Poperinge stad van de hop
Hop en kwaliteitsbieren gaan onlosmakelijk samen. De lupulinekorreltjes uit de vruchtkegels van de vrouwelijke plant (hopbel) worden vanwege de alfazuren en de etherische oliën (aroma’s) gebruikt als grondstof voor bier. Hop wordt ook nog eens “het groene goud” genoemd. In het lokale dialect van Poperinge wordt er niet van hop gesproken, wel van “hommel“. Wie in de periode juni-september door onze regio rijdt, en dan vooral rond Poperinge, ziet de schuin opgestelde staken waar hop rond groeit al van ver staan. Ze zijn typisch voor de Poperingse zomerlandschappen. Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst. Er zijn 18 hoptelers, allen familiebedrijven, die een totale oppervlakte van 155 hectare cultiveren. Wil U er meer over weten ? Bezoek dan het hopmuseum in Poperinge. Het is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld.
In september wordt de hoppe geplukt. Nu wordt alles machinaal gedaan vroege gebeurde dat met de hand.
|