Angeltjes
11-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wurlitzerdromen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Goede morgen lieve dromertjes,

Zijn we dat geworden?  Zijn we zodanig aan het afstand nemen van de fata morgana van de multiculturele werkelijkheid dat we ons mentaal terugtrekken in herinneringen en dromen?  Gedeeltelijk wel – al was het maar uit geestelijk zelfbehoud.  Als ik door de straten loop, dan heb ik dikwijls de indruk dat ik enkele eeuwen geslapen heb en wakker geworden ben in een griezelfilm. 

Ik ga vandaag even wat verder terug in de tijd dan verleden vrijdag.  De zangeres van vandaag, Lucienne Henriette Delache, werd geboren op 16 april 1913 in Parijs en overleed, veel te jong, op 48jarige leeftijd op 10 april 1962.  Van opleiding was zij apothekeres en ze zong slechts in haar vrije tijd, gewoon voor haar plezier.  Toch zou ze onder de artiestennaam “Lucienne Delyle” de populairste Franse zangeres van de vijftiger jaren worden. 

Jacques Canetti, artistiek directeur van Radio Cité, ontdekte haar in 1939 tijdens een zangwedstrijd voor de radio en nam haar onmiddellijk onder contract.  Een jaar later trouwde ze met Aimé Barelli (1917-1995), een jazztrompettist en schrijver van arrangementen, die haar carrière zou begeleiden.  Ze hadden samen een dochter.  Ze nam vanaf 1939 regelmatig plaatjes op maar pas in 1942 had ze haar grootste succes met “Mon amant de Saint-Jean”.  In 1953 stond ze samen met de jonge Gilbert Bécaud op de planken bij de heropening van de Olympia.  Tevens speelde ze in enkele filmen.  Tegen het einde van de vijftiger jaren ging het snel bergafwaarts met haar gezondheid: ze leed aan leukemie en haar laatste concerten dateerden van 1960.  Twee jaar later overleed ze in Monaco. 

Zoveel mooie liedjes heeft ze gezongen: Un ange comme ça, Domino, Mon coeur est un violon, Judas, Le Rififi, Paname, Tu n’as pas très bon caractère, On n’as pas tous les jours vingt ans, Parlez moi d’amour, J’attendrai…

Graag applaus voor Lucienne Delyle met “Je suis seule ce soir”

Tot volgende week. 

Kusje van Lolita


 

 

 


10-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lied van de kraanvogel

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooie rosse

 


mooie rosse
Venetiaanse blonde griet
je bent zoals iedereen ziet
het idool der autochtonen
de droom van Vlaamse
moeders en hun zonen

je gouden haar wappert in de wind
je bent een schoonheid , een prachtig kind
je sproetjes kunnen het zonlicht niet verdragen
dat je groene ogen smekend vragen

je bent niet meer met velen
men is onze genen aan het stelen
ik hoop dat je dochters en je zonen
hier nog gelukkig kunnen wonen 
 
http://blog.seniorennet.be/johan1944/


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 maart

 

 
In 1829 roerde er wat in de Belgische provincies van het Verenigd Nederlandse Koninkrijk. In Luik werd een anti-orangistisch dagblad gelanceerd. De naam? Gewoon deze van de uitgever: Mathieu Lansberg. Wie de krant wilde kopen, vroeg gewoon de 'Mathieu Lansberg'.

Om werkeloze ex-soldaten van Napoleon op te vangen werd in Frankrijk, in 1831, het Vreemdelingenlegioen opgericht. Wie niet terug naar huis wilde, kon hier terecht.

Over de nationale grenzen heen: in 1966 huwde de toenmalige Nederlandse erfprinses Beatrix met de Duitser prins Claus. Helemaal vlekkeloos verliep de plechtigheid niet. Nu is Beatrix de populaire koningin.

In 1974 behalen in België CVP en PSC hun laatste gezamenlijke klinkende verkiezingsoverwinning.

Geboorten op 10 maart:
dichter Karel van de Woestijne in 1878.
de Waalse filmmaker Luc Dardenne, een van de broers Dardenne, in 1964.
weervrouw Jill Peeters in 1975.

De Mechelse kruidendokter Rembert Dodoens overlijdt in Leiden in 1585. Zijn precieze geboortedatum is onbekend.
Rembertus Dodoens stierf op 10 maart 1585 in Leiden. Van geboorte was hij een Brabander uit Mechelen. Maar toen deze arts werd geboren, ging het er nog niet zo strikt aan toe. Rembertus Dodonaeus zag het levenslicht in het jaar 1517, mogelijk pas in 1518. 
Rembertus nam de gelatiniseerde naam Dodonaeus aan toen hij in Leuven geneeskunde, plantenkunde, aardrijkskunde en kosmografie studeerde. Dat deed hij zowel in het Latijn als het Grieks.
In 1541 kreeg hij een betrekking in zijn vaderstad Mechelen, en werd hij er stadsgeneesheer. Hij legde er een kruidentuin aan. De Mechelse ‘botaniek’, waar hij nu een standbeeld heeft.
Na Mechelen werd Dodoens hofarts in het Keizerlijk hof. In Wenen. Tot hij in 1852 een leerstoel aangeboden kreeg aan de Universiteit van Leiden. Daar publiceerde de professor in de geneeskunde die hij was geworden, zijn beroemde ‘Cruydenboeck’.
Dit in het Nederlands geschreven kruidenboek was het tweede boek dat werd gedrukt bij Plantijn in Antwerpen. Het boek telde 715 afbeeldingen van planten met speciale aandacht voor geneeskrachtige planten en kruiden. Er verschenen enkele herdrukken en vertalingen van het Cruydboeck.
De Franse vertaling werd verzorgd door Carolus Clusius, de Vlaamse geleerde uit het Noord-Franse Atrecht, nu Arras. Lees meer op 18 februari
Dodoens was bij zijn overlijden als professor verbonden aan de Universiteit van Leiden waar hij op 10 maart 1585. Hij werd, afhankelijk van het gehanteerde geboortejaar, 47 of 48 jaar.



09-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog enkele cijfers over de Prachtlanden

 

Tussen 1980 en 2000 registreerden Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Koeweit, Syrië en Jordanië samen 367 patenten in de Verenigde Staten. In dezelfde periode registreerde Zuid-Korea er op zijn eentje 16.328 en Israël 7.652.

De totale export van de gehele Arabische wereld ligt vandaag nog steeds onder die van de Filippijnen (die 2/3e minder inwoners tellen) en Israël ( dat een bevolking heeft die amper groter is dan die van Riyadh). Het aantal boeken dat jaarlijks in de Arabische wereld in het Arabisch wordt vertaald is een vijfde van wat de Grieken naar het Grieks vertalen. Ondanks hun rijke oliebronnen leven 2 op elke 5 Arabieren tot op vandaag met minder dan 2 dollar per dag.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongetwijfeld de mooiste stad van Vlaanderen (en omgeving)

 

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 maart

 

Jaar en dag: dit gebeurde op 9 maart

Vandaag werd in het jaar 1132 de abdij van Orval gesticht door 7 cisterciënzer monniken die bezit namen van een leegstaand klooster. Verder hebben we het over de beurs en door de staat betaalde aandelen, is er een beerputmoord en nog een rist geboortes en overlijdens.

In die 12de eeuw is er van bier nog geen sprake in Orval. Lees hier de legende hoe de abdij aan haar naam kwam...

Op 9 maart 1980 slag in de Voerstreek: bij de gemeentefusies werd de Voerstreek naar Limburg overgeheveld. Luiksgezinde Voerenaars protesteerden tegen deze ‘vervlaamsing’ van de Fourons. Er volgden, sinds november 1977, week na week relletjes tegen wandelingen die door Vlaamse organisaties werden georganiseerd. Op 9 maart 1980 marcheerden 2000 Vlamingen door de Voerstreek, De Waalsgezinde visboer Snoeck, een man met een toepasselijke naam, schoot met een geweer op de Vlaamse manifestanten. Hij werd later in Luik vrijgesproken.

In 1994 wordt in Oostkamp het lang gezochte lijk gevonden van de een jaar eerder verdwenen boer Roger Kerkaert. De ‘beerput-moord was opgelost.

In 1991 overleed de populaire acteur Jan Reussens, hij werd 72.

De  Vlaamse, Franstalige schrijfster Marie Gevers overleed in 1975.

In 1910 werd Bruno De Winter geboren. Zeg maar: de man van het weekblad ’t Pallieterke.

Nog op 9 maart geboorte in 1927 van zanger Will Ferdi. Vroeger hing hij aan de slippen van de Volksunie, vandaag treurt hij om het mogelijke heengaan van het kunstmatige land B.  Een typische "artiest" die leeft op de golfslag van zijn wisselende emoties.


08-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbraak 7

© Vlaams Belang

 

 

Belgische vakbond mag ongestoord discrimineren

 

 

De Belgische monopolievakbonden mogen ongestoord discrimineren. Dat is het oordeel van het Antwerpse Hof van beroep in de zaak die een uitgesloten Vlaams Belang-lid had aangespannen tegen het ACV. In eerste aanleg had de Antwerpse rechtbank de uitgesloten Vlaams-nationaliste nochtans in het gelijk gesteld.

In een reactie merken senator Jurgen Ceder en Rob Verreycken van de Vakbondscel op dat het Hof van Beroep in deze principiële zaken slechts een arrest van 8 bladzijden velt. Slechts 2 bladzijden gaan over de grond van de zaak. De fundamentele argumenten van het Vlaams Belang worden gewoon genegeerd. Wij hadden bijvoorbeeld geargumenteerd dat de antidiscriminatiewet verbiedt om mensen te discrimineren op basis van hun overtuiging, maar het Hof stelt nietszeggend: “van een schending van de discriminatiewet is al evenmin sprake.” Waarom dat niet het geval zou zijn, komen we helaas niet te weten.

Te gek voor woorden is het besluit van de rechtbank dat een kandidatuur op een VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 “aanstootgevend” is voor het ACV. Dit omdat onze partij in 2003 heeft gepleit voor rechtspersoonlijkheid voor vakbonden. “Wij zien hoegenaamd niet in waarom een lid van een vereniging niet zou mogen pleiten voor logische aanpassingen aan de organisatiestructuur van een vereniging,” stellen Ceder en Verreycken. “Mag iedereen die in een VZW pleit voor een statutenwijziging nu uitgesloten worden?”

Dat vakbonden in dit land geld van de overheid ontvangen, maar niet bereid zijn te aanvaarden dat hun dienstverlening voor iedereen toegankelijk moet zijn, is verbazingwekkend. “Het is duidelijk dat het Belgische gerecht nauwelijks durft optreden tegen de vakbonden,” aldus nog Jurgen Ceder en Rob Verreycken. “Wij zetten de juridische strijd tegen discriminatie van Vlaams-nationalisten en voor echte vakbondsvrijheid echter onverminderd verder. Momenteel onderzoeken we Cassatieberoep en desnoods trekken we naar het Mensenrechtenhof in Straatsburg.”


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New York in de jaren 1920

 

 

.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Benoit

 

Peter Benoit is niet alleen de componist van grote cantates en massa-gezangen. Luistert u even naar dit fragment uit zijn piano-concert "Symfonisch Sprookje - Het lied van de Bard".  In plaats van  misprijzend te leuteren over oubollig nationalisme : met dit werk klasseert Benoit zich bij de grote romantische tijdgenoten zoals Brahms of Rachmaninov. Het doodzwijgen, bot negeren of bespotten door de politiek-correcte concertverantwoordelijken in Vlaanderen is een culturele schande. Je zou deze minkukels bij wijze van straf, zoals Mao dit deed ten tijde van de culturele revolutie, 10 jaar dwangarbeid laten uitvoeren.

Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 8 maart gebeurde er veel ...

 

Jaar en dag: dit gebeurde op 8 maart

Met muziek door het leven: Peter Benoit was ooit een vooraanstaand Europees componist. Nog twee andere musici en een paar cabaretiers hebben met 8 maart te maken. En dan is er ook nog villa Clementine.
Op 8 maart 1901 overleed in Antwerpen de Vlaamse componist Peter Benoit. Halen velen nu hun neus op voor de muziek van de in Harelbeke geboren kunstenaar, hij werd in zijn tijd vergeleken met grote componisten, met Wagner op kop.

Op 8 maart overleed in 1926 de Gentenaar Julius De Geyter. Hij werd misschien niet bij naam wereldbekend, wel dank zij een van zijn composities: De Internationale. Het strijdlied dat wereldwijd met gebalde vuist wordt gezongen.

In 1974 overleed Wim Sonneveld, ook in Vlaanderen gevierd Nederlands cabaretier, ook iemand die blije liedjes bracht.

De Belgische staatsman Paul Hymans overleeft het Duitse concentratiekamp niet. Hij sterft daar op 8 maart 1941.

8 maart 1936 is de geboortedag van Vic Nees, de Vlaamse musicus, zoon van Staf Nees, de Mechelse componist, organist maar vooral bekend als beiaardier.

Geboorte in 1957 van de Westvlaamse cabaretier Karel Declercq.

Op 8 maart 1971 demonstreren duizenden Belgische slagers. Waarom? De officiële prijsverlaging van vlees en vleesproducten zint hen niet.

En in Brussel werd in 1989 de eerste steen gelegd van het Europees Parlement.

In 1991 wordt in België een einde gemaakt aan de Salische wet waardoor alleen mannen een troon kunnen opvolgen. Voortaan kunnen ook vrouwen de troon bestijgen.

In 1955 overleed de Belgische prinses Clementine, dochter van Leopold II. Zij is de Clementine naar wie de intussen beroemde villa waar Prins Laurent woont, werd genoemd.


07-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.140 meren onder Antarctica

 

Antarctica met aanduiding van het Vostokmeer (Wikipedia) 

Het Vostokmeer (Russisch: Восток) is een in 1996 ontdekt meer dat zich onder een meer dan drie kilometer dikke ijskap in Antarctica bevindt. Het Vostokmeer is het grootste meer van de meer dan 140 meren die zich onder het ijs bevinden van Antarctica. Het Vostokmeer bevindt zich op 77° Z 105° O, onder het Russische Vostokstation. Het meer is 250 kilometer lang en 50 kilometer breed. Het is gebleken dat het meer bestaat uit twee bassins en is verdeeld in twee delen door een rug, het water boven deze rug is ongeveer 200 m diep, het noordelijke bekken is ongeveer 400 m diep en het zuidelijk bekken 800m. Door de rug kan de biologische en chemische samenstelling van de bassins verschillend zijn. Met een oppervlakte van 15.690 km² heeft het een gemiddelde diepte van 344 m en een geschat volume van 5400 km³ In mei 2005 werd een eiland ontdekt in het midden van het meer.

Het oppervlak van het Vostokmeer is binnen handbereik. Nog dertig meter en dan bereikt een Russisch team het geïsoleerde meer onder het oppervlak van Antarctica. Het meer is al miljoenen jaren verborgen onder het Antarctische ijs. De vraag is wat wetenschappers aantreffen in het meer. Micro-organismen? Of is het meer zo goed als uitgestorven?

Verschillende wetenschappelijke teams zijn bezig om een gat door 3.750 meter ijs te boren. Tot nu toe is het meer nog niet bereikt, maar de Russen zijn erg dichtbij. Nog dertig meter en de boorkop bereikt het geïsoleerde meer.

Het water in het Vostokmeer is vloeibaar en heeft een temperatuur van ongeveer -3 graden Celsius. Normaal bevriest water van -3 graden Celsius, maar door de hoge druk ligt het vriespunt lager. Het meer wordt verwarmd door de geothermische warmte van de aarde. De aarde verwarmt de bodem van het meer.

De wetenschappers vermoeden dat het Vostokmeer in 2012 bereikt wordt. Zij kunnen namelijk pas weer in december 2011 boren, aangezien het zomerseizoen op de zuidpool afloopt.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nachtmerries

 

 

We worden er allemaal wel eens door geplaagd, maar bij sommigen komen bepaalde nachtmerries steeds terug. Hoe geraak je het best verlost van die nare dromen ?

Nachtmerries zijn vaak een verwerking van trauma's die je hebt meegemaakt. Toch is het moeilijk om zomaar verlost te raken van die dromen, simpelweg omdat je ze de dag nadien niet meer kan herinneren. Tijdens het tv-programma 'Ook getest op mensen' werd daarom geopperd om je dromen zo snel mogelijk op te schrijven. Wat ook kan helpen is jezelf voor je in slaap valt aan te manen om je dromen zo goed mogelijk te zullen herinneren. Die extra druk zorgt ervoor dat je beter in staat bent om dingen nadien te herinneren.

Verwerken

Eenmaal je je nachtmerrie perfect kan herinneren is het tijd om te gaan analyseren. Maak je gewoon aan de gevoelens die de droom opriep en probeer een goed einde voor de droom te bedenken. Door de nachtmerrie om te zetten in iets positiefs, is de kans groot dat je van de nare beelden verlost raakt. Praat er ook over met anderen, zo help je het verwerkingsproces een handje vooruit.

Lukt ook dat niet? Dan kan je in je nachtmerrie zelf proberen je eraan te doen herinneren dat dit enkel maar een nachtmerrie is. Zorg er ook steeds voor dat je net voor het slapengaan niet kijkt naar spannende films of series en geen griezelverhalen meer leest. Je lichaam en geest moeten tot rust kunnen komen, vooraleer je aan je slaapproces begint.

Bieden al die oplossingen geen soelaas? Praat er dan eens over met een dokter. Hij kan je medicatie voorschrijven die je minder angstig maakt tijdens het slapen.

Meneer Doktoor


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 maart 1540

 

Marnix zorgde voor de Pacificatie van Gent

In die tijd, 1540, gebeurde het allemaal in het Frans. De geboorteakte van Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde, staat op naam van Phillippe de Marnix de Sainte-Aldegonde. Hij zag het levenlicht op 7 maart 1540 in Brussel.

Filips, later gewoon gekend als ‘Marnix van Sint-Aldegonde’ was een jongeman met een kopje. Hij werd later beroemd als schrijver, dichter politicus, geleerde en assistent van Willem van Nassau, Willem de Zwijger, Willem van Oranje.
Hij was ook, in opdracht van Willem van Oranje, buitenburgemeester van Antwerpen. Marnix van Sint-Aldegonde staat ook bekend als de schrijver van de loftekst op Willem. Alleen is het niet zo zeker dat hij inderdaad de tekst van het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied, zelf schreef.
Dat Marnix van Sint-Aldegonde later bij de Prins in ongenade viel was te wijten aan zijn zwak bestuur als militair bevelhebber. Ondanks de toegepaste tactiek om de omgeving van Antwerpen onder water te zetten, wisten de Spaanse troepen de stad te veroveren. De mislukking om Antwerpen te behouden zou de schuld van Marnix zijn geweest. Aan het toen onder water zetten van het Waasland hebben we nog steeds het ‘Verdronken land van Saeftinge’ vlak op de Belgisch-Nederlandse grens aan overgehouden.

De familie van Marnix was in vanuit Frankrijk, vanuit de Savoye, naar Brussel gekomen. Marnix studeerde in Leuven maar ook in Parijs, Italië en in Genève. Daar werd hij een volgeling van Johannes Calvijn.
In Brussel sloot Filips van Marnix van Sint-Aldegonde zich aan bij het Eedverbond der Edelen. Hij moest ook vluchten. Het was in Duitsland (Oost-Friesland) dat hij zijn meest gelezen boek schreef: De Byenkorf der H. Roomsche Kerke’ een satire op Rome en de pausen. Het boek kende tientallen herdrukken.

Marnix was ook de ontwerper van een geheim schrift dat werd gebruikt om de Spanjaarden te misleiden.
In dienst van Willem van Oranje voerde hij enkele diplomatie missies uit. Hij werd door de Spanjaarden gevangen genomen in 1573. Tegen uitwisseling van andere gevangenen kwam hij weer vrij. Hij bereidde de Pacificatie van Gent (1576) voor.

Zijn laatste levensjaren verblijf hij op het kasteel van Schouwburg (Vlissingen). Van de Staten van Holland kreeg hij nog de opdracht om de bijbel te vertalen naar de volkstaal. Dat werk kreeg hij niet af. Filips van Marnix van Sint-Aldegonde overleed in 1598.


06-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bei mir bist du schön

 

Bei mir bist du schön in een jiddische versie met vele "adembenemende foto's" van schoonheden uit de jaren '20/'30 van vorige eeuw. 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gent in beeld, maar er is nog zo veel meer ...

 

 

Dit zijn een aantal toeristische trekpleisters van de karaktervolle kunststad Gent, maar r is nog veel meer


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit gebeurde op 6 maart 1925

 

Eupen-Malmedy een vergiftigd geschenk?

Het was een cadeautje van de geallieerden tijdens de vredesconferenties in Versailles. België zou als herstelvergoeding voor de geleden oorlogsschade echter veel minder krijgen dan in Brussel was verhoopt. Maar België mocht rekenen op gebiedsuitbreiding. De zogeheten Oostkantons, in de volksmond Eupen-Malmedy werden op 6 maart 1925 geannexeerd bij België.

Aan de ene kant kreeg België als een soort van oorlogsbuit het vrije Morsnet, het handdoekgrote gebied met de zinkmijn Altenberg of Vielle Montagne.
Daarnaast kreeg België de zogeheten Oostkantons: Eupen, Malmédy en Sankt Vith. Het gebied van het Duitstalige stadje Eupen was historisch eigendom geweest van het Graafschap Limbourg. Niet Limburg maar wel het gebied rond het stadje Limbourg aan de Vesder. Historisch behoorde dit Pruisisch-Waals gebied tot het Prinsdom Stavelot-Malmédy en was altijd overwegend Franstalig geweest.
Het derde kanton dat België cadeau kreeg was Sankt Vith dat historisch tot het Hertogdom Luxemburg behoorde. De verschillende kantons werden in de Franse tijd na 1795 als deel van het département van de Ourthe samengevoegd als Frans gebied. In 1839 bij de grote hervorming van het grondgebied gingen Eupen, Malmédy en Sankt Vith naar Pruisen.
In 1920 kreeg België de controle over de Oostkantons bij beslissing van het Verdrag van Versailles als vergoeding voor geleden oorlogsscheiding. Gedurende vijf jaar, tot 1925 bleven ze onder militaire controle.

Op 6 maart 1925 werden de Oostkantons opgenomen in de provincie Luik. De bevolking werd toen nooit volledig geïntegreerd. Aan de overkant van de grens groeide de belangstelling voor het Duitse nationalisme en het nazisme. Wanneer Duitse troepen op 10 mei 1940 België binnenvallen worden de grijsgroene geüniformeerde troepen toegejuicht als bevrijders. Ook in Eupen wapperende hakenkruisvlaggen. Nadeel voor de nu opnieuw Duitsers geworden Oostkantonners is onder meer dat ze ook zelf het Wehrmacht uniform moeten aantrekken en ook, maar niet vrijwillig, naar het Oostfront moeten.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Lodewijk de Raedt

 

24-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuren uit de mini & maxi Vlaamse Beweging : Lodewijk de Raet (1870 - 1914)

 

 

Aan het atheneum van Brussel is De Raet lid van verschillende Vlaamsgezinde genootschappen. Hij studeert aan de École polytechnique van de Université libre de Bruxelles. Zijn bijdragen aan het studententijdschrift De Goedendag uit 1892 bevatten de kern van zijn latere ideeën. Het economische beleid moet rekening houden met nationale factoren zoals het verleden, de tradities en de mogelijkheden van een volk. Om te kunnen wedijveren met andere volkeren en om zijn eigenheid te bewaren, moet het Vlaamse volk een Nederlandstalige universiteit krijgen. Daar zullen de leidende klassen gevormd worden die de massa kunnen ‘beschaven’. De Raet legt als eerste de link tussen Nederlandstalig hoger onderwijs en de economische machtsbasis van het Vlaamse volk.

In 1892 is hij betrokken bij de oprichting van de Vlaamsche Volkspartij en de Vlaamse University Extension, waarmee hij de wetenschappelijke kennis wil verspreiden.

In 1903 valt De Raet het verslag van de eerste Vlaamse hogeschoolcommissie (1897), opgesteld door Julius Mac Leod, openlijk aan: het voorziet niet in de vernederlandsing van de technische scholen en de universiteit zal slechts voor de helft vernederlandst worden. Vanaf 1906 wordt De Raet een gerespecteerde autoriteit en zijn slogan "taalbelang is stoffelijk belang" maakt school. Hij wordt de verslaggever en de spil van een nieuwe hogeschoolcommissie (1907). In zijn verslag (1908) vraagt hij de trapsgewijze vernederlandsing van de Gentse universiteit en van de technische scholen en de oprichting van een afdeling voor het mijnwezen en een bijzondere landbouwschool. Het op 31 maart 1911 ingediende wetsvoorstel ter vernederlandsing van de Gentse universiteit is hier grotendeels op gebaseerd.

De Raet heeft rond de eeuwwisseling een belangrijke rol gespeeld in de verruiming van de V.B. van taal- tot cultuurbeweging. Hij geeft de aanzet tot de opbouw van een Vlaams-nationale economie en de uitbouw van de V.B. tot een massabeweging.


05-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbraak 6


Vandaag vriend Senior in de vitrine.



Al vrees ik voor zijn visie dat de kans voor nieuwe verkiezingen met de dag groter wordt. Integendeel.

Met de tsjeven aan het roer wordt m.i. de kans met de dag groter dat er een regering wordt samengesteld zonder de N-VA. Tsjeven zijn, bij wijze van spreken, door de eeuwen heen gewoon om hun ziel te verkopen voor een bord linzensoep als ze maar kunnen meegraaien.

Het blijft natuurlijk een dubbeltje op zijn kant.

De Nederlandstalige belgicistische partijen, de tsjeven op kop, vrezen in beide scenario’s nog maar eens een electorale pandoering te krijgen. Zowel wij herverkiezingen als bij het vormen van een nietsnuttende belgicistische graaiersbende.

Het hoog spel dat Janneke Jokkebrok nu speelt met zijn Vlaams-belgicistische partij zal de N-BA (oeps tikfoutje maar ik laat het maar staan gezien Nieuwe belgische Alliantie hen m.i. beter staat) zuur opbreken.

De Nederlandstalige belgicistische partijen en media zullen maar al te graag het gepeupel en kiesvee kond doen dat er met die “nationalisten” geen land - corrupte keuninklijke dictatuur - te bezeilen valt. Voor alle duidelijkheid: in dit land bestaan er wel degelijk waalse partijen en media maar géén Vlaamse. In Vlaanderen bestaan er enkel, het VB en ‘t Pallieterke uitgezonderd, belgische partijen en media. Met mijn verontschuldiging aan mijn vrienden van de N-VA maar zo is het nu eenmaal.




Genoeg geleuterd, het woord is aan heer Senior.





Hélabà...een ultimatum!



Vrienden.

Oef..eindelijk..zouden we kunnen zeggen ALS?? het bewaarheid wordt!
Jannneke Jambon (jokke hesp) van de NV-A heeft het laten weten.
Indien er tegen eind april geen akkoord gevonden wordt trekt de NV-A zich terug uit de "tuf-tuf club" en moeten ze het zonder BDW maar zien aan elkaar te lappen. Dat dit het uiteindelijke verdict zou zijn is geen wonder,alleen heeft het mirakel lang op zich laten wachten. Het feit dat de NV-A enkele dagen geleden straal genegeerd werd toen achter hun rug  de beslissing van de versoepeling van het bankgeheim goedgekeurd werd is bij deze hard aangekomen en zal er ongetwijfeld (al zegt man van niet) voor gezorgd hebben dat de dead-line nu door hen getrokken werd....alhoewel we zover nog niet zijn. Het feit dat het ultimatum van de NV-A niet op steun van de CVP kan rekenen zegt meer dan genoeg over het lot dat dit zottekensspel te wachten staat.
De kans dat we toch naar nieuwe verkiezingen gaan wordt aldus met de dag groter. Als de tsjeven toch overstag zouden gaan om een tri-partite in elkaar te boksen,enkel en alleen maar om een "nieuwe fed.regering" op poten te zetten (waar de keuning en Wallo-Brux) op zitten te speculeren gaan de poppetjes echt aan het dansen,want dit zou een regelrechte kaakslag (de zoveelste) voor het rechts gestemd hebbende Vlaanderen zijn. Dat het zeer moeilijk wordt voor W. Beke is de evidentie zelve, gezien de korte tijd ( krokus- en  paasverlof komen eraan) die er nog overblijft om het onverzoenbare te verzoenen. Het ziet er dik in dat er binnenkort toch een "dynamiteur" op de proppen komt, tenzij de oude  CVP  garde en de zuilen W.Beke dwingen om zijn "rectum" aan de P.S. van don Elio di Rupo te offeren en een toegift aan de franstaligen.
Hopelijk houdt de NV-A haar woord en verkopen ze ditmaal geen vijgen na Pasen.

MVG

Senior


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 maart

 

Op 5 maart 1512 was er de geboorte van Gerardus Mercator, Gerard De Cremer, de man die de wereld in kaart bracht.

In 1637 werd Jan van der Heijden geboren. Hij was de man die de brandblusser en brandslang bedacht.

In Wetteren wordt in 1896 Julius De Pauw geboren. Hij werd volksvertegenwoordiger voor de BWP, de Belgische Werkliedenoartij, de socialistische voorloper van de sp.a.

In 1969 wordt Tom Dehaene geboren, de zoon van de bekende politicus en eerste-minister.

In 1971 wordt atleet Filip Meirhaeghe geboren.

En in 1939 ziet meesterkok Pierre Wijnants het levenslicht, jarenlang achter potten en pannen in het Brusselse restaurant ‘Comme chez Soi’.
Koken en lekker eten is altijd een boeiend onderwerp geweest. Ook in het verre verleden.

Waaraan kunnen we een geschiedenis van culinaire boeken beter ophangen dan aan de geboortedatum van Pierre Wynants, de chef van de 'Comme chez soi'? 
Kookboeken en restaurantgidsen, ze hebben blijkbaar altijd bestaan. Zeker sinds de boekdrukkunst het mogelijk maakte om niet alleen geestelijk voedsel te verspreiden maar beschrijvingen om de maag mee te vullen.

Het eerste Vlaamse kookboek verscheen in het jaar 1560 en werd in Antwerpen gedrukt. Wie dit ‘nyeuwen Coock Boeck’ zou willen raadplegen in de oorspronkelijke versie moet wel de oceaan over. Het ‘Coock Boeck’ is een van de schatten die bewaard worden in de Library of Congress in Washington. Auteur van het (originele) boek was een Antwerpenaar. Een geneesheer met de naam Gheeraert Vorselman die behoorde tot de betere kringen. Het Coock Boeck vermeldt ongeveer 500 gerechten. De auteur had de recepten uit verschillende landen verzameld met een grote voorkeur voor ‘Romeinse’ dus Italiaanse gerechten.

Kookboeken blijken interessante gegevens te openbaren over het leven in vroegere tijden. Niet alleen koken en recepten voor het bereiden van eetmalen zijn interessant. Er verschenen ook heel wat boeken over tafelmanieren maar vooral over de wijze hoe je voedsel moet presenteren. Een interessant boek dat in de 17e eeuw verscheen heette:’De cierlijcke Voorsnijdinge aller tafelgerechten”.

De Spanjaard Vincente Alvarez heeft in Brussel gezien dat de bakkersvrouwen het deeg met de voeten bewerken. Weliswaar met schone kousen aan. Hij beschrijft ook in zijn reisverslag dat hij verwonderd was dat in Brussel sinaasappels uit Spanje te koop waren tegen prijzen die goedkoper waren dan deze in Spanje zelf.

In 1663 verscheen in Antwerpen het ‘familieren Keyken-boeck’ van Anthonius Magirus. Hij geeft ‘alle manieren om salaet te maken’. Het boek bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek te Bussel en werd destijds uitgegeven en gedrukt bij ‘Godtgaf (Dieudonné?) Verhulst in de Cammestraat te Antwerpen.

‘De verstandighe Kock voor de zorghvuldige huys-houdster’ was dan weer een uitgave uit het jaar 1687 in Brussel bij de boekdrukker Peeter Vleurgaert op de Houtmarkt.
En in 1796 verscheen ook nog: ‘De Nieuwe Ervarene Brusselse Keuken-meyd’. Het 13 hoofdstukkende tellende boek werd voor 7 stuyvers verkocht

@ ww.6minutes.be




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!