Ik ben een eind gekomen met de blogs ..graag zou ik in ieder blog wat willen zetten...maar helaas het is onmogelijk...... ben ik niet bij u of jou geweest... Ik wens jullie een heel goed uiteinde en een spetterend 2006 groetjes Ada x
Het is weer bijna zover Oud en Nieuw en zoals jullie kunnen zien sla ook ik weer een blz om.. Hopelijk wordt het voor allemaal een vredig en goed jaar groetjes Ada aaaa ssss aaaa
Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauwwarm water.
Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.
Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken.
Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen.
Los de gist op in de lauwe melk.
Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.
Let dus wel op, dat u de kom groot genoeg gekozen hebt, daar u anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst.
Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.
Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van circa 175 graden. Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar ik beveel indien u deze bezit een ijsbollenschep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden.
Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Dit kan ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot.
Voor iedereen die met de kerst alleen is. Voor iedereen waarvoor geen tafel is gedekt. voor iedereen die voor zich uit moet staren. voor iedereen die zich eenzaam voelt, net als de rest. voor iedereen die hunkert naar wat liefde naar wat warmte in het nest.
Derhalve aan iedereen gericht, schrijf ik speciaal dit kerstgedicht