Morgen is het lentedag, eindelijk zou ik zeggen, en dan zijn de dag en de nacht even lang ! Morgen moeten we de wind vooral goed in de gaten houden. blaast hij uit het westen dan verwachten de hoveniers een zacht voorjaar; zit de wind morgen in het noorden, wel dan blijft die daar voor zeven weken hangen !!! Dat weet ook de eerste weerspreuk die ik voor vandaag gekozen heb :
" Op Sint-Benooi de wind uit 't noord, 't gaat zo zeven weken voort. "
In Limburg en meer bepaald in de streek van Wellen meent men dat oostenwind tot de langste dag zal waaien, dus tot Sint-Jan of 24 juni, in alle geval minstens zes weken.
" Met zuidenwind op Sint-Benooi, neemt het jaar een goede plooi. "
En in het Gentse zeggen ze septisch 't volgende :
" Slecht weer op Sint-Benuut, ge zijt voor drij weken gekl..t
En in Frankrijk tenslotte weten ze dit dan weer :
" Il pleuvra 37 jours plus trois, s'il pleut le jour de Saint-Benoit. "
Wist u dat in het begin van het Kristendom het Paasfeest op de lentenachtevening (21 maart) gevierd werd. Het was in 325 dat de kerkvergadering van Nicea voorzag dat met de Juliaanse tijdrekening dit feest niet op de juiste datum zou blijven vallen. Daarom dat men toen besliste dat Pasen voortaan na de eerste volle maan, invallende na de lentenachtevening zou komen. Het volk bepaalt de datum van de feestdag als volgt : na Dertiendag ( Driekoningen, 6 januari) hebben we drie nieuwe manen, de derde zondag van de derde maan is Pasen. Zo kan Pasen in maart of in april vallen, en nooit vóór 22 maart en nooit na 25 april. Wat er voor morgen op 't menu staat, is ook vandaag voor mij nog een vraagteken, dat zien we morgen dan weer wel, bedankt omdat u vandaag weer hier was. Tot morgen ?
|