Gisteren beloofde ik u om vandaag nog enkele weerspreuken mee te brengen rond Lichtmis en ik wil graag beginnen met een weerspreuk die vooral in het Hageland zeer gekend is en 't is nog een erg mooie ook :
" Als te Lichtmis de keerskens door de sneeuw gaan, gaan de koeikens vroeg naar de wei. "
Ik denk niet dat hier meer uitleg bij nodig is, en wat gedacht van deze :
" Hebt voor 't weder goede moed, als 't op Lichtmis stormt en woedt. "
Vandaag zou het volgens de volgende weerspreuk moeten sneeuwen en stormen en dat in ruil voor een goede lente, deal zou ik zeggen :
" Als 't op Lichtmis stormt en als de sneeuw komt vallen, dan wacht de tijd niet lang om 't lentelied te schallen. "
In de Kempen weet men dan weer dit :
" Te Lichtmis heeft de dorser het wannen uitgewonnen en de spinster het haspelen."
Wannen is niets anders dan het kaf zuiveren De dagen lengen 's morgens en 's avonds met een uur en vandaar dat men pleegt te zeggen :
" Met Lichtmis een paar, dan wordt men het gewaar. "
En wat het lengen van de dagen betreft, vroeger zei men vaak rond deze tijd," op Lichtmis heeft men geen licht meer nodig om in de schuur te werken. " In Vlaanderen wordt O.L.Vrouw-Lichtmis beschouwd als half weg van oogst tot oogst en daar hoort men al wel eens zeggen :
" 't Is half teer voor mensen en beesten. "
En dat betekend dat men nog de helft van de oogst moet bezitten om rond te komen. Zo, genoeg voor vandaag en genoeg voor wat Lichtmis betreft. Ik ga mijn voetjes onder tafel steken en genieten van een lekkere pannekoek !!! Morgen is Sint-Blasius is gast en wat die voor ons petto heeft, wel dat leest u morgen dan weer wel. Tot morgen, u komt toch ook weer ?
|