Korpschef David Yansenne van de politiezone Brussel-Noord is een tevreden man. Zijn agenten leveren zichtbaar goed werk en ook de betrokken burgemeesters zijn tevreden over de werking van het korps. Die konden het afgelopen half jaar de criminaliteit in de politiezone aanzienlijk terugdringen. Sinds de politiehervorming van 2002 is de criminaliteit in Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node zienderogen blijven dalen.

‘In het algemeen is de criminaliteit tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met negentien procent gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar’, aldus Yansenne. ‘Dat is bovendien het laagste peil sinds 2002. Ik kan dus wel zeggen dat mijn agenten zeer goed werk leveren.’ Het aantal diefstallen verminderde met vijftien procent en kent eveneens het laagste peil sinds 2002. Dat is ook het geval voor het aantal inbraken in voertuigen (- 11,7 procent). Ook het aantal woninginbraken is ten opzichte van het eerste deel van vorig jaar teruggedrongen met 19 procent.

Enkel het aantal diefstallen met geweld is met net geen tien procent wel toegenomen. Het is het enige rode cijfer in de statistieken van de politie.

‘Er werden begin dit jaar 90 diefstallen met geweld gepleegd. Die zijn voornamelijk te wijten aan de overvallenplaag die we in februari en maart meemaakten. Dankzij een verhoogd politietoezicht om dat fenomeen een halt toe te roepen zijn we er in geslaagd om in de maanden mei en juni slechts één feit te noteren tegen een handelszaak. We hebben een enorm hoge politiemacht op de been gebracht om het geweld tegen handelszaken te stoppen.’

Ook het aantal halskettingdiefstallen, een oprukkend fenomeen in heel Brussel, met in mei 22 feiten en in juni dertien feiten, kan beter volgens de politie.

‘We hebben enkele doelgerichte operaties gevoerd in de omgeving van het Josaphatpark waar deze feiten zich voornamelijk voordeden. Zo konden we een bende ontmantelen en zeven leden arresteren.’

Bron : Het Nieuwsblad