België staat traditioneel steeds bovenaan het lijstje van landen met de hoogste fiscale druk op arbeidsinkomen. Dat is voor 2011 niet anders.

Maar, zo zegt Bert Brys - senior tax economist bij de OESO - terwijl landen als Duitsland en Hongarije, die ook een hoge belastingdruk kenden, de voorbije jaren de belastingen hebben verlaagd, deed ons land dat niet. 'België heeft die trend van belastingverlagingen en hervormingen niet gevolgd.'

Vooral alleenstaanden worden hard getroffen bij ons, net als gezinnen met twee kinderen waarbij maar één van de ouders werkt.

Concreet berekende de OESO de belastingdruk op het looninkomen van een gemiddelde werknemer uit de privésector: hoeveel van wat een werknemer kost aan een werkgever keert in de vorm van werkgeversbijdragen, werknemersbijdragen en inkomensbelasting terug naar de staat.

Voor een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen bedroeg die belastingdruk in ons land in 2011 55,5 pct. Dus amper 45 pct van wat de werknemer kost, komt effectief bij die werknemer terecht. België staat daarmee bovenaan het lijstje van OESO-landen. De dichtste achtervolger is Duitsland met 49,8 pct.

De belastingdruk voor een werknemer met een loon dat 167 pct van het gemiddelde loon bedraagt, is maar liefst 60,7 pct. De dichtste achtervolger hier is Frankrijk met 53,5 pct. In geen enkele ander lidstaat van de OESO wordt arbeidsinkomen van alleenstaanden zo zwaar belast.

Maar ook in andere categorieën scoort ons land hoog. Voor een gezin met twee kinderen en één inkomen stond België enkele jaren geleden relatief laag in de OESO-ranking. Nu zijn we gestegen naar plaats twee, met een belastingdruk van 40,3 pct, na Frankrijk (42,3 pct).

Voor een gezin met twee kinderen met twee inkomens (waarvan één gemiddeld, en één op 67 pct van dat gemiddelde) staat België met 48,2 pct op de eerste plaats qua belastingdruk.

De reden van die hoge belastingdruk is volgens de OESO dat ons land enorm veel aftrekposten heeft. Brys: 'De belastingdruk is hoog, maar die is nodig omdat er zoveel vrijstellingen en uitzonderingen zijn.'

De OESO raadt ons land dan ook aan om de belastingbasis te verbreden, door te snoeien in het aantal aftrekposten. Op die manier kan de belastingdruk omlaag, zodat de kost voor de werkgever ook omlaag kan.

Gisteren maakte Eurostat (het Europees statistisch bureau) bekend dat nergens in de EU arbeidskosten zo hoog zijn als in ons land. In vergelijking met het EU-gemiddelde is een uur arbeid in ons land zelfs 70 procent duurder.  Dat heeft natuurlijk ook te maken met de hoge belastingdruk.

Het volledige raport vindt u terug op de site van de OESO.