Angeltjes
28-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama's vliegtuig scheert over New York en veroorzaakt paniek

 

 

Het vliegtuig van de president, begeleid door 2 F 16's scheerde gisteren over New-York en veroorzaakte heel wat paniek.  Het Witte Huis heeft zich verontschuldigd.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matthias Storme heeft enkele vragen

 

 

 

Zeven vragen van Matthias Storme aan de kandidaat Vlaams-Volksvertegenwoordigers

(klik op de gekleurde tekst aub)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws van de dienst Influenza

 

De zes belgische gevallen die mogelijk besmet waren door de Mexicaanse Varkensgriep blijken na onderzoek alle negatief te zijn.  In het land B heerst dus nog geen varkensgriep. Dit deelt de dienst Influenza mede en ook ministerin Laurette Onkelinx.  Het varkensvirus (of is het een bacil ?) kan natuurlijk altijd nog opduiken.  Er zijn tenslotte heel wat varkens in het land. Wellicht is dit het moment om een definitief verbod in te voeren op de consumptie van varkensvlees.

Onze Openbare Omroep volgt met ongemene aandacht de zaak.

Een goede raad van Influenza die fideel bijgetreden wordt door Angeltjes :  

Voelt u zich koortsig, grieperig, koppijnerig, moe, bent u het beu : telefoneer naar de Nieuwsdienst van de 0000

Het EHBO team van Angeltjes


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heel Antwerpen op de loop - Het schepencollege blijft. (foto's Het Nieuwsblad)

 

.
De viering van de marathonlopers  in Antwerpen na de aankomst.
(uiterst links met appelblauwzeegroen T-shirt  en basketbalsloefkes : een verzorger en medisch adviseur die mee op de foto wilde)
Meer foto's van het sportieve gebeuren vindt u door hier te klikken.
Al deze foto's werden genomen door Liliane Verreth van het onvolprezen Het Nieuwsblad.  Ook daar kan u in het album bladeren. En Liliane prijzen, want ze verdient het.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autosalon Shangai 2009

 

 

Verschillende automerken lanceerden op het Autosalon van Shangai hun nieuwe modellen : Porsche Panamera (iets voor het poenpakkertje uit Berlare, een Porschefan), de aangepaste Audi Q7 en de nieuwe Mercedes Benz S klasse.  Wie dit , zeg maar tien jaar geleden had durven voorspellen, was voor gek verklaard.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LDD heeft géén fractie meer in Federale Kamer

 

Lijst Dedecker verliest met ingang van 1 mei negen parlementaire medewerkers en een maandelijkse toelage van 21.000 euro - of ruim 500.000 euro tussen nu en de federale verkiezingen van 2011. Dat heeft de Kamer gisteren beslist als gevolg van de overstap van LDD'er Dirk Vijnck naar Open Vld, meldt Het Laatste Nieuws.

Lijst Dedecker houdt daardoor in de Kamer maar vier leden over, volgens het reglement één te weinig om van de voordelen van een erkende fractie te kunnen profiteren.

"Dit is crapuleus", reageert een woeste Jean-Marie Dedecker in de krant. "In Sicilië word je afgeknald, hier gebroodroofd en de keel dichtgeknepen. Op 1 mei, uitgerekend op de Dag van de Arbeid, gaat de opzegtermijn van mijn negen mensen in. Dankuwel, socialisten. Dankuwel, liberalen."

@ Het Laatste Nieuws

***

Het heeft er de schijn van dat de regeringspartijen Lijst Dedecker willen uitroken, daarmede één van de programmapunten van Jan-Maria in uitvoering brengend. En nu is het weer niet goed.

De partij die in het Vlaams parlement uitsluitend bestaat bij de gratie van overlopers en zeteldieven zou zich kunnen afvragen welke haar inbreng is in de morele en democratische verbetering van het politieke theater.  Spionagetechnieken toepassen, zwakke politici ompraten, de maatschappelijke ideologie van een cameleon uitdragen en loeien als een stoomboot in de mist. 

Lijst Dedecker, een zootje.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linkse intellectuelen worden kleuters als zij het over rechts hebben

 

Linkse intellectuelen vervallen in verbazingwekkende kindjesredeneringen als zij het bestaan van rechts en het mogelijke electorale succes ervan proberen te verklaren. Opmerkelijk is dat, en het doet zich voor bij velen die gelauwerd door het leven gaan als leden van "de club der intelligentsia".

Universitairen met ronkende diploma's (enfin, dat hopen we voor hen) die ons, brave belastingbetalers, handenvol geld hebben gekost, kunnen wetenschap en beschaving een aardig stuk de hoogte in stuwen.  Behalve als  zij zich op het gladde ijs van de dagdagelijkse, maatschappelijke ervaringen bewegen : dan blijft er van dat intellectuele denkvermogen niet veel over. De tijd der fopspenen en pampers keert terug. 

Er zou best eens een studie kunnen besteld worden (wij trakteren, zoals altijd) over het fenomeen "Vanwaar komt de verkleutering bij  menswetenschappers - en doe er maar journalisten bij, het is pikant als er wat prostituees in de processie meelopen -  als zij overgaan tot politieke duiding en vaststelling ?" 

Neem nu Joël de Ceulaer van "Dag Allemaal bij Knack".  Ik heb erg kunnen genieten van de televisie-uitzendingen én het boek "Grote Vragen" dat door De Ceulaer bedacht en bij mekaar gepraat werd.  Hij kwam niet veel in beeld en dat verhoogde de visuele aantrekkingskracht, want De Ceulaer lijkt op een kruising tussen Herman Brusselmans en een Treurende Travestiet na een misluke operatie.

In het mooigekleurde blaadje "Dag Allemaal bij Knack" beschrijft de filosoof nogmaals over zijn allesverscheurende haat tegen Vlaams Belang. En nu ook een beetje tegen Dedecker. Het artikel roept herinneringen op aan Goethes "Het lijden van de jonge Werther" maar dan in de ervaringswereld van Jommeke. Een fragment :

De pijnlijke waarheid luidt als volgt: net zoals het VB een lange periode van electorale onschendbaarheid heeft gekend, kan Jean-Marie Dedecker zich vandaag welhaast alles permitteren zonder daar door de kiezer voor te worden afgestraft. Omdat hij namelijk precies hetzelfde doet als het VB vroeger: een latente boosheid bij een groot deel van het kiezerskorps meesterlijk ontginnen. Waar die boosheid op gericht is (de fiscus, de islam, het weer) maakt geen donder uit: wie boos is, stemt op 7 juni LDD. Zo simpel is dat. 

Om te beginnen, is het zéér erg dat iemand zovele jaren mank loopt van haat tegen een politieke partij en de velen die haar bijvallen. De incidenten die er reeds geweest zijn met Filip Dewinter hebben Joël getraumatiseerd en getekend voor het leven.  En nu weer moet hij uiting geven aan zijn gekneusde opvattingen : de dommeriken van kiezers stemmen rechts uit "boosheid" en soms zelfs omdat het slecht weer is.  Dat is het typische neerblikken van de linkse soi-disant intellectuelen op de massa. Als het plebs meeheult met links is het braaf en wijs.  Als het zich echter afwendt, is het dom en boos. En dat is dan de uitleg van een volwassen, behoorlijk intelligent iemand. Als woede en haat de ratio overmeesteren, verlaat de rede de intellectueel.

Links klampt zich wanhopig vast aan elke balk of splinter van de macht die rondzwalpt op de stromende rivier van het leven. Het soort non-argumentatie dat jarenlang rondgestrooid werd, vertoont barsten van eerlijke schaamte. Dit soort waanwereld is ook niet vol te houden. De afbrokkeling is ingezet en wij volgen het proces met aandacht en een beetje medelijden. Iets wat rechts altijd bezeten heeft en nooit verloochend, die ouderwetse caritas.

Jommeke de Ceulaer weet hoe slecht het is  afgelopen met de jonge Werther, zijn wanen, angsten en lijden.  Wij wensen hem dat tragische lot niet toe, want wij kunnen soms boosaardig grijnzen, maar we blijven steeds fatsoenlijke mensen.  Wat we helaas niet kunnen zeggen van iedereen aan de linkeroever van de stroom.

Savat


27-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filip Dewinter stelt VB-programma voor

 

 http://www.filipdewinter.be/

fdw-blok-vl-eerst

In zaal ‘De Schelp’ van het Vlaams Parlement stelde het Vlaams Belang  zaterdagochtend het programma voor waarmee onze partij naar de Vlaamse verkiezingen van 7 juni trekt. Leidraad van het verkiezingsprogramma is ‘Vlaanderen eerst’. Tijdens haar inleiding maakte Marijke Dillen duidelijk dat het Vlaams Belang een duidelijk programma verdedigt, dat bovendien financieel haalbaar is. “Het is een programma dat oog heeft voor het welzijn en de welvaart van alle Vlamingen. Wij willen meer Vlaanderen om tot een beter Vlaanderen te komen,” zo luidde het.

Tijdens een rondetafelgesprek - met als deelnemers Stefaan Sintobin, Karim Van Overmeire, Jan Penris, Linda Vissers, An Michiels en Joris Van Hauthem - werden de verschillende thema’s verder uitgediept. Na een panelgesprek met buitenlandse gastsprekers en een videopresentatie gaf fractieleider Filip Dewinter in zijn slotwoord nadere toelichting bij het ‘Vlaanderen eerst’-programma van het Vlaams Belang.

 

Overgenomen van de webstek van Filip Dewinter


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Ten Miles van Antwerpen of de Vlucht uit de stad van Allah.

 

10 Miles Antwerpen 26/04/2009

Vorige zondag werd er wat afgelopen in Antwerpen : het leek wel de vlucht uit de stad van Allah.  Hier een foto genomen tijdens de Ten Miles (de Tien Mijlen klinkt te Vlaams) : de loophazen hebben net de Waaslandtunnel verlaten. In het midden op het zebrapad loopt een vertrouwde relatie van ons. Wie zegt het ?


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politiek-correcte muggenzifters over Moeders voor Moeders

 

 

Wil u een staaltje lezen van vooringenomenheid en zeikerig geneuzel dan verwijzen wij u langs dit bruggetje naar het studentenblad Dwars van de Universiteit Antwerpen

Dat worden de zogenaamde intellectuelen van morgen, geen snars wijzer dan die van vandaag


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manten wet van Wanten : LDD verliest kamerlid aan VLD

 

 

Liberalen onder mekaar doen graag stuivertje wisselen


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen boerka ? Niet vliegen

 

 

.

Nu we toch over de islam en zo bezig zijn, nog even dit verhaaltje  weggeplukt bij onze collega's van www.hetvrijevolk.com . U kent ze, het zijn kleppers die niet opgeven met af te geven op onrecht en vooral nieuws dat door anderen verzwegen wordt, weg te geven.

Stewardess ”vliegt” eruit: boerka-weigering


Lisa Ashton is door de Britse luchtvaartmaatschappij BMI op staande voet ontslagen, omdat ze weigerde om uit respect voor de Saoedische cultuur een boerka te dragen zodra ze het vliegtuig uitstapte in Saoedi-Arabië.

Lisa Ashton had een middelmatig betaalde baan als stewardess bij BMI, een Britse luchtvaartmaatschappij die tevens lid is van de Staralliance (Staralliance is een netwerk van luchtvaartmaatschappijen waar o.a. ook Lufthansa en SAS deel van uitmaken).

Sinds 1996 werd ze ingezet op langeafstandsvluchten. In de zomer van 2005 werd haar verteld dat ze spoedig ook op de nieuwe BMI-vlucht naar Saoedi-Arabië zou worden ingezet. Tegelijkertijd deelde het management van BMI mee dat vrouwelijke vluchtbegeleiders bij reizen naar Saoedi-Arabië bij het verlaten van het vliegtuig een, het hele lichaam bedekkende, boerka zouden moeten dragen en achter hun mannelijke collega’s zouden moeten lopen. Dit en het toenmalige negatieve reisadvies van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar Saoedi-Arabië waren voor Lisa Ashton aanleiding om vluchten naar dit land af te wijzen. Dit leidde tot ontslag op staande voet.

Een BMI leidraad voor werknemers die naar Saoedi-Arabië vliegen, stelt:

”Van het vrouwelijke vliegpersoneel wordt in de openbaarheid verwacht dat het achter de mannelijke collega’s loopt, zonder rekening te houden met rang of stand.”

Medewerksters kregen een abaya (zie foto!) en kregen opdracht deze bij het verlaten van het vliegtuig te dragen. Lisa Ashton, een praktiserend christen, werd door vertegenwoordigers van de vakbond geïnformeerd dat deze kleding onderdeel zou uitmaken van het uniform en dat ze disciplinaire maatregelen zou kunnen verwachten als ze de kleding niet zou dragen.

Lisa Ashton bevestigde dat ze niet meer naar Saoedi-Arabië, maar nog wel op andere langeafstandsvluchten wilde vliegen. Er werd haar overplaatsing naar korteafstandsvluchten aangeboden, verbonden aan een loonderving van 20%. Dit werd door haar van de hand gewezen. Op 13 juni 2007 kwam ze erachter dat ze was ingepland voor een vlucht van Londen naar Saoedi-Arabië. Ze weigerde te vliegen en werd ontslagen. In de ontslagbrief houdt BMI vast aan de ”gepastheid” – vrouwelijke medewerkers dienen onder de boerka achter hun mannelijke collega’s te lopen – uit respect voor de Saoedische cultuur.

LINK: http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article6169989.ece

Bron: www.pi-news.net

Bovenstaand artikel werd uit het Duits vertaald door:

E.J. Bron


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EU wenst sharia-wetgeving in Europa te introduceren

 

Rechters kunnen in een aantal gevallen verplicht worden de sharia "wetten" in sommige echtscheidingsprocedures toe te passen.  Dit wordt niet met zoveel woorden gezegd in een EU-plan, dat overal in de Unie familie-hoven wil oprichten, maar deze maatregel zou wel aangegrepen wordne om de moslims terwille te zijn.

Het zou er op neerkomen dat een gemengd huwelijk van een Brit met een Française dat op de klippen loopt, volgens de Franse rechtspraak zou kunnen berecht worden. Maar ook, het weze terloops aangehaald, een Arabisch stel zou zich kunnen beroepen op de wetgeving uit dàt Prachtland.  En zo loodst men ongezien en ongehinderd de islamitische gebruiken officieel Europa binnen. In Groot-Brittannië zijn er al een aantal zogenaamde rechtbanken van islamitisch recht die in familie- en gezinsbetwistingen de Britse rechtspraak negeren.

Holala, wat is het fijn in Europa een moslim te zijn.

Dit  verheugende bericht vonden wij in The Daily Mail.

Fats


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angeltjes' verantwoording (nog maar eens)

 

Zoals het nodig is regelmatig het stof af te nemen, het bed op te maken en het ongesorteerde huisvuil voor de deur van de buren te plaatsen, zo ook moeten wij bij Angeltjes tussendoor terugkomen op onze basisprincipes.

Wij zagen graag belgië barsten. Ook als deze uitdrukking sommigen niet aanstaat, ze is symbolisch en wat ons betreft duidelijk. Dus : Vlaamse onafhankelijkheid zonder verder gezeur en gezanik met de Franstaligen. De Volksunie heeft het geprobeerd en is  er aan tenonder gegaan (wij zijn er zeer lang bij gebleven en dat was een verkeerde inschatting), de geschonden maagden van de NV-A hebben het nog eens dunnetjes, of dikjes zo u wil, overgedaan. Elke dag weer wordt bewezen dat belgië onregeerbaar is.  Dus : laat het Vlaams parlement de onafhankelijkheid uitroepen en als dat gebeurd is, kunnen er onderhandelingen plaatsvinden.  We zullen het nog één keer in de taal van Voltaire zeggen : un fait accompli.  Een voldongen feit is een betere uitgangspositie voor een volk dat zich bij gesprekken met de tegenpartij  steeds laat rollen.

Er is slechts één politieke  partij die ondubbelzinnig  in haar vekiezingsprogramma wil : 

- de Vlaamse onafhankelijkheid zo snel mogelijk gerealiseerd zien ;

- dat de Vlaamse regering - bij verdere weigering van Wallonië om de belgische federatie grondig te hertekenen op basis van de zogenaamde 5 resoluties - meteen overgaat tot de realisatie van de Vlaamse onafhankelijkheid.

Onze tweede boodschap (?) geldt de immigratie en de islamisering, samengevat in enkele slogans :

- een waterdichte immigratiestop ;

- aanpassing van de wetgeving inzake politiek asiel, nationaliteit, veiligheid en uitwijzing ;

- stimulering van de Westerse waarden en schrapping van de islam als erkende godsdienst.

Verder zijn wij zéér Eurokritisch, want wij zien dat de belgische ondemocratische sfeer en structuren zich genesteld hebben in de oncontroleerbare Europese Unie.  Elke zetel die ontfutseld kan worden aan de fantasten van de traditionele partijen, inclusief de milieupriesters, is winst voor de identiteiten van Europa en winst voor de democratie.

En voor het overige strijken wij met onze angeltjes graag over allerlei tekortkomingen (volgens ons) in de media, met op kop de absoluut door elke bewuste Vlaming te mijden VRT. Dat laatste is een persoonlijk Angeltjes standpunt dat door geen enkele politieke fractie bijgetreden wordt. Wij zijn zo grootmoedig dat wij begrijpen dat de politici aan sommige structuren niet durven raken.

Wat de grote dreiging van de islam betreft : wij willen waarschuwen, verwittigen en signaleren.  Wij ondersteunen volledig de visie van Filip Dewinter maar net als hij roepen wij nooit op tot geweld of ondersteunen we nooit acties die zich richten tegen moslims. In godsnaam, mensen, wij zijn geen Mexicaans rebellenleger dat de varkensgriep verspreidt. Onze woorden kunnen scherp klinken voor sommigen en voor anderen te slap. Wij huiveren van geweld en haat en van dat standpunt wijken we niet af. Voor de rest : ieder zijn waarheid, ieder zijn blog en ieder zijn politieke partij.

De politiek-incorrecte maar correcte redactie van Angeltjes.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwalitijtskrant De Standaard + Aanpassing

 

Titel in de kwalitijtskrant De Standaard :

Van Cau junior ontkent aanteigingen

  • zondag 26 april 2009
  • Bron: belga

Vermoedeleik zit Van Cau met een ij en Vandermeersch is blei.

+ AANPASSING 10 UUR :

De stommitijt is verbeetert

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondankbare Nederlanders negeren Turks feest

 

geplaatst: 27-4-2009, 06:52 door

Internationaal kinderfeest vooral Turks onderonsje

Mustafa Kemal Atatürk, stichter van de staat Turkije, was een kindervriend. De feestdag van de Turkijes soevereiniteit droeg hij dan ook op aan hen. In Het Jaar van het Kind (1979) riep Unesco die 23e april uit tot Internationaal Kinderfeest. Om de jeugd duidelijk te maken dat we vredig met elkaar kunnen leven. Ook Haaksbergen viert dit deze zaterdagavond, georganiseerd door volksdansgroep Zwarte Zee en Platform Integratie. Theater De Kappen is gevuld met zo'n tweehonderd ouders en kinderen. Prima sfeertje. Maar wat is bedoeld als een multicultureel kinderfeestje, wordt een hoofdzakelijk Turks onderonsje. Jammer dat slechts een handjevol autochtone Haaksbergenaren gehoor gaf aan de gastvrijheid van hun Turkse plaatsgenoten. Ondanks uitnodigingen naar scholen. "Dit moet groeien", zegt medeorganisator Mevlüt Deniz.
Toegegeven: het kinderfeest is anders van opzet dan Nederlanders verwachten. Beetje veel toespraken. Kinderen die uit volle borst het Turkse volkslied zingen en gedichten voordragen (met Nederlandse vertaling op een scherm) aan Turkije en Atatürk. Turkse mopjes. Jeugd die zich vol overgave stort op folkloristische muziek en dans. Herkenbaar is een playbackshow, wel vooral met Turkse idolen.
Ondankbare Nederlanders !


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse Metten op het Antwerpse Kiel

 

t kiel likt zijn wonden na zware rellen en vandalisme
.

 

Na de voetbalwedstrijd tussen Germinal Beerschot en Club Brugge is het vrijdagnacht tot zware rellen gekomen aan het Beerschotstadion. Voetbalfans en allochtonen uit de buurt gingen met mekaar op de vuist. Uiteraard werden ook de gebruikelijke vernielingen aangebracht : twintig auto's, vier politiecombi's, verlichtingspalen, verkeersborden, bloembakken, enkele cafés en particuliere woningen moesten eraan geloven.

De Antwerpse politie werd vrijdag iets na middernacht "compleet verrast" toen op het Kiel groepjes GBA- en Club Brugge-supporters slaags raakten met jonge allochtonen. Het Beerschotstadion bevindt zich middenin een wijk waar allochtonen quasi een meerderheid vormen. Hoe de politie zich "compleet laat verrassen" is voor ons "een compleet raadsel".

De rellen speelden zich af in de Abdijstraat, de De Bosschaertstraat en zijstraten. Zaterdag hing er een gespannen sfeer in de Kielse straten. De wijkwerking van de politie was zichtbaar aanwezig om vragen van mensen te beantwoorden. Ook zaterdagavond was de politie present. Groepjes allochtonen bevolkten enkele kruispunten, maar alles bleef rustig.

Een zoveelste blamage voor het duo Janssens-Baelemans.

Bron : Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecuador, olie, bananen, schulden en veel praats

 

U herinnert zich nog de kleine Anjelica  uit het land van president Correa ?  Klikken op de afbeelding

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van De Ridder tot Elsschot

 

.

.

Met zoon Jan De Ridder sluiten we de rij van vraaggesprekken die door Martine Cuyt, literair redactrice bij Gazet van Antwerpen, werden afgenomen in de aanloop van het Elsschotjaar 2000 van de toen nog overgebleven kinderen van Willem Elsschot.

Zeer binnenkort volgen er nog interviews van kleinzonen Tsjip Jan Maniewski en van reclameman Walter De Ridder. Ook hun getuigenissen dragen in aanzienlijke mate bij aan een uniek portret van de huisvader Alfons De Ridder. Als dusdanig zijn ze ook  moeilijk weg te denken als aanvulling bij een eerbetoon aan het schrijvend genie dat Antwerpenaar Willem Elsschot was.

  

“ELSSCHOT WAS GEEN LEZER”

                          Zoon Jan De Ridder.

 

  

Wat was vaders geliefkoosde bezigheid? 

Zijn geliefde bezigheid was met vrienden een vat bordeaux, Pontet-Canet, openmaken  in de kelder. Daar waren altijd kameraden bij zoals zeeloods Piet Collard en de bekende beeldhouwer Suske Claessens, samen met een hoop anderen. Dat was pas een evenement! Al liep het gros van het vat vaak alles behalve in flessen. 

Mocht u meenippen?

Op latere leeftijd, of stiekem. Aan tafel was het water drinken. Op mijn vijftiende kreeg ik wijn versneden met water. Na een tijdje verdween het water uit de wijn. Ik spreek over ’s middags. ’s Avonds dronken we altijd thee. En dan was er porto natuurlijk, de koning van de wijn noemde hij die drank. Zo heb ik eens met drie vrienden vier flessen porto leeggedronken voor we naar het bal gingen van Antwerpen Boven. Daar heeft hij nooit wat over gezegd. 

Waar had hij een zwak voor?

Hij had voor heel wat zaken interesse. 1. Oude meubelen 2. Klassieke muziek, al heeft hij van mij veel jazz moeten verteren. Ik was met Willem Dolphyn, de zoon van Anna, naar een concert van Louis Armstrong geweest, meteen coup de foudre. En toen ben ik meteen platen beginnen kopen. Pa liet mij de platen spelen. 3. Een glaasje wijn -  met een voorkeur voor rode bordeaux – aan tafel. Een borrel mocht hij ook graag, maar ik heb hem nooit dronken gezien. 4. Rust, hij ging geweldig graag naar zee, hield van de zeelucht en van vissen. 5. Hij was een groot liefhebber van oude, mooie schilderijen. Hij had veel van Dolphyn. 6. Oosterse tapijten. 

Las hij veel?

Hij was geen lezer. Had hij een boek, dan gaf hij het weg. In deze kast, die nog van hem is geweest, stonden welgeteld twee boeken: de bijbel en Guido Gezelle. En dat voor een vrijdenker! Hij las ook in die bijbel en heeft er gebruik van gemaakt voor het Bormsgedicht. 

Hoe was hij als student?

Elsschot was exceptioneel intelligent. Kun je zeggen, waarom heeft hij dan de zesde en de zevende gedubbeld en de vijfde slechts met de hakken over de sloot gehaald? Hij is van school gestuurd wegens wangedrag. Dan is hij twee jaar leegloper geweest, maar ondanks die achterstand heeft hij later zijn examen voor de middenjury gehaald en is hij vervolgens aan de Handelshogeschool met grote onderscheiding afgestudeerd.

 

Is hij nu van school gestuurd of gegaan?

Gestuurd. Ik zal je dit voorbeeld van wangedrag vertellen. Hij had een goede vriend, een reus van een kerel, die meer op straat zat dan op de schoolbanken. Op een zeker moment hadden ze afgesproken dat die vriend eerst een baksteen door de ruiten van vaders klas zou gooien en daarna vice versa. Er is een geweldige herrie van gekomen. Stel u eens voor hoe onverantwoord van mijn vader: die baksteen had evengoed hem kunnen treffen. Hij wist alleen wanneer die door het raam zou komen. Ik weet niet meer of die jongen is aangehouden, wat ik wel weet is dat Elsschot zelf geen baksteen heeft gegooid.

 

Welk beeld van Elsschot prikt op uw netvlies?

Ik zie hem in zijn stoel zitten terwijl hij ’s middags zijn dutje doet. Aan zee ook, in zo’n plooistoel. Zelfs in de zomer had hij zijn frak aan en zijn baret op.

Wie lijkt het meest op vader?

Walter. Iedereen zegt dat. Misschien ook Anna en Ida, qua gelaatstrekken.

 

Wat heeft u gemeen met uw vader?

De voorkeur voor klassieke muziek want naast jazz ben ik ook de klassieke componisten gaan appreciëren. Mijn oudste zuster Adèle speelde prachtig op de piano: Beethoven, Bach. Ze bereidde haar examens voor met Mozart, Schubert en Chopin. De fijne humor, ja, die zit in de familie. Weet je wat we allemaal met hem gemeen hebben? We zijn allen een beetje emotioneel. Als hij een gedicht over zijn  moeder voorlas of naar muziek luisterde, dan stonden de tranen hem vaak in de ogen. Hij was geweldig gemakkelijk te ontroeren.

 

Kon u gemakkelijk met hem praten? 

Als Ida en moeder al slapen waren – en de anderen getrouwd – zaten wij twee nog vaak te praten. Ik had altijd vragen over mijn studies. Of ik vroeg hem wat een bepaald woord in het Engels was, want dan hoefde ik het woordenboek niet open te slaan. Op mijn vragen over het Nederlands heeft hij altijd kunnen antwoorden. Altijd. Hij kende vlot zijn talen.

 

Praatten jullie ook over literatuur? 

Over de buitenlandse letterkunde wel. Zo heeft hij me Edgar Allan Poe aangeraden toen ik op zoek was voor een boek voor Engels. Hij had een grote bewondering voor Flaubert en voor Victor Hugo. Bij de laatste had dat wel meer te maken met zijn rol als revolutionair dan met diens werk, denk ik. Multatuli, Vondel, Gezelle. Van Walschap heeft hij  “Genezing door aspirine” vertaald, maar hij vond Walschap niet zo goed, denk ik. Over zijn werk? Neen. Wij durfden niet. Hij was bedeesd en wij ook. 

Wat was zijn lievelingsgerecht?

Bonen met stukjes spek en gekookte aardappelen. En rode kool.

 

Welk boek van Elsschot is u het liefst?

“Kaas” en niet alleen omdat het ook het lievelingsboek van vader was. Er zit volgens mij een filosofie in die kan worden samengevat in dit spreekwoord: “Schoenmaker, blijf bij uw leest.”

En vervolgens “Een ontgoocheling.” Elsschot is het Keizerke over wie het boek gaat.

 

Wat heeft u van hem geleerd?

Een zekere levenswijsheid, een filosofie. En zwemmen. Hij was heel sportief en heeft alle kinderen leren zwemmen. Dan moesten we met onze buik op een stoel gaan liggen en de bewegingen leren.

 

Wordt Elsschot naar waarde geschat?

Op het ogenblik wel, voeger niet. In Vlaanderen en Holland is hij goed gekend. Hij wordt gelezen, er worden films gemaakt. Ik hoop overigens dat  die films niet zo’n catastrofe worden als “Het Dwaallicht”. Ik heb hem niet gezien, maar die moet erg zijn geweest.

Wat doet u op 15 mei 2000?

Da’s nu nog een beetje te vroeg om te zeggen. Het kan zijn dat ik nog eens naar Antwerpen kom, voor het Elsschotjaar. Kan ik me ook eens laten onderzoeken door mijn neef, Jan Maniewski. Hij is een goede dokter. En in de Franse dokters heb ik geen vertrouwen.

 (Nota van Raymond: dit interview werd afgenomen in 2000. Jan De Ridder, die sinds 1946 in Parijs woonde, is intussen overleden).

                                                                                    Raymond


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beangstigende statistieken

 

 

.




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!