HOMEPAGE
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Na bijna vijf jaar
  • Operatie van een gescheurde achillespees
  • Oefeningen na een gescheurde achillespees
  • Rehabilitatie van een gescheurde achillespees
  • Voetoefening voor de achillespees
  • Nog een massagefilmpje
  • Rekoefening voor de achillespees
  • Rekoefening voor de kuitspier en de achillespees
  • Enkeloefening voor de achillespees
  • Overstapoefening voor de achillespees
  • Duwtechniek voor de achillespees
  • Massagetechniek voor de kuitspier
  • Massagetechniek voor de kuitspier
  • Massagetechniek voor de achillespees
  • Een woordje van dank!!!
  • Juist 6 maanden bezig
  • IK BEN ER NU NOG NIET VAN AF!!!
  • excentrische oefeningen
  • Een beetje teleurgesteld
  • Bijna honderd dagen!!!!!
  • Voor het eerst bij de specialist!!!
  • Kinesitherapie...
  • Nu al een week uit de gips....
  • Een blok van mijn been hoor
  • Ik kijk al uit naar 15 april
  • We zijn nu al zes weken verder....
  • Andere achillespeesklachten.....
  • Veertien dagen later....
  • Lopen met krukken
  • Een infootje over lopen met krukken.....
  • Een vervelende tijd
  • Vijf dagen later
  • 25 vragen over de achillespees
  • De operatie....
  • Diagnose
  • Wat is een achillespeesruptuur
  • Wat is een achillespees
  • Ongeluk!!!!!!
    Wil je me een mailtje sturen?

    Gastenboek

    een berichtje is altijd welkom

    achillespeesruptuur-mijn ervaring ermee
    Mijn verhaal na een gescheurde achillespees
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De operatie....
    De wijze van opereren kan verschillen per chirurg. U wordt geopereerd in buikligging. Aan de achterzijde van de hiel over het verloop van de pees wordt een incisie (insnijding) gemaakt. Er kan hier een gevoelszenuw (nervus suralis) lopen welke soms opzij moet worden gelegd om beschadiging te voorkomen.

    Het bovenste peesdeel kan "V"- vormig worden gespleten waarna het onderste deel hierin kan worden geschoven.

                                          


    Vervolgens worden beide delen aan elkaar vastgehecht volgens een zgn. "zig-zag"patroon. Raar he!!!

                                           

    De peesschede en de huid worden vervolgens gehecht. Aansluitend wordt meestal een gipsverband aangelegd.

                                                          

    Mogelijke complicaties van de operatieve behandeling.

    Geen enkele ingreep is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig, zoals nabloeding, infectie, etc. Een hernieuwde ruptuur komt zelden of nooit voor tenzij leefinstructies niet adequaat worden opgevolgd.

    De nabehandeling

    Voor zowel de conservatieve als de operatieve behandeling bestaat er een nabehandelingschema.

    Operatie en nabehandeling: De gipsspalk die is aangelegd laat zwelling van uw kuit toe maar is niet stevig genoeg om er op te lopen. De eerste week tot aan het eerste polikliniekbezoek mag u niet steunen op deze voet. Na 1 a 1½ week worden de hechtingen verwijderd en krijgt een circulair onderbeengips. De voet die door verkorting van de gerepareerde achillespees tijdelijk in "spitsstand" staat wordt stapsgewijs in neutrale stand ingegipst (meestal 2e of 3e week) waarna u er makkelijker op kunt steunen. Op deze wijze kan de herstellende achillespees langzaam op lengte worden gebracht. Aansluitend volgt een periode van 2 a 4 weken tapebehandeling rond de voet en enkel eventueel in aanvang met een tijdelijke hakverhoging in de tape. Bij overgevoeligheid voor tape kunnen wij voor een andere vorm van bandage, i.e. Scotch Wrap (een soort elastisch rubber tape) kiezen. Soms wordt u verwezen naar de fysiotherapeut voor enige ondersteuning bij het herstel. Globaal kunt u na 6 tot 12 weken nagenoeg weer normaal lopen en kan een eventuele sporttraining hervat worden. (Er zijn mensen die tot meerdere maanden cq 1 jaar nodig hebben om voldoende te herstellen) Van belang is een goede warming-up (GEEN STRETCHEN)!

    Niet-operatieve nabehandeling: In tegenstelling tot bovenstaande wordt niet alleen uw voet en onderbeen maar ook uw knie en bovenbeen ingegipst. De voet staat in spitsstand en de knie is ingegipst in licht gebogen houding. Stapsgewijs in periodes van 2 a 3 weken wordt het been in meer neutrale stand ingegipst en wordt het gips ingekort tot een onderbeengips. Tegenover het voordeel dat u niet geopereerd hoeft te worden staat het nadeel dat u zeker in de eerste weken meer onthand bent met een bovenbeen- ipv een onderbeen gips waarbij het been in een "onhandige stand" is ingegipst. Het herstel kan mogelijk ook enkele weken langer duren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diagnose

                        

    Bij onderzoek hoeft er niet zo veel zichtbaar te zijn. Bij voelen (palpatie) van de kuit is vaak heel duidelijk een onderbreking in het verloop van de pees vast te stellen.


    Het belangrijkste onderzoek is het testen van de achillespeesfunctie: de hiel kan niet meer van de grond getild worden of bij knijpen in de ontspannen kuitspier (in buikligging met voeten over de rand van de onderzoeksbank (Test vlg. Thompson)), is er geen voetbeweging meer op te wekken. Bij onduidelijkheid kan het onderzoek eventueel worden aangevuld met echografie van de achillespees.










    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een achillespeesruptuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is mogelijk dat deze peesruptuur ontstaat omdat de pees niet stevig genoeg is aangelegd of verzwakt is. Bijna altijd is er een snelle en plotselinge spieractie (b.v. omhoog springen tijdens een volleybalwedstrijd) aan de scheuring vooraf gegaan. Een achillespeesruptuur treedt meestal op bij mannen tussen de dertig en veertig jaar, die met enige regelmaat sport beoefenen.

    Bij een achillespeesruptuur ontstaat hevige pijn laag achter op de kuit of enkel, die erger of vergelijkbaar is met de pijn bij een spierscheur. Klassiek is het verhaal dat de patiënt achterom kijkt omdat hij het gevoel had dat er iemand hard tegen zijn onderbeen trapte maar vervolgens tot de ontdekking komt dat er niemand was. Lopen lukt daarna meestal niet of nauwelijks meer. Het is echter ook mogelijk dat men na enige rust nog wel kan lopen en er relatief weinig hinder van ondervindt. Alhoewel dit laatste eerder uitzondering dan regel is kan dit een verklaring zijn voor het feit dat sommigen pas na enkele dagen naar hun huisarts gaan omwille van een zeurende aanhoudende pijn in de "achillespees".


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een achillespees


                          

    De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen. Denk maar eens aan het trekken van een sprintje: dat is een hoge belasting voor zo'n pees.

    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongeluk!!!!!!
    Ik sukkel al sinds mei-juli 2008 met een ontsteking op mijn achillespees.Vanalles heb ik reeds geprobeerd!!!Eerst naar de huisdokter die mij een ontstekingsremmende injectie gaf,dan werd het wel wat beter ,maar na een geruime tijd kwam de onsteking weer terug.Ik heb er wel de ganse zomer geen last meer van gehad maar halfweg september stak de ontsteking de kop weer op!!Ik ging terug naar de huisdokter ,die af mij een injectie aan de twee zijden van mijn hiel.Na twee weken afwachten was de ontsteking helaas nog niet weg....ik was verplicht de huisdokter terug te raadplegen.Er moesten foto's en rx scan worden genomen waaruit bleek dat de achillespees nogal wat ontstoken zat.Halfweg november werd ik verwezen naar een sportdokter die mij direkt kinesietherapie voorschreef,en dan nog wel 18 beurten van een half uur.Deze werden verdeeld over een zestal weken dus ongeveer drie beurten per week.Het resultaat na al deze inspanning was helaas miniem en de pijn bleef voortduren alsook de ontsteking!!!Ik behandelde de plek met ontstekingsremmende zalf,ijscompressen en tens-massage.Ik bleef ook oefeningen doen om de achillespees te versterken maar dit zonder resultaat tot ik op 10 februari (exact om 13.43h )gewoonweg door mijn achillespees schoot en dit maar na een kleine inspanning.Deze was volledig afgescheurd!!!!Dit gepaard met een helse pijn aan de enkel die plots begon te zwellen,mijn voet kon ik niet meer bewegen,en ging er maar slapjes bij.Ik liet me opnemen langs de spoed in AZ Brugge st.jan waar ze me diezelfde dag nog hebben geopereerd want gans de achillespees was afgescheurd en moest terug worden aangehecht!!!!!Een operatie van ongeveer een uur was geslaagd en om 2200h lag ik al wakker op mijn kamer!!!De volgende ochtend werd er een gips aangebracht met mijn voet in een bepaalde (spits)stand zodat de achillespees steeds in een ruststand en een onstspannen houding verkeert!!!Ik werd ten stelligste verboden op mijn voet te steunen en zo weing mogelijk te bewegen wat uiteraard maar normaal is maar niet gemakkelijk!!!!!Zodoende ben ik veroordeeld tot een zestal weken verplichte vakantie (en dit om te beginnen)als je dat zo kunt noemen waarbij veel gerust zal moeten worden!!!!! Je mag zeker zijn dat dit niet motiverend is voor een persoon die praktisch niet gewoon is van stil te zitten,en dan nog niet van liggen gesproken.....Afwachten!!!!ppppfff



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!