De feestdag van Sint-Mattias is net als Sint-Pieters' Stoel weer een lotsdag, dus weer een dag om zeer goed in 't oog te houden want zegt ons een eerste spreukwoord :
" Sint-Mattijs, breekt of maakt het ijs. "
Hier hoef ik geen uitleg bij te geven dacht ik. De volgende weerspreuk die ik voor vandaag uitgekozen heb, komt ons zowat hetzelfde vertellen maar dan op een erg mooie manier vind ik, ze is vooral in de streek van Kalmthout goed bekend :
" Sint-Mattijs breekt het ijs, vindt hij op 't water geen brug, dan heeft hij die op zijn rug. "
En in Brabant weet een weerspreuk dan weer 't volgende :
" En als hij geen ijs ontmoet, hij het vriezen doet. "
Als Sint-Mattijs morgen geen ijs kan vinden, wel dan doet hij het ongelukkig genoeg wel vriezen en....in zo'n geval is het voor maar liefst zes weken !!!
" Sint-Mattijs maakt het ijs, of breekt het ijs, en als 't hij niet wil breken, dan vriest het nog zes weken. "
Ook het wangeloof vierde vroeger jaren op de feestdag van Sint-Mattias weer hoogtij. De landbouwers gingen toen bij het krieken van de dag in hun boomgaard, schudden er de fruitbomen ofwel riepen ze er erg luid, omdat er ooft kome overal waar hun stem weerklonk. In sommige dorpen klimde de kinderen zelfs op de fruitbomen en schreeuwde dan :
De H. Mattias bidde ik, Hij wil met ooft beschenken mij zoover in den gaard men hoore mij.
Morgen staat ik nog even stil bij deze feestdag en dan kijk ik hopelijk samen met u naar wat Sint-Walburgisnacht ons zal brengen. Afspraak morgen dus, zelfde plaats ! Tot dan ?
|