NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Peter LeysArchief
 • Alle berichten


  19-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kathedraalconcert in Antwerpen

  Op 28 juni 2018 om 20 u. brengt het Antwerp Symphony Orchestra onder de leiding van Karel Deseure in de Antwerpse Kathedraal een bijzonder interessant concert.

  Het concert opent met de prelude tot Franciscus van Edgar Tinel (1854-1912), waarna sopraan Liesbeth Devos een aria en orkestliederen zingt van August De Boeck (1865-1937) en Lodewijk Mortelmans (1868-1952).

  Na de pauze staat dan de prachtige Symfonie nr. 8 in G op. 88 van Antonin Dvorák op het programma.

  De Provincie Antwerpen biedt geïnteresseerden graag de mogelijkheid het concert bij te wonen. Gratis tickets kunnen aangevraagd worden via 
  plechtigheden@provincieantwerpen.be.


  13-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lodewijk Mortelmans in Zwitserland

  JOZEF DE BEENHOUWER SPEELT MORTELMANS (CH)

  Programma: 
  • J.S. Bach - Partita
  • Robert Schumann - Gesänge der Frühe, op. 133
  • Lodewijk Mortelmans - Ein Klavierstück
  • Johannes Brahms - Drei Intermezzi, op. 117
  • Chopin - Einige Klavierstücke
  Bezetting: 
  • Jozef De Beenhouwer, piano
  Plaats: 
  Datum en tijdstip: 
  05/08/2018 - 20:15


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lodewijk Mortelmans

  ARTIESTENMIS CAROLUS BORROMEUSKERK

  Programma: 
  • Lodewijk Mortelmans:
  • Fra Angelico's dansense engelen (Miniaturen)
  • Eenvoud (Miniaturen)
  • Innerlijke vreugde (Miniaturen)
  • Exaltation (Hartsverheffing)
  • Christa Steenhuys-Vandevelde:
  • The bells of Carolus Borromeus
  • Serenity
  • Intermezzo 'Tendresse'
  • In silence
  • Prayer for a New World
  Bezetting: 
  • Christa Steenhuyse-Vandevelde, piano
  Plaats: 

  Antwerpen, Carolus Borromeuskerk

  Datum en tijdstip: 
  17/06/2018 - 11:30


  03-06-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lofzang voor de zwarte Madonna van Halle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op zaterdag 2 juni om 20 uur konden we in de Halse basiliek een uniek concert bijwonen in het kader van de viering 'Halle, 750 jaar Mariastad'.

  Op het programma stonden o.a. fragmenten van het befaamde Mariaspel dat destijds getoonzet werd door Alfons Moortgat. Sinds 1954 werd het werk niet meer uitgevoerd.
  Een enige kans om dat majestueuze werk nog eens te horen.

  Met veel verwachting trokken we naar de basiliek. Deze was tot de nok gevuld met geïnteresseerde luisteraars.
  We werden feestelijk verwelkomd door een kwartet van Halse bazuinblazers en meteen was de vreugdevolle toon gezet.
  Daarna zetten koor (Vox Veroni o.l.v. Anja Dierickx) en organist Stijn Hansssens de avond in met Hanssens' Gebed tot O.L.Vrouw van Halle. Een vroom, devoot en plechtig lied ter ere van de Zwarte Madonna.
  In de loop van de avond kregen we enkele Ave Maria's te horen van Stravinsky, Van Nuffel, Jenkins en Karel Dekoster. Deze laatste versie - voor 3-stemmig mannenkoor en orgel - ging helaas wat de mist in door intonatieproblemen bij het koor. Jammer, want het werk van Dekoster - zelf een Hallenaar, organist en eerste directeur van de Halse muziekacademie - verdiende beter. Het was overigens een unieke kans om eens werk van deze leerling van Edgar Tinel aan het Lemmensinstituut te horen. 
  Verdient een herkansing! 
  De dirigente daagde de dames van haar enthousiaste koor zwaar uit door Poulencs Litanies à la Vierge Noire te programmeren. Een compositie met heel wat dissonante akkoorden en moeilijke wendingen. Een grote uitdaging die hier en daar toch wat te zwaar bleek, alle inzet en goede wil van het koor ten spijt. Het blijven tenslotte ongeschoolde liefhebbers die er ook niet jonger op worden. Een probleem bij veel goede amateurkoren.

  Het koor kwam beter tot zijn recht in Jenkins' Haeling Light; a Celtic prayer en in Rodoreda's Catalaanse Rosa de abril. Hier zong het koor overtuigend, melodieus en zuiver.

  De kers op de taart - en daarvoor waren we eerlijk gezegd ook gekomen - vormden enkele fragmenten uit het majestueuze en legendarische Mariaspel 'Maria's Leven' in 1910 getoonzet voor Halle door Alfons Moortgat. Moortgat was toen kapelmeester in Halle.
  Hij schreef muziek voor een 4 uren durend Mariaspel dat tot 1954 jaarlijks in Halle werd opgevoerd.
  Alleen de oude Hallenaars hebben nog herinneringen aan deze optredens.
  Daarom waren we vol verwachting om enkele fragmenten te kunnen beluisteren.
  Jammer dat de selectie beperkt bleef tot een orgeltranscriptie van de ouverture en het openings- en slotkoor.
  Zo kregen we natuurlijk geen volledig beeld van het werk. Maar goed, we konden toch even proeven van dit laatromantisch en groots opgevat werk. De koorpassages illustreren de gelovige dimensie van het werk en de oprechte volksdevotie van Vlaanderen in de eerste helft van de vorige eeuw.
  Koor en organist voelden zich merkbaar in hun sas in dit werk en musiceerden gedreven en vol vuur en gloed.

  Het concert eindigde zeer passend met een samenzang van Moortgats Staplied ter ere van O.L. Vrouw van Halle. Dit lied is vandaag duidelijk nog zeer gekend en geliefd bij de kerkelijke Hallenaren....

  Zijn we voldaan naar huis gegaan? Ja en neen.
  We hebben enkele mooie en historisch interessante composities leren kennen. We hebben een gedreven koor en dirigente aan het werk gezien en gehoord, begeleid door een zeer vakkundige organist. Dat alles in het prachtige kader van de basiliek onder het toeziend oog van de Zwarte Madonna van Halle.
  Graag hadden we wat meer van Moortgats Mariaspel gehoord en sommige stukken leken technisch gezien iets te hoog gegrepen voor de zangers.

  We bewaren zeker een fijne herinnering aan de kennismaking met de muziek van Moortgat en proberen ons in te beelden hoe dit eertijds in de Concordia en Mariazaal moet geklonken hebben....
  Een volgende uitdaging?

  Bijlagen:
  Maria's leven_Moortgat.wav (8 MB)   


  30-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cd Kamerkoor Terpander zingt Tinel en tijdgenoten

   

  Onder deze titel verscheen pas een cd, uitgegeven door de vzw Tinelmuseum uit Sinaai.
  Het is een live-opname van een concert dat op 25 november 2017 gegeven werd in de Sint-Catharinakerk in Sinaai.

   

  Sinaai, waar de wieg van Edgar Tinel stond

   

  Sinaai is het geboortedorp van de grote Vlaamse componist Edgar Tinel die later directeur werd van zowel het Mechelse Lemmensinstituut als het Brusselse conservatorium. Als pianist en componist verwierf hij internationale faam.
  Tot vandaag blijft de grote telg in zijn geboortedorp zeer vereerd. De vzw Tinelmuseum richtte in Tinels geboortehuis een museum in en organiseert jaarlijks enkele activiteiten rond de componist.
  Zo bracht het kamerkoor Terpander onder de vakkundige leiding van Godfried Van de Vyvere een concert met koormuziek van Edgar Tinel en tijdgenoten.
  Van de Vyvere is oud-student en docent aan het Lemmensinstituut. Hij geeft ook les aan de Muziekacademie van Sint-Niklaas en leidt in die hoedanigheid Terpander, het koor van het Deeltijds Onderwijs.
  Andere medewerkers waren organist Koen Maris, pianist Stefan Van Landeghem en sopraan Anne Van Ballart.
  Heel het concert is nu op cd uitgebracht. De akoestiek is prima op enkele kleine nevengeluidjes na die in een live-opname onvermijdelijk zijn.
  Een bepaald koorwerkje werd na het concert hernomen omdat er tijdens de eerste uitvoering iets te veel gehoest werd. Er is dus wel degelijk veel aandacht besteed aan de vlekkeloosheid van de opname…

   

  Edgar Tinel en zijn invloed

   

  De cd opent plechtig en waardig met ‘Improvisata’ voor orgel van Edgar Tinel (1854-1912).  Daarna zingt het koor een uitgebreide selectie uit Tinels ‘Adventsliederen’, ‘Marialiederen’ en ‘Geestelijke Gezangen’. Allemaal koorwerkenop tekst van Tinels goede vriend Guido Gezelle.
  Naast werk van Edgar Tinel vertolkt het koor zeer stijlgetrouw, haarfijn, homogeen, sfeervol, klank- en kleurrijk werkjes van toondichters die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met Edgar.
  Het koor geeft in alle uitgevoerde stukken blijk van een zeer verzorgde dictie en sterke toonvastheid en correcte intonatie.

  Jef Tinel (1885-1972) studeerde bij zijn oom aan het Lemmensinstituut. Diens ‘O salutaris hostia’ is een pareltje laatromantische religieuze muziek dat helaas te weinig uitgevoerd wordt. Doorzichtige structuur, klassieke tonaliteit en een eigen harmoniekleur zijn enkele kenmerken van zijn koorwerken. Van een van Tinels latere opvolgers als directeur van ‘Lemmens’, Jules Van Nuffel (1883-1953),  horen we een andere versie van ‘O Salutaris hostia’. Camil Van Hulse (1897-1988) was een Sint-Niklazenaar die naar Arizona uitweek. ‘Hear my prayer, O Lord’ illustreert zijn laatromantische schrijfwijze met invloeden van het expressionisme.   
  Dit werkje vormt de perfecte overgang naar het moderne ‘The sick Rose’ van Peter Pieters (1957). Deze leerling en leraar van het Lemmensinstituut schreef het als opgelegd stuk voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen te Maasmechelen. De compositie is veeleisend voor de zangers omdat er heel wat uitdagingen en stemtechnische eisen in verwerkt zijn. Toch is het zeer toegankelijk voor alle luisteraars.

   

  Waar haalde Edgar Tinel zijn inspiratie?

   

  Naast muziek van leerlingen van Edgar Tinel en zijn instituut prijken op de cd ook enkele werken van componisten die op hun beurt Tinel beïnvloed hebben.
  Pianist Stefaan Van Landeghem vertolkt nauwgezet 2 ‘Klavierstücke’ van Johannes Brahms (1833-1897), ‘Widmung’ van Robert Schumann (1810-1856) in een pianotranscriptie door Franz Liszt (1811-1886) en een 'Romance' van Liszt. Een schitterende apotheose van het geheel vormt de zeer krachtige en melodieuze psalm ‘Hör mein Bitten’ van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Deze laatste componist was net als Tinel een grote aanhanger van de muziek van J.S. Bach en verbond in zijn oeuvre de klassieke structuur en beheerste toonspraak met de bredere romantiek.
  Sopraan Anne Van Ballart gaat met verve de dialoog aan met het koor waardoor het geheel zeer fris, groots, homogeen en harmonieus overkomt.

   

  Een aanrader

   

  Deze cd komt tegemoet aan de vraag van veel Vlaamse luisteraars.
  Hij plaatst componisten van bij ons in hun juist perspectief. We kunnen als kritische toehoorder oprecht vaststellen dat onze eigen componisten (en uitvoerders) niet moeten blozen. Onze eigen muziekproductie kan de vergelijking met die uit het buitenland feilloos doorstaan.
  Een tweede verdienste is dat we enkele componisten en werkjes van eigen bodem (beter) leren kennen en waarderen.
  We kunnen daarom alleen maar hopen dat de cd ruim verspreid wordt en dat deze vzw en andere organisatoren verder die weg opgaan en dergelijke interessante en boeiende initiatieven nemen.

   

  18 euro (en 5 euro verzendkosten)

  vzw Tinelmuseum Sinaai
  www.edgartinel.be
   


  07-05-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arthur Verhoeven herdacht in Schoten

  Herdenking ARTHUR VERHOEVEN

  Herdenking van deze componist/musicus die 60 jaar geleden overleed.

  Datum: 09/06/2018
  Uur: 19:00
  Plaats: Sint-Cordulakerk Schoten ; Kasteel van Schoten
  Prijs leden: € 10.00
  Prijs niet-leden: € 10.00
  Thema: Muziek
  Type: Podiumactiviteit - concert

  In 2018 is het 60 jaar geleden dat Arthur Verhoeven in Schoten overleed, nadat hij daar gedurende lange tijd koster was geweest in de Sint-Cordulakerk. Hij was ook een begenadigd musicus en componist.

  In 1968 kreeg hij een monument in het park van Schoten, vlakbij het kasteel; dit monument kwam er op initiatief van VTB (Vlaamse ToeristenBond), vandaag vtbKultuur. In het voorjaar van 2018 zal dit monument grondig gerestaureerd worden.

   

  Herdenkingsprogramma op 9 juni 2018:

  Om 19.00 u wordt het vernieuwde monument plechtig ingehuldigd.

  Om 20.00 u wordt  in de Sint-Cordulakerk een concert aangeboden waaraan Jozef De Beenhouwer (pianist), Liesbeth Devos (sopraan) en  Nadia Nevolovitsch (violiste) hun medewerking verlenen. Op het programma staan werken van Arthur Verhoeven, Schubert, Mozart, Mortelmans.

   

  Kostprijs deelname aan herdenkingsconcert: € 10,00 voor leden en niet-leden.


  28-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum August De Boeck

  Enkele dagen geleden opende in Merchten een August De Boeckmuseum de deuren.
  Meer dan een bezoek waard.

  Bij deze gelegenheid werd een videodocumentaire gepresenteerd die via Youtube te bekijken is.

  Adres: Reedijk 1, 1785 Merchtem
  Bezoek op afspraak: frank.teirlinck@scarlet.be
  Naar aanleiding van de opening werd ook een kleine documentaire gemaakt: 
  https://youtu.be/lRd3-Ww5HUY


  25-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek koorproject
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Heb je er altijd al van gedroomd om een 40-stemmig koorwerk te zingen? Wil je weten hoe fantastisch het voelt als jouw stem zich vermengt met die van 120 anderen? Dan is dit iets voor jou.

  Op zondag 26 augustus organiseert Koor&Stem Vlaams-Brabant een uniek kooratelier rond Spem in Alium van Thomas Tallis
  Dit prachtig Engels renaissancemotet geldt zonder twijfel als één van de onbetwiste hoogtepunten van de koorgeschiedenis.
  Een niet te missen kans dus om dit mee te kunnen zingen!  Het geheel staat onder de deskundige leiding van Koen Vits.

  Een uniek koorgebeuren in Leuven!

  Na ontvangst van de partituur oefen je zelf de jouw aangewezen stem thuis in.
  Door de heldere schrijfwijze van Tallis is iedere stem gemakkelijk in te studeren.
  Op zondag 26 augustus repeteren we in de voormiddag dan aan het samenbrengen van de veertig verschillende stemmen, verdeeld over acht koren, waarna we richting Sint-Michielskerk trekken om het werk in de namiddag drie keer uit te voeren.
  De uitvoering duurt telkens een kwartier en zal gratis toegankelijk zijn. 

   

  Meedoen?

  Ben je geprikkeld om deze prachtige muziek mee te zingen?
  Wil je meedoen aan een uniek project in Vlaanderen rond dit hier nog maar zelden uitgevoerd pareltje uit de koorliteratuur? 

  Schrijf je dan zeker in via de website van K&S Vlaams-Brabant vzw: www.koorenstemvlaamsbrabant.be

   

  Inschrijven kan tot en met 12 juli en kost slechts €5 (partituur inbegrepen)

  Graag tot dan!!


  31-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een orgelstukje voor Pasen

  Zalig Paasfeest!

  Bijlagen:
  Pasen.mp3 (2.3 MB)   
  Pasen.pdf (40.5 KB)   


  19-03-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kamermuziek voor strijkers van Jef Tinel

  Surfend op het net botsten we toevallig op 2 partituren van Jef Tinel (1885-1972).

  'Ballade' voor strijkers en 'Ongestadig' voor 3 violen.


  Tobias Broeker schreef ze over vanuit het originele handschrift.
  Een manuscript dat in het familiearchief nergens te bespeuren is.
  Een unieke vondst dus.

  Beide stukjes bestaan ook in een pianoversie. 

  Bijlagen:
  Kamermuziek voor strijkers_Ballade.pdf (123.1 KB)   
  Kamermuziek voor strijkers_Ongestadig.pdf (54.2 KB)   


  Bezoekers ....

  Zin om een boodschap door te geven? Dit kan hier.


  Interessante sites op het net
 • Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ)
 • Koor en Stem
 • Studiecentrum voor Vlaamse Muziek (SVM)
 • IMSLP: partituren op het net
 • Leven en werk van JEF TINEL
 • Partituren op het net (CPDL)
 • Componisteninfo (Matrix)
 • Componisteninfo (Cébédem)
 • Muziekcentrum Vlaanderen
 • PETER LEYS op Soundcloud

 • Website LODEWIJK MORTELMANS
 • Website AUGUST DE BOECK
 • Youtubekanaal PETER LEYS
 • Website LUDO CLAESEN
 • Website JAN VAN DER ROOST
 • Website EDGAR TINEL
 • Koor en Stem - Vlaams Brabant
 • Website EMMANUEL DURLET

 • Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!