In princiepe kan je in alle recipiënten kaarsen maken op voorwaarde dat ze waterdicht zijn en bestand tegen temperaturen van +- 80°graden. Indien je buitenkaarsen wil dan kan je gieten in bv oude bloempotten , duivenschalen , confituurpotten en noem maar op. Wil je echter kaarsen voor de huiskamer dan dien je er voor te zorgen dat de was eens opgesteven ook nog uit de vorm kan , kies dus bij voorkeur voor gladde vormen (niet poreuze) plastieken buizen voor het afvoeren van water zijn zeer geschikt , zaag ze op maat af , zorg voor een afsluitdeksel (te verkrijgen in iedere doe het zelver) boor een gaatje in het deksel (om de wiek door te steken) en je kan van start. In kartonnen buizen kan je ook prachtige resultaten bekomen , nadeel ze zijn maar één keer bruikbaar, kartonnen buizen vind je bv bij winkeliers , hun verpakkingspapier is er opgewikkeld. Ook in karton omhulsel van bv whiskyflessen kan je éénmalig kaars gieten , na het opstijven pel je gewoon het karton van de kaars af er ontstaat dan een mooi reliëf op de kaars. Ideaal is natuurlijk metalen vormen , als je een handige Harry bent en zelf kan lassen , kan je allerlei vormen creëren , gebruik bij voorkeur roestvrij staal , alluminium is top maar vrij duur , het voordeel van metalen mallen is dat ze niet verslijten. Nog een tip is oude afvoerbuizen in zink , je dient ze wel ieder keer in te oliën voor gebruik aangezien zink wat poreus is maar het resultaat is schitterend Nog een mogelijkheid is latex vormen maken , de latex zelf kan je kopen in gespécialiseerde winkels (hobbyistenwinkels) deze vorm van kaarsenmaken is vooral bedoeld om figuurtjes te maken in kaars en zijn maar enkele malen bruikbaar. Als je toevallig twee linkerhanden hebt en toch kaarsen wil maken koop dan je gietvormen in een hobbywinkel , ze bestaan meestal in een soort hittebestendige plastiek (pyrex) en kosten naargelang de grote +- 10 tot 20 euro per stuk , ze gaan na verloop van tijd ook stuk (slijtage) Deze tips zijn natuurlijk bedoeld voor hobbyisten , als je proffesioneel aan de slag wilt bestaan er gespecialiseerde firma's waar je terecht kunt maar dat is een ander verhaal.
Hier enkele tips om veilig kaarsen te maken. Laat de was niet boven de 100°graden opwarmen , kaarsenwas smelt bij 60°graden , kaarsen gieten gebeurt best dus rond de 80°graden. Boven de 150° bestaat het gevaar dat de was spontaan ontvlamt , gebruik dan zeker nooit water om te blussen , zet de warmtebron af en gooi een oud deken over de brandende was om de lucht toevoer af te snijden , de vlammen zullen doven bij gebrek aan zuurstof. Indien je brandwonden hebt opgelopen eerst onder koud water grondig afspoelen , pas daarna zalf of andere pijnverdovende middelen. Zorg er dus voor dat je steeds een oud deken bij de hand hebt in het geval dat... Werk proper , kuis regelmatig restjes op , pas je kledij aan , kaarsen gieten doe je liefst niet met das en gesteven hemd. Als je tijdens het gieten van kaarsen onderbroken wordt zet dan dadelijk de warmtebron uit , een telefoontje loopt meestal veel langer uit dan je denkt ! Hou jonge kinderen op afstand , kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen ondoordachte dingen doen ! Neem je tijd om kaarsen te maken , doe niks overhaast , als je maar een uurtje tijd hebt begin er dan niet aan , om goede kaarsen te maken heb je op zijn minst een halve dag nodig. Giet geen restjes gesmolten was in de gootsteen , de buizen verstoppen in no time ! Kaarsenvet op kleren kan je verwijderen door tissuepapier op de vlek te leggen en er met een warm strijkijzer over te gaan , de was smelt en word opgezogen door het papier. Warm de was liefst op in bain-marie , zeker nooit op open vuur zoals op gasvuur , electrische plaat is ook relatief veilig. Gebruik om te gieten een recipiënt met giet teut , een oude koffiekan of moor is ideaal , die vindt je nog op rommelmarkten , let wel op dat ze niet lekken , hou de kan met het gat naar de zon gericht , kijk door de opening , als er een gaatje in is valt dat dadelijk op.
Met de hulp van mijn zoon heb ik vandaag enkele foto's toegevoegd om de blog wat op te fleuren. Bovenaan ziet U de kaarsengieter himself ,foto 2 is een assortiment geurkaarsen in verscheidene tinten,foto 3 bolkaarsen van 1kg op vogelnest , foto 4 is een zicht op een deeltje van de winkel. Als U uitgebreider de winkel wil bezichtigen ga naar onze web achter8.be Zonder de hulp van onze Michiel zou mij dat niet gelukt zijn , ik ben namelijk een kluns met computers , als ik 20% van zijn capaciteiten kan gebruiken ben ik al heel tevreden.