Nodig:
- 3 tassen witte bloem
- 1 tas zout
- 1 tas water
- 1 theelepel slaolie
- mengkom, ovenplaat,...
- eventueel transparante vernis en of waterverf
Zo maak je het:
In een kom giet je de bloem en het zout. Langzaam voeg je water toe terwijl je verder mengt en begint te kneden. Ook de slaolie kan toegevoegd worden. Het deeg lang genoeg kneden (zeker 5 minuten) tot je een soepele kneedbal hebt.
Is je deeg te nat en plakkerig - voeg wat extra bloem toe.
Is het deeg te droog ( pas op want dan kunnen scheurtjes ontstaan ) - voeg extra water toe.
Je deeg is klaar laat dan je inspiratie de vrije loop gaan; sterren, engeltjes, kransen,...
TIP: Handig om mee te starten zijn ook de uitsnijvormpjes die mama heeft om koekjes te maken.
TIP: Wil je de versiering in de denneboom hangen maak dan al een klein gaatje in je deeg waar je later een lintje door kan steken. Ideaal om het gaatje te maken is een rietje.
Als je klaar bent mag alles in de oven. Hou er rekening mee dat dit enkele uurtjes duurt daar het langzaam moet bakken om een mooi resultaat te bekomen. Zet je oven op zo'n 100 graden celsius en controleer regelmatig. De grootte van je creatie bepaalt mee de baktijd.
Het afkoelen gebeurt in de oven zelf.
De versiering is nu klaar of je kan ze nog een extra laagje transparante vernis geven.
|