Beleggen kan gezond zijn
Inhoud blog
  • enige dagen na 19 oktober
  • Herdenking van de crash van 1987
  • Beleggingsstrategieën
  • Return Reversal Strategie

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    De startpagina voor de actieve 60-plus Belegger
    27-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Optie voorbeelden met AandelenFondsen

    Uitleg opties xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Opties zijn rechten om een bepaalde onderliggende waarde te kopen of te verkopen. Het recht geldt gedurende een vaste periode, met een vaste koop / verkoopprijs. Opties kunnen betrekking hebben op verschillende onderliggende waarden.

    Voorbeelden zijn:

    -         Aandelen

    -         Indexen

    -         Valuta

    -         Obligaties

    Iemand die een optie bezit heeft dus het recht om een onderliggende waarde te kopen of te verkopen. Een optie met een kooprecht is een calloptie, een optie met een verkooprecht is een putoptie. Opties zijn geldig gedurende een bepaalde tijd. Opties van Amerikaanse stijl kunnen op ieder moment worden uitgeoefend tijdens de looptijd van de optie. Opties van Europese stijl kunnen alleen aan het eind van de looptijd worden uitgeoefend. Het meest wordt er gehandeld in aandelen- en indexopties. 

    Daar zal ik me dan ook tot beperken. Aandelenopties zijn van Amerikaanse stijl, indexopties zijn in Europese stijl. Bij aandelen- en indexopties gaat het bijna altijd om een onderliggende waarde van 100 stuks. Een calloptie Aegon houdt dus in dat de houder het recht heeft om 100 aandelen Aegon te kopen. Deze optie kan gedurende de looptijd op ieder moment worden uitgeoefend.

    Voorbeeld 1:

    Iemand koopt de volgende optie:

    Aegon call oktober 2005 10,00

    Dit houdt in dat de houder van deze optie tot en met de derde vrijdag van oktober (vervaldag, expiratiedag) het recht heeft om 100 aandelen Aegon te kopen tegen een vaste prijs van 10,00 euro per stuk.

    Opties zijn vrij verhandelbaar op de derivatenbeurs te Amsterdam. Als iemand een optie heeft gekocht, kan hij deze dus zonder hem uit te oefenen weer doorverkopen. Een koper van een calloptie zal deze optie kopen omdat hij deze optie graag wil uitoefenen om de onderliggende waarde in bezit te krijgen, of om er aan te kunnen verdienen door een koerswinst te behalen. In beide gevallen zal de onderliggende waarde moeten stijgen om een winst te realiseren.

    Voorbeeld 2:

    Iemand koopt in oktober 2004 de volgende optie:

    Unilever call januari 2005 40,00

    Stel: de koers van Unilever is op het moment van de aankoop van de optie € 38,00. De optie is gekocht voor € 1,20. Als het aandeel Unilever stijgt en vervolgens boven de € 40,00 uitkomt, is het aantrekkelijk om de optie uit te oefenen. Er wordt pas winst gemaakt als de koers van Unilever boven de  € 41,20 stijgt, want dan is pas ook het betaalde bedrag van de gekochte calloptie terugverdiend. Als de koers van het aandeel Unilever in december 2004 bijvoorbeeld op € 45,00 staat, kan de optie ook worden doorverkocht met winst. De optie wordt dan bijvoorbeeld verkocht voor € 6,00. Er is dan een brutowinst gemaakt van (6,00 – 1,20) x 100 = € 480,-.

    Bij putopties wordt er verdiend bij een koersdaling van de onderliggende waarde. Het is een verkooprecht voor een vaste prijs. De waarde van een optie neemt toe als de waarde van de onderliggende waarde afneemt. Er kan door de optie door te verkopen een winst worden gemaakt als de onderliggende waarde is gedaald. Maar het kan ook mogelijk zijn dat iemand een putoptie koopt terwijl hij de onderliggende waarde bezit. Hij dekt zich dan in voor een koersdaling van die onderliggende waarde.

    Voorbeeld 3:

    Iemand bezit 100 aandelen ING, gekocht voor € 15,00 per stuk. Tevens bezit hij een putoptie ING mei 2005 15,00. Deze optie is gekocht voor € 2,00. Als de koers van ING naar € 10,00 daalt, zou het recht van de optie kunnen worden uitgeoefend. Er worden dan 100 aandelen ING verkocht voor € 15,00 terwijl de koers € 10,00 bedraagt. Op die manier wordt het verlies dat wordt geleden door de koersdaling, beperkt door een putoptie.

    De waarde van een optie bestaat uit intrinsieke waarde en uit tijds- of verwachtingswaarde.

    Als een calloptie een uitoefenprijs heeft van € 10,00 terwijl de koers van de onderliggende waarde op dat moment € 11,00 bedraagt, dan is de intrinsieke waarde van de optie € 1,00. Als de optie op dat moment € 1,50 kost, is 50 cent daarvan de tijdswaarde. Mensen verwachten dan dat de onderliggende waarde nog kan fluctueren in de tijd dat de optie geldig is. Hoe korter de resterende tijd tot de expiratiedatum, hoe lager de verwachtingswaarde is.

    Een optie die pas over enkele jaren afloopt, zal dus een hoge tijdswaarde hebben. Een optie die binnen een paar dagen afloopt, zal weinig tijdswaarde hebben. Bij het bezitten van een optie, heeft een belegger een longpositie. De optie is gekocht. Tegenover de longpositie staat de shortpositie. Een belegger gaat short als hij opties verkoopt (schrijft) zonder deze in bezit te hebben.

    Iemand kan bijvoorbeeld 100 aandelen Aegon bezitten en dan een calloptie schrijven. Als de koper van de optie zijn recht gebruikt en 100 aandelen wil kopen, is de verkoper (schrijver) van de optie verplicht om 100 aandelen af te staan. De koper van een optie heeft dus een recht, de verkoper heeft een mogelijke plicht. Als aandelenopties worden uitgeoefend, gaat het gewoon om aandelen. Maar als indexopties worden uitgeoefend, gaat het om geld. Indexopties worden cash-settlement afgerekend.

    Voorbeeld 4:

    Iemand bezit de volgende optie:

    AEX call december 300

    Als de AEX op het moment van de expiratie op 310 punten staat, moet de schrijver van de optie 10 x 100 = € 1000,00 aan de eigenaar van de optie betalen. Dat is dus 1 euro per indexpunt. Het is een groot risico op opties te schrijven. Als iemand bijvoorbeeld callopties schrijft van een aandeel, en de koers van dat aandeel stijgt veel, dan is de kans groot dat de optie wordt uitgeoefend. De schrijver van de optie is dan verplicht om de aandelen te leveren. Omdat de koers flink is gestegen, gaat dit veel geld kosten. 

    Vaak kunnen deze grote risico’s worden ingedekt door bijvoorbeeld naast het schrijven van een optie, ook een optie te kopen. Als er alleen maar een optie wordt geschreven (ongedekt, dus zonder de onderliggende waarde in bezit te hebben, of zonder andere opties te kopen die een deel van het risico dekken) verplicht de bank de schrijver tot het aanhouden van een margin, een bepaald geldbedrag. Door het aanhouden van een margin wordt er voor gezorgd dat schrijvers van opties hun verplichtingen kunnen nakomen.

    Zoals gezegd, kan de houder van een calloptie verdienen aan een koersstijging. De houder van een putoptie verdient aan een daling. Ook kan de eigenaar van een optie winst maken of verlies voorkomen door de optie uit te oefenen, zoals ik heb uitgelegd. Nu de kant van de schrijver. Deze heeft er belang bij dat de door hem geschreven optie waardeloos afloopt. Op die manier hoeft hij niet aan zijn plicht te voldoen, terwijl hij wel de premie heeft ontvangen. Dit is dus een winst zonder een investering. In percentages een oneindige winst. 

    Ook kan de schrijver een andere bedoeling hebben. De schrijver van een putoptie kan putopties van een aandeel schrijven omdat hij dit aandeel graag wil kopen. Tevens ontvangt hij dan nog de premie voor de verkochte optie. Als de optie waardeloos afloopt, is dat geen probleem. De premie is verdiend, en er kan opnieuw een put geschreven worden. Bij callopties is het in dit voorbeeld juist net andersom. Dan wil de schrijver van zijn aandelen af.

    Naast het kopen of verkopen van een optie zijn er ook nog verschillende strategieën mogelijk.

    De volgende (veel voorkomende) strategieën zal ik kort bespreken:

    -         Putspread

    -         Callspread

    -         Bullspread

    -         Bearspread

    Ik ga steeds uit van het aandeel Koninklijke Olie, met een koers van € 40,00. Ik zal de strategieën niet uitleggen, maar met voorbeelden duidelijk proberen te maken.

    Putspread

    Koop put mei 2004 44,00 tegen € 4,50

    Verkoop put mei 42,00 tegen € 2,80

    Investering: € 4,50 - € 2,80 = € 1,70 (maximale risico)

    Winst: Als het aandeel tot de expiratie in mei beneden de € 42,00 blijft. Dan wordt de geschreven put (42) uitgeoefend. De aandelen die dan geleverd zijn worden verkocht voor € 44,00 door middel van de put 44. De winst is dan € 2,00 x 100 = € 200,- per optie.

    Callspread

    Koop call mei 36,00 tegen € 4,50

    Verkoop call mei 38,00 tegen € 2,80

    Investering: € 4,50 - € 2,80 = € 1,70 (maximale risico)

    Winst: Als het aandeel tot de expiratie in mei boven de € 38,00 blijft. Dan wordt de geschreven call (38) uitgeoefend. De aandelen die dan moeten worden geleverd kunnen worden gekocht door middel van het uitoefenen van de call 36. De winst is dan € 2,00 x 100 = € 200,- per optie.

    Bullspread

    Verkoop put mei 40,00 tegen € 1,00

    Koop put mei 38,00 tegen € 0,45

    Winst: Als het aandeel boven de € 40,00 blijft. De geschreven put loopt dan waardeloos af. De premie (€ 1,00 is verdiend)

    De aankoop van de put 38 dient als verzekering als het aandeel zou dalen. Het maximale risico is dan € 2,00 omdat de geleverde aandelen voor € 40,00 dan altijd nog kunnen worden verkocht voor € 38,00 dankzij de put 38. (Deze € 200,- moet bij de bank als margin worden aangehouden.)

    Bearspread

    Verkoop call mei 40,00 tegen € 1,00

    Koop call mei 42,00 tegen € 0,45

    Winst: Als het aandeel onder de € 40,00 blijft. De geschreven call loopt dan waardeloos af. De premie (€ 1,00 is verdiend)

    De aankoop van de call 42,00 dient als verzekering als het aandeel zou stijgen. Het maximale risico is dan € 2,00 omdat de te leveren aandelen tegem € 40,00 dan altijd nog kunnen worden gekocht voor € 42,00 dankzij de call 42. (Deze € 200,- moet bij de bank als margin worden aangehouden.)

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    03-11-2014
    air jordan
    Retro Jordans Cheap Jordan Shoes Nike Shox Clearance Timberland Timberland Boots Toms Shoes Ray Ban Aviators nike skor michael kors sverige new balance Nike Air Yeezy 2,Nike Klackar,Nike Shox,Nike Blazer louis vuitton,louis vuitton sverige,louis vuitton väska,louis vuitton väskor,louis vuitton outlet Ralph Lauren ray ban clubmaster,ray ban wayfarer,ray ban aviator timberland,timberland skor,timberland kängor billiga skor online,billiga skor sverige,skor sverige nike scarpe,nike blazer -70,scarpe nike blazer,nike blazer vintage nike air force 1,air force nike,nike running scarpe jordan,nike air jordan,adidas italia scarpe adidas,adidas running ray ban clubmaster,ray ban,ray ban italia,ray ban aviator borsa gucci timberland scarpe,timberland donna,timberland ralph lauren outlet,polo ralph lauren outlet,ralph lauren hogan outlet,hogan rebel,hogan italia,hogan scarpe borsa louis vuitton michael kors,michael kors italia,michael kors milano armani italia burberry outlet celine borse,celine italia,celine bag,borse celine chanel borse,coco chanel borse fendi,fendi outlet,fendi borse,fendi shop online timberland.se,Timberland Stockholm,Timberland Earthkeepers Nike Klackar,Air Jordan,Billiga Nike Air Max Cheap Nikes Cheap Ray Ban Sunglasses For Sale Air Max 90 Nike Air Force New Balance Scarpe Outlet Woolrich Scarpe Italia Prada Borsa Hermes ray ban baratas oakley frogskins bolso louis vuitton bolsos michael kors new balance mujer boxer calvin klein nike air max mujer Air Jordans Release Dates Cheap Ray Bans Timberland Boots For Women Louis Vuitton Michael Kors Handbags Michael Kors Factory Outlet Black Converse New Balance Outlet CK Nike Blazers Nike Free Trainer 7.0 Air Jordan Release Dates New Jordan Releases Jordan Retro 3 New Jordans Michael Kors Outlet Cheap Jordans Cheap Air Jordans Converse Shoes Michael Kors Sale Michael Kors Handbags Clearance Cheap Oakley Sunglasses Oakley Glasses Ray Bans Cheap Cheap Timberland Women Timberland Boots Cheap Toms Christian Louboutin Christian Louboutin Sale Christian Louboutin Outlet High Top Converse Red Converse Converse Outlet Jordan Retro For Sale Michael Kors Outlet Michael Kors Purses Michael Kors Bags Cheap Michael Kors Bags Michael Kors Outlet Online Michael Kors Purses Outlet Cheap Michael Kors Handbags New Balance 574 New Jordans Release Nike Air Force 1 Low Nike Air Max 90 Nike Air Yeezy 2 For Sale Nike Cortez Womens Nike Free 5.0 Cheap Oakley Sunglasses Sale Ray Ban Mirrored Aviators Ray Ban Clubmaster Eyeglasses Raybans Rayban Sunglasses Ray Bans Wayfarer

    03-11-2014, 09:38 geschreven door air jordan


    Archief per week
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • enige dagen na 19 oktober
  • Herdenking van de crash van 1987
  • Beleggingsstrategieën
  • Return Reversal Strategie


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!