Plaats mij nooit bij gordijnen of brandbaar materiaal,de schade is soms zwaar. Laat mij nooit alleen met kleine kinderen,brandwonden kan je best verhinderen. Zet mij nooit dicht bij een warmte bron,ook niet in de zon. Ik hou niet van tocht , anders wordt ik een gedrocht. Laat mij niet branden tot de laatste drup,zoniet gaat de tafel stuk. Als je wilt dat ik niet riek,knip dan regelmatig maar mijn wiek. Blaas mij niet uit maar dompel mij,zo blijf je spattenvrij. Af en toe ben ik gemeen,laat mij dus niet te lang alleen. Zet je mij buiten in de tocht , bescherm dan mijn wiek maar tegen vocht. Vriest het buiten minus vijf , red dan maar mijn vege lijf. Ondanks al mijn gebreken,raak je op mij niet uitgekeken, want mijn vlammetje zo warme,bezit ontzettend veel charme. Guy.
Tijdmeting. Koning A.de Grote gaf ooit opdracht tot het maken van tijdmetingskaarsen. Deze kaarsen van bijenwas waren door middel van streepjes in twaalf delen verdeeld. Zes kaarsen , elk na elkaar aangestoken,branden samen 24 uur. Tijdmetingskaarsen werden tot aan de tweede wereldoorlog gebruikt. In het wetenschappelijk museum in Londen gebruikt men soortgelijke kaarsen nog steeds om de oude wijze van tijdmeting te demonstreren. Veilingkaarsjes. Tot 1990 kwam het nog voor dat er op een veiling gebruik werd gemaakt van kaarsjes om de tijd aan te geven dat er nog geboden kon worden. De kaarsjes werden aangestoken , voordat het bieden begon.Degene die geboden had , kon het geveilde als zijn eigendom beschouwen als drie kaarsjes ongestoord bleven branden zonder dat iemand bood. Ieder keer dat iemand bood werd een kaarsje bijgezet.
A candle is enough to light the world. It makes it clear.Even at noon. It glistens in essential dark. At night , it lights the fruit and wine , the book and bread , things as they are... -Wallace Stevens.