Rond de feestdag van deze erg gekende volksheilige, die bisschop was te Tours, moeten we normaal gezien enkele mooie dagen krijgen die men in de volksmond de Sint-Martenszomer noemt en een weerspreuk komt ons dat op een zeer mooie manier duidelijk maken :
" Al moet Sint-Merten een mantelken dragen, hij moet toch nog wandelen in zomerse dagen. "
De noodwendigheid van dat nazomerke wordt o.a. door de volgende legende verklaard : Sint-Maarten had zijn mantel gescheurd om een arme te kleden. Wanneer hij naar het kamp terug ging, werd hij tot straf voor zijn weldadigheid, naakt aan een boom gebonden om gegeseld te worden. Hij kreeg het toen erg koud en de goede God had medelijden met hem en zond een weldoende zonnestraal....met het gevolg dat sindsdien ieder jaar omtrend deze tijd enige zonnige dagen voorkomen. Volgens het volksgeloof stemt de Sint-Maartenszomer overeen met het tijdstip van het verschijnen van de koude der ijsheiligen, n.l. in mei of zes maand vroeger. Alsdan komen de laatste koude dagen en begint de zomer; met Sint-Maarten komen de laatste warme dagen en volgt de winter. Uit de optekeningen in het Weerkundig instituut te Ukkel, blijkt dat de Sint-Maartenszomer niet geregeld verschijnt. Slechts om de negen jaar zouden een of twee warme dagen genoteerd zijn geweest tussen 8 en 14 november. Wat wel een zekerheid is, is het het feit dat Sint-Maarten wel degelijk de winterbode is en dat hebben de volgende weerspreuken ook geweten :
" Sint-Maarten zit met dank, reeds op de kachelbank. "
Of deze die het ons dan weer als volgt duidelijk maakt :
" De misse van Sint-Merten, brengt ons de winter in 't herte. "
Wanneer het tot Sint-Maarten zacht weder is geweest, mogen we ons aan een strenge winter verwachten :
" Zo 't loof niet valt vóór Sint-Martijn, dan zal 't een harde winter zijn. "
Morgen blijf ik nog 1 dag kamperen bij deze lieve brave man en breng ik nog tal van weerspreuken voor u mee die allemaal verband houden met mogelijke weertypes rond deze dag. Ik zal er zeker zijn, u komt toch ook mag ik hopen ?
|