Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Andries, de broeder van de H. Petrus, en morgen is het ook weer een lotsdag ! Een eerste weerspreuk komt ons al direct 't volgende duidelijk maken :
" Sint-Andries, brengt de vries? "
Kort maar duidelijk ! We zien dat Sint-Andries die 't appelke knapte, die in ' koleke blies en die de koeien op stal bevriest, van betekenis is in de volksweerkunde :
" Met Sint-Andries begint de vries maar Sint-Matthijs werpt een hete steen op 't ijs. "
Sint-Matthijs komt er op 24 februari aan. Mocht het op de dag van Sint-Andries echter vriezen, wel dan zal dit niet lang duren want :
" Sint-Andries, brengt de vries, Sint-Elooi brengt de dooi. "
En Sint Elooi, wel die klopt op 1 december al aan ons deur ! Mocht het met Sint-Andries sneeuwen dan zegt een weerspreuk ons 't volgende :
" Sint-Andreas' snee doet het koren wee. "
En in verband met die sneeuw, zegt men in de Kempen :
" Sint-Andries, spurrieke piep, vandaag zie 'k u nog, maar morgen niet. "
En dit betekend dan weer dat de sneeuw dik kan vallen Zal ik u tot slot nog een oud middeltje leren om op Sint-Andreas het jaar te voorspellen ? Wel je plaatst een boordevol glas water op tafel, loopt het van zelf over, dan beduidt zulks een vochtig jaar. loopt het niet over, dan is een mooi en droog jaar te verwachten. Nog een ander middeltje : U snijdt op Sint Andriesavond een kerselaartak af en u plaatst die in water. Bloeit die tak op Kerstdag, dan betekent dit een voorspoedig weder in ' t voorjaar ! Waarom zouden we het eens niet proberen ? Morgen ben ik er met de maand december, wat gaat het toch allemaal vlug ! Als u er morgen bent, dan ik ook !
|