Vandaag is Sint-Egidius onze gast en daar kon u gisteren al 't een en 't ander over lezen en seffens vertellen de weerspreuken er u nog een ietsje meer over ! Deze maand wordt het wintergraan gezaaid, het is ook een maand van overgang, van weemoed, van komende scheiding; de bladeren vallen, kraaien strijken neer en wij hopen met ons allen nog op wat zomerse dagen, doch vanaf de 20ste zegt maar, wordt het kouder en regent het veel. Wind op de feestdag van Sint-Gilleke schijnt gunstig te zijn voor het zaaien van het winterkoren voor zover de boer dit nog zou zaaien ? De tijden zijn immers enorm veranderd. De eerste weerspreuk die ik vandaag mee heb geeft de boeren een goede raad :
Als Sint-Giel blaast op de horen, boerkens zaait dan uw koren. "
Heden werden vroeger jaren de spinnewielen nagezien en in orde gebracht want de spinavonden gingen straks beginnen. Dat gebeurde o.a. op Sint-Lambertus (17 sept) en op Sinte-Teresia (15 okt) al naargelang de streek en alzo zegden men toen :
" Sint-Gilleke 't kloske op 't spilleke, Sint-Michiel (29sept) 't kloske op 't wiel. "
Met Sint-Michiel was men vroeger jaren dus al volop aan 't spinnen gegaan. Dat het vanaf heden ook koeler wordt is ook geen geheim dacht ik zo en in Limburg zegt er een weerspreuk dan weer 't volgende :
" Sint-Gieles keumt oingebloize, verbit de strohuû en de laaine hoize. "
En deze spreuk betekend niks anders als dat men zijn zomerpak mag aflaten. Morgen kijk ik eens naar september zelf want deze maand heeft ons ook weer heel wat te bieden ! Ik probeer hier morgen terug te zijn en dan hoop ik van u hier ook weer te moge aantreffen, ja ?
|