Angeltjes
01-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar is 29 februari ?

 

29 februari (niet dit jaar)
Februari is de tweede maand van het jaar en telt 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. Het is dit jaar geen “gewone” maand. 2008 is een ‘schrikkeljaar’ en dus tellen we 29 dagen. 
Februari is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de zuivering, de purificatie en van de onderwereld. Bij de oude Romeinen was Februaris de maand van de grote reiniging en boetedoening. Februari was toen de laatste maand van het jaar en de schrikkeldag werd aan het einde van het jaar, dus aan februari toegevoegd. Pas in het jaar 456 bij de invoering van de Gregoriaanse kalender werd januari de eerste en februari de tweede maand.

De oud-Nederlandse naam Sprokkelmaand zou een verbastering kunnen zijn van het Latijnse woord “spurcus” of smerig. Er werd toen verwezen naar heidense vruchtbaarheidsfeesten die meestal de spuigaten uitliepen. Sprokkelmaand zou niets met het sprokkelen van hout te maken hebben terwijl een andere verklaring precies naar de schrikkeldagen verwijst. De naam zou zijn afgeleid van “sporkelen” of springen, om de vier jaar dus een dag verspringen.

Een schrikkeldag is een dag voor vrijgezellen. Het wordt op het eerste gezicht een drukke dag. Wie op de 29ste februari wordt geboren moet wel vier jaar wachten op zijn volgende verjaardagsfeestje. 
Bij de ‘beroemde’ jarigen de gebroeders René en Manu Verreth, de gekende acteurs. Zij werden in 1940 geboren.

In 1940 zag ook Sonja Barend, de even bekende Nederlandse TV-presentatrice het levenslicht.

In 468 overleed Paus Hilarius, de 48ste Paus. Hij verkondigde de pauselijke alleenheerschappij.

In 1910 overleed de Antwerpse componist Edward Keurvels. Hij was in zijn tijd een autoriteit bij de opera en was bekend als de organisator van de Dierentuinconcerten.

In 1946 overleed bioloog Victor Van Straelen. De in Antwerpen geboren Van Straelen was directeur van het Nationaal Museum voor Natuurkunde. Hij werd 74.

Op 29 februari 1816 werden de huwelijksfeesten van Kroonprins Guillaume en de Russische tsarendochter Anna Paulowna in Tervuren beëindigd. Lees meer op 27 februari

In 1848 roepen de verschillende Zwitserse kantons het onafhankelijke Zwitserland uit.

En in 1940 wordt in Hollywood de grote succesfilm ‘Gone with the Wind’ bekroond met 8 Oscars.

In de Verenigde Staten is de 29ste februari ‘bachelor day’.

Hoe bereken je een schrikkeljaar ?
Het is hét moment vandaag, het is 29 februari, een schrikkeldag. Denk aan het oude volksrijmpje: ‘Heeft februari negentwintig dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen.’ Maar in welke jaren mogen ze dat, de meisjes? 
Om de vier jaar telt de maand februari geen 28 maar 29 dagen, een extra schrikkeldag. In onze, huidige zogenaamde Gregoriaanse kalender is dat de laatste dag van februari, maand die normaal 28 dagen kent.
Voor deze jaartelling werd er ook al een extra dag toegevoegd, maar toen gebeurde dat op de dag na 23 februari. Die dag na 23 februari werd de extra dag naamloos en nummerloos toegevoegd. Later, bij de overgang naar de Gregoriaanse kalender werd de ‘nummerloze’ dag achter de 28ste gehangen bij de schrikkeljaren.

Om te weten of een jaar al dan niet een schrikkeljaar is is kun je het makkelijkst het jaartal delen door 4. Kan het jaartal, zoals dit jaar 2008, door 4 gedeeld worden dan hebben we recht op een extra dag. Kan de deling niet, zoals volgend jaar 2009 dan blijft februari steken op 28 dagen.
Eeuwjaren, zoals het jaar 2000 was een schrikkeljaar omdat het deelbaar was door 400. Is een eeuwjaar niet deelbaar door 400 zoals 1900 of 2100, dan wordt het geen schrikkeljaar.

Een schrikkeldag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat het jaar niet exact 365 dagen telt maar 365 en een kwart. Het invoeren van een schrikkeljaar moet voorkomen dat de kalenderjaren achterlopen op het zonnejaar.

Hoewel het gebruik van schrikkeljaren al dateert van 6 maart 237 voor onze tijdrekening was er al een behoorlijke achterstand op het echte zonnejaar in het jaar 1582. Toen werd op 15 oktober 1582 de Gregoriaanse kalender ingevoerd en de achterstand van 10 dagen in één keer overgeslagen en bijgewerkt.

@ www.6minutes.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Londen in de jaren 1950/1960

 

 

Een van de Engelstalige  commentaren op YT bij deze interessante reportage luidt als volgt : "Dit is precies hoe ik mij Londen herinner, ik was natuurlijk zeer jong maar ik herken de atmosfeer van toen en ik kan zeker het verschil merken tussen toen en nu. Ik woon nog steeds in Londen, maar nu is het een nachtmerrie, de stad is overbevolkt, zonder te spreken over de brutale en ellendige mensen die hier rondlopen. Hoe graag zou ik mijn stad terugwillen zoals we haar zien in deze video" ...

De brave man beweegt zich op het randje van het politiek-correcte taalgebruik, maar iedereen begrijpt waar hij het over heeft.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Adolf Daens

 

29-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Adolf Daens (1839 - 1907)

 

 

Daens studeert filosofie en theologie in Leuven (1866-1868 en 1870-1871). Priester gewijd werkt hij als leraar en parochiepriester. Na een hele reeks professionele problemen keert hij in 1888 terug naar Aalst. Tot groot ongenoegen van zijn bisschop komt zijn naam voor op de publieke stichtingsakte van de Christene Volkspartij (april 1893). Daens heeft wellicht een belangrijk aandeel gehad in de redactie van het programma van de partij en zou het boegbeeld worden.

Bij de parlementsverkiezingen van 1894 raakt Daens als lijsttrekker van de Christene Volkspartij verkozen. In mei 1895 wordt hij te Rome aangemaand de politiek te verlaten. Daens gaat hier niet op in, waardoor de conflicten met de bisschop van Gent escaleren. Dit levert hem in de periode 1895-1897 tien sancties op. In 1898 stemt Daens erin toe om af te zien van elke politieke activiteit in ruil voor een bezoldigd kerkelijk ambt. Omdat de kerkelijke overheid haar belofte niet nakomt, keert hij spoedig terug in de daensistische beweging. De bisschop suspendeert (1898) en degradeert hem (1899). Van 1902 tot 1906 is Daens volksvertegenwoordiger voor Brussel. Enkele maanden voor zijn dood verzoent hij zich noodgedwongen met de Kerk en wordt hij uit zijn partij gezet.

Daens dankt zijn historische betekenis aan de Daensistische beweging. Die koppelde het sociaal progressisme van de christen-democratie aan de Vlaamse emancipatie. Daens bezat niet de uitgesproken Vlaamsgezinde reflex van de andere belangrijke leiders van zijn partij, maar hij vereenzelvigde zich in belangrijke mate met hun standpunten. In 1905 ondertekende hij, samen met zijn broer Pieter, een daensistisch wetsvoorstel tot vernederlandsing van de universiteit van Gent. Gaandeweg zou Daens andere klemtonen leggen dan de andere pioniers van de Christene Volkspartij en daardoor herhaaldelijk met hen in conflict treden, vooral omtrent de (door Daens afgeremde) radicale en autonome opstelling van de partij.

@ Nieuwe Encyclopedie Vlaamse Beweging

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik ween om bloemen in den knop gebroken - Willem Kloos

 

 

 

 


28-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 februari

 

De dag dat België een ietsje kleiner werd. 
Lachdag? Op 28 februari 1957 doet een nieuwe figuur zijn intrede in ons leven: Guust Flater, de onhandige vriend van Robbedoes.

In 1954 wordt de Nederlandse cabaretier Youp van ’t Hek geboren.

In 1967 Geert Lambert, politicus met het groene brilletje van Spirit en momenteel lid van Groen!. Morgen ?

Voetballer Jan Ceuleers wordt in 1957 op 28 februari geboren.

In 1944 wordt in Brussel Alexandre Galopin vermoord door het verzet. Hij was ‘gouverneur’ van de machtige Société Génerale. Galopin werd bij het uitbreken van de oorlog door Koning Leopold III en andere vooraanstaanden gevraagd zich bezig te houden met het economische leven in het bezette België. Alexandre Galopin was als gouverneur van de machtige Société Générale (later de Generale Maatschappij), een belangrijke persoon die veel, zo niet alles wist over het economisch leven in België.

In 1963 wordt in Leuven gemanifesteerd door Franstalige studenten. Vlaamse studenten houden een tegenbetoging. Enkele jaren later zou het omgekeerd worden.

 
In 1839 wordt er in politieke kringen zwaar gediscussieerd: zal België ingaan op de Hollandse eisen om grondgebied af te staan in ruil voor het ondertekenen van de XXIV-punten vredesverdrag?
Het was goed maar ook slecht nieuws: de Hollandse koning Willem was bereid de XXIV artikelen te ondertekenen. Daarmee kwam er dan een eind aan de oorlogstoestand tussen België en Nederland. Maar voor wat hoort wat. Het in 1830 opgerichte Koninkrijk België moest gebiedsafstand aanvaarden. 
De Limburgse gebieden over de Maas en het Duitssprekende deel van Luxemburg moesten voortaan verder leven onder de Hollandse vlag. In 1830 sloot heel Luxemburg zich bij het nieuwe België aan en in Limburg werden ook Maastricht en Roermond Belgisch. Het waren spontane beslissingen geweest, gesteund door de lokale autoriteiten en inwoners. Maar dat veranderde na het ondertekenen van de vredesverdragen door Nederland.
In 1830 voor de scheiding telde het Verenigd Koninkrijk 6 miljoen inwoners, waarvan 4 miljoen zuidnederlanders, dus Belgen en slechts 2 miljoen inwoners van de Noordelijke provincies. Bij deze vier miljoen Belgen meegerekend 250.000 inwoners van het Limburgse Overmaas en 121.000 Duitssprekende Luxemburgers, de inwoners van het latere Groothertogdom.
Het gevolg van het verdrag was dat in Luxemburg de steden Diekirch, Grevenmacher en Luxemburg-stad België moesten verlaten en apart gingen om later het Grootherttog te vormen.
Het Franssprekende deel van Luxemburg bleef bij België.
In Limburg bleven Hasselt, Maaseik en Tongeren bij België maar Maastricht en Roermond werden Nederlands.
Na het afscheiden van Limburgers en Luxemburgers werd het Belgische grondgebied kleiner. De werkelijke scheiding gebeurde administratief op 4 april 1839.

@ www.6minutes.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De familie Daerden

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dienstmededeling

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : August Vermeylen

 

30-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : August Vermeylen (1872 - 1945)

 

 

Vermeylen, een Vlaamse Brusselaar, studeert o.a. aan de Université libre de Bruxelles (1890-1894). In 1901 wordt hij er hoogleraar kunstgeschiedenis en onder zijn impuls ontstaat de sectie Germaanse filologie er (1910). In 1919 wordt hij lid van de Kommissie ter vervlaamsching der Gentsche Hoogeschool. Van 1921 af is hij socialistisch gecoöpteerd senator. Hij wordt de eerste rector van de vernederlandste Gentse universiteit (1930-1933).

Tijdens zijn atheneumtijd wordt Vermeylen Vlaamsgezind. Hij is in 1893 medestichter van het avant-gardetijdschrift Van Nu en Straks. Van de tweede reeks af (1896) komt zijn Vlaamsgezindheid duidelijk tot uiting. In zijn revolutionair-anarchistische Kritiek der Vlaamsche Beweging (1896), waarmee hij bijdraagt tot de radicalisering van de jongere generatie Vlaamsgezinden, verwijt hij de flaminganten hun taal- en rasromantiek. De V.B. moet de sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling van de Vlamingen nastreven en mag "niet slechts een taalbeweging zijn".

Zijn bezorgdheid om het taalvraagstuk blijkt echter uit vele latere geschriften en zijn anarchisme verruilt hij voor een humanistische en socialistische interpretatie van de Vlaamse strijd. De V.B. moet een nationale cultuur op Europees peil nastreven, zo stelt hij in zijn essay Vlaamsche en Europeesche Beweging (1900), dat eindigt met: "Om iets te zijn moeten wij Vlamingen zijn. Wij willen Vlamingen zijn, om Europeeërs te worden."

Met het einde van Van Nu en Straks (1901) blijkt Vermeylens revolutionaire vuur geluwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ondertekent hij als tegenstander van het activisme de protestbrief tegen de vernederlandsing van de Gentse universiteit (8 januari 1916). Als leider van de Brusselse groep passivisten ligt hij, samen met Frans van Cauwelaert en Julius Hoste (jr.), aan de basis van het AVV (6 juli 1919). Hij trekt er zich echter uit terug, omdat hij als overtuigd unitarist het minimumprogramma, met name de spliting van het leger, te radicaal vindt.

@ Nieuwe Encyclopedie Vlaamse Beweging


27-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schepper spreekt

 

 

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 februari

 

In 1848 braken er in Brussel relletjes uit. Volgens de politie was het ene Karl Marx die in Brussel verbleef die de aanstoker was. Hij werd later uitgewezen.

Wie op 27 februari 1981 voor commotie zorgde was de toenmalige premier Wifried Martens. Die vertelde tijdens een rondreis die hij door Congo/Zaïre maakte ‘Ik hou van dit land, zijn volk en zijn leiders’. Iets wat velen er een tikkeltje over vonden, vooral over die leiders.

In 1968 werd Els Van Weert, politica voor Spirit (inmiddels sp.a) geboren.

En in 1943 overleed de Mechelse advocaat en voetballer Oscar Van Kesbeek. Als voorzitter van Racing Mechelen was hij niet de vriend van die andere Mechelse ploeg, Malinois.

Op 27 februari 1996 vallen er 10 dodelijke slachtoffers bij een van de grootste kettingbotsingen op de E17 in Kruishoutem.

Op 27 februari 1931 wordt Guido Claus geboren. Guido was de broer van Hugo. Was er een speciale band tussen de schrijver en zijn inmiddels overleden broer?
Guido Claus, de jongere broer van Hugo Claus, werd ook in Brugge geboren. Drie jaar na Hugo. Hij runde bij leven in Gent het befaamde kunstenaarscafé de Hotsy Totsy Jazz Club. 
In 1973 had de jongste van de familie Claus, Johan Claus, die in 1938 was geboren, een pand gekocht in Gent op de hoek van de Hoogstraat en de Oude Houtlei. Daar werd door broer Guido de sfeer van de Amerikaanse jazzclubs uit de tijd van Al Capone en Chicago op uitbundige wijze in stand gehouden.
Het artiestencafé trekt moderne kunstenaars aan. Bij de stamgasten ook broer Hugo Claus en Jan Hoet. Hugo schrijft er zelfs een gedicht ‘Achter deze gevel hier’ een loflied op de Hotsy Totsy-club dat in de kroeg prijkt. Het is in dit café dat Hugo Claus op 17 maart 1983 het boek ‘Het Verdriet van België’ voorstelt.
Broer Guido overleed in 1991. Hij was naast café-baas ook acteur die in verschillende Vlaamse producties meespeelde.

@ www.6minutes.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Pater Jules Callewaert

 

31-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Pater Jules Callewaert (1886 - 1964)

 

 

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vlucht pater Callewaert naar Groot-Brittannië. Hij verdedigt in enkele vluchtelingenbladen het pacifisme, wat een storm van protest uitlokt bij de Franstalige Belgische dagbladen. Callewaerts vredespolitiek is nauw verbonden met zijn Vlaamsgezindheid, die door de oorlog sterk radicaliseert. Hij keurt de door de bezetter doorgevoerde splitsing van de ministeries goed en hoopt op een Groot-Nederlandse republiek.

Na de oorlog wordt Callewaert de pleitbezorger van een katholiek Vlaams-nationalisme. Bij de parlementsverkiezingen van 24 mei 1936 biedt het VNV hem het mandaat van gecoöpteerd senator aan. Hij weigert, hoewel zijn ideeën aanleunen tegen die van het VNV en hij een persoonlijke vriend is van VNV-leider Staf de Clercq.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijkt dat Callewaert niet houdt van het nationaal-socialisme, de SS en de DeVlag. Toch hoopt hij op een Duitse overwinning zodat Vlaanderen onafhankelijk kan worden. Na de dood van zijn vriend De Clercq bekritiseert hij openlijk de politiek van het VNV. Op 3 maart 1943 bezorgt hij aan de nieuwe VNV-leider Hendrik Elias zijn open brief, waarin hij de collaboratiepolitiek aanklaagt. Het VNV moet volgens hem twee valse principes - Duitsland moet de oorlog winnen en het nationaal-socialisme - opzijschuiven.

Grote ophef veroorzaakt pater Callewaert ook met zijn verslag aan Leopold III over de houding van de Vlamingen tegenover het vorstenhuis. Hij pleit daarin voor een autoritaire staat en wijst de parlementaire democratie zonder meer af.

Na de oorlog wordt Callewaert gearresteerd en veroordeeld tot zes jaar hechtenis. Op 23 oktober 1948 komt hij vrij, op voorwaarde dat hij België verlaat. Daarop vestigt hij zich als aalmoezenier in Zwitserland. In de lente van 1950 keert hij terug.

 

@ Nieuwe Encyclopedie Vlaamse Beweging


26-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 februari

 

In 1815 ontsnapte Napoleon van het eiland Elba. Een half jaar later stond hij al in Waterloo tegenover de geallieerde legers.

Op 28 februari 1831 wordt een regering gevormd met Sylvain Van de Weyer, de Belgische voorman die ooit had gezegd dat Vlamingen geen taal hadden en maar Frans moesten spreken. In Leuven werd het standbeeld van Sylvain Van de Weyer van het centrale Ladeuze-plein verplaatst naar de Tervuurse Poort. In het Franse opschrift heet hij Sylvain. In het Vlaams op de zijkant van het standbeeld heet hij ‘Sylvaan’.

Niet alleen Charles Woeste werd op deze dag geboren.
Ook architect Bob Van Reeth, in 1943.
En ook, in 1946, onderzoeksjournalist Walter De Bock die op 20 november 2007 overleed.

In 2003 overleed Michel van Maele, burgemeester van Brugge

Charles Woeste was die boze Belgische politicus die hardvochtig optrad tegen priester Daens. In de film speelde Gerard Desarthe de rol van Woeste. Jan Decleir speelde Daens. Wie was die Woeste in het echte leven? 
Charles graaf Woeste werd in Brussel geboren op 26 februari 1837. Hij was de zoon van de Pruisische ambassadeur in België. Dus eigenlijk was hij niet eens een Belg van origine. Vader Woeste was bovendien een strenge protestant. Moeder was dan weer een gelovige katholieke Belgische vrouw.
Charles Woeste volgde het geloof van zijn moeder.
Hij studeerde rechten aan de Université Libre de Bruxelles maar had ook relaties in Leuven. Hij was bijvoorbeeld lid van het ‘Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen’.
Na zijn studies werd hij advocaat aan de Brusselse balie. Hij klom er op tot stafhouder van de Orde van Advocaten aan het Hof van Cassatie. Zijn positie als politicus en lid van de Katholieke Partij speelde daarbij een rol.
Hij was ook oprichter van het ‘Verbond van Katholieke Kringen’. Als aanvoerder van dit verbond was hij sterk betrokken bij de acties die gevoerd werden tegen de liberale antireligieuze organisaties.
 
Charles Woeste was gedurende zijn politieke loopbaan langjarig lid van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers als lid van de Katholieke Partij. Hij werd voor het eerst verkozen voor het arrondissement Aalst. 
Eerst had hij geprobeerd om in Brugge verkozen te worden maar dat mislukte.
Dan maar Aalst waar hij met zijn conservatieve ideeën op deze van de progressieve priester Adolf Daens botste.
In het parlement vocht hij tegen de opkomende christendemocratie.
Charles Woeste werd in 1884 minister van Justitie en in 1891 werd hij minister van Staat. Aan eretekens ontbrak het niet bij graaf Charles Woeste. Hij ontving verschillende nationale en internationale onderscheidingen ontvangen. Woeste kreeg het Grootkruis in de Leopoldsorde, het Burgerlijk Kruis Eerste Klasse, de regeringsmedaille van Koning Leopold II. Voor de kerkelijke onderscheidingen kreeg hij het Grootkruis Orde van Sint-Gregorius de Grote, de Orde van het Heilig Graf, de Christus Orde en de Pius Orde en verder het Kruis Pro Ecclesia et Pontifice. Deze laatste zijn allen Vaticaanse onderscheidingen die Woeste gekregen heeft voor zijn inzet voor de kerk.
De film van Stijn Coninckx ‘Daens’ is gebaseerd op het boek van Louis Paul Boon: ‘Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' uit 1971.
 
@ www.6minutes.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Adiel Debeuckelaere

 

01-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Adiel Debeuckelaere (1888 - 1979)

 

 

Debeuckelaere groeit op in de Rodenbachtraditie. Hij studeert in 1911 af in de klassieke filologie aan de Gentse universiteit. Hij behoort tot de intellectuelen die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront de sociaal-culturele actie onder de frontsoldaten organiseren. Die is sterk Vlaamsgezind en katholiek getint. In de herfst van 1916 begint hij, als ‘ruwaard’ (leider), met de organisatie van de Frontbeweging. Het doel is een politieke drukkingsgroep op touw te zetten. Debeuckelaere schrijft de eerste Open Brief van de Frontbeweging aan de koning der Belgen, Albert I. Hij ligt ook aan de basis van de zaak van de Sublieme Deserteurs. Debeuckelaere wordt in september 1918 gevangengenomen door de Duitsers. Zij hopen hem te kunnen gebruiken in hun propaganda. Debeuckelaere houdt de boot echter af, ook tegenover de activisten.

Na zijn terugkeer uit het krijgsgevangenenkamp behoort Debeuckelaere tot de leiders van Het Vlaamsche Front, al zal hij nooit het gezag verwerven dat hij aan het front had. Debeuckelaere is eerder pragmatisch ingesteld en ziet de partij niet louter als een anti-Belgisch wapen maar als een middel om op de Belgische politiek te wegen. Op 10 november 1921, tien dagen voor de parlementsverkiezingen, waarin Debeuckelaere kandidaat zou zijn, wordt hij gearresteerd op beschuldiging van samenwerking met de Duitsers en aansporing tot defaitisme. Het proces eindigt op 24 augustus 1922 met vrijspraak.

In mei 1940 is Debeuckelaere het enige Vlaams-nationalistische parlementslid dat de Belgische regering naar Frankrijk volgt. Bij de bevrijding, in september 1944, wordt hij geïnterneerd, maar reeds op 24 december 1944 zonder meer vrijgelaten. Na de oorlog blijft hij actief in de beweging voor amnestie en in de organisatie van de IJzerbedevaarten.

@ Nieuwe Encyclopedie Vlaamse Beweging


25-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wurlitzerdromen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Goedemorgen…morgen, goede dag

Neen, neen, dat idioot liedje komt niet voor in mijn dromen, tenzij in een nachtmerrie.  Vreselijk vond ik dat nummer, al moet ik erbij vermelden dat het grotendeels ligt aan een persoonlijke aversie ten opzichte van het duo dat het bracht.

Lieve vrienden, ik weet met quasi zekerheid dat het liedje van vandaag in goede aarde zal vallen.  Kunnen jullie je nog aan Anneke Grönloh herinneren? 

Zij werd geboren als Johanna Louise Grönloh op het eiland Noord-Celebes, Indonesië, op 7 juni 1942 en bracht haar eerste levensjaren door in een Jappenkamp.  Haar vader, een Haagse militair, was al voor haar geboorte geïnterneerd.  Na de oorlog trok het gezin richting Nederland en Anneke groeide op in Eindhoven.  Op school leerde ze Peter Koelewijn kennen en zij trad samen met hem en zijn Rockets op tijdens feestjes.  Zij krijgt daarbij de naam Miss Dynamite.

Toen zij in 1959 een talentenjacht won, begon haar muzikale carrière.  Een jaar later verschijnt haar debuutsingle Asmara, een Maleis liedje dat ze zelf heeft geschreven.  In tegenstelling tot in Nederland, wordt het nummer in Singapore een grote hit. In het begin van de jaren zestig ontpopte ze zich als Nederlands tieneridool met schlagers als Brandend Zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni.  In 1964 werd zij geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met “Jij bent mijn leven”, goed voor een gedeelde tiende plaats met het land b. 

Op 31 augustus 1964 trad ze in het huwelijksbootje met Veronica-platenruiter Wim-Jaap van der Laan.  Hij overleed in 2004.  Samen met hem zou ze het restaurant, het Koetshuis, in Eindhoven openen, maar haar carrière bleek niet te combineren met een horecazaak.  Veel later zou ze dat horecaverhaal nog eens stilletjes overdoen met een cafeetje in Boergondië.

Vanaf 1965 is er geen plaats meer voor haar soort liedjes: het beattijdperk is begonnen.  Zij treedt regelmatig op, gaat op tournee in heel de wereld en is een absolute ster in Indonesië.  Men wou er zelfs “Oh Malaysia”, de vertaling van het keuzelied van vandaag, tot nationaal volkslied uitroepen. 
 
Anneke stopt nog lang niet met zingen.  Zij heeft zowat het hele scala van muziek op haar palmares staan: van schlagers tot jazz en volksliedjes in vele wereldtalen.  Zij staat nog steeds op de planken en heeft haar carrière in 2010 uitgebreid als actrice in een film. 

Een verdiend applaus voor Anneke Grönloh met Brandend Zand:

Doei!

Lolita

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 februari

 

In het nieuwe, onafhankelijke België werd in 1831 de Limburger baron Surlet de Chokier verkozen tot staatshoofd in afwachting van een Koning. Als regent zou de baron uit Gingelom 15.000 florijnen (België had nog geen eigen munt) per maand als vergoeding krijgen. De aanstelling van Surlet de Chokier betekende ook het einde van het ‘Voorlopig Bewind’.

Nog in 1831 circuleert overal een petitie voor een republiek en tegen een koninkrijk.

In Frankrijk moet in 1848 Koning Louis-Philippe vluchten naar Engeland. Hij is de vader van de eerste Belgische koningin Louise-Marie.

In 1934 volgt Leopold III zijn vader Albert I op als vierde Koning der Belgen.

Op 25 februari 1925 wordt de eerste vlucht Brussel-Leopoldstad met een SABCA uitgevoerd: duurtijd 8 dagen met tussenstops.

En in 1920 werd de oliemaatschappij Petrofina opgericht op basis van de als oorlogsherstelbetalingen overgenomen Duitse oliebronnen in Roemenië.

Drie overlijdens op 25 februari:
in 1968 Kamiel Huysmans
in 1982 Louis Roppe, gouverneur van de provincie Limburg
in 1968 de Brugse senator Neems.

En drie geboorten op 25 februari:
in 1941 Nellie Maes, parlementslid voor Volksunie-Spirit
in 1924 Manu Ruys, voormalig politiek hoofdredacteur van de krant De Standaard
in 197 6Meyrem Almaci, bipatride politica van Turkse afkomst

Technopolis in Mechelen, ook Het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie genoemd, draait rond het motto: ‘Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp’. 
Onder dit motto worden wetenschap en technologie dichter bij de jeugd (maar ook bij de mens in het algemeen) gebracht. Dat gebeurt via 260 interactieve opstellingen die gegroepeerd zijn rond 7 thema’s. Het gaat om thema’s die te maken hebben met het dagelijkse leven en wat kan je zoal beleven?

Lucht & Wind. Welke windmolen levert het meeste energie? Waarom blijft een vliegtuig in de lucht? …
Bouwstenen. Maak een afdruk van jezelf op de pinnetjeswand. Puzzel een menselijk lichaam in elkaar. Hoe stevig is je zelfgemaakte brug? Slaag je erin de hersenpuzzels op te lossen? …
Waterkant. Hoeveel water zit er in je lichaam? Kun je een bal op een waterstraal leggen? Sta eens in een zeepbel …
Huis. Hoeveel naamgenoten heb je in België? Hoe gezond eet jij? En hoe comfortabel is een spijkerbed? …
Onzichtbaar. Gebruik je hand als bliksemafleider. Experimenteer met microscopen en kijk binnen in je oog! …
Atelier. Bouw zelf een elektrisch circuit, experimenteer met tandwielen of ga op wandel met een koppige koffer …
Actie-Reactie. Spurt tegen een hond of een schaap. Kun je rijden met vierkante wielen? Fiets op een kabel op 5 meter hoogte. En ontdek in de rijsimulator dat rijden en alcohol drinken echt niet samengaan.
Op 25 februari 2000 ging Technopolis open. Dit technologische en educatief ‘pretpark’ in Mechelen heeft al duizenden jongeren laten kennis maken met de ‘wonderen’ van de techniek. Het was nog een actie in het kader van Flanders' Technology.
In 1988 werd door de Vlaamse regering FTI, wat staat voor Flanders' Technology International, opgericht met als doelstelling de organisatie van de internationale technologiebeurs Flanders Technology. De handdruk van een mensenhand met een robothand werd er het gekende beeld van. Technopolis neemt in opdracht van de Vlaamse regering verschillende initiatieven om ‘wetenschap en technologie dichter bij de mens te brengen’.
www.technopolis.be

In 1337 stippen we de geboorte aan van Wencezlas van Luxemburg, echtgenoot van Johanna van Brabant. 
Wencezlas werd in Praag geboren en dat leverde hem als bijnaam ‘den Bohemer’ op. Zijn vrouw Johanna was de dochter van hertog Jan IV van Brabant en met haar dood kwam er een einde aan de Leuvense lijn bij de Hertogen van Brabant. Het huwelijk van Johanna en Wencezlas bleef kinderloos.
 
@ www.6minutes.be


24-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 februari

 

Nog een legende meer rond Keizer Karel. Zelfs zijn geboortedatum wordt niet overal aanvaard. 
Het was vandaag 24 februari in het jaar 1582 dat in onze gewesten de nieuwe Gregoriaanse kalender werd ingevoerd.

Op deze 24ste september noteren we de geboortedag van maraton-loper Gaston Reiff, in 1921.

En van Johan Terryn, tv-man in 1969.

In het jaar 1971 overleed ex-minister Albert Devleeshouwer. Hij beheerde Belgisch-Congo vanuit Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1916, in volle Eerste Wereldoorlog, stond de Belgische regering in ballingschap op deze 24ste februari op stelten. In de Franse gemeente Sainte-Adresse, waar ze zich hadden teruggetrokken, werden geruchten opgevangen over geheime vredes-onderhandelingen die koning Albert voerde met zijn Duitse familieleden.
 
Maar eerst met de kalender in de hand naar Gent en Eeklo en naar Keizer Karel. Dat Karel in Gent werd geboren in 1500 werd nooit betwist. Maar soms zijn er geruchten en legendes?
Wie weet wanneer Keizer Karel V is geboren? Officieel is dat op 24 februari 1500 in Gent. Maar in Eeklo en omstreken werd vroeger iets anders beweerd. Niet Gent, wel Eeklo was de geboorteplaats van de man van wie later talloze verhalen werden verteld. 
De moeder van keizer Karel, Johanna de Waanzinnige, was op het moment nog in goede geestelijke gezondheid. Zij heette nog gewoon Johanna van Castillië. Moeder Johanna was op 22 februari onderweg van Brugge naar Gent. Zij wilde in Gent haar kind baren. Bij het passeren van Eeklo begonnen de weeën. In hoge barensnood liet Johanna de koets halt houden bij een herberg en daar werd de toekomstige keizer geboren. En dit op 23 februari, een dag vroeger dan de datum die de Gentenaars noteerden.
Was Eeklo niet goed genoeg?
 
Eeklo was in die tijd een boerengat. De entourage van Johanna van Castilië, die op deze 24ste februari 1500 net Karel, de latere keizer, had gebaard, vond een boerengat niet chique genoeg als geboorteplaats op een keizerlijk curriculum. Gent moest het zijn. 
Gent was in 1500 de grootste stad ten noorden van de Alpen na Parijs. Er werd dus met het geboortecertificaat geknoeid. Officieel werd de geboorte genoteerd op 24 februari in het Prinsenhof in Gent, een gebouw dat ondertussen is afgebroken.
Op die 24ste werd er tussen het Belfort en de toren van de Sint Niklaaskerk een touwbrug gehangen waarover kunstenmakers liepen. Met fakkels en acrobatiek hebben die de geboorte van het prinsje luister bijgezet.
Overigens werd 24 februari een belangrijke dag in het leven van Karel V. Op zijn 25ste verjaardag heeft hij de slag bij Padua gewonnen en de koning van Frankrijk verslagen. Op zijn 30ste verjaardag werd hij tot keizer gekroond; toen hij 40 werd strafte hij de Gentenaren omdat ze met Frankrijk heulden en op 24 februari 1547 werd zijn jongste zoon geboren.
Om de cirkel rond te maken had hij ook nog moeten sterven op een 24 februari, maar de dood laat zich niet bevelen, zelfs niet door een keizer. Het overleed op 21 september 1558. Was hij toen in werkelijkheid een dag ouder dan de officiële versie?

www.6minutes.be

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staande

 

staande

ik hou mij staande
niettegenstaande
ik soms val
en dan vooral
omdat de grond
niet meer stond
waar hij hoorde
en zo mijn evenwicht verstoorde
zodat ik mij genoodzaak voel
te gaan zitten op die stoel
die jij daar hebt gezet
dat drukt vooral de pret
 

http://blog.seniorennet.be/johan1944/


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Hendrik Borginon

 

02-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Hendrik Borginon (1890 - 1985)

 

 

Hendrik Borginon, Clemens Ledegen, Ward Hermans, Piet Finné, Raoul Hoornaert, Marcel de Ridder en Herman Vos in 1929

 

Voor de Eerste Wereldoorlog is Borginon actief in de katholieke V.B. Tijdens de oorlog vormt hij samen met Filip de Pillecyn en ‘ruwaard’ (leider) Adiel Debeuckelaere een soort van dagelijks bestuur van de Frontbeweging. Na de oorlog is Borginon o.a. medestichter van het VOS en van de Frontpartij. In 1919 wordt hij Kamerlid voor die partij en studeert hij af in de rechten en de wijsbegeerte in Leuven. In 1923 trekt Borginon zich een tijdlang terug uit de actieve politiek. Hij treedt weer op de voorgrond in het directorium van het in 1928 ontstane Algemeen Vlaamsch Nationaal Verbond. Dat directorium kent zichzelf ‘dictatoriale’ bevoegdheden toe om het partijpolitieke Vlaams-nationalisme uit het slop te halen. Borginon behoort tot de gematigde democratische federalisten, die tegenover de radicale antidemocratische Groot-Nederlanders staan.

In 1932 wordt Borginon weer Kamerlid voor de Frontpartij. Hij speelt een belangrijke rol bij de stichtingsonderhandelingen van het VNV. Hij probeert de antidemocratische programmapunten te milderen, wat niet lukt. Hij zal verschillende keren ontslag nemen uit het VNV, maar telkens op zijn stappen terugkeren. Borginon heeft tevergeefs geprobeerd de werkelijke leiding over het VNV in handen te krijgen om het Vlaams-nationalisme van binnenuit in een meer democratische richting te sturen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wijst Borginon de onvoorwaardelijke collaboratie van het VNV af, maar zijn houding is opnieuw dubbelzinnig. Zo aanvaardt hij o.a. een benoeming tot rijkscommissaris voor de grote agglomeraties (17 oktober 1941). In oktober 1942 neemt hij echter definitief ontslag uit het VNV.

Bij de bevrijding vlucht Borginon niet. Hij wordt veroordeeld tot twintig jaar hechtenis, maar in 1949 in vrijheid gesteld en enkele jaren later gerehabiliteerd. Hij treedt nog talloze keren op als spreker op Vlaamsgezinde manifestaties en wordt voorzitter van het IJzerbedevaartcomité (1968-1971).

@ Nieuwe Encyclopedie Vlaamse Beweging


23-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbraak 3

 

Wat u moet weten over de islam.

Vooral bedoeld voor lieden als Bourgeois, Leterme en alle goedgelovige dwaze naïeve machthebbers of dhummis.

Op !Uitkijk staat een documentaire van liefst anderhalf uur die zeker de moeite waard is om te bekijken.

Ik citeer de intro op hun webstek.

Wat u altijd al weten wilde maar nooit durfde te vragen: is de islam nou écht een gewone, vreedzame en tolerante religie zoals velen u willen doen geloven? Vanaf vandaag op onze website  of via onderstaande link. Het is even een lange zit (de docu duurt dik anderhalf uur) maar uw geduld wordt ruimschoots beloond. Daarna bekijkt u nieuwsuitzendingen, nieuwsberichten en uitspraken van onze z.g. volksvertegenwoordigers met een heel andere en (vooral) heldere blik. Ook zult u merken dat er heel wat achter de schermen gebeurt terwijl u achteloos naar Goede Tijden Slechte Tijden of een ander 'wereldschokkend' evenement zit te kijken...
Na het bekijken het licht gezien? Laat het ook anderen weten!

Zet u en maak het u gemakkelijk: Wat u moet weten over de islam.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graag bieden wij de islamjeugd alle kansen voor een degelijke opleiding

 

 

.




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!