De negenkoppige familie van bokser Jean-Pierre Bauwens Junior woont al een aantal jaren in de Gentse sociale woonwijk Malem. Het is een volledig in het wit geschilderde wijk waar een bont allegaartje van mensen, nationaliteiten en huidskleuren woont. Eén van deze straten, de Dapperheidsstraat, werd volgens de buurtbewoners in het verleden ‘geteisterd' door de familie Bauwens. In september 2009 stelde een vijftiental families uit de straat een petitie en een klachtenbrief op, gericht aan de sociale huisvestingsmaatschappij De Volkshaard. Titel van de brief: Omtrent gedrag de familie Bauwens.

‘Door het buitensporig asociaal gedrag en door geweld en onrust in de straat, voelen wij ons niet veilig. (...) Hun overlast van lawaai en muziek en de wijze waarop ze hun buren van Somalische afkomst met racistische woorden en daden in hun dagdagelijkse leven hinderen, maakt acties nodig.'

De buurtbewoners spreken in de klachtenbrief over ‘het terroriseren van de straat' en schrijven dat ‘na vele jaren van geduld de maat vol is en de kop toe'.

De Somalische buurfamilie Mohamud diende nog eens apart een klacht in.

Inboedel buren af te halen

Vooral Jean-Pierre Bauwens senior staat in het vizier. Hij wordt in de eerste plaats vervolgd voor belaging van de familie Mohamud. ‘Hij riep ons tal van racistische verwijten toe als we over straat liepen', vertellen moeder Layla en dochter Hani. ‘Gaande van zwarte apen over vuile terroristen tot ga terug naar je land. Hij stond ook foto's te nemen van onze tuin en door onze vensters.'

Bauwens Senior wordt ook beschuldigd van misbruik van vertrouwen. De man zou op de onlineshop voor erotische artikelen Pabo een pornovideo hebben besteld op het adres van de dochter van de Somalische familie. Hij wordt er ook van verdacht de hele inboedel van zijn buren op de zoekertjessite Kapaza te hebben gezet: Inboedel gratis af te halen.

Daarnaast worden Jean-Pierre Bauwens senior én junior verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen. Die beschuldiging draait rond een vechtpartij tussen de Bauwens' en de Somalische vader. Senior zou met een baseballknuppel gemept hebben, Junior gebruikte zijn eigen wapens: zijn vuisten. Overigens werd ook de Somalische man voor deze vechtpartij gedagvaard.

Vol vertrouwen

Bauwens senior wou gisteren niet te veel kwijt over de rechtszaak en meent dat de hele zaak opgeblazen wordt. Hij ziet de zaak naar eigen zeggen ‘met vertrouwen tegemoet'.

Momenteel zou de situatie in de Dapperheidsstraat veel verbeterd zijn en volgens de bewoners houdt de familie Bauwens zich rustig.