Veel mensen en vooral kinderen voelen zich geroepen om zelf eens kaarsen te maken. In princiepe kun je met wat keukenmateriaal al aan de slag, benodigheden zijn : grote kom + kleine kom (bain marie) om de parraffine te smelten (parraffine smelt op +- 60°graden) een oude koffiekan of iets met een geut om de gesmolten parraffine in de vormen te gieten , vormen , kan gelijk wat zijn met dien verstande dat de onderkant niet smaller mag zijn dan de bovenkant kwestie van de kaars nog uit de vorm te krijgen. Als vorm kan je bv een karton omhulsel van whiskyflessen gebruiken , ook in geribt karton kan je mooie resultaten boeken. Stukken sanitaire plastiekbuizen kunnen dienst doen etc... een beetje improvisatie is hier wel op zijn plaats. Kaarsen maken van oude restantjes raden wij af tenzij als de bedoeling is de kaars buiten te laten branden , de mengelmoes van restantjes in verscheidene kwaliteiten en kleuren en met veel kans op vuilrestjes geeft gegarandeerd kaarsen die veel rook afgeven , een verwittigd man is er twee waard. Gebruik bij voorkeur goede parraffine , voeg 10% stéarine toe , gebruik aangepaste 100% katoenen wieken , kleur de kaars volgens believen en voeg desgewenst een parfum extract toe. Giet de parraffine niet te heet in de vormen mik op 60/70°graden anders riskeer je dat de vorm gaat lekken , giet bij voorkeur met laagjes van +- 2cm , giet telkens bij als de bovenlaag begint te harden , hou dit vol tot op het einde , als de vorm vol is (+-1cm van de rand) laat je de kaars opstijven , er zal een krimp optreden in het midden van de kaars , vul bij zolang nodig tot er geen krimp meer optreed , dan laat je de kaars liefst nog enkele uren koud worden (niet in frigo plaatsen) Geduld is een vereiste in kaarsenmaken , begin er niet aan als je niet voldoende tijd hebt of te ongeduldig bent. Let ook op voor brandwonden , indien toch verbrand dadelijk afspoelen met koud water , daarna pas zalf opdoen. Liefst geen parraffine smelten op open vuur (gas) electrisch fornuis en a la bain marie is ideaal. Giet je kaarsen in poreuze vormen eerst vorm in oliën met keukenolie , de kaars zal dan beter uit de vorm komen. Dit zijn enkele tips voor amateur kaarsenmakers , indien je proffesioneel aan de slag wil volg dan eerst een jaartje cursus bij een gevestigd kaarsenatelier. Veel sucses !