Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Markus en welke tuinder kent die brave man niet ? In april worden de peulvruchten geplant, de erwten moeten nu al in de grond zitten, en voor de bonen is het morgen "de" moment. Sint-Markus is immers alom gekend als "de bonenplanter" ! Een erg oude spreuk vertelt ons 't volgende :
" Sinte - Merk, plant uw bonen en ga naar de kerk. "
In de kerk wordt morgen de mis opgedragen voor het wellukken van de vruchten der aarde. Vroeger jaren, en mogelijk heden ook nog wel op sommige plaatsen, trok de zondag na Sint-Markus de processie door de velden voor het gedijen van de vruchten en om het onweer af te weren. En in de jaren dat het wangeloof nog hoogtij vierde dan mocht men op Sint-Markus geen vlees eten wou men geen hagel of onkruid oogsten. De dag van morgen is niet alleen aangewezen om u bonen te planten, ook voor pompoenen is het morgen de ideale dag ! En ook dat wordt weer door een spreuk bevestigd :
" Plant pompoenen Sint-Markusdag vóór zon, ze worden zo dik als een ton."
Of nog anders gezegd :
" Sint-Markusdag zaaien vóór zunne, om pompoenen te hebben lijk tunne. "
In Vlaanderen, in de Leiestreek is Sint-Markus dan weer de vlaszaaier :
" Sinte-Merk, lang en sterk. "
Met deze spreuk wordt bedoeld dat het vlas gezaaid op Sint-Markusdag lang en sterk wordt. In de Leiestreek werd de Sint-Markusprocessie gehouden tot het wellukken van het vlas. Genoeg voor vandaag, morgen laat ik de weerspreuken vertellen welke invloed Sint-Markus op ons weder heeft. Tot dan ?
|