Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
15-08-2024
15 augustus
15 augustus.
Wat gebeurt er op 15 augustus?
Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuidoost-Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.
Wat herdenken we 15 augustus?
Elk jaar op 15 augustus herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting van de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Sinds 1988 gebeurt dat bij het Indisch Monument in
Regelmatige blootstelling aan warmte blijkt de suiker- en insulinewaardes in het bloed te verlagen. Bovendien verbrandt het lichaam na gewenning aan de warmte (in rusttoestand) meer vetten dan voorheen.
Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is deachtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Julius Caesar Octavianus (Augustus). In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari.
Behalve komkommers valt er traditioneel nog veel meer te oogsten deze maand. Denk aan al dieheerlijke zomergroenten en aan het verrukkelijke zomerfruit, waar je heerlijke jam van kunt maken, of zelfgebakken taarten. Augustus heet niet voor niets de oogstmaand.
Welke groenten zijn er in Augustus?
Deze groenten vind je deze maand volop in de winkelrekken: artisjok, aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgette, erwtjes, friseline, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, paprika, prei, rabarber, radijsjes, selder, sla, spinazie, tomaten, venkel, tuinkers en ...
Een hittegolf is een periode van minstens vijf opeenvolgende zomerdagen met minstens 25 graden, waarbij drie dagen een temperatuur van minstens 30 graden bereiken (tropische dagen).
De impact van een hittegolf is afhankelijk van de duur en de temperatuur. Wanneer het bijvoorbeeld slecht afkoelt tijdens de nacht, heeft het lichaam meer moeite om te recupereren tussen de warme dagen. Vooral oudere mensen hebben het dan vaak erg lastig.
Wat moet je doen tijdes een hittegolf?
Drink veel (1 l à 1½ l per dag). Wacht niet tot je dorst hebt. Water is beter dan frisdrank.
Ga je ergens naartoe en moet je lang op de bus, trein of in de auto zitten? Neem een flesje water mee.
Zet een pet of hoed op.
Is het echt heel warm buiten? Vermijd de zon en blijf binnen tot het wat koeler is. Als dat niet mogelijk is, blijf dan zoveel mogelijk in de schaduw. Vermijd zware lichamelijke inspanningen of sporten, zeker in het heetst van de dag.
Maak je voorhoofd en nek regelmatig nat.
Draag lichte kledij, met een lichte kleur.
Bescherm je huid tegen de zon: gebruik zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.
Als je last hebt van krampen, hoge koorts, hoofdpijn of flauwte, bel dan naar je huisarts.
Bel onmiddellijk 112 als je lichaamstemperatuur zeer hoog is (40° of hoger).
Laat geen mensen of dieren achter in een geparkeerd voertuig.
Je kent vast wel dat lekkere rozige gevoel na een dagje aan het strand. Zonlicht heeft een positieve invloed op je hormonen en je stemming, je hartslag en je bloedsomloop, je immuunsysteem, je spierspanning, je hele stofwisseling. Op je hele lijf dus!
Verstandig zonnen
Overmatig zonnen kan jammer genoeg ook schade aan je huid veroorzaken en dat mag nooit de bedoeling zijn. Te veel UVA-straling kan DNA-schade geven op je huid. Te veel UVB-straling, met de b van “burning”, kan een verbrande huid geven, DNA-schade, en huidkanker.
De nationale feestdag van België wordt gevierd op 21 juli. Het is de dag waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. De eedaflegging was het sluitstuk van de intrede van Leopold I in België.
Waarom is de nationale feestdag op 21 juli?
Nationale feestdag : 21 juli
Gedurende eeuwen maakte België deel uit van verschillende staten. Het werd pas onafhankelijk in 1830. De nationale feestdag is vastgesteld op 21 juli door een wet van 27 mei 1890. Het was op 21 juli 1831 dat Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde.
Ze is met een gemiddelde diameter van zo'n 1.392.000 kilometer het grootste object in ons zonnestelsel en bevat 99,87% van de massa van ons volledige zonnestelsel. Aan het oppervlak van de zon is de temperatuur ongeveer 5500 graden (5800 Kelvin). Er zijn ook zonnevlekken en daar is het wat koeler.
Wat is de zon eigenlijk?
De zon is opgebouwd uit zeer heet plasma.Ze bevat ruim 99% van de materie van het zonnestelsel, voornamelijk waterstof en helium. Het binnenste deel van de zon is zo heet en dicht dat er kernfusie plaatsvindt: iedere seconde wordt er ongeveer 600 miljoen ton waterstof omgezet in helium.
Waarom is de zon zo warm?
De warmte ontstaat doordat het gas in de kern van de zon wordt omgezet in energie. Concreet gaat het om een kernfusieproces waarbij waterstofatomen als het ware samensmelten en worden omgevormd tot helium. De zon mag dan wel warm zijn, toch is ze zeker niet de heetste ster in het heelal.
Is de zon ook een ster?
De Zon is een ster, een enorme gasbol die voortdurend licht en warmte uitstraalt. De Zon is voor ons van levensbelang. Dankzij haar licht en warmte is er leven op Aarde mogelijk. De Zon is de ster waar de Aarde omheen draait.
Het Hopmuseum in het Vlaamse Poperinge toont de geschiedenis van de hop vanaf de 13de eeuw. Het museum is gevestigd in het Stadsschaal-complex (waag) waar vroeger hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld. Het in 1979 geopende museum werd in 2005 grondig gerenoveerd. Sindsdien is er de mogelijkheid tot het volgen van een auditieve begeleiding.
Het museum laat de geschiedenis van de hop in Poperinge zien. Alles wat met hop te maken heeft, van de beginjaren van Poperinge tot nu, wordt tentoongesteld, verdeeld over vier verdiepingen:
Niveau 3: Waar de hop vandaan komt, hoe ze in Poperinge is terechtgekomen en welke variëteiten er zijn.
Niveau 2: Hoe men hop teelt/teelde.
Niveau 1: Hoe men hop oogst/oogstte (voor de jaren 1950 manueel, daarna machinaal).
Niveau 0: Hoe de verwerking verloopt/verliep en waar men hop voor gebruikt.