Angeltjes
23-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verborgen leven van Gerard Walschap door Frans Depeuter
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

Dat Gerard Walschap een monument in de Nederlandstalige literatuur en een keerpunt in de evolutie van de Vlaamse roman was, staat buiten kijf. In de loop der jaren werd aan zijn oeuvre dan ook meer dan gewone aandacht besteed in allerlei geschriften. Over Walschaps leven werd echter nog niet zoveel geschreven. Toch is het leven van een auteur minstens even belangrijk als zijn werk. De twee van elkaar loskoppelen leidt tot literair-historische vervalsing, vond ook Multatuli: "Een biograaf, die alleen mijn gedrukte werken tot uitgangspunt kiest, kan slechts onzin te berde brengen."
. 
.
Het werd dus tijd om de de mythe 'Walschap' aan een grondig onderzoek te onderwerpen. En dat gebeurt in dit boek. Met de nodige zin voor relativering zoekt Frans Depeuter een antwoord op de vragen: 


 
Was Walschap een racist? 
Was zijn afscheid van Kerk en geloof méér dan een rancuneuze reactie? 
Hoever ging zijn Deutschfreundlichkeit? 
Hoe stond hij tegenover de jeugd? En tegenover zichzelf? 
Hoe echt was zijn 'socialisme'?
Was hij recht voor de vuist of soms ook een manipulator? 
Was hij ook in zijn latere boeken nog de meester-verteller van 'Houtekiet'?
.
 
   
 
 
 
 
Depeuter baseert zijn controversiële studie op historische documenten, op getuigenissen van derden, maar vooral op Walschaps eigen brieven en uitspraken en op de woorden van zijn romanpersonages waarmee de auteur zich ondubbelzinnig vereenzelvigt.

Het verborgen leven van Gerard Walschap is dus geen 'essay' in de stroeve zin van het woord, maar een vertellend dossier dat bijna leest als een roman.

Het boek, dat hoofdzakelijk nieuw feitenmateriaal bevat en geïllustreerd is met (ook nieuw) beeldenmateriaal, is een must voor voor literatuurkenners in het algemeen en de Walschapkenners in het bijzonder, kortom voor iedereen die geïnteresseerd is in het "verborgen leven" van een groot schrijver.
 

Berghmans Uitgevers, Antwerpen, in samenwerking met Heibel vzw.

Verkrijgbaar bij vzw Heibel, Frans Depeuter, De Heikens 29, 2250 Olen (depeuter.frans@telenet.be) en in de erkende boekhandel : € 20,00 in de boekhandel

Ingeval van bestelling bij de auteur : + 2 € verzendingskosten voor België en dan kan u een handtekening vragen, wat altijd de waarde van uw boek verhoogt.

ZEER WARM AANBEVOLEN  DOOR ANGELTJES VOOR LIEFHEBBERS VAN DE NEDERLANDSTALIGE LETTERKUNDE :  DE ONGEKENDE KANTJES VAN DE GROTE MIJNHEER WALSCHAP GESCHETST DOOR EEN VAN ONZE KRITISCHE EN TEGENDRAADSE VLAAMSE AUTEURS, FRANS DEPEUTER

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 juni : Sporenherdenking Voorpost

 

Tamelijk laat vernemen wij dat de compromisloze sporenherdenking van Voorpost dit jaar plaatsgrijpt op zaterdag 27 juni om 20 uur in Zaal den Bart, Sint Bartholomeusstraat 9 in Merksem met Filip de Man als gastspreker.
Gezien de veelheid van 11 juli-vieringen zowat overal in Vlaanderen, beperken wij ons tot deze ene mededeling van Voorpost : de mensen die rechtlijnig de eigenheid van Vlaanderen in de meeste barre omstandigheden verdedigen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier is uw goedgemutste lachebekje : Ik ben van gedacht veranderd

 

 

"In Antwerpen hebben een aantal scholen beslist hoofddoeken te verbieden, met het argument dat ze anders niet langer opkunnen tegen de sociale druk die wordt uitgeoefend op allochtone meisjes om die hoofddoek te dragen. Dat probleem bestaat inderdaad."

Vroeger sprak ik daar niet over, maar we moeten met onze tijd meegaan, zeker nu Vlaams Belang achteruit boert. Nu is het aan ons om steen en been te klagen. Hier klikken voor een uitzonderlijk incoherent verhaal dat met haken en ogen aan mekaar hangt. Morgen is een andere dag.

 Tot Morgen !

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet het Westen de Iraanse protestbeweging steunen - Uitslag poll

 

Moet het Westen de Iraanse protestbeweging steunen ?

Eindstand: 23.06.09 - 8 uur 


Jazeker, het volk strijdt voor zijn vrijheid en dat steunen wij (behalve voor VL)  31 % (40)
Neenzeker, diene Musavi is ook maar een marionet van de ayatollahs  30 % (39)
Ik neem geen stelling in, dan kan ik later altijd meedoen met de winnaars  38 % (49)

Totaal aantal stemmen: 128


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flinke Turkse meid
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

Alsof het Schandland B nog niet genoeg heeft aan de eigen problemen, komen de Turken in onze parlementen hun identiteit bevestigen en hun stammentwisten uitvechten. Heerlijk toch, die multiculturele verrijking. Hier klikken voor de waanzin.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En, mijnheer Demol ...

 

 

En mijnheer Demol, licht aan het einde van de tunnel ?

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevangenen eisen respect en verse onderbroeken

 

 

 

Negen gedetineerden van de Hasseltse gevangenis dagvaarden de Belgische staat in kort geding, onder meer wegens een onderbroekentekort en het fouilleren. Dat maakte advocaat Jurgen Millen vandaag bekend. De rechter in kort geding buigt zich donderdag over de grieven van de gedetineerden. Een van de gevangenen is Carl De Schutter, de moordenaar van veearts Karel Van Noppen.

Verschillende dagen met zelfde onderbroek

"Tussen de negen gedetineerden zitten enkelen die een relatief lange straf moeten uitzitten. Hun klacht is tweeledig: enerzijds gaat het over het ondergoed en de kleding die ze moeten dragen en anderzijds de lichaamsfouilles. Door een tekort van ondergoed moeten de gevangenen soms enkele dagen met dezelfde onderbroek rondlopen. Het ondergoed raakte niet tijdig gewassen door verlengde weekends. De kleding blijkt ook versleten, is te groot of te klein. De gedetineerden beseffen dat ze hun straf moeten ondergaan, maar ze willen dat ook met de nodige waardigheid doen", aldus Millen.

Intussen is er in de gevangenis van Hasselt extra ondergoed geleverd. Ook inzake de lichaamsfouilles zijn de gevangenen misnoegd. Ze zijn vragende partij voor het fouilleren van de kledij. De juristen van de Belgische staat willen de zaak donderdag uitgesteld zien, terwijl Millen het dossier zeker wil laten behandelen. "Vooral met de zomer in zicht en eventueel enkele verlengde weekends", besluit Millen. (belga)

@ Het Laatste Nieuws


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Polen zijn er, doe de deur open : Witamy sladka piekna !

 

Przeboje nie zawsze są gorące

 
.
 
Heeft u het begrepen ? Wij ook niet. Maar Google levert de volgende formidabele vertaling : "Movers zijn niet altijd warm" Slaat dat op de mevrouw, op haar voluptueuze rondingen of bent u zoals wij, tevreden met het beeld zonder uitleg ?
 
Wij hebben het over ons  verre EU-buurland, Polen.  In de Limburgse mijnstreek wonen nog ettelijke groepen Polen, die inmiddels Poolse Vlamingen zijn geworden.  In Antwerpen zijn er de laatste decennia verschillende duizenden Polen neergestreken en de bereidheid tot integratie is bij deze mensen nadrukkelijk aanwezig. Een stukje Poolse  folkloremuziek kan u bekijken en beluisteren door HIER te klikken. Dan hoort u het liedje :  Ej, przeleciał ptaszek.  Het lijkt zoiets als "ik zou best willen, maar ik ben platzak".  Maar volgens Alleswetende Google is het "Hé, przelecial vogel".  Google en Pools, dat is als socialisten en geld : onverenigbaar.


22-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond zuipen en plezier maken dankzij de staat

 

Dinsdag stemt de Kamercommissie Volksgezondheid in principe over het wetsontwerp dat een rookverbod in cafés invoert. Het Vlaams Belang heeft steeds aangedrongen op een dringende behandeling van deze problematiek. De huidige wetgeving is immers hoogst onduidelijk.

Het Vlaams Belang legde een voorstel neer dat de rookreglementering drastisch vereenvoudigt. Het voorstel stoelt op volgende principes:

* Wij zijn tegen een algemeen verbod in de horeca.

* Wat de drankgelegenheden betreft, is het de uitbater zelf die een keuze maakt om het roken al dan niet toe te laten.

* Om oneerlijke concurrentie uit te sluiten, moet er wel een rookverbod komen voor alle horecazaken waar bereide maaltijden geserveerd worden. Dit uiteraard met de mogelijkheid om een afgescheiden rookkamer in te richten.

* Aan de ingang van elke horeca-inrichting wordt duidelijk kenbaar gemaakt welke rookregeling geldig is.

Koen Bultinck Volksvertegenwoordig

Wij zijn het volmondig  eens met Vlaams Belang : een duidelijk voorstel, stop met de burgers te betuttelen. We zijn volwassen en dom genoeg om te weten wat we willen of niet willen.  En laat de mensen van de horeca met rust.

Of bestaat er een plan om eerlang staatscafés in het leven te roepen ?  Met ambtenaren categorie C achter de tap die om kwart voor 4 de deur sluiten om op tijd  hun trein naar huis  te halen ?

Bij het bestellen van een consumptie moet de dorstige de nodige formulieren invullen, die nagekeken worden door een ambtenaar-barman en bij goedkeuring voorgelegd worden aan een controleur klasse B,  ter afstempeling om te belanden bij de ambtenaar-tapper die een aanvraag voorlegt aan de ambtenaar-afwasser voor de nodige glazen of koppen.  Na ongeveer een halfuurtje verschijnt het volgnummer dat u werd overhandigd bij opgave van de bestelling, op een verlicht bord (tesamen met een luide TUUT), beduidend dat u zich mag aanbieden bij de ambtenaar-garçon om uw bestelling op te halen.

Verschillende politici hebben zich al aangemeld als kandidaat-minister voor het departement "Gezond zuipen en pleziermaken, dankzij de staat".  De staat heeft de artiesten aan zich gebonden met vele subsidies, zodat die niet afwijkend tegen het regime gaan ageren (u ziet wat er van komt in Iran) ; vervolgens hebben zij de openbare omroep volgestouwd met 3000 nuttige dienaars om  ons amusement te verzorgen en het nieuws te brengen dat het regime welgevallig is.  De volgende stap is logischerwijze, zowat de enige plaats waar mensen nog zichzelf kunnen zijn, de cafés onder staatsbeheer brengen. Roken zal toegelaten zijn op welbepaalde tijdstippen als de rooklustigen hun eigen afzuiginstallatie meebrengen. En geen flauwe grappen dienomtrent van "mijn vrouw gaat niet op café".

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws uit Teheran

 

Ayatollah Ali Khamenei (de Iraanse Godfried Danneels, zeg maar) stelt de bevolking gerust : "Niets aan de hand, tuig, wees niet ongerust, jullie blijven onderdrukt, wij de baardmansen en zwartrokken weten wat goed is voor jullie."
Iedereen opgelucht en tevreden naar huis : "Waw, de islam is toch een toffe godsdienst, laten we vlug wat atoombommen droppen links en rechts, dan krijgen we de
ongelovigen zo op onze kant".  Op de achtergrond de afbeelding van ayatollah Khomeini, de uitvinder van miserie is troef  (de Iraanse kardinaal Mercier, zeg maar)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even ontspannen ? Dankzij de VRT

 

Klikt u maar op het muisje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk ! Justitie velt een rechtvaardig vonnis in de zaak Wijffels

 

 

 

 

Gisteren kreeg de rode burgemeester van Gent een lap tegen zijn oog van een bromfietser, die niet gehoorzaam was en geen respect betoonde voor de berisping die de heer Termont hem gaf.

De Gentse flikken snelden met vrouw, man en macht (en alle beschikbare, al dan niet zatte familieleden en vrienden) overvalwagens en wapentuig hun burgemeester ter hulp en de dader werd opgepakt.  Het parket keerde terug uit weekendvakantie en liet onmiddellijk weten, dat de crimineel een straf van 5 jaar cel boven het hoofd hing, wegens slagen en verwondingen aan een PUBLIEK persoon.

Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen blij, wij voldaan.

Vandaag is door een Gentse rechtbank een vonnis geveld over de twee Oekraïense messenvechtertjes die voor twee jaar een vijftienjarige jongen neerstaken, hij kan ook zestien geweest zijn.  De twee zijn al lang het land uit, ingevolge enkele jammerlijke misverstanden bij justitie en aanverwante degelijke overheidsdiensten.  Maar nu worden de boefjes streng gestraft bij verstek : een berisping.

We geraken niet uit onze woorden van dankbaarheid en ontroering : rechtvaardigheid is geen ijdel woord in dit prachtland.

(foto 0000)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boem !

 

Goedemorgen, beste Lezertjes, hier is uw altijd goedgemutste lachebekje met zijn dagelijkse goed nieuwsshow : 

 

Er tikt een financiële tijdbom onder dit land : BOEM !

Tot Morgen

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zomerpoll afgesloten met 100 deelnemers

 

Welk is uw lievelingsseizoen ?

Eindstand:

De lente  37 % (37)
De zomer  31 % (31)
De herfst  20 % (20)
De winter  4 % (4)
Uit respect voor iedereen, heb ik geen voorkeur  8 % (8)

Totaal aantal stemmen: 100

 

4 deelnemers waren nog in verkiezingsstemming : De winter , altijd Dewinter

8 zijn  militanten van de Deftige Dame van de Grote Tjevenpartij.

En de winnaar is : de Lente

Vandaag kan u zich verkijken op een poll over Iran en wij

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama, declameer eens een redevoering, jong

 

Er zijn veel video's in omloop op internet over de betogingen in Teheran.  De meeste bevatten beelden op één zelfde plaats van de rellen.  Daarom hebben wij geopteerd voor foto's op diverse locaties  tijdens verschillende tijdstippen.  Alle zijn ze genomen in Teheran, behalve de onderste, die is van een betoging van Iraanse studenten in den Haag.  In het streng islamitische Iran is vooral de jonge stedelijke bevolking de onderdrukking  beu aan het worden. Om het even welke president schijnt echter weinig te kunnen ondernemen om een soepeler beleid te voeren. De échte machthebbers zijn de geestelijken.  Fijne toestanden : een religieuze dictatuur met een lichtjes schizofrene kierewiet aan het hoofd. 

Hoe zou het intussen met de atoombom zijn ?  Israël die de best geplaatste is om de impact van de huidige broeierige situatie in te schatten, bevestigt dat Ahmadinejad en Musavi lood om oud ijzer is. De Amerikaanse Roep-President  Obama zal binnenkort een redevoering declameren : het zal rap gedaan zijn dan.

 

 
 
 
 
Aanhangers van president Mahmoud Ahmadinejad vieren de overwinning in de straten van Teheran
 
Brandende politiemotor in de straten van Teheran
 
Een aanhanger van de verslagen presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi roept leuzen tijdens de rellen in Teheran op 13 juni
 
Iraanse oproerpolitie tussen de brandende resten van de rellen in Teheran op 13 juni
 
Bij de ambassade in Den Haag demonstreren Nederlandse Iraniërs
.
foto's AFP en EAP via Trouw
 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manten weet van Wanten : Herman Decroo

 

De hoofdredacteur van Angeltjes zwijgt en wendt het hoofd af.


21-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opbeurende Palestijnse TV, : knappe grieten, toffe uitspraken

 

Zin in opbeurende en opwindende televisiebeelden ?  Knappe grieten,  toffe uitspraken, hete momenten ... Enkel boven de 18 jaar - Geen kredietkaart nodig, we sturen onze jongeren naar u thuis om af te rekenen.  Klikken op alles.

Enjoy the show

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jef van Hoof, de componist van de Vlaamse Marseillaise, Groeninghe

 De foto's van het AMVC verdwijnen 's nachts

 



50 jaar geleden stierf Jef Van Hoof

Deze markante figuur uit het Vlaams muziekleven zal voor altijd herinnerd worden als de grote dirigent van de massa op de zangfeesten en IJzerbedevaarten. Hij was bovendien één van de oprichters van het Vlaams Nationaal Zangfeest in 1933 (samen met Willem Demeyer).


In Vlaamse kringen blijft hij populair als de toondichter van het schitterende strijdlied 'Groeninghe', ook wel de 'Vlaamse Marseillaise' genoemd. Dit krachtige strijdlied ontstond precies 100 jaar geleden in 1909 naar aanleiding van een compositiewedstrijd van het Algemeen Nederlands Verbond.

Tijdens een Zangfeest in de jaren '30



Ook het lied 'Daar is maar één Vlaanderen' blijft een topper in het repertoire.
Daarnaast schreef hij motetten, missen, kamermuzuek, symfonieën, opera's, koorwerken en liederen.
Hij was een laatromanticus met een grote achting voor Benoit.
Zijn kopermuziek is echter uniek in zijn soort. Merkwaardig is ook zijn Te Deum en de Missa de Deo voor koor en kopers.
En vergeten we zeker zijn belang niet als beiaardcomponist.
Behalve als musicus genoot hij van een sterke reputatie van een volleerd vloeker die geen scheldwoord uit de weg ging. Ook zijn hoed en kapmantel werden legendarisch.
Zijn vlaamsgezindheid kostte hem zijn vrijheid zowel na de eerste als na de tweede  wereldoorlog. In 1944 verloor hij zelfs zijn functie als directeur van het Vlaams Conservatorium van Antwerpen.

Jef met zijn Magda de Groodt (1913-2003)

Jef Van Hoof werd begraven op het Schoonselhof te Antwerpen. Het ontwerp van zijn graf is van de bekende zanger, architect en directeur van de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen,  Renaat Verbruggen.

Met dank aan collega-blogger op Seniorennet : Peter Leys

PST : Als een toegewijd lezer ons de muziek op internet van Groeninghe of een ander werk van Jef van Hoof zou kunnen bezorgen, zijn wij daar zeer erkentelijk voor.  Een verwijzing met een bruggetje is prima.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ich denke nur an einen (we zullen het in het Deutsch sagen, we hebben toch de naam)

 

 1931 : De laatste jaren van de Weimar Republiek

"Ich denke nur an einen" is een Duits jazzliedje uit 1931 door het orkest van Billy Barton.  U ziet beurtelings foto's van de voorganger van Napoleon de Gucht, Buza-minister Gustav Stresemann, de Keulse burgemeester Konrad Adenauer (na WO II bondskanselier), de rijkspresident von Hindenburg (die bij een zeppelinongeval brandend naar beneden stortte terwijl hij uitriep : "Ich habe es nich gewusst"), de schilder George Grosz die het niet erg bekeken had op de burgerij en de militairen, de opening van een Da-Da tentoonstelling, kortom : het is weer trendy, actueel en hypermodern wat wij u brengen. Enkele jaren later kwam Dolf-met-de-snor en de kolf en het sprookje was uit.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schuchtere blauwen zijn terug

 

Vroeger noemden "de menschen" de liberalen lachend "de schuchtere blauwen", omdat ze met niet velen waren, ieder arrondissement zijn eigen clubje vormde en omdat ze opvielen door hun afwezigheid in vele debatten. 

Vanmorgen verklaarde Sven Gatz, dat Open VLD zich in de toekomst bescheidener moet opstellen om de  geloofwaardigheid stap voor stap te heroveren.

De heren Guynokkio, Napoleon de Gucht en de voorzitter van de Chambre Séparée,  Patrick Dewael zijn het volkomen eens met deze visie : "Wij zijn altijd bescheiden geweest" klinkt het unaniem uit de hoek van deze heren.

Mogen we benieuwd en ook enigszins tendentieus de vraag stellen, wie nu de rol van arrogante allesweter zal overnemen in de Vlaamse en federale politiek ?  Of weten we het al ?

Fats

 




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!