de dauw in deze maand, wel ik heb woord gehouden en hier zijn ze :
" Een spreekwoord zegt, gewis met recht, de beste dauw, geeft juni trouw. "
Helaas hebben we deze maand nog niet teveel gezien van die "beste" dauw ! Hopelijk zien we hem erg rap opdagen want dauw geeft ons trouwens warm en erg mooi weer, vandaar ook de volgende en laatste spreuk voor vandaag :
" Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm; komt zonneschijn daarbij, dan maakt ze de boer en stadslui blij. "
Als dat niet mooi gezegd is ? En wat staat er voor morgen op 't menu ? Wel als u wilt weten hoe december zal zijn dan moet u morgen zeker komen lezen want dan breng ik twee weerspreuken voor u mee die daar alles over weten !!! Tot morgen dan maar ?
Welk weer was hetr vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Juni 2008 was een dag met veel zon maar af en toe ook een met een wolkje en een maximum temperatuur van 22,4° die om 17u54 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's morgens om 5u26 de minimum temperatuur voor deze dag op en die liet 11,3° noteren. De warmste 18de juni sinds de waarnemingen vann Ukkel in 1833 was deze van 1839 met 32,4°. - De koudste 18de juni ooit kwam in 1925 voor met 4,1° !
Te veel onweer in juni is schadelijk voor de oogst !
Wanneer men in deze maand de donder hoort kraken, dan maakt de boer goede zaken ! Dat hebben we gisteren al geleerd. Maar teveel is teveel en dat komt ons de volgende weerspreuk dan weer duidelijk maken :
" Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder. "
In juni geeft alle onkruid hooi zegt een oud spreukwoord en dat is ook zo. In verband met dit gezegde zegt een spreuk ons 't volgende :
" Een wei die in juni niets geeft, en is niet waardig dat ze leeft. "
Of nog ietsje anders gezegd ;
" In juni is de wei, die niets en geeft, een vuile prij. "
Morgen kijk ik eens uit naar wat de weerspreuken ons over dauw te vertellen hebben en breng ik weer twee erg mooie spreuken voor u mee ! Ik zal hier morgen weer terug zijn, en u, u komt toch ook weer mag ik hopen ? Tot morgen dan maar enne bedankt omdat u vandaag hier was !