'Ik zal dat maandag voorstellen aan de collega's. Dan gaan we vragen aan de voorzitter dat het parlement in september al bijeenkomt', luidde het. Leterme, die de zomervakantie in eigen land doorbrengt, hoopt dat Kamer en Senaat begin september ter beschikking zijn om te debatteren en de maatregelen goed te keuren. 'Het is heel belangrijk, zeker in de huidige omstandigheden, dat wij daadkracht tonen', zei hij. (Maar eerst ons vakantie uitdoen)

De premier hoopt ook tegen eind augustus, begin september duidelijkheid te krijgen over wie de begroting voor 2012 zal opstellen: de huidige ontslagnemende regering of de onderhandelende partijen. 'De begroting 2012 is een geloofwaardigheidstest voor de Belgische politiek en die kans mogen we niet missen. Dit moet een volwaardige begroting zijn', zei hij. Nog op de agenda staat de implementatie van de Europese afspraken, gemaakt op 21 juli, in de strijd tegen de schuldencrisis. Het parlementair zomerreces duurt voor het federale parlement normaal tot de zogenaamde 'State of the Union', waarin het regeringsprogramma voor het volgende jaar wordt voorgesteld. De premier legt die meestal op de tweede dinsdag van oktober af.

Leterme beklemtoonde dat de toestand in België niet zo zorgwekkend is als in Italië, omdat ons land sterker staat op het vlak van economische groei en schuld. Leterme zei ook zich niet te moeien met de werkzaamheden van formateur Di Rupo, maar wel contact te houden over de actuele toestand.

Goed gesproken van de Nonkel !

Bron : de Standaard