Gisteren vertelde ik u dat Sint-Markus ook een regenheilige is, en dat hij ook wat te maken had met onze tuinders ! Wel dat is ook zo want Sint-Markus staat bekend als zijnde de "bonenplanter" ! Een weerspreuk vertelt ons dat als volgt :
" Markus, die bonen plant, houdt van regen op het land. "
In april worden immers de peulvruchten geplant, de erwten in 't begin, de bonen op 't einde. Bonen, zo zegt men in Brabant en in de Vlaanderen, moge niet vóór Sint-Markusdag geplant worden. Ook aan zaaien kan nu volop gedacht worden en tussen mijn vele weerspreuken vond ik deze mooie zeer oude spreuk :
" Sint-Markusdag zaaien vóór zunne om pompoenen te hebben lijk tunne. "
Met tunne wordt tonnen bedoelt en met zunne uiteraard zonne. Nog een andere weerspreuk zegt ons dit :
" Sinte-Merk, plant uw bonen en ga naar de kerk. "
En inderdaad, vroeger werd op deze dag de mis opgedragen voor het wellukken van de vruchten der aarde. Helaas moet men voor veel tradities altijd over vroeger spreken, zo trok er op de zondag na Sint-Markus op vele plaatsen de Sint-Markusprocessie door de velden voor het gedijen van de vruchten en om het onweer af te weren. Ook het wangeloof stak op deze dag de kop op en zo mocht men vandaag geen vlees eten wilde men geen hagel of onkruid oogsten. In Vlaanderen, meer bepaald in de Leiestreek is Sint-Markus dan weer de vlaszaaier en zo zegt men in die streek :
" Sinte-Merk, lang en sterk. "
Hier verstaan we uit dat het vlas op Sint-Merk gezaaid, lang en sterk zal worden.Nog in de Leiestreek werd de Sint-Markusprocessie gehouden tot het wellukken van het vlas. Genoeg voor vandaag, wat het menu ons morgen te bieden heeft zien we dan wel. Tot morgen ?
|