Vandaag is het Sint-Hubertus, een volksheilige waarop talrijke legendes werden toegepast en dat is een van de reden waarom ik uitzonderlijk vandaag eens niet met weerspreuk begin ! Vroeger werden er ter gelegenheid deze dag in de vroegmis Sint-Hubertusbroodjes gewijd. Ieder huisgezin had toen zijn of haar vertegenwoordiger in de kerk, die een hoeveelheid brood of koekjes bij zich had. Maar in die tijd was het wangeloof ook schering en inslag bij de mensen, en zo geloofde ze dat er veel razernij ging zijn wanneer het Sint-Hubertusbrood niet op zijn feestdag kon gewijd worden. (Wanner de feestdag op geen zondag viel) Wanneer men dan een hond met wilde sprongen zag afkomen, zocht men onmiddellijk zijn toevlucht tot de volgende "formule" :
" Ik kwam al over Sint-Huibrechts zijn graf zonder stok of zonder staf. Kwade hond, sta stille het is Sint-Huibrechts wille. "
Geef toe dat ik u dit niet kon onthouden. En wat brengt de weerspreuk voor vandaag ons voor nieuws ? November wordt ook wel eens nevelmaand genoemd omdat het dan doorgaans mistig, grauw en koud is. Trouwens het wordt koud en dat vertelt ons een spreuk als volgt :
" De elfste maand van 't jaar, bij 't vuur brengt al te gaar. "
Morgen heb ik het over november en zijn regen en vertel ik u ook nog iets over de periode van Allerheiligen tot aan de Advent. Als u er morgen bent, dan ik ook. PS Hierna vindt u het tweede gedeelte over Allerzielen en hoe het vroeger was.
|