Lahoucine El Haski werd in 2006 door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van zeven jaar. Hij werd door de rechter beschouwd als een van de leiders van een slapende cel van de met Al-Qaeda verwante Marokkaanse terreurgroep GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain) in België .

El Haski en co stonden destijds bekend als ‘de cel van Maaseik'. De burgemeester van Maaseik vaardigde zelfs een boerkaverbod uit omdat in zijn gemeente plots verschillende vrouwen in boerka opdoken. El Haski vocht in Bosnië, Afghanistan en Tsjetsjenië, alvorens in Maaseik te trouwen met de zus van een Vlaamse radicale moslim. De rechter in eerste aanleg bestempelde Lahoucine El Haski in 2005 als ,'het prototype van de radicale, gewelddadige islamist'. Hij onderhield volgens de rechter contacten met islamistische terreurcellen over de hele wereld, onder meer met het Al Qaeda-netwerk van Osama bin Laden en met de GICM-cellen in Marokko en Spanje. De GICM wordt verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke aanslagen in Casablanca (mei 2003) en Madrid (maart 2004).

Hassan, de broer van Lahoucine, werd in Spanje in 2007 trouwens veroordeeld wegens betrokkenheid bij de dodelijke aanslagen in Madrid in 2005. Daarbij kwamen 191 mensen om het leven.

Maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt nu dat Lahoucine El Haski in 2005 en 2006 in Brussel geen eerlijk proces heeft gekregen omdat het grootste deel van de bewijzen die tegen hem werden verzameld, afkomstig was van de Marokkaanse autoriteiten. Volgens het EHRM tonen rapporten van de VN en verschillende ngo's aan dat de kans bestaat dat die bewijzen verkregen werden door marteling.

De bezwarende verklaringen tegen El Haski werden afgelegd door verdachten die in Marokko werden opgepakt vlak na de dodelijke aanslag op een synagoge in Casablanca. Daarbij vielen 45 doden. Volgens het EHRM had België die verklaringen uit het dossier moeten verwijderen. Christophe Marchand, de advocaat van Lahoucine El Haski, is blij met de uitspraak van het Hof. ‘De schadevergoeding is symbolisch, maar de uitspraak is wel belangrijk. Op basis daarvan gaan wij aan Cassatie vragen het GICM- proces over te doen. Bovendien zal het federaal parket de volgende keer misschien beter nadenken als het verklaringen afgelegd in Marokkaanse gevangenissen aanvoert als bewijs. '

El Haski zat zijn straf van zeven jaar tot de laatste dag uit. Hij is nu vrij en woont in België.