Terzake hield zich gisteravond bezig met de afgelaste spreekbeurt door Benno Barnard in de Universiteit Antwerpen. De langgerokte moslims van Sharia4belgium die de voordrachtgever het spreken belet hebben onder het slaken van wildemanskreten, waren niet aanwezig bij het Gelaarsde Vrouwtje. Zoals in bijna alle gevallen, zijn deze mensen tot niet veel meer in staat dan tot het scanderen in groep van simpele slogans. Voorlopig.
Terzake deed beroep op een rijzend sterretje aan de koranhemel, Samira Azabar, een sociologe die enkele weken geleden in debat is getreden met Etienne Vermeersch over de hoofddoek. Ook daar hebben wij een stukje over geschreven. De vraag was of Samira, de geleerde moslima, afstand zou nemen van de salafisten die de dag voordien in praktijk hebben gebracht welk soort maatschappij hier zal gevestigd worden : een puur islamitische volgens de regels van de koran en daarmee basta.
Wie 5 jaar geleden had gewaarschuwd, dat dergelijke heerschappen hier hun woestijnwaanzin wilden vestigen, was op hoongelach onthaald geworden. Wat zal het over nog eens 5 jaar zijn ?
Hoe dan ook, het Gelaarsde Vrouwtje peuterde om uit Samira, die fungeerde als de brave ingeburgerde moslima, een woord van afkeuring los te krijgen. Tevergeefs. Etienne Vermeersch en Benno Barnard, dàt zijn de extremisten en zolang die hun stellingen handhaven, zijn de jongens van de sharia4belgium gemachtigd om ook hun ding te doen. Hier werd gewoon bewezen wat wij gisteren (en bij ander gelegenheden) gesteld hebben : de brave moslims, ook zij die een universitair diploma hebben, zullen nooit hun geloofsgenoten laten vallen. Desnoods met de mond vol dure woorden, zoals deze vrouw, hanteren zij onze democratische gebruiken en begrippen om hun eigen middeleeuwse opvattingen te rechtvaardigen en onze kritische protesten gelijk te schakelen met hun opdringerige islam.
We gaan het nog eens duidelijk zeggen : in Europa hoort de islam niet thuis. Een islam-light, waar de linkse kerkpastoors mee oplopen, is een utopie. Wij hebben een hartsgrondige hekel aan deze als religie vermomde autoritaire levensstijl. Géén erkenning, geen subsidies, geen moskeeën en geen minaretten, ook geen speciale toegevingen gebaseerd op religieuze gronden. En wie dat niet aanvaardt, trappe het af.
Barnard noemde diegenen van onze kant, die niet inzien wat er aan de hand is, "sufkoppen". Het is zwak uitgedrukt maar een begin. Het zijn niet zozeer de individuele moslims die hier hun invloed willen vergroten, die de eerste blaam verdienen, neen, het zijn de volksverraders uit de traditionele politiek die Europa en Vlaanderen uitleveren aan de woestijnridders.
De kwekkende moslima had wel een geste gedaan naar onze Westerse beschaving : haar hoofd was ingepakt als een Paasei.
Savat
Brug of tunnel : De NV-A is altijd verliezende partij
Het was opvallend hoe tijdens de voorbije dagen, de Antwerpse burgemeester zich triomfantelijk gedroeg en de christen-democratische minister-president, onder de lof bedekte. Dankbaarheid ligt niet direct in het karakter van Janssens. Dit alles voor de Oosterweelbeslissing die geen beslissing is.
Janssens moet in de besloten onderhandelingen erg getwijfeld hebben of Kris Peeters zich niet zou laten verleiden om voor de brug te kiezen en hém, Janssens, voor paal te zetten. Toen bleek dat de brug er (waarschijnlijk) niet zal komen, was de opluchting groot. En de overmoed ook : Janssens verkondigt overal dat de tunnels (het zijn 4 kokers) goedkoper zullen zijn dan de elegante Lange Wapper en technisch voor geen extra-problemen zullen zorgen. Hoe weet die man dat ? En wat als het anders zal blijken te zijn ?
De NVA die voor de brug had geijverd, probeerde nog even te glimlachen en te schermen met schijnargumenten van "we zullen nog zien" en "ik ben zo blij dat wij ons tracé behouden hebben" ...
Wat het ook wordt, de NVA heeft deze strijd altijd verloren.
Een tunnel betekent een politieke nederlaag voor de hardnekkige visie van de NVA. Dàt is duidelijk.
Wordt het toch een brug, dat is dit den democratische nederlaag voor de NVA : dan wordt een bouwwerk gerealiseerd tegen de wil van 60% van de deelnemers aan het referendum.
De NVA weet dit zeer goed en dat is de reden dat er nors gekeken wordt. Als puntje bij paaltje komt, kiezen de traditionele partijen voor mekaar. Het zal niet de laatste keer zijn.
Ray
Tranen over Suid-Afrika (2)
PolitiekInSuid-Afrika
(Aflewering 2)
Aan die begin van die vorigeeeu is die politieketoneel in Suid-Afrikahoofsaaklikdeur die Engelstaligegemeenskap (en ‘n kleingroepie Afrikaners watBrittanjegoedgesind was) oorheers.
Die oorlogtussenBrittanje en die 2 Boererepublieke, wat van 1899 – 1902 geduurhet, is onder ‘n verskeidenheid van name bekend.In Brittanjestaandit as die “South African War”, en as die “Boer War” bekend.In Suid-Afrikastaandit as die “TweedeVryheidsoorlog”, die “Engelseoorlog”, die “Anglo Boer War”, en die “South African War” bekend.*
Politiek was aanvanklik ‘n “white man’s game” en swartmense was van die prosesseuitgesluit.In 1910 is “Die Unie van Suid-Afrika” gestig.Die Uniehetuit die 2 voormaligeBoere-republieke (Vrijstaat en Transvaal), en die 2 Britsekolonies (Natal en Cape of Good Hope) bestaan.
Die Afrikaners/Boere was, as gevolg van die vernietigendeuitwerking van die TweedeVryheidsoorlog, grootliks ‘n verarmdevolk, want die Engelsehetalleplaaswonings en koringlande * afgebrand, dierewreedaardigdoodgemaak, en die infrastruktuursodanigverwoes, datdithaasonmoontlikvir die Boere was omnahuleiendommeterugtekeer.
Uit die bevolking van sowat 330 000 Boere, is 22 000 kinders en 5 000 vroue in Britsekonsentrasiekampeuitgewis.Daar was ookhonderdebejaarde en gestremde mans in die kampe, watookomgekomhet.Op die oorlogsfronthetditvir die Boere ‘n bietjiebetergegaan.Die Engelse was slegteskuts, en konnie die Boereraakskietnie.Gevolglik is min Boeredoodgeskiet, maarwelvelegewond.
Na die oorloghet die Boere in grootgetalle die plattelandverlaat en in die goudmyne in Johannesburg gaanwerk.Daar was geenwerk op die plattelandnie.
Die “South African Party”, “Unionisteparty”, en “Arbeidersparty”, was van die eerstepartyewat in die parlementverteenwoordig was.Mettertydhet die Afrikaners/Boere van die oorlogskadeherstel, en hethulleweerhulselfvertroueherwin.In 1914 is die “Nasionale Party” deur die meergematigde Afrikaners gestig, watdaartoegeleihetdat ‘n groepieregsesbesluithetom “weeroorlogtemaak”.Die bekende “Rebellie van 1914 – 1915” hetuitgebreek.Dit was mensewatontevrede was oor die besluit van sekereBoere-generaalsomvrede met die Britseregeringtesluit.Die rebellie is egtergouonderdruk, en verskeieleiers is tereggestel.Dit was in diétyddat die bekendeGeneraalKoos de la Rey in ‘n lokvaldoodgeskiet is.Die regering se amptelikeverklaring was dat De la Rey “per ongeluk” deur ‘n polisiebeamptedoodgeskiet is, maarniemandhetditgeglonie.Die volkglo tot vandag toe dathydoelbewusdeur die regering “uitgeskakel” is.
Die Unie van Suid-Afrika, wat in 1910 gestig is, is weldeur die internasionalewêrelderken, maardeur die meeste Afrikaners verwerp.Tydens die TweedeWêreldoorloghet die Suid-Afrikaansegemeenskapnogméérverdeeldgeraak.Die S.A.P. (Suid-Afrikaanse Party) hetbesluitomaan die oorlogdeelteneem, en duisendeSuid-Afrikaners (wit, swart en bruin) het in Italië en Noord-Afrikaaan die gevegtedeelgeneem.Die Nasionale Party hetbesluitom “neutraal” tebly.Buitendienhet die Duitsebloednogtésterk in die are van die meeste Afrikaners gevloei, en sou ‘n deelnameaan die oorlogbetekenhetdathulle teen huleievlees en bloedmoesveg.Dit was ookondenkbaardat die Afrikaners, wat so onlangssoos 1902 in ‘n oorlogmetBrittanje was, ewe skielik in 1936 saam met die Engelsesouveg! Die deelnameaan WOII was grootliksdaarvoorverantwoordelikdat die Nasionale Party die regerende SAP in die verkiesing van 1948 verslaanhet, en ‘n Afrikaner party vir die eerstekeer die land regeerhet.
Peter
* Koringlande = korenvelden
2 april Goede Vrijdag
01-04-2010
Tranen over Suid-Afrika (1)
Politieke partye van die Republiek van Suid-Afrika
Suid-Afrika is ‘n land met ‘n groot verskeidenheid van mense, en dus ook van vele politieke partye.Tans is daar sowat 50-miljoen mense in die land met Suid-Afrikaanse burgerskap, maar daar is ‘n onbekende getal illegale immigrante.Na raming is die onwettige immigrante tussen 10-miljoen en 20-miljoen.
.
In die ou Suid-Afrika is die bevolking in 4 groepe verdeel: swartes, wittes, bruines en Asiërs.In die nuwe Suid-Afrika mag daar amptelik geen onderskeid gemaak word nie, maar in die praktyk bestaan apartheid steeds – slegs in omgekeerde vorm.Die ANC se beleid van “affirmative action” bepaal dat alle staatsdiensdepartemente uit slegs 10% blankes mag bestaan.Maar, dit word nie slegs tot die staatsdiens beperk nie; privaat-firmas wat nie aan die kwotastelsel voldoen nie, se registrasies word gestop.Die ANC erken nie die ou Suid-Afrika se merietestelsel nie, maar wel die kwotastelsel.Swartes kry voorkeur; Asiërs tweede; bruinmense derde; en blankes vierde.Wanneer ‘n ongeskoolde, onervare, swart vrou om ‘n pos as ingenieur aansoek doen, en ‘n blanke man met ‘n doktorsgraad, met 10 jaar ervaring as ingenieur, vir dieselfde pos aansoek doen, sal die swart vrou die pos kry.
Die Suid-Afrikaanse politieke spektrum bestaan uit (1) ‘n Nasionale Vergadering en ‘n Nasionale Raad van Provinsies (daar is 9 provinsies).Daar is ‘n President; Adjunkpresident; Ministers; ‘n Speaker van die Nasionale Vergadering; en ‘n Leier van die Opposisie.Die land beskik ook oor ‘n Grondwetlike Hof; Appélhof; en Hoërhof.Slegs geregistreerde kiesers mag aan verkiesings deelneem.
.
Daar is tans 12 politieke partye in die Suid-Afrikaanse parlement; 43 daar buite; en 22 wat die afgelope 20 jaar ontbind het.
.
Die parlementêre partye is: ANC (African National Congress) wat in 1912 gestig is; ACDP (Afrika Christen Demokratiese Party) 1993; AZAPO (Azanian People’s Organisation); DA (Demokratiese Alliansie) 2000; IFP (Inkatha Freedom Party); MF (Minority Front); ID (Independant Democrats); PAC (Pan Africanist Congress); SACP (South African Communist Party); UCDP (United Christian Democratic Party); UDM (United Democratic Movement); en VF+ (Vryheidsfront Plus) 1994.
.
Peter
Justitiehervorming : vooruit of achteruit ? Wat denkt ge ?
Met De Clerck boert Vlaanderen achteruit in plaats van vooruit
Het Vlaams Belang is zeer ontevreden over het justitie-akkoord dat gisteren door de regering is goedgekeurd. Met name de ingewikkelde hertekening van de arrondissementen en de ressorten kan voor ons onmogelijk door de beugel. In plaats van een heldere en eenvoudige structuur, met een duidelijke bevoegdheidsverdeling, krijgen we nu een onoverzichtelijk kluwen, waarbij de arbeids- en handelsrechtbanken per ressort georganiseerd worden maar voor materiële zaken onder het arrondissementeel beheer vallen. De wijze raad van de magistratuur om de rechtbanken op provinciale leest te schoeien (met een reductie tot 10 of 11 rechtbanken) werd in de wind geslagen. In plaats van een tussenstap naar een grote vereenvoudiging naar Nederlands model, wordt de latere vereenvoudiging met deze hybride structuur zo goed als onmogelijk gemaakt.
Gevolg van dit ingewikkeld Belgisch compromis is niet alleen dat er nog steeds geen splitsing wordt doorgevoerd van het gerechtelijk arrondissement Brussel; veel erger nog is dat de Vlaamse arbeids- en handelsrechtbank van Leuven nu samengevoegd worden met de tweetalige rechtbanken van Brussel. Dit is dus een grote stap achteruit in plaats van vooruit. De stap naar een meer autonome Vlaamse Justitie wordt hierdoor nog verder bemoeilijkt in plaats van bevorderd.
Voor het Vlaams Belang is deze Belgische recuperatie absoluut onaanvaardbaar. Onze partij zal alles in het werk stellen om dit te verhinderen. We roepen alvast alle Leuvense magistraten op om hiertegen in het verzet te komen.
Een groepering van arbeids- en handelsrechtbanken per ressort is voor Vlaanderen alleen maar aanvaardbaar wanneer de bevoegdheid van het Hof van Beroep van Brussel wordt herleid tot het grondgebied van Brussel-19. Het is een zoveelste reden om dringend werk te maken van een derde hof van beroep in Vlaanderen.
Bart Laeremans Volksvertegenwoordiger
Bert Schoofs Volksvertegenwoordiger
In onze brievenbus : 1 aprilgrap, of toch niet ?
Volgens bepaalde media is premier Leterme die een fervent fan is van Le standard de Liége zo sterk onder de indruk van zijn ploeg dat hij Vlaanderen om een gunst gaat verzoeken.
Het stadion van Sclessin is in een verregaande staat van ontbinding en is dringend aan renovatie toe. Echter, zoals gewoonlijk lijdt ook deze Waalse club aan de chronische ziekte die héél La Wallonie aantast : geldgebrek.
De club heeft niet genoeg sollen en de Waalse regering nog minder, dus moet er elders gebedeld worden. Nonkel kruk is premier van alle belgen en zou het iniatief nemen om eens te polsen of er Euro's los te peuteren vallen bij de Nazi's in Vlaanderen.
Een goei 1 aprilgrap of...bittere ernst? Met die tjeven weet je nooit waar je aan toe bent nietwaar.
Senior
Er is niets aan de hand
Terwijl overal in Europa (én in de Verenigde Staten én in Australië) moslims onrust en terreur veroorzaken, houden de politici van de traditionele partijen, die niets betekenen zonder de steun van de burgers, de ogen potdicht gesloten voor de permanente dreigingen.
Kijk in eigen land, naar de grote en kleine daden van criminaliteit. Wie zijn vaak de daders ? Of mogen we de waarheid niet vaststellen ?
In Brussel wordt deze week een proces gevoerd : het Justitiepaleis en omgeving zijn veranderd in een militair afgezet gebied. Een gek wijf resideert in dit land, omdat ze hier vergoedingen kan opstrijken, zij predikt tegen onze beschaving en recruteert fanatici (wat ze ontkent) om Westerlingen die de vrede proberen te handhaven in haar Prachtland, omver te knallen. Op basis van onze gekke wetten, subsidiëren wij deze haatvrouw.
Stilletjes wordt ons duidelijk gemaakt dat wij in bepaalde wijken van onze steden, beter wegblijven. Een wereldvreemde aartsbisschop wordt al bestolen, voor hij er definitief gaat wonen. Als er gedurende één week in moslimwijken minder criminaliteit genoteerd wordt, verschijnt de minister van Biza triomfantelijk op televisie met de mededeling, dat haar beleid rendeert. Intussen bestormen asielaanvragers, gewapend met machetes een dorpscafé. Als een linkse islamkritische auteur een spreekbeurt wil houden in een linkse universiteit, dagen fanatici in pyjama's op om in pure nazistijl het evenement te verhinderen. Sharia4belgium ... De politiek zwijgt behalve natuurlijk de énigen die dit al jaren voorspellen, maar die moeten uitgesloten en tot zwijgen gebracht worden. Hun proces is in voorbereiding.
Er is niets aan de hand : de politiek-correcte misdadige politici (want dat zijn ze) blijven deze onheilspellende toename van fanatisme, ondermijning en verovering ontkennen. Zij houden het liever bij "de vele brave moslims". Ik vraag me af, hoeveel zij er kennen. En dan heb ik het niet over de subsidievangers uit allerlei leugenachtige en overbodige VZW's.
Ik heb van deze "brave" moslims nog niet vaak gehoord of gelezen dat zij de wandaden van hun broeders en zusters afkeuren. Waarom zouden zij ? Ook zij richten hun leven op het groene boek, zij het minder extrovert dan de roepers. Als zij bekennen dat zij zich van de islam afkeren, worden zij overal buitengesloten. Je bent moslim of je bent het niet. Ik zal het u even uitleggen : zij zitten "braaf" te wachten tot de extremisten uit de voorhoede de sharia binnenhalen met hulp van de fantasten en lafaarden die hier geen bezwaar zullen tegen hebben.
Of verwacht u dat Marianne Thyssen, met haar slappe en onkundige levensopvattingen vanuit haar afgeschermde villa in het groen onze beschaving zal verdedigen ? Zij die de hoofddoeken zo charmant en elegant vindt.
Hieronder een stukje van de webstek van Peter Velle over de Pakistaanse terrorist Choudary. Wij hebben het al dikwijls over deze kerel gehad. De linkse eencelligen beschouwen hem als een buitenbeentje, een folklorefiguur. Hij is een gevaarlijke gek mét aanhang. Als wij zeggen wat die kerel verkondigt, staat de staatsveiligheid voor onze deur.
Britse moslimextremist Anjem Choudary bedreigt België
"Ik roep alle moslims in België op om Koning Albert II en Premier Yves Leterme af te zetten." "We zullen onze broeders van Sharia4belgium steunen bij de oprichting van een shariastaat in België." "Desnoods sturen we extra manschappen naar België om een shariastaat af te dwingen."
Anjem Choudary, Britse moslimextremist en leider van de verboden organisaties Islam4UK en Al Muhajiroun
Anjem Choudary, een beruchte Britse moslimextremist van Pakistaanse afkomst, werpt zich in een schokkende videoboodschap op als de onbetwistbare leider van 'Sharia4belgium'. Enkele weken geleden lieten onze onbekwame veiligheidsdiensten en politici deze fundamentalist België binnen. Het resultaat hiervan is de onlangs opgerichte groepering 'Sharia4belgium', een initiatief van enkele Antwerpse 'hard-line' islamisten. Een moedige journalist van De Standaard / Nieuwsblad kon enige tijd geleden de woordvoerder van de shariabeweging, Abu Imran, interviewen. Het artikel dat hieruit vloeide veroorzaakte heel wat commotie en de klachten stromen intussen binnen bij het 'Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR)'. Ikzelf heb als woordvoerder van 'Vlaams Comité voor Ex-moslims' en 'People Against Islam' tevens klacht ingediend bij het CGKR tegen 'Sharia4belgium' en haar woordvoerder Abu Imran. Er werd ook officieel een klacht ingediend bij het Parket tegen 'Sharia4belgium', Abu Imran en Anjem Choudary wegens het oproepen tot haat, racisme, geweld en moord op holebi's en niet-moslims. De schokkende videoboodschap van Choudary herinnert ons nog eens aan de grote dreiging van de islam in ons land die democratie en vrijheid beschouwt als de grootste misdaad!
Zaal Ravelingen - De Vrièrestraat 51 - Heist a/z (Knokke-Heist)
.
.
.
Joris van Hauthem - Vlaams Belang
Peter Reekmans (Lijst Dedecker)
Hugo Coveliers (VLOTT)
Een vertegenwoordiger NVA
Benno Barnard verjaagd van spreekgestoelte door moslims en sharia4belgium
De Nederlandse schrijver en notoir islamcriticus Benno Barnard gaf gisteravond een lezing met als titel Het islamdebat: lang leve God, weg met Allah!. Die kaderde in een reeks lezingen over de Verlichting, georganiseerd door de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen. Enkele radicale moslimorganisaties hadden op voorhand via websites opgeroepen om naar de aula aan de Rodestraat af te zakken en de lezing te verstoren. Toen de voordracht om 20uur begon, had een veertigtal moslims zich onder het publiek gemengd. De organisator van de voordracht probeerde hen nog op andere gedachten te brengen, maar zodra Barnard aan zijn betoog begon, stonden de jongeren recht en begonnen te roepen. 'Ik had amper een paar woorden gezegd, of de leider stond recht en riep Met Allah wordt niet gespot', vertelt Barnard. 'Daarna begonnen hij en zijn volgelingen 'Allah akbar' te roepen en bestormden ze het podium. Als ik geen lijfwachten had gehad, dan had ik u nu niet te woord kunnen staan.'
Enkele agenten waren in burger aanwezig in de zaal en traden snel op. Een twintigtal onruststokers werd naar buiten begeleid maar niemand werd aangehouden.
Rector Alain Verschoren van de Universiteit Antwerpen betreurt het incident. 'Het stoort mij enorm dat ze de lezing al na twee minuten hebben afgebroken. Die jongeren hebben niet eens geluisterd waar het betoog over ging. Dat kan alleen betekenen dat ze ofwel bang waren voor de inhoud, of dat ze de inhoud niet wílden horen.'
Op de website van de radicale organisatie Sharia4belgium werd vooral de titel van de voordracht op de korrel genomen: 'De titel is een zoveelste klap in het gezicht van de moslimgemeenschap', staat er te lezen. Rector Verschoren relativeert: 'De lezing had inderdaad een provocerende titel, maar ik vind dat extreme meningen moeten kunnen. Zolang er mogelijkheid is tot antwoord en discussie mag zoiets aan een pluralistische instelling als de UA.'
Barnard zelf was niet te spreken over het incident: 'Is het niet schrijnend dat anno 2010 een intellectueel die een lezing wil geven, politiebescherming nodig heeft? Eigenlijk is dit mijn beste lezing ooit. Dit incident bewijst wat ik al jaren probeer duidelijk te maken: dat de islam een volstrekt intolerant systeem is.'
VRT en Maingain : ein Front !
Verbazingwekkend, hoe de Vlaamse politiekers zich laten betuttelen, ringeloren, en vernederen door een paar Waalse gehuchten, want wat schiet er daar eigenlijk nog over aan fiere stedelijkheid ?
Niet dat de Vlaamse regering of onze burgemeesters er meer van bakken inzake gezond chauvinisme of goed beleid, zie maar naar de Lange Wapper, maar Vlaamse steden zijn dan tenminste nog verantwoordelijk voor meer dan 80% van de export waar de hufters-gehuchtbewoners in het zuiden mee van profiteren.
Daar heb je geen teletijdmachine voor nodig om dat te bewijzen, flitspalen voldoen ruimschoots. Jammer dat de gewone, van nature uit sympathieke Waal zo belogen, bedrogen en opgehitst wordt. Iedere autochtone Vlaming, zonder uitzondering, van de pasgeborene tot de kapotgewerkte zal door de franskiljonse ueber-garde, altijd beschouwd worden als eersterangs nazi en derderangsrangs belg.
Dat wordt al sinds de oorlogen in de hand gewerkt door Vlaamse lamme-tamme, onderdanige voddengazetten die het niet aandurven om de Vlaming een eigen, hard verdiende identitaire bestaansreden te gunnen. Belgicisme -een hatelijk oubollig nationalisme- is gelijk aan laster en eerroof, collaboratie, culturele ausradierung en verdamping van de autochtone bevolking door ongebreidelde immigratie.
Culpabilisering geregeld en georkestreerd door opportunistische lintjes- en baronstitel jagers. Maar zelf wie als Belgicist de Vlamingen uitlevert en hand- en spandiensten bewijst aan de Franstalige arrogantie, die kan nooit op respect rekenen, die zal altijd in Franse ogen een nazi bewonderaar blijven.
De gretigheid waarmee de VRT haaradmiratie blijft etaleren voor het nazi-regime door er een uitzendfrequentie op na te houden alsof het om tekenfilms van Walt Disney gaat, zal onze politieke zuiderburen ook wel plezieren.
Wie heeft er een veroveringsleger nodig als de staatszender de mensen selectief onder de knoet houdt en hen verlamt in nestvervuilende, overbodige schuldgevoelens ?
VRT en Maingain: ein Front.
Jade
De mening van de Werkgroep BHV
De twee federale regeringspartijen CD&V en VLD die in de federale regering onder de leiding van Jean-Luc Dehaene momenteel onderhandelen - zonder meerderheid in Vlaanderen - met o.a. Maingain over Vlaamse toegevingen inzake BHV halen volgens een nieuwe peiling in La Libre Belgique nog nipt 1/3 van de Vlaamse stemmen (nl. 33,8%): CD&V komt op 20% en VLD op 13,8%.
Beide partijen hebben nog nooit zo laag gescoord in een peiling. De derde traditonele partij SP.a die vanuit de oppositie een onderhandeld akkoord wil steunen landt op 15,5% . Samen komen de drie traditionele partijen zelfs niet meer aan de helft van de stemmen in Vlaanderen (49,3% of -3,9% t.o.v. de verkiezingen van juni 2009).
Daartegenover halen de drie Vlaamse partijen (VB, N-VA en LDD) samen 40,7% - een nieuw historisch maximum: N-VA wordt zelfs de tweede partij in Vlaanderen (17,9%) en Vlaams Belang de derde (17,3%) terwijl LDD terugvalt tot 5,5%.
Als nieuwe verwittiging kan dit tellen: als de traditionele partijen (tegen alle vroegere beloften in) toegeven in een onderhandeld akkoord inzake BHV wacht hen een ware afslachting bij de verkiezingen in 2011. Vlaanderen zal niet aanvaarden dat twee kleine partijen (CD&V en VLD, samen 33,8%) een voor Vlaanderen katastrofaal akkoord afsluiten met de steun van een derde kleine partij uit de oppositie (SP.a), terwijl het enkel gaat over de opheffing van een discriminatie tegenover Vlaams-Brabant zoals vastgesteld in een dwingend arrest van het Grondwettelijk Hof.
Deze discriminatie van Vlaams-Brabant kan immers onmiddellijk opgeheven worden door BHV te splitsen met een gewone wet - die trouwens werd medeondertekend en ingediend door CD&V boegbeeld en Europees president Herman Van Rompuy zelf. Diezelfde wet werd reeds twee jaar geleden goedgekeurd in de kamercommissie - in de eerste plaats door CD&V zelf. Heeft CD&V schrik van haar eigen schaduw en moet Vlaanderen daarom opnieuw een prijs betalen enkel en alleen voor het opheffen van een grondwettelijke discriminatie tegenover haar eigen inwoners (vastgesteld in een dwingend arrest van het grondwettelijk Hof)?
Waarop wacht de Vlaamse vleugel van de CD&V om uit de schuilkelders te komen?
Guido Moons Voorzitter werkgroep BHV.
Dé Reynders van de laatste kans
De voorbije week hees de voorman van de Franstalige liberalen, Didier Reynders, zich opnieuw op het voorplan, na maanden in de luwte te hebben vertoefd. Hij zette zich schaamteloos in de bloemetjes, omdat hij naar eigen zeggen tien jaar lang Financiën zo voortreffelijk heeft geleid. Het mag duidelijk zijn, Reynders is terug. Wat Reynders precies van plan is in het BHV-dossier, weet niemand. Het is allicht zijn ticket voor regerings-deelname na 2010.
Het was de week wel van Reynders. Een zoekopdracht naar alle artikels waarin zijn naam valt, die de afgelopen week zijn verschenen in de nationale pers, levert maar liefst 286 hits op. Een greep uit het rijke aanbod. 'Reynders laat prijsdaling sigaretten toe'. 'Reynders stuurt Belgische energiekoning naar KBC'. 'Reynders houdt rekening met val regering'. 'De grote Didier Reynders show'. 'Reynders niet gehaast in BHV-dossier'. 'Reynders opent charmeoffensief'. 'Reynders wilde politiek vaarwel zeggen'. 'Reynders prutst aan bankgeheim'. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Het begon allemaal met een weekendinterview in de kranten van SudPresse, waarin hij aan de zijde van zijn vrouw Bernadette liet weten dat hij tot twee keer eraan gedacht heeft te stoppen met politiek. Reynders heeft dan ook moeilijke tijden beleefd. Na de verkiezingsnederlaag van 2009 zat hij in de hoek waar de klappen vielen. Binnen zijn eigen Mouvement Réformateur kreeg hij af te rekenen met 'putschisten'. En het waren niet Janneke en Mieke, maar vader en zoon Michel, die de prins van Luik de oorlog verklaarden.
Reynders hield stand, maar niet zonder kleerscheuren. Zijn populariteit is in vrije val. In de peilingen is de Mouvement Réformateur teruggevallen naar 21 procent, terwijl de Parti Socialiste langzaam maar zeker uit het dal klimt. En blijkbaar is Reynders zelf het probleem: bij de MR-kiezers is zowel Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux als PS-kopman Elio Di Rupo populairder dan hun eigenste kopman. En dan te denken dat Reynders in 2007 nog een historische verkiezingsoverwinning boekte: de Franstalige liberalen werden voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij in Franstalig België. Dat was nog geen drie jaar geleden, een eeuwigheid in de politiek.
Charmeoffensief
Er zijn dus wel redenen te bedenken waarom Reynders er aan dacht de politiek vaarwel te zeggen, zoals hij zelf meegaf. Toch geloven weinigen dat Reynders daar echt aan gedacht heeft. Hij is er de man niet naar de handdoek in de ring te gooien en met de staart tussen de benen af te druipen. Nee, zijn ontboezemingen waren de prelude voor een weloverdacht charmeoffensief. Door te zeggen dat hij het moeilijk heeft gehad, blijkt hij ook maar een mens te zijn en niet 'monsieur Teflon', de arrogante en cynische politicus van wie kritiek afglijdt als water van een eend.
De volgende stap was de persconferentie die hij belegde om zichzelf in de bloemetjes te zetten. Aanleiding was dat hij inmiddels al tien jaar minister van Financiën is. Financiën mag dan jarenlang mismeesterd zijn, Reynders zelf vindt dat hij goed werk heeft geleverd. 'Al zal je er altijd wel vinden voor wie het glas niet halfvol, maar halfleeg is', klonk het uitdagend. Eigenlijk was het een pure provocatie, zoals alleen Reynders dat aandurft. 'Alles is veranderd, behalve ik', was nog zo'n uitspraak waarmee Reynders duidelijk maakte dat hij weer blaakt van zelfvertrouwen.
Brussel-Halle-Vilvoorde
Ook in de Wetstraat beseft men dat Reynders terug is. Het ging niet ongemerkt voorbij dat hij het stilzwijgen over BHV doorbrak. Reynders liet verstaan dat BHV niet zal kunnen worden opgelost, als het dossier los van een grote staatshervorming wordt aangepakt. Tegelijk liet FDF-voorzitter Olivier Maingain weten dat hij zich niet zal laten opjagen, als koninklijk bemiddelaar Jean-Luc Dehaene na het paasreces zijn konijn uit de hoed zal toveren. Het valt dus nog af te wachten of BHV voor de verkiezingen van 2011 gesplitst zal raken. En zo maakte Reynders duidelijk dat hij nog altijd meester is van het spel. De sluwe vos is zijn streken niet verleerd.
En het heeft zijn effect niet gemist. Plots besefte heel de Wetstraat weer dat Reynders weinig of niets te winnen heeft bij een splitsing van BHV. Integendeel, het zou het kartel van de Mouvement Réformateur (MR) met het Front Démocratique des Francophones (FDF) zwaar onder druk zetten. Het politieke lot van het Brusselse FDF is immers voor een groot deel verbonden aan de Franstaligen in de Vlaamse rand rond Brussel. Als die levensader wordt doorgeknipt, dreigt het FDF niet alleen de alliantie met het MR op te blazen, maar dan dreigt het FDF het MR zelfs te gaan bekampen in Wallonië. Lang was Olivier Maingain de hond die af en toe werd losgelaten om te blaffen, maar steevast weer aan de leiband werd gelegd als het serieus werd. Of dat nu nog het geval is, is hoogst twijfelachtig. Het afhaken van het FDF zou wel eens een fatale klap kunnen zijn voor de MR, waarvan de Franstalige liberalen nooit meer zouden herstellen. Uit zelfbehoud kan Reynders niet anders dan Maingain te vriend houden.
Wat Reynders precies van plan is in het BHV-dossier, weet eigenlijk niemand. Zelfs medestanders kunnen maar moeilijk inschatten welk spel de meesterstrateeg zal spelen. Hij laat nooit in zijn kaarten kijken. Wat wel duidelijk is, is dat het BHV-dossier een belangrijke troef is voor Reynders. Het is misschien wel zijn ticket voor regeringsdeelname na 2010, waardoor de bittere pil van een nieuwe verkiezingsnederlaag toch nog te slikken zou zijn en Reynders zijn hachje zou kunnen redden. Om BHV te splitsen, en om een staatshervorming mogelijk te maken, is een tweederdemeerderheid vereist. En daarvoor zijn de liberalen langs weerszijde van de taalgrens nodig.
Troef
Die troef zal Reynders niet uit handen geven, zelfs niet als het zou leiden tot de val van de regering-Leterme. Ook dat maakte Reynders de voorbije week duidelijk. Hij maakte de invoering van het zogenaamde Twin Peaks-model voor het toezicht op de banken afhankelijk van een eventuele val van de regering. U leest het goed: in een amendement had Reynders laten opnemen dat de onmiddellijke invoering van het Twin Peaks-model niet zou doorgaan, mocht de regering-Leterme vallen. Er gingen koude rillingen over de rug van de coalitiepartners, die plots weer beseften dat het allerminst een certitude is dat de regering de rit zal uitrijden. Reynders mag dan verzwakt zijn, uitgeteld is hij allerminst.
Reynders heeft zich maanden gedeisd gehouden en zijn wonden gelikt, maar blijkbaar is hij weer helemaal terug. Niet dat het niet meer rommelt in zijn eigen partij - de 'putschisten' komen nog geregeld samen en Reynders weet dat. Maar de oproerkraaiers zijn monddood gemaakt. In de gewapende vrede die is afgesloten, heeft Reynders aanvaard dat de putschisten hun eigen mannetje - Willy Borsus - naar voren schoven. Hij leidt de Mouvement Réformateur in Wallonië. Voor Reynders is dat nog zo'n slechte zaak niet, want het heeft de putschisten geneutraliseerd. Als ze nu nog aanvallen, schieten ze in hun eigen voet.
Godsgeschenk
En Reynders heeft nog andere flanken afgedekt. Zo was het belangrijk dat de striemende kritiek op zijn wanbeleid bij Financiën zou worden gesmoord. Vroeger kon het hem weinig schelen, want die kritiek was jarenlang een exclusieve Vlaamse aangelegenheid geweest. De publieke opinie in Wallonië lag er niet wakker van, Reynders' blazoen werd er niet door besmeurd. Zo kon hij tien jaar lang de kritiek weglachen en minister van Financiën blijven. Maar inmiddels worden de 'wantoestanden' bij de fiscus hem ook in Wallonië aangerekend. Daar heeft de Parti Socialiste wel voor gezorgd. En ook bij CD&V klonk de kritiek op Reynders almaar luider.
Het was dan ook een godsgeschenk voor Reynders dat CD&V de leiding van de federale overheidsdienst Financiën opeiste. CD&V heeft er de kabinetschef der kabinetschefs, Hans D'Hondt, gedropt. Reynders zet op sleutelposten bijna altijd zijn eigen mannetjes, maar D'Hondt werd geen strobreed in de weg gelegd. Voor CD&V en de PS wordt het nu wel moeilijk om de federale overheidsdienst Financiën nog te bekritiseren. Vandaar ook dat Reynders schaamteloos de lof zong over de tien jaar dat hij aan het roer stond van Financiën. 'Er is tussen 1999 en 2010 onnoemelijk veel veranderd op Financiën. Het enige wat níét is veranderd in al die tijd, ben ikzelf'. Het was de arrogantie ten top, Reynders is inderdaad niet veranderd.
Reynders heeft dus niet stilgezeten, hij heeft in stilte de weg vrijgemaakt voor zijn 'comeback'. Reynders is klaar om opnieuw kiezers te winnen, wat meteen ook nodig is om zelf politiek te overleven. Een nieuwe zware verkiezingsnederlaag zou voor Reynders wel eens echt een vaarwel van de politiek kunnen betekenen. Reynders moet zijn partij bij de volgende verkiezingen opnieuw in de federale regering loodsen. Zichzelf opvolgen als partijvoorzitter zit er namelijk sowieso niet in: door de gewijzigde statuten van de partij is hij niet opnieuw verkiesbaar. Voor Reynders is er geen alternatief, alleen als hij zichzelf opnieuw in de regering kan hijsen, alleen als hij nog eens minister van Financiën kan worden, heeft hij nog een politieke toekomst. Wat we nu te zien krijgen, is een Didier Reynders van de laatste kans.
Wim Van de Velden
Politiek-correcte mop
Een motorrijder rijdt naar de Duisburger dierentuin. Daar aangekomen ziet hij een klein meisje dicht bij de leeuwenkooi.
Plots haalt de leeuw uit naar het meisje, haakt zijn klauwen vast in haar jas en wil haar in de kooi trekken.
De motorrijder springt van zijn motor, wipt fluks over de omheining, spurt naar de kooi en geeft de leeuw een mep op zijn muil. Die laat daardoor het kind los en de motorrijder kan het meisje uit zijn klauwen trekken. Vervolgens overhandigt hij het kind aan de gelukkige ouders.
Een journalist van de Kölner Stadtanzeiger is toevallig getuige van dit voorval en stapt op de motorrijder toe:
“Zeg, dat was zeer moedig, wat u daar gedaan hebt!”
“Och” zegt de motorrijder, “zo spannend was het nu ook weer niet: ik heb alleen ogen voor het kind gehad en de leeuw zat tenslotte achter tralies.”
De journalist : “Ik werk voor de Kölner Stadtanzeiger – uw heldendaad komt morgen op de frontpagina. Wat doet U voor de kost en naar welke politieke partij gaat Uw voorkeur?”
De motorrijder: “Ik ben beroepsmilitair en ik stem Pro-NRW.”
De volgende dag koopt de motorrijder een krant. Op de frontpagina staat een foto van hem met de titel “Extreem-rechtse beroepsmilitair valt in de dierentuin een asielzoeker aan en steelt vervolgens zijn middagmaal!”
(Vertaald uit Politically Incorrect door Floriaan)
Liefde
Liefde is als een bankrekening, je kan niet voortdurend geld afhalen zonder tussendoor wat bij te storten
Een 1 aprildolfijn
Gejat op feesboek bij As Kleynhans
31-03-2010
Geïllustreerd verslag over het debat in het Vlaams Parlement.
Er werd flink wat afgelachen in het Vlaams Parlement deze namiddag toen Jan Penris het Oosterweeldossier aan zijn handen liet ontglippen. Was het een symbolische geste, Jan ? Zelfs de stenografen schateren het uit. Janssens is zeker van zijn tunnel, al moest hij hem zelf graven met enkele van zijn stadhuisslaven. De Wever bengelt aan zijn brug. Minister-president Peeters maakte een geslaagde imitatie van Nonkel Kruk : "Geef mij vijf minuten" riep hij en iedereen proestte het uit. Kortom, er is wat afgelachen met al die vrolijke politici van ons.
Frans
Scheiden en gelukkig worden
Wat een originele reactie vanwege het FDF en de MR om de niet-benoeming van de drie Koekoek-burgemeesters te vergelijken met praktijken van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Franstaligen gaan er nog steeds van uit, dat Vlaanderen een ondergeschikte kolonie is in het land B. Alsof wij geen eigen parlement zouden hebben, geen eigen regering, geen decretale bevoegdheden. Het ordewoord dat Maingain van het FDF enkele jaren geleden gegeven heeft, was meer dan een hint : "Spreek overal Frans in Vlaanderen". Het was een publieke uiting van het misprijzen dat er bestaat voor het ondergeschikte Vlaanderen. Parlement, regering, decretale bevoegdheden tellen niet voor wie Frans spreekt ...
Vorige week kreeg Béatrice Delvaux, de hoofdredacteur van Le Soir alle ruimte in de Standaard, om uit te leggen, dat zij een fijne democrate is, die het klassieke Vlaanderen respecteert, zolang dit zich voegt naar de belgische logica : de Franstaligen met de nodige égards behandelen, belastingen betalen en geen weerstand bieden tegen de overheersende Latijnse cultuur. De aanleiding tot deze door de Standaard omschreven "liefdesverklaring" was een kwetsend opiniestuk in Le Soir over Vlaanderen, met een stuitende foto van een Afrikaanse genocide. Als het er op aankomt, Vlaanderen te laten besmeuren, staat Peter Vandermeersch glimlachend naast zijn geopende redactiedeur : "Allez votre corridor" (ga uw gang).
De Franstaligen blijven halsstarrig overtuigd, dat belgië één ondeelbare natie is, waarin zij in Vlaanderen geen rekening moeten houden met de taalwetten en de gedragsregels eigen aan het burgerlijk fatsoen. Voor alles en nog wat beroepen zij zich op de Grondwet, zoals de moslims voor elke hindernis op hun weg er de koran bijsleuren.
En als zij hun zin niet krijgen, grijpen zij steeds terug naar de Tweede Wereldoorlog. Omdat dit zowat de enige periode is uit de geschiedenis die zij kennen, want in Wallonië waren er flink meer collaborateurs dan in Vlaanderen. Andere geschiedenis kennen de Walen nauwelijks, want men is daar net ontwaakt uit de donkere Middeleeuwen.
Bourgeois heeft niets anders gedaan dan wat de liberaal Marino Keulen voor hem gedaan heeft. De koekoekburgemeesters worden niet benoemd. Dat heeft verder niets te maken met de splitsing van BHV en als Bourgeois werkelijk een politiek statement wil maken, zoals we dat mogen verwachten van een humanistisch Vlaams-nationalist zoals hij zich graag noemt, dan zet hij de 3 gewoon af. Verder zet hij het voorstel van decreet van Joris van Hauthem (en voorheen Kris van Dijck) om in een ontwerp, zodat er een einde komt aan het steeds opnieuw indienen van kandidaturen van onwillige en asociale anti-democraten.
Voor dit onregeerbare land is er slechts een mogelijkheid : scheiden en gelukkig worden.
Ray
Om over na te denken : Groeten uit het land dat stilstaat
In België wordt alleen nog aan pruttelpolitiek gedaan. De potten staan te pruttelen in de keuken, maar er worden geen nieuwe gerechten meer bereid.
Laat ons misschien met een positieve noot beginnen: wij zijn omzeggens het meest democratische land ter wereld. In theorie althans. Per capita heeft de Belg zowat het grootste aantal politieke vertegenwoordigers, in een waterval van raden, parlementen en regeringen.
Bovendien beschikken wij over een inspraakmodel om u tegen te zeggen. De vele spanningen die er zijn in dit land, tussen Vlamingen en Walen, werkgevers en werknemers, katholieken en vrijzinnigen, zijn in de loop van de decennia gekanaliseerd in een waaier van overlegstructuren. De zuilen, de onderwijskoepels, de vakbonden, de artsensyndicaten, de sociale partners,. allemaal krijgen ze hun stem in het beleid. Overal werden blokkeringsmechanismen en veto's ingebouwd, om toch maar geen gevoeligheden met voeten te treden. We zijn een land van overleg en historische pacten, van staten-generaals, hoogmissen en rondetafels. We overleggen onszelf kapot.
Soms wordt het grotesk. VIA en het pact 2020 werden niet alleen ondertekend door de sociaal-economische partners, maar ook door de 'Verenigde Verenigingen'. 'De spreekbuis van het middenveld' noemen ze zich. Ze vertegenwoordigen meer dan honderd organisaties, van 11.11.11 en het Forum voor Amateurkunsten tot de Gezinsbond, de Belgische Alpenclub en De Wakkere burger. We zijn een land waar het middenveld regeert.
Voeg daarbij het versnipperde politieke landschap. Op federaal niveau mogen we van geluk spreken als we 'maar' door vier partijen geregeerd worden. Doorgaans zijn het er zes. Om de verschillen tussen Vlamingen en Walen te managen, werd een gedrocht van een federale staat gecreëerd, met een complexiteit die aan geen buitenstaander uit te leggen valt. Wie durft - als hij er al iets van begrijpt - het geval-Brussel uitleggen zonder schaamrood op de wangen te krijgen?
In dit land gaan politici constant op zoek naar het fameuze 'draagvlak'. De 'Belgische ziekte', noemde de voluntarist Guy Verhofstadt (Open VLD) het in de jaren negentig al in zijn burgermanifesten. In onze betrachting überdemocratisch te zijn, gleden we af van het democratische ideaal uit de 19de eeuw. Dat heeft te maken met de complexiteit van ons land, maar ook met onze cultuur, zegt Marc De Vos, de directeur van de denktank Itinera. 'Wij zijn meesters in het ontkennen van problemen. En als ze toch acuut worden: in het formuleren van compromissen en nepoplossingen.'
Pruttelpolitiek
Een democratie veronderstelt dat de meerderheid beslist. Maar daar voelen we ons bijzonder ongemakkelijk bij, voegt de Gentse politicoloog Carl Devos eraan toe. 'De manier waarop de Amerikaanse president Barack Obama zijn revolutionaire gezondheidswet doordrukte met een nipte meerderheid, is totaal ondenkbaar in België. Hier kan een kleine groep een beslissing blokkeren.'
In Verhofstadts burgermanifesten klonk al de oproep aan politici om weer te besturen, om het primaat van de politiek te herstellen. Maar sindsdien slibden de besluitvormingskanalen alleen maar verder dicht. Wat rest is een log en obees overheidsapparaat. De conclusie is simpel: als je te dik bent, word je immobiel.
Moeten we dan verwonderd zijn dat we in een land leven dat schijnbaar stilstaat? We hebben tien jaar overlegd over de Oosterweelverbinding. Helaas, zonder resultaat. Gaan we nu ook tien jaar bakkeleien over de verbreding van de Brusselse ring? En hoe zit het nu met die pensioenen? We weten allemaal dat we langer aan de slag moeten blijven. Wie heeft de moed om die noodzakelijke beslissing te nemen? Hoe lang gaan we nog blijven zeggen dat de fiscus en justitie dringend hervormd moeten worden? Dat een staatshervorming onvermijdelijk is? Dat de sociale zekerheid onbetaalbaar wordt? Hoeveel witboeken en groenboeken moeten daar nog over gaan?
'Pruttelpolitiek', noemt Carl Devos het. De potten staan te pruttelen in de keuken, de kost wordt warm gehouden, maar er worden geen nieuwe gerechten meer bereid. 'Dat immobilisme is stuitend, want het gaat telkens over dossiers uit de corebusiness van de politiek. En laten we ons niet langer verstoppen achter het 'probleem België'. Ook in Vlaanderen sputtert de motor. Oosterweel is een Vlaams dossier, dat hebben we volledig zelf in de hand.'
Temperatuur
Een vraag dringt zich op. Was het vroeger dan zoveel beter? Hadden politici toen wel gezag? Met Jean-Luc Dehaene als premier en Herman Van Rompuy op de stoel van Begroting werden wel pijnlijke beslissingen genomen. Met die nuance, zegt Carl Devos, dat zij een externe vijand hadden: Europa en de Maastrichtnormen, die ons in het keurslijf van de saneringen duwden.
Bovendien zaten de meerderheidspartijen toen op dezelfde golflengte. Vandaag is het wantrouwen tussen de coalitiepartners bijzonder groot. Men zit elkaar voortdurend vliegen af te vangen. Het is een ziekte van deze tijd, meent Marc De Vos. Politici slagen er niet meer in deftige regeerakkoorden te smeden, waardoor ze nadien almaar met elkaar in discussie moeten treden.
En toch. Laten we die 'gezagvolle' jaren negentig niet te veel ophemelen. Ook toen werd geklaagd. Over de kloof tussen de burger en de politiek bijvoorbeeld, het mantra van het einde van de vorige eeuw. Ook toen was het wantrouwen tussen de burger en zijn afgevaardigden levensgroot.
Vandaag is die kloof schijnbaar verkleind. Er is de nimmer aflatende stroom van enquêtes, fora, blogs en opinies. De temperatuur van de publieke opinie wordt voortdurend opgemeten. Politici mogen dan wel beweren zich daar weinig van aan te trekken, ze worden er toch nerveus van, zegt Carl Devos. 'Er moet maar een schrijnend geval opduiken in het nieuws, een neveneffect van een beslissing, en ze trekken hun staart weer in. Weinig politici durven te zeggen: jammer voor die mensen die onder die Lange Wapper komen te wonen, maar we gaan er toch mee door. Want dat is wat we, na uitgebreid overleg en beraad, beslist hebben in functie van het algemeen belang.'
Koepelvisie
Topmanager Karel Vinck, als voorzitter van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel van nabij betrokken bij het Oosterweeldebacle, heeft het in de voorbije twaalf jaar allemaal zien veranderen, zegt hij. 'We zijn geëvolueerd van een representatieve naar een participatieve democratie. Vroeger lieten we het parlement en de regering hun werk doen. Ze hadden het mandaat van de kiezer, en werden op het einde van de rit afgerekend. Zoals het hoort in een democratie.'
'Tegenwoordig wordt voor alles teruggekoppeld naar de burger. Die evalueert de zaak vanuit zijn eigen noden. Als hij daarop geen antwoord krijgt, blokkeert hij het systeem. Met stakingen, actiegroepen, door zijn onrecht uit te schreeuwen in de media. Terwijl je bij diepgaande veranderingsprocessen juist een koepelvisie moet bewaren. In het bedrijfsleven is dat net hetzelfde. Ook daar merk je dat de individuele medewerkers niet meer kunnen aanvaarden dat er beslissingen genomen worden die het geheel ten goede komen.'
Het Oosterweeldossier heeft die veranderingsperiode doorgemaakt, zegt Vinck. Telkens een beslissing nakende was, kwam een groep met alweer een nieuw voorstel. Het referendum eind vorig jaar was het orgelpunt van die neiging steeds rekening te houden met de stem van de burger. 'Men heeft buiten proportie veel aandacht besteed aan de grieven van bepaalde groepen. Daardoor is men het brede gamma van financiële, economische en technische argumenten uit het oog verloren. Een kleine groep nee-stemmers is daardoor in staat de welvaart van een hele regio te blokkeren.'
Waren de jaren negentig die van de kloof tussen burger en politiek, dan zijn de jaren 2000 die van de terreur van de vox populi geweest. Politici werken in een omgeving waarin ze bij elk dossier(tje) de mening van de burger moeten vrezen. 'Natuurlijk werkt dat niet, want je kunt nooit voor iedereen goed doen', geeft minister-president Kris Peeters (CD&V) nu toe. 'Er is altijd wel een groep in de samenleving die zich benadeeld voelt.'
Dus kan je niet meer beslissen. Beloven kan je wel. Het ene na het andere ballonnetje laten politici op. Dan is er ten minste toch de illusie van een krachtdadig bestuur. 'De gaten in de weg zullen snel worden opgevuld, elk kind kan op 1 september naar school,. Men wil tegemoet komen aan alle grieven van het volk, ongeacht de bedenking of die beloftes realistisch zijn', vindt Carl Devos. 'Niemand heeft het lef om te zeggen: dit is een moeilijk dossier, we zullen dat niet op een-twee-drie kunnen oplossen.'
Behaagzucht
Om de politici te verschonen: wij media zitten natuurlijk overal met een vergrootglas op. De Belgische Wetstraatpers maakt zich niet zelden schuldig aan navelstaarderij. We vinden alles belangrijk. Didier Reynders (MR) doet uitspraken over BHV? Voorpaginanieuws, ook al zegt hij exact hetzelfde als vier jaar geleden. Zo laveren we van het ene stormpje in een glas water naar het andere. Zoals Vlaams Parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) vorig weekend op zijn blog fulmineerde: 'Op naar het volgende incident. Ik word daar zo moe van.'
Maar de nieuwscarrousel draait maar door. Politici zijn zodanig bezig met de pers - zichzelf in de spotlights werken, aanvallen pareren, reageren op interpellaties van journalisten - dat ze amper nog aan beleid toe zijn. Ze zijn de slaaf van de media geworden. En van hun eigen mediageilheid.
Minister-president Kris Peeters die, versuft van de medicatie, van op zijn ziekbed de goegemeente toespreekt. Zitten we daar echt op te wachten? Carl Devos vraagt het zich hardop af. 'Waarom zakken politici zo diep? Kunnen ze niet koudweg zeggen: dit zijn jullie zaken niet? Of: we stellen die beslissing over de Lange Wapper een week uit - het komt er nu toch niet meer op aan. Maar neen, de boodschap is: 'Wij zijn supermannen.' Noem het gerust behaagzucht. De drang om allemansvrienden te zijn.'
Je kunt het de huidige politieke klasse ook moeilijk kwalijk nemen. Ze worden in politieke blitzcarrières geduwd, met de race in de populariteitspolls als graadmeter. Van een duurzame electorale sokkel is amper nog sprake. Vroeger was men loyaal aan een politieke leider, ook al nam die beslissingen die men persoonlijk niet zo fijn vond, legt Carl Devos uit. Vandaag heb je geen electoraat meer dat toelaat beslissingen te nemen in functie van een hoger doel.
We krijgen uiteindelijk de politici die we verdienen. Wij, verwende kiezers, die zappen van de ene partij naar de andere. Die, zoals Karel Vinck het formuleert, reageren vanuit de buik ('3 miljard euro voor Oosterweel? Kan dat geld niet ergens anders voor dienen?') of met oogkleppen aan ('Oosterweel? Goed plan! Zolang het maar niet in mijn achtertuin is.').
Overgedemocratiseerd
Probeer in dat mijnenveld dus maar te scoren, met de volgende verkiezing als deadline. Want ook die onmogelijke opeenvolging van verkiezingen is een Belgische ziekte. 'Als verkiezingen een feest zijn van de democratie, zijn wij een land van feestvierders', zegt Carl Devos laconiek.
We zijn - hoeft het nog gezegd? - een overgedemocratiseerd land. En toch voelen de Belgen zich niet vertegenwoordigd door de politiek. Want dat is de grote paradox van het verhaal: in hun ijver de kiezer op zijn wenken te bedienen, blijven de politici uiteindelijk met lege handen achter. Het vertrouwen van de Belgen in de politiek is historisch laag. Dat bleek vorige week nog uit een Europese peiling.
De mensen voelen het tenslotte ook. Dat politici besturen met de handrem op. Dat ze maar blijven rond de pot draaien. Groenboeken, witboeken, hoogmissen en conferenties. Carl Devos: 'De democratie is niet gediend met politici die zich als hyperdemocraten gedragen, maar met leiders. Daar is weer een markt voor vandaag.'
In dit schijnbaar machtsvacuüm klinkt die roep steeds luider om leiders die gezag uitstralen en durven te beslissen. De slinger keert terug. Van ergernis over de kloof tussen de burger en de politiek, is er nu weer nood aan een zekere afstand. Dat evenwicht tussen inspraak en efficiëntie is een constant zoeken in een democratie. Het is balanceren op een slappe koord, zegt Kris Peeters. Maar er is geen alternatief. Zoals de Britse staatsman Winston Churchill al zei: de democratie is het slechtste politieke systeem, op alle andere na.
De vraag is dan hoe je de democratie beschermt tegen zichzelf. Door terug te keren naar de representatieve democratie, vindt Karel Vinck. 'Het is goed dat de burger wordt gehoord. Net zoals bedrijfsleiders moeten ook politici voortdurend de polsslag nemen van wat aan de basis leeft. Maar beschouw dat als input, waarop je eventueel je beslissing kunt baseren. Meer niet. Eenmaal de consultatieronde voorbij, moeten wij de politiek het vertrouwen geven om met die info aan de slag te gaan.'
Ook Kris Peeters beseft dat de burgerdemocratie haar limieten heeft bereikt. Hij gaf twee commissies de opdracht zich te buigen over de inspraakprocedures bij grote infrastructuurprojecten. 'Vanaf nu gaan we de burger uitgebreid consulteren, maar eenmaal die consultatieronde is afgelopen, beslissen we en gaan we door. Het kan niet zijn dat, zoals bij Oosterweel, eerst een hoop geld in de studiefase van het project wordt gestoken om dan net voor de eindstreep van koers te veranderen.'
Schrijnend
Die beslissing komt geen dag te vroeg. Het onvermogen van de politiek, stelt Marc De Vos, zit op een absoluut dieptepunt. Er zijn de putten in de weg, de gevangenen die we moeten outsourcen naar Nederland, er zijn de problemen met justitie en veiligheid. De Belg maakt zich zorgen over langere loopbanen en magere pensioenen. Hij stelt zich vragen over de vergrijzing, naarmate hij zelf grijzer wordt.
Dat alles, meent Karel Vinck, doet stilaan de alarmbel rinkelen. 'We zullen het merken, dat we afglijden. Het gaat schrijnend worden. Kijk maar naar de ontstellende berichten over de armoede in dit land. De problemen worden stilaan acuut.'
Als de besluiteloosheid blijft duren, barst de bom. Het geleidelijke verval van onze samenleving gaat versnellen en verdiepen onder druk van de economische crisis. De druk op het systeem wordt dan zo groot, voorspelt Marc De Vos, dat we een schok krijgen die dwars door de samenleving gaat. 'In het verleden is het ook zo gegaan. De torenhoge werkloosheid in de jaren tachtig, de Maastrichtnorm in de jaren negentig: telkens werd de externe druk zo groot, dat er wel moest gehandeld worden.'
Misschien leidt dat ontwaken van de samenleving ook tot een golf van protest in de stembus. Een nieuwe Zwarte Zondag. Of een extreem hoge score voor nichepartijen als Lijst Dedecker of de N-VA. 'Het is waarschijnlijk de enige manier om de politieke kaste wakker te schudden', oppert Carl Devos. Een antidemocratische schok om de democratie te redden. We zijn goed bezig, hier in dit land van feestvierders.
Groeten uit het land dat stilstaat.
Ine Renson @
Zemst steunt (officieus ?) splitsing BHV
De meeste raadsleden in Zemst hebben na de gemeenteraad een motie ondertekend voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). De motie wordt als geheugensteuntje verstuurd naar koninklijk onderhandelaar Jean-Luc Dehaene, naar de voorzitters van de Senaat en de Kamer en naar eerste minister Yves Leterme (CD&V). In de tekst stelt de gemeente Zemst dat de federale wetgever de ongrondwettelijke discriminatie nog niet heeft opgeheven en eist zij de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.