Jelke met haar vriendinnetje Ine (met wit bloesje)
Over mijzelf
Ik ben belinda, en gebruik soms ook wel de schuilnaam plinneke.
Ik ben een vrouw en woon in maaseik (belgië) en mijn beroep is arbeidster.
Ik ben geboren op 25/05/1976 en ben nu dus 48 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fitness, msn, fuiven.
ik heb een lieve man en 2 schattige kindjes, een hondje en nog 2 vogeltjes.
is aan het leren voor zijn examen radio- amateur. Voordat examen moet hij naar brussel op 6 december. Nu heeft hij een basisvergunning en als hij slaagt een harecvergunning. Ben eens benieuwd als hij het haald.
Waarom eten wij speculaas en suikergoed met Sinterklaas?
Omdat het lekker is? Dat zonder twijfel, maar er zijn inderdaad nog een paar andere redenen.
Wij eten deze dingen ook omdat het een beetje traditie is. Dat hoort bij het feestvieren, en als iedereen dat doet schept dat een mooie band. Andere voorbeelden zijn ondermeer paaseieren met Pasen, kalkoen met Kerstmis, vis op Goede Vrijdag, ...
Suikergoed was vroeger een kostbaar goed. Het werd bijvoorbeeld gebruikt als middel tegen een vervelende hoest. Vandaar dat dit als een leuke attentie aan elkaar werd gegeven, nu gewoon omdat het af en toe erg lekker kan zijn. Nu moeten jullie wel niet teveel gaan snoepen tegen vermeende hoestbuien, hoor ...
Speculaas is een koek met een speciaal kruidenmengsel. Vroeger werden er vaak geglazuurde afbeeldingen op aangebracht. Een bijzondere speculaaskoek was de 'vrijer', afgeleid van Freir de Germaanse god van de vruchtbaarheid.
Als je iemand een 'vrijer' gaf, betekende dat dat je hem of haar graag als je liefje had. Zo makkelijk ging dat vroeger! Vergeet dat niet als je volgende keer die speculaas deelt met je vriendjes ...
Als je een kind hebt en graag een huisdier wil, denk dan eerst twee keer na. Er zijn namelijk een aantal punten waar je op moet letten.
Als je kind nog erg jong is, dan kun je beter een jong katje of een jonge hond aanschaffen. Die kan dan samen met je kind opgroeien en wennen ze vanzelf aan elkaar. Als je al een hond hebt is het heel belangrijk dat je de hond niet vergeet! Honden hebben nog weleens de neiging om jaloers te worden en misschien je kind wat aan te doen, omdat die dan opeens alle aandacht krijgt.
Met katten gaat het meestal makkelijker. Het belangrijkste waar je op moet letten dat je je kind niet alleen laat met een kat, want die kunnen op of bij het hoofdje gaan liggen, omdat dat lekker warm is, maar het kan zijn dat je kind dan geen lucht meer krijgt.
Als je kind wat groter is en begint te lopen dan zal de hond of kat menig keer ten prooi vallen aan je kind of andersom. De meeste kinderen leren daar snel van als ze een haal gekregen hebben, maar leer je kind wel dat ze het beest niet aan de staart mogen trekken etc.
Een konijn is een huisdier wat je goed met kinderen kunt houden, want die zit over het algemeen in een kooi die ze niet open kunnen maken. Als dat wel lukt is je kind erg sterk of heeft hij/zij de leeftijd om er verantwoordelijk mee om te gaan. Zorg dat het konijn wel aan je kind went, zodat het beest niet zomaar gaat bijten.
Hamsters kun je met kleine kinderen beter niet aanschaffen, omdat ze op een bepaald moment nieuwsgierig worden en willen zien wat er in het kooitje zit waar ze net niet bij kunnen. Ze zullen de meest onmogelijke stunts uithalen om bij de kooi te kunnen. Deze kooitjes gaan ook iets makkelijker open dus is er ook nog het gevaar dat je kind er een hamster uitpakt en van dichtbij wil bekijken. Ze weten alleen niet dat je niet te hard mag knijpen en dan kan het gebeuren dat de hamster doodgeknepen wordt.(ik spreek uit ervaring met mijn zoontje!)
Knip uit het witte karton een strook die om je hoofd past. Maak de strook ongeveer 8 cm breed. Knip de veer uit het gekleurde karton en bestempel de veer aan beide kanten met de stempelstiften. Maak met de stempelstiften de strook mooi. Meet de strook om je hoofd en niet het vast. Knip dan uit het crêpepapier een groot vierkant (je kunt wanneer het crêpepapier nog opgevouwen is vier keer afrollen en dan afknippen) wat je vastniet rondom de strook. Je krijgt dan een 'bolhoedje'. Als laatste niet je de veer aan het crêpepapier. Je kan nog je naam erop zetten zodat je zwarte Piet helpt met je naam te herinneren. Hij is het vast weer vergeten.
Hoe zit dat nou precies met die amandelen? Het lichaam van de mens is uitgerust met een uitgebreid lymfekliersysteem om infecties te bestrijden. Een onderdeel daarvan zijn de neus- en keelamandelen. De keelamandelen zitten in de keel links en rechts van de huig. De neusamandel zit boven het zachte gehemelte achter de neus; links en rechts van de neusamandel begint de buis van Eustachius. Er bestaat ook nog een tongamandel, achter op de tong, maar die geeft zelden problemen. Soms raken de amandelen ontstoken als ze de hoeveelheid binnenkomende ziekteverwekkers niet aankunnen. De amandelen zwellen dan op. Bij de neusamandelen kan dit zorgen voor een voortdurende neusverkoudheid, slecht kunnen slapen, snurken, veel door de mond ademen en oorontstekingen. Als de keelamandelen opspelen kan dit keelpijn en slikklachten geven en zelfs moeheid, hangerigheid, slechte eetlust en slechte adem teweegbrengen. Zeer grote keelamandelen kunnen zelfs de ademhaling belemmeren.
Amandelen Keelamandelen zijn amandelvormige orgaantjes. Elk kind heeft twee keelamandelen en een neusamandel. Zij bestrijden als een soort poortwachters de ziektekiemen die door de neus en de mond willen binnendringen. Als de keelamandelen een aankomende infectie bestrijden, worden zij groter en zijn zij goed te zien achter in de keel. De neusamandel zit achter de huig en is voor ouders minder makkelijk te ontdekken.
Operatie Het knipppen van de keelamandelen is een operatie die tonsillectomie wordt genoemd. De ingreep gebeurt onder narcose. Verreweg de meeste van deze operaties worden uitgevoerd door met een snelle handeling de amandel met een speciale tang als het ware van zijn steel 'af te knippen'. Het bloed dat uit het wondje komt, mag niet in de luchtpijp komen en moet direct door het kind worden uitgespuugd. Daarom mag de narcose niet langer duren dan tot net na het moment waarop de laatste amandel is geknipt. De pijn die een kind voelt na de korte narcose, in combinatie met het spugen van bloed, verklaart voor een deel waarom de kinderen deze ingreep zovaak als traumatisch ervaren.
Wel of niet knipppen? Het is niet duidelijk in welke mate opgezette en ontstoken keelamandelen van invloed zijn op de gezondheid van een kind. Ook KNO-artsen verschillen daarover van mening. Bij één en hetzelfde kind zal de ene arts adviseren de amandelen te laten knippen, terwijl de andere arts zal aanraden ze te laten zitten. Iedereen is het er echter wel over eens dat het nodig is de keelamandelen te knipppen als ze zo groot zijn dat tijdens de slaap de ademhaling soms hapert doordat de luchtweg wordt afgesloten.
Huisartsen verwijzen kinderen met keelklachten niet meer zo vaak als vroeger naar de KNO-arts. Doorverwijzing wordt pas overwogen als een kind in de loop van een jaar meer dan vier keelontstekingen heeft gehad. Bij kinderen die erg veel last hebben van vocht achter het trommelvlies (slijmoortjes), wordt soms de neusamandel weggehaald. Als deze kinderen geen duidelijke keelklachten hebben, is het niet zinvol om ook de keelamandelen te laten knippen.
Het is voor ouders soms niet eenvoudig een goede beslissing te nemen. Bij twijfel is het vaak verstandig om gewoon een periode af te wachten. De operatie is zelden spoedeisend. Naarmate kinderen ouder worden, bouwen ze meer weerstand op. Kinderen van zeven jaar en ouder krijgen dan ook minder vaak keelontstekingen dan jongere kinderen. Ouders die ongerust blijven omdat ze het gevoel hebben dat hun kind niet goed gedijt, zouden met hun huisarts kunnen bespreken of het zinvol is een kinderarts te raadplegen.
Misvattingen Keelamandelen krijgen vaak de schuld van heel wat kinderkwaaltjes. Dat is niet terecht, want ze werken juist als ziektebestrijders. Als de keelamandelen hun werk doen en een aankomende infectie bestrijden, worden ze groter. Dat wil nog niet zeggen dat ze eruit moeten. Dit is één van de misvattingen rondom keelamandelen. Er zijn er meer.
Het is een misvatting dat het knippen van de keelamandelen de behandeling bij uitstek is voor kinderen die slecht eten, lastig zijn, zich slecht kunnen concentreren of leerproblemen hebben;
Het is een misvatting dat het knipppen van de keelamandelen voor hele jonge kinderen minder traumatisch is dan voor schoolkinderen;
Het is een misvatting dat het knipppen van de keelamandelen op de kinderleeftijd minder pijnlijk is dan op volwassen leeftijd.
Peet is mijn broer. De kinderen zien hem heel graag. Als hij eens op bezoek komt, worden jorn en jelke wild. Dan willen ze met hem spelen en gek doen!Ze laten hem niet met rust.
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen. Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg. Smeer een bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven in circa 15 minuten lichtbruin en gaar. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.
Het is niet 123 te zeggen wanneer je kind toe is aan zakgeld, de een is er eerder toe dan de ander. Toch kun je zeggen dat er ongeveer vanaf een jaar of 6 een kind meer belangstelling krijgt om over een eigen geldje te beschikken. Het is een goede gelegenheid om te experimenteren met geld en dat kun je beter doen met 50 eurocent dan later met 500 euro!
Bepaal van te voren wat je kind van het zakgeld moet betalen, mag hij of zij het vrij besteden of is er een deel wat gespaard moet worden om bijvoorbeeld een kadootje voor broer of zus te kopen. Je kunt bijvoorbeeld ook af spreken dat er b.v geen snoep van gekocht mag worden. Blunderen is toegestaan met zakgeld, meteen alles uitgeven betekent dat er op een later moment iets niet gekocht kan worden.
Als het kind ouder is geworden kun je al begeleidend handige tips meegeven. Uitleggen dat het bijvoorbeeld handig is meerdere winkels te bezoeken als je iets wilt kopen, even kijken wat het kost bij een andere winkel scheelt misschien wel een week zakgeld! Ook is het handig te leren dat je een bonnetje vraagt als je die niet krijgt, als iets kapot is of geruild moet worden! Kinderen zijn soms bang om dit te vragen.
Soms is het even de tanden op elkaar houden als je kind weer knikkers of prulding heeft gekocht. De eigen ervaring is heel waardevol, je kind leert van een miskoop, spaart misschien langer door voor iets wat niet snel stuk gaat of denkt wat langer na voordat hij of zij wat koopt. Tijdens je eigen aankopen kun je je kind laten zien waar je zelf op let. Het is beter het zakgeld niet als sanctie middel te gebruiken, als je dit of dat niet doet dan................
Onderstaand overzicht geeft aan wat er gemiddeld aan zakgeld wordt gegeven aan kinderen. Pas bedragen aan als er ook andere zaken als kleding, abonnementen enz van moeten gekocht. Deze bedragen kunnen dan wat aan de lage kant zijn. leeftijdzakgeld per week 6-7 jaar minder dan 1,15
Jorn zit met 16 kindjes in de klas. En als er iemand jarig is, moet iedereen een tekening maken. Vandaag moest Jorn een tekening maken voor Arend. Die is deze week jarig.
Honing is een natuurlijk suikerhoudend product dat door bijen wordt gemaakt uit de nectar van bloemen. Smaak, geur en kleur van honing variëren al naar gelang de soort bloemen waar de nectar uit is gewonnen: zo bestaan er bijvoorbeeld lindehoning, lavendelhoning, rozenhoning en klaverhoning.
Honing is één van de oudste door de mens gebruikte voedingssupplementen. Honing kan als zoetmaker worden gebruikt in plaats van biet- of rietsuiker. In honing zit een combinatie van fructose en glucose. Honing heeft een licht antiseptische werking en werd vroeger gebruikt bij de behandeling van brandwonden en kleine snijwonden. Honing wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen. De term 'koudgeslingerd' betekent dat de imker de honing niet heeft verwarmd tijdens het slingeren. Dit komt de kwaliteit van de honing ten goede.
Honing is een rijke energiebron en wordt wel gebruikt als opwekkend middel door mensen die herstellende zijn van een ziekte of een ongeval en ander voedsel slecht verdragen. Een vanouds bekend recept is heet water, honing en citroensap (eventueel met sterke drank). De citroen levert vitamine C. Het gebruik van honing biedt vrijwel geen voordelen boven het gebruik van suiker. Honing is te koop bij de supermarkt of natuurwinkel.
Honing bestaat voor zo'n 80% uit suikers. Deze zijn voor mensen met diabetes mellitus niet beter of slechter dan de "gewone" suiker. De suikers leveren ook net zoveel energie (calorieën) als gewone suiker, zodat het voor mensen die af willen vallen geen voordelen biedt.
Kinderen jonger dan één jaar kunnen ernstig ziek worden van honing. In honing kunnen bacteriën aanwezig zijn die een voedselinfectie veroorzaken. Baby's hebben nog onvoldoende weerstand tegen deze schadelijke bacteriën, omdat hun darmpjes nog niet optimaal werken. Pas vanaf de leeftijd van 12 maanden kan een kind veilig honing gebruiken. Overigens is het, ondermeer in verband met het risico op tandbederf, niet goed om een kind aan een zoete smaak te wennen. Dus: liever geen suiker, maar zeker geen honing.
Raadpleeg altijd de arts voordat u enig voedingssupplement gaat gebruiken; hij of zij kan u vertellen of het geschikt voor u is en of de werking van medicijnen er eventueel door wordt beïnvloed. Stop nooit met het gebruik van een geneesmiddel om daarvoor in de plaats een voedingssupplement in te nemen.
Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap. Als bedplassers wakker zijn, hebben ze nergens last van. Dit in tegenstelling tot incontinentiepatiënten die zowel overdag als 's nachts in hun broek plassen. Alhoewel dit minder bekend is, komt bedplassen ook bij volwassenen nog frequent voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1% van de volwassenen in bed blijft plassen. Bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Sommigen van hen plassen elke nacht in hun bed en anderen maar zo nu en dan.
Bedplassen is geen ziekte, het is een lastig probleem.
Bedplassen is voor degenen die daar last van hebben, erg ingrijpend. Zij schamen zich ervoor en durven er niet voor uit te komen. Uit angst om bij anderen in hun bed te plassen, durven ze niet bij anderen te logeren, niet op schoolkamp te gaan of geen relatie op te bouwen.
Oorzaak
De oorzaken van bedplassen zijn lange tijd onduidelijk geweest. Er werd bijna nooit een lichamelijke afwijking gevonden. Daarom werd vroeger vaak gedacht dat psychische problemen de oorzaak waren. Hiervoor is echter geen enkele aanwijzing gevonden. Uit onderzoek blijkt dat bedplassen verschillende oorzaken kan hebben:
Er kunnen lichamelijke afwijkingen zijn, waardoor de blaas niet naar behoren werkt.
Ons lichaam maakt een stof die het vasthouden van vocht door de nieren beïnvloedt. Bij niet-bedplassers maakt het lichaam tijdens de slaap meer van deze stof dan overdag. Hierdoor wordt er 's nachts minder urine geproduceerd. Aangenomen wordt dat bedplassers 's nachts niet voldoende van deze stof produceren.
Sommige mensen worden 's nachts erg moeilijk wakker en zijn daardoor 's nachts niet gevoelig voor de signalen van de blaas, die aangeven dat deze vol is.
Wellicht is er ook sprake van een erfelijke factor, aangezien bedplassen in bepaalde families meer voorkomt dan in andere families.
Op de eerste plaats is het belangrijk dat degene die bedplast overdag regelmatig plast. Wanneer je 6 tot 7 glazen per dag drinkt dan is het normaal dat je ongeveer 5 tot 6 keer overdag plast. Het is vrij eenvoudig om dat gedurende 3 dagen bij te houden. Als het plaspatroon overdag afwijkend is, kunt u het best even overleggen met uw huisarts. Als er overdag geen problemen (meer) zijn dan kan er geprobeerd worden om met een gerichte behandeling met, b.v een "plaswekker" van het bedplassen af te komen. Het is verstandig hiervoor contact op te nemen met uw huis- of schoolarts. Voordat gestart wordt met de behandeling zal de arts altijd nagaan of er wellicht andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Bij jonge kinderen wordt meestal pas gestart met de behandeling, als het kind het bedplassen zelf als een probleem ervaart en aan de behandeling wil meewerken. Alleen dan is er kans dat de behandeling succesvol is.
In het rustige stadje Timberline leidt Boog een idyllisch bestaan. Overdag is hij de ster van een natuurshow en 's avonds vindt hij geborgenheid in de garage van parkwachter Beth. Als de paranoïde jager Shaw de stad binnenrijdt met Elliot op z'n motorkap gebonden, weet Boog niet goed of hij tussenbeide moet komen. Tegen beter weten in bevrijdt hij Elliot. Die wil daarna op zijn beurt Boog "bevrijden" uit de garage. De situatie loopt uit de hand en het tweetal wordt ergens diep in het woud gedumpt, net voor het begin van het jachtseizoen...
De verwende muis Roddy wordt door het toilet van zijn penthouse in Kensington gespoeld en komt terecht in de riolering. Groot is zijn verbazing als hij daar een heuse ondergrondse stad aantreft. Hij maakt er kennis met de gewiekste muis Rita, die dag en nacht door de tunnels scheurt met haar Jammy Dodger. Wanhopig verlangend naar zijn luxueuze appartement, huurt Roddy Rita in om hem te helpen. Maar Rita wil op voorhand betaald worden en Roddy heeft geen geld. Bovendien krijgt hij af te rekenen met een gemene pad, die alle knaagdieren haat en zijn handratten inzet om Roddy koud te maken
's Zondags is bij ons een echte luie dag. De kindjes willen dan niet weg. Ze willen dan spelen, lezen, tv kijken en luieren. Mama en papa vinden dat ook fijn! Lekker thuis!
Met een extra show op vrijdag 29 december zitten Koen en Kris Wauters dit jaar al aan twaalf optredens in het Antwerpse sportpaleis. De zevende concertreeks van de gebroeders Wauters, "Clouseau- In 't Dubbel", stevent volgens de organisatoren af op een bezoekersaantal van minstens 200.000 fans.
Omdat de vraag naar kaarten blijft aanhouden, wordt tijdens de kerstvakantie een twaalfde show geprogrammeerd. Binnen precies een week, op 1 december, gaat de concertreeks 'Clouseau-In't Dubbel' van start. Als special guests staan alvast Natalia en Bart Peeters op het programma. Tickets kosten tussen de 18 en 36 euro.
Jorn maakt zich klaar voor de match. Hij heeft gespeeld tegen Ven Maaseik. Ze hebben gewonnen met 15-8! Hij is achterspeler en heeft toch een goal gemaakt. Dan is hij zo fier dat zijn ploeg weer gewonnen heeft!
Jorn is vanmorgen begonnen aan zijn dino-uitgraven. Dat is een stenen ei met daarin een klein plastieke dinotje. Met een hamertje en mes, moet Jorn het eitje openbreken. Een heel werk! Hij was er een uurtje zoet mee.
Refrein : Piet pas op! Hou je vast! Anders glij je naar beneden. Piet pas op! Hou je vast! Anders kukel jij nog om. Piet pas op! Hou je vast! Je bent al eerder uitgegleden. En dan val je met je zak vol pakjes en je marsepeinen plakjes op je bruine pepernotenbibs !
Met wat maanlicht door de hoge bomen. moet jij toch het dak op zien te komen, Je wilt je liever niet bezeren, staat ook flink te balanceren. Na zo veilig op de boot, sta je wankel, zo wankel in de goot.
Refrein : (Piet pas op! Hou je vast! ...)
Waait de wind hard door de hoge bomen. Moet jij toch het dak op zien te komen. Met flinke roe en jute zak sta je wankel op het dak. Na zon veilige kajuit val je bijna, ja bijna op je snuit.
Refrein : (Piet pas op! Hou je vast! ...)
Met dode takken aan de hoge bomen, moet je toch het dak op zien te komen. Je wereldkampioen in het vullen van de schoen. Na zo veilig bij de Sint, sta je te balen, te balen in de wind.
Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en daarna onder de koude kraan. Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor. Hak ze eerst grof met de secondentoets en laat de motor draaien tot de amandelen heel fijn gemalen zijn. Voeg dan eiwit, poedersuiker en oranjebloesem toe. Laat de machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft.
Leg de marsepein in plastic folie een paar uur in de koelkast. Gebruik het dan voor verdere verwerking. Bekleed er taart mee of kneed er figuur tjes of bonbons van. Kleur de marsepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en dan heel goed kneden. http://www.hermans.org./
Vandaag had Jorn medisch onderzoek op school. Ze hebben geen inenting gehad, daar was hij blij voor. Hij krijgt de volgende inenting als hij in het vijfde leerjaar zit. Hij weegt 28.7 kg en 135.1 cm. Ik vind dat hij groot word! Nog een paar jaren en dan is hij zekers groter dan mij. Dan zegt hij: "dag kleine mama!"
Vandaag is Jelke op schooluitstap geweest naar de Dierenhappening in Hasselt. Ze heeft haar geamuseerd. Ze heeft op een ezel gezeten en heeft een spin op haar hand gehad. Er was ook een hondenmodeshow, een circus, vissen,vogels, paarden en nog veel meer dieren. Het is echte moeite als ge haar hoort uitleggen. Anders moet ge maar eens gaan kijken in de Grenslandhallen dit weekend.
Wat betekent het? Thanksgiving betekent dankzegging. Op de dag van Thanksgiving tonen de mensen hun dankbaarheid. Thanksgiving is een nationale feest- en dankdag. Waarvoor er gedankt werdt kun je hieronder lezen.
Hoe is Thanksgiving ontstaan? Daar zit een heel verhaal achter. Ik zal het proberen te vertellen. De Pilgrims werden vroeger achternagezeten in Engeland door hun vijanden, vanwege hun geloof. Pilgrims zijn de eerste Engelse kolonisten die in 1620 aankwamen in New-England. Dat is nu Amerika.
Het was moeilijk om er te overleven, maar ze leerden veel van de Indianen. Zo leerden ze bijvoorbeeld hoe ze maïs konden planten. Na de oogst in de zomer gaven de Pilgrims een feest als dank. De Indianen mochten komen op het feest. Op het feest waren verschillende dingen te eten, zoals maïs en bonen en pompoen, die ze hadden geleerd om te verbouwen, en kalkoen. (Dit wordt nu nog steeds gegeten op deze dag.) Ze bedankten ook God voor alles. Op school leerden Amerikaanse kinderen dat veel Pilgrims doodgingen van de kou. De Indianen hielpen de Pilgrims, maar soms zaten ze de Pilgrims dwars.
Soms wordt dit verhaal ook anders verteld. Dan wordt er verteld dat de Indianen op het feest zelf het meeste eten hadden meegebracht.
Thanksgiving is een nationale feestdag geworden dankzij Josepha Hale. Zij was hoofdredactrice van een vrouwenblad (Godeys Ladys Book). In 1846 heeft zij geprobeerd om ervoor te zorgen dat er 1 dag per jaar een soort dankdag gehouden werd. Op deze dag zou gedankt worden voor de rijkdom van Amerika. Ze schreef vaak recepten voor Thanksgiving en schreef erbij hoe graag ze wilde dat Thanksgiving een officiële (feest)dag werd. President Abraham Lincoln besloot dat de laatste donderdag van November Thanksgiving gevierd zou gaan worden. President Roosevelt besloot later om Thanksgiving te vieren op de vierde donderdag van November.
Wat wordt gevierd? Het is een dag waarop de Amerikanen vooral familie bezoeken. Als je geen familie hebt of er niet heen kunt gaan, heb je veel kans dat je uitgenodigd wordt om Thanksgiving bij een ander gezin te vieren. Er wordt een groot feestmaal gemaakt. Nu bestaat het maal vooral uit een gigantische kalkoen met brood, organen en groente. In de krant staan ieder jaar weer veel recepten. In die recepten staat dan hoe je ervoor kunt zorgen dat de kalkoen niet droog wordt. Ook worden gewone en zoete aardappelen op tafel gezet en sperziebonen, maïsbroodjes en cranberry sauce. De bijnaam van Thanksgiving is Turkey Day, omdat het traditie is op deze dag kalkoen te eten. Turkey Day betekent eigenlijk kalkoen dag.
Waarom wordt deze dag gehouden? Thanksgiving wordt gevierd om te herdenken dat de kolonisten (Mensen uit een vreemd land, die de leiding over een ander land wilden hebben; ze wilden dat het andere land bij hun eigen land zou gaan horen.) hun eerste oogst hadden binnengehaald in 1621 in Plymouth. Om dit te vieren eten de meeste Amerikanen die dag een kalkoen met de hele familie. Het gaat tijdens deze dag om de gezellige (familie)sfeer.
Kenneth is het eerste zoontje van Greetje en Alain. Hij wordt 3 jaar in december. Hij is een echte kapoen. Als Jorn daar is doen ze samen heel gek en Jelke komt dan rustig kleuren.
Greetje is een heel goede vriendin geworden. We kletsen er op los. 's Dinsdags gaan we ook samen fitnessen bij John's Fitness. Dan hebben we lol. En als Jelke ballet gaat doen, spring ik ook even bij haar binnen. Het is zo een gewoonte geworden dat ik het raar vind als ik eens niet kan gaan. Ze is getrouwd met Alain (die plaagt me graag) en heeft twee zoontjes: Tristan en Kenneth.
Een koortslip is de aandoening waarbij er op of rondom de lippen enkele blaasjes ontstaan. De veroorzaker is het herpesvirus. De besmetting met dit virus gebeurt meestal via het kussen, knuffelen of het met de handen aanraken van het gezicht van degene die met het virus besmet zijn. Ook het gemeenschappelijk gebruik van glazen en bestek kan het virus van de ene persoon op de ander overbrengen. Eenmaal besmet met het virus gaat deze nooit meer over. Op momenten van verminderde weerstand (bij stress, menstruatie, vermoeidheid en/of ziekte), maar vaak ook bij blootstelling aan zonlicht kan het virus steeds weer de kop opsteken. Bij een dergelijke 'opvlamming' ziet men de karakteristieke blaasjes op de lip ontstaan.
Voorafgaand aan het ontstaan van de blaasjes is jeuk op de betreffende plaats een van de voortekenen. Niet lang daarna ontstaan de blaasjes die vervolgens na enkele dagen doorbreken. Hierbij komt er een helder vocht vrij, waarna de blaasjes indrogen en (in veel gevallen) na een week geheel genezen. De blaasjes zijn besmettelijk vanaf zo'n drie dagen vóórdat de blaasjes te zien zijn. Dus al voordat u zelf in de gaten heeft dat de blaasjes gaan opkomen! Met name kleine kinderen en pasgeboren baby's lopen gevaar besmet te worden als degene die hen dagelijks verzorgt besmet is.
Acyclovir is het enige middel dat de opvlamming van een herpesinfectie kan tegengaan. Dit middel is vrij verkrijgbaar als een zalf die op de plaats waar de blaasjes zich (gaan) bevinden enkele keren per dag moet worden opgebracht. Het middel dient echter wel in een vroeg stadium van de infectie te worden gebruikt!
Pepz is de beste vriend van Patrick. Hij kent hem al heeeeeel lang en is ne toffe mijneer. Ge moest pepz en Patrick kunnen horen op skype. Amai. Grappig. En eten dat Pepz kan. mmmmm Zalmsalade! .
Vandaag kwam ik terug van het werk, zag ik geen vogel meer in de kooi. Ze zijn uitgebroken. Ze hebben een trallie kapot gemaakt. Amai hé het zijn harde werkers. Soms mogen ze van ons ook los ma dan blijven ze op hun kooike. Maar nu hadden ze papier gesnipperd, overal strontjes, amai. Maja ze hebben hun geamuseerd. Jelke en Jorn nemen dan een houten lepel en dan gaan ze er meestal op. Maar ook niet altijd, oefenen baart kunst.
De jongens gaan bijna iedere dag lopen. Ze zijn dan zo een half uur weg. Patrick wil dat doen om fit te worden, want hij deed niks aan sport. Jorn wil dan mee gaan, want dat vind hij plezant. Ik ga iedere week fitnessen met mijn vriendin Greet. We zijn dan toch een anderhalf uur bezig. Amai en zweten da we doen. Jelke doet aan ballet en Jorn voetbalt. Ik hoop dat we het volhouden want sporten is gezond!
De tweejarige Steevy De Becker uit Kortenberg is op papier een meisje. Maar hij is overduidelijk een jongen. Het gemeentebestuur van Jette maakte een fout bij de opstelling van de geboorteakte.
Papa Marc De Becker ontdekte de vergissing pas nu, toen hij een officieel document kreeg over de samenstelling van zijn gezin. Volgens het gemeentebestuur van Kortenberg heeft hij drie zonen en drie dochters, terwijl dat eigenlijk vier zonen en twee dochters moet zijn. ,,Nochtans heeft Steevy wel degelijk een piemeltje'', vertelt vader De Becker. ,,Ik heb er een foto van gemaakt en ben ermee bij de gemeente gaan aankloppen.''
,,De fout is gemaakt in Jette, waar de jongen geboren is'', reageert burgemeester Henri Vannoppen (VLD). ,,Wellicht is per ongeluk een foutieve code ingedrukt. We hebben intussen de gegevens in het rijksregister aangepast.'' De gemeente wil alles op haar kosten aanpassen. (bcz)
Vandaag is Sinterklaas aangekomen in Opoeteren. Met de voetbalploeg zijn we er naar toe geweest. Hij kwam met de boot(op wielen) aan en zijn dan zo doorgewandeld naar de Riet. Daar hebben we wat gezongen en spelletjes gedaan. En daarna mochten de kinderen naar de Sint! Het was heel gezellig.
Het grootouderfeest was heel plezant. Oma was moe toen ze thuis kwam. Opwarmen en dansen, amai het was vermoeiend maar plezant en de kindjes hadden hun mooi gemaakt. (jelke staat in het midden met de kousenbroek)
Jorn en Jelke hebben hun schoen weer gezet vandaag. Het is al de tweede keer. Jelke heeft er een suiker en een blikje bier bijgezet. En Jorn zet altijd zijn voetbalschoen. Die moet goed vuil zijn dan ziet zwarte piet dat ik goed mijn best doe. hahaha.
Jarne is een vriend van Jorn. Ze komen goed overéén. Ze zijn allebei even gek, voetballen graag, spelen graag op playstation en pc,... Ze zijn echte maatjes. Op school spreken ze al af als hij kan komen spelen of niet.
Vandaag is het grootouderfeest op school voor het eerste leerjaar. Het begint om 09.40 tot 10.30. Oma gaat er naartoe. Ik ben benieuwd hoe het geweest is, want ze moesten gaan dansen op het liedje "lief klein konijntje". Jelke was al heel vroeg wakker. Ze was zo blij dat oma naar school kwam. En ze vindt het natuurlijk grappig en fijn dat ze met oma moet dansen. Oma gaat foto's trekken.Ik ben benieuwd hoe ze eruit zien. De kindjes gingen hun in een konijntje verkleden. Het zal mooi zijn. Kon ik er maar bij zijn.
AMSTERDAM - Een speelgoedvarken dat ontploft, moet kinderen waarschuwen voor de gevolgen van overmatig eten van snoep en fastfood. Dat meldt de Telegraaf.
Het varken wordt tijdens het spel volgepropt met hamburgers waarna zijn buik begint te zwellen en op een gegeven moment zelfs openscheurt.
De bedenkers willen met het spel kinderen wijzen op de gevolgen van overgewicht. "Als je maar blijft snoepen en eten, kan je riem ten slotte niet meer dicht. Je ontploft, net als het onverantwoordelijke varkentje Holle Bolle Big. Bovendien kan het leiden tot ernstige ziektes", aldus de Goliath Games.
Psycholoog Jeffrey Wijnberg vindt de vraatzuchtige big 'onverantwoordelijk' om als speelgoed te dienen. "Voedsel mag je niet met angst associëren. Je kweekt op deze manier anorexiapatiëntjes die geen hap meer eten. Bovendien is dit een spel voor ouders. Die rijden met hun kroost naar de McDonalds."
Tandverlies of een gebroken tand is vrijwel het enige en meest voorkomende probleem bij kinderen. Een tandartsconsultatie is absoluut nodig bij tandverlies of een gebroken tand.
Melktanden die verloren gaan kunnen gevolgen hebben voor de stand van de blijvende tanden en in het ergste geval zelfs voor de ontwikkeling van de kaak.
Vanaf het zesde levensjaar kunnen tanden echter beginnen uitvallen omdat ze stilaan allemaal vervangen gaan worden door blijvende elementen die samen het definitieve gebit zullen uitmaken.
Een kind van 5 à 6 jaar kan al goed zijn eigen tanden poetsen. Geleidelijk aan moet het kind dan ook leren om zelf zijn of haar tanden te poetsen. Als volwassene hou je best nog steeds een oogje in het zeil tot het kind de poetstechniek onder controle heeft.
De techniek die gehanteerd moet worden bij kinderen is een eenvoudig heen en weer bewegen. Dit volstaat voor het onderhoud van het melkgebit. Deze methode is eenvoudig uit te voeren door de kinderen zelf. Zij hebben vaak hun bewegingen nog niet volledig onder controle zodat de kans reëel is dat ze het tandvlees beschadigen.
Wanneer deze techniek geheel onder de knie is, kan overgestapt worden naar de wat complexere Bass-methode. Hierbij wordt de tandenborstel onder een hoek van 45 graden geplaatst. Voor velen schuilt hier vaak de moeilijkheid. De borstel staat vaak niet geheel tegen de zijkant van de tand maar raakt ook het kauw- of snijvlak.
Voor de voorste tanden wordt de bostel best schuin of verticaal gehouden. Wanneer de tandenborstel zich in een goede positie bevindt, wordt deze gedurende een tiental seconden via korte heen- en weerbewegingen langs hetzelfde tandoppervlak bewogen.
Verplaats daarna de tandenborstel naar een aanliggend tandoppervlak. De bewegingen moeten elkaar overlappen en zacht uitgevoerd worden. Bij het poetsen wordt aangeraden zoveel mogelijk de achterste haren van de tandenborstel te gebruiken.
Van in het begin is het belangrijk toe te zien dat tot tegen de tandvleesrand gepoetst wordt en dat de tong de nodige zorgen krijgt. Flossen als aanvullende reiniging kan de ouder of begeleider doen. Rond de leeftijd van 8 jaar kunnen de meeste kinderen het al wel zelf.
Aan de basis van een gezond gebit ligt een evenwichtige en gezonde voeding. Dagelijks moeten essentiële vitaminen en mineralen opgenomen worden. Het is tevens belangrijk voor de vorming van de tanden dat de nodige hoeveelheid calcium en fosfor aanwezig is. De eet- en drinkmomenten zouden beperkt moeten worden om het aantal zuuraanvallen op de tanden te beperken.
Vanaf 6 jaar zouden drie fluormomenten per dag ingebouwd moeten worden. Dit is praktisch gezien niet altijd mogelijk. Twee poetsbeurten met een fluorbevattende tandpasta is toch ten sterkste aanbevolen.
De tandpasta's die vanaf deze leeftijd gebruikt mogen worden, bevatten een hogere dosis fluor dan de kindertandpasta's. Het fluorgehalte bedraagt nu tussen de 1000 en de 1500 ppm. Een eventuele aanvullende fluorbehandeling moet steeds met de tandarts besproken worden.
Een regelmatig terugkerend controlebezoek bij de tandarts kan mogelijke problemen onmiddellijk aan het licht brengen en de kop indrukken. Tweemaal per jaar, reeds vanaf het tweede levensjaar zelfs, wordt als ideaal vooropgesteld.
Deze controles kunnen cariës voorkomen en gaatjes en/of tandvleesontstekingen kunnen verzorgd worden. Bovendien is de tandarts de meest geschikte persoon om jou en je kind te begeleiden met raad en daad wat betreft preventieve mondgezondheidszorgen.
In groenten en fruit zitten vitamines. Dat zijn stoffen die van alles in je lichaam regelen. Net zoals een stoplicht nodig is om het verkeer goed te laten lopen, zorgen vitamines er voor dat alles in je lijf goed gaat en je niet snel ziek wordt.
Nog iets bijzonders van de groente- en fruitgroep: je mag er zoveel van eten als je wilt. Er is trouwens wél een minimum. Dat betekent dat je elke dag minstens een bepaalde hoeveelheid moet eten. Als je tenminste gezond wilt blijven. Tot 12 jaar heb je minimaal ongeveer 150 gram groenten per dag (2-3 groentelepels) en 2 keer fruit nodig. Vanaf 13 jaar is dat: 2+2. Daarmee bedoelen we 200 gram groenten (2 ons) en 2 keer fruit. Maar dat is helemaal niet erg: want groenten en fruit zijn er in alle maten en soorten. Voor iedereen zit er wat lekkers bij
Jorn en Jelke eten veel fruit. Dat vind ik heel belangrijk voor de vitamienen. Jorn neemt 2 stukken fruit mee naar school. Jelke eet haar fruit liever thuis. En smullen dat ze doen.
Vanaf nu nog een maand! Mireille, Myriam en ik gaan dan fijn naar het Sportpaleis. CLOUSEAU kijken. Ik verheug er me al op. Als ge dat meemaakt dat is echt te gek.
Vanaf 6 november verschijnt Het Belang van Limburg op een kleiner formaat. Zo wordt de krant een stuk handiger. En nog prettiger om lezen.
Alle goede dingen behouden we: het lettertype blijft hetzelfde, net zoals de grootte van de letters en de kwaliteit van de artikels. Voortaan krijgt u zelfs nog meer woord voor uw geld: op donderdag pakken we uit met een consumentenpagina en op vrijdag presenteren we u straks onze nieuwe, wekelijkse bijlage 'Geld en Zaken'.
U zal zien dat uw krant er op vooruitgaat. We hebben het nieuws nog overzichtelijker ingedeeld en elke rubriek krijgt straks een eigen, herkenbare kleur. Bovendien worden zowel de sportrubriek als de tv-gids elke dag uitneembare bijlagen.
Geloof ons: u zal in het vernieuwde Het Belang van Limburg even makkelijk uw weg vinden als in de krant van nu. We wensen u alvast veel leesplezier!
mijn schatjes nooit iemand pesten op school. Ik heb hen dat ook uitgelegt dat dat niet mag. Zij zouden het zelf ook niet fijn vinden als ze gepest worden. Als ze ruzie hebben gehad op school vertellen ze het wel als ze thuis komen. En als ze het vertellen, merk je ook dat ze het snel vergeten zijn en dat ze terug samen spelen. Ze leggen het dan gauw weer bij.
Er zijn een heleboel kinderen die dagelijks gepest worden. Het komt op alle scholen voor. Pesten is er altijd al geweest, maar er werd op scholen nooit veelover gepraat. Wij vinden het belangrijk dat dit wel gebeurt.
Pesten betekent: plagen, treiteren, iemand pijn doen en het leven zuur maken. Het gemene hiervan is dat meestal een groepje kinderen samen één kind gaat pesten. Dit groepje maakt dat kind belachelijk, stoot het uit de groep waardoor dat kind zich heel ongelukkig gaat voelen.
Een kind dat wordt gepest voelt zich vaak heel alleen. Het durft niet meer buiten te spelen of kan 's nachts niet slapen. Het kan er zelfs hoofdpijn of buikpijn van krijgen. Het ergste is dat het kind niet meer weet wat het moet doen om het pesten te stoppen.
Eigenlijk loopt iedereen op school de kans gepest te worden. Er zijn vaak genoeg aanleidingen voor te vinden. Bijvoorbeeld je uiterlijk, je kleding, omdat je ouders gaan scheiden, je kunt misschien heel goed leren of juist niet. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen op te noemen.
De pesters zijn vaak flauw en gemeen en denken niet goed na. Omdat ze zich vervelen en de baas willen spelen gaan ze pesten.
Pesten is gemeen. Je hebt er altijd last van. Daarom moeten we er samen iets aan doen. Je kunt pesten stoppen door er samen over te praten. Het is veelleuker op school en in de klas als er niet gepest en getreiterd wordt. Dan kunnen alle kinderen met plezier naar school gaan.
Praat erover met een juf of een meester op school of met je ouders. Samen kun je dan naar een oplossing zoeken. Eventueel kun je ook de kindertelefoon bellen, telefoon 0800-0432 (gratis).
Het is inieder geval belangrijk om er met iemand over te praten!!
(informatie voor ouders)
Valkuilen en oplossingen
Wanneer je als ouder(s) merkt dat je kind gepest wordt kun je als volgt reageren:
-je zou je kind willen beschermen, maar daardoor zou het weer gepest kunnen worden;
-je belooft je kind dat je er met niemand over praat. Dit zijn echter valkuilen.
Wat je als ouder(s) wel kunt doen:
-je kunt je kind helpen door te luisteren en je proberen in te leven in wat het ervaart;
-je kunt praten over wat je kind er zelf aan wil doen of wat het al geprobeerd heeft. Probeer samen een oplossing te bedenken en probeer die uit.
-het is ook erg belangrijk om het pestprobleem te bespreken met de leerkracht op school. AI eerder zeiden we dat pesten ook te maken heeft met het gebeuren in de groep.
Met z'n allen, "kind, ouders en school" kan er vaak iets aan het pesten gedaan worden
Vandaag blijven we lekker thuis. Jelke loopt de hele dag in haar pyjama en ik in mijn training. Dat vinden we zo fijn. En papa en jorn zijn hun buiten wat aan het amuseren. Dat vind ik zo zaaaaalig. Iedereen op het gemak. Niks moet.
Jorn en Jelke waren de hele tijd over sinterklaas bezig. Ze kijken ook altijd een programma op nickelodeon. Ze begonnen onmiddelijk in de speelgoedboekjes te kijken, knippen en dan maar op een blad plakken voor als ze de schoen mogen zetten.
625 g zelfrijzende bloem - 400 g bruine suiker - 175 g boter - 1 ei - een half kopje water - een halve theelepel kaneel
bereiding
alle benodigdheden nauwkeurig afwegen en in de beslagkom brengen - bewerken met de mixer met de deeghaken tot je een glad deeg krijgt - met de handen een deegbal vormen
het deeg afdekken met aluminiumfolie en een nachtje op een koele plaats of in de koelkast zetten - de volgende dag: de tafel met bloem bestrooien en het deeg uitrollen tot een dikte van 3 mm
met verschillende vormen koekjes uit het deeg steken - de uitgesneden vormen op een ingevette bakplaat leggen
de koekjes 10 à 12 minuten bakken in een voorverwarmde oven op stand 6 of 180°
Waterpokken is de naam van een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend, vanwege de hevige jeuk en de koorts, maar is verder onschadelijk. Alleen voor kindjes met een verminderd afweersysteem of voor zwangere vrouwen kan de ziekte schadelijk zijn.
Symptomen Het opvallendste kenmerk van de waterpokken is een sterke huiduitslag. Een kindje met de waterpokken heeft platte, rode vlekken op zijn huid, zo groot als een muggenbult. Deze vlekjes veranderen na een tijdje in blaasjes, waarop na ongeveer een dag korstjes ontstaan. Deze blijven een tot drie weken zitten.
De vlekjes en blaasjes jeuken sterk. Ze komen vooral voor op het bovenlichaam, maar verschijnen ook wel in de mond en bij meisjes in de vagina. Nadat de eerste vlekjes zijn veranderd in blaasjes met korstjes, ontstaan er vaak (na drie of vier dagen) nieuwe vlekjes en blaasjes. De waterpokken trekken zo als het ware in golven over het lichaam. Daardoor kan je kind tegelijkertijd zowel vlekjes, blaasjes, als blaasjes met korstjes op zijn lijf hebben.
Naast de vlekjes kunnen de waterpokken ook vergezeld gaan van koorts. Meestal loopt de koorts dan niet zo vreselijk hoog op, 40º C is vaak het maximum. Verder zorgt de ziekte vaak voor een algemeen onbehaaglijk, landerig gevoel, dat kan resulteren in een gebrek aan eetlust.
Behandeling Er is geen behandeling voor waterpokken. Je kunt wel proberen om de symptomen te bestrijden.
De jeuk wordt vaak bestreden met lotion, verkrijgbaar bij de apotheek. Mentholpoeder wordt afgeraden bij kinderen onder de twee jaar. Verder helpt het om je kindje te wassen met lauw of koel water, in plaats van warm, dat juist de jeuk versterkt. Als er ook blaasjes verschijnen in de schede van een meisje, kunnen deze extra gaan branden wanneer ze in contact komen met urine. In dat geval kan het verlichtend zijn om je dochter een tijdje te laten zitten in een badje met lauw water en kamille.
Krabben Als de blaasjes of de korstjes door vieze vingertjes worden opengekrabd, kunnen ze gaan ontsteken. Bovendien blijft er daarna vaak een litteken achter. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Scherm zijn handjes en nageltjes daarom af met handschoentjes of sokjes.
Wanneer de waterpokken toch gaan ontsteken, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij zal dan waarschijnlijk een antibioticum voorschrijven.
Besmetting Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit virus komt voor over de hele wereld en is erg besmettelijk. De meeste mensen lopen het virus al in hun kindertijd op, maar ook volwassenen kunnen de waterpokken krijgen.
Het virus verspreidt zich van persoon op persoon, via de (uitgeademde) lucht, of via lichaamsvocht (zoals speeksel). Nadat je bent besmet, duurt het 11 tot 21 dagen, voordat de ziekte daadwerkelijk uitbreekt. Vanaf ongeveer twee dagen voordat je last krijgt van de ziekte, kun je het virus zelf overdragen op een ander. Je blijft besmettelijk, totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen.
Complicaties De waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen met een minder sterk afweersysteem. Dit zijn onder meer kindjes met leukemie, kindjes die lijden aan een immuunziekte en kindjes die medicijnen gebruiken, die het natuurlijke afweersysteem verzwakken.
Het virus brengt ook voor zwangere vrouwen een risico met zich mee. Wanneer je tijdens je zwangerschap besmet raakt met de waterpokken, kan dit schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Als de besmetting vlak voor je bevalling plaatsvindt, kan het zelfs zijn dat je kindje wordt geboren met de waterpokken. Neem dan ook onmiddellijk contact op met je huisarts of verloskundige, als je tijdens je zwangerschap in aanraking komt met het virus.
De medische wetenschap is momenteel actief bezig met het samenstellen van een vaccin voor kindjes uit de risicogroep en voor zwangere vrouwen die geen of te weinig antistoffen tegen het virus bij zich dragen.
Kinderen (jonger dan 18 jaar) kleiner dan 1,35m moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd in de wagen. Kinderen van 1,35m of groter, moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd, of de veiligheidsgordel dragen.
Concreet is het verplicht om kleine kinderen te vervoeren in een kinderzitje, en grotere kinderen op een verhogingskussen (met of zonder ruggesteun).
Op de zitplaatsen in een auto (voorin en achterin) die uitgerust zijn met veiligheidsgordels
Kinderen kleiner dan 1,35m Kinderbeveiligingssysteem verplicht
Kinderen van 1,35m en groter Kinderbeveiligingssysteem of veiligheidsgordel verplicht
Op de zitplaatsen in een auto (voorin en achterin) die niet uitgerust zijn met veiligheidsgordels
Kinderen onder 3 jaar Mogen niet worden vervoerd
Kinderen van 3 jaar en ouder, kleiner dan 1,35m Moeten achterin worden vervoerd
de algemene regel is niet van toepassing in: taxis voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen, de bestuurder niet meegerekend autobussen en en autocars In deze voertuigen moeten alle passagiers de veiligheidsgordel dragen op de plaatsen die ermee zijn uitgerust. In taxis (waar geen kinderbeveiligingssysteem aanwezig is) moeten kinderen kleiner dan 1,35m achterin worden vervoerd.
Er bestaan ook uitzonderingen op de algemene regel, in personenautos en lichte vrachtautos:
1. Wanneer het niet mogelijk is om achterin een derde kinderbeveiligingssysteem te installeren, omdat er al twee andere in gebruik zijn: Een 3e kind van 3 jaar of ouder (en kleiner dan 1,35m) mag achterin worden vervoerd, zonder kinderbeveiligingssysteem, indien het de veiligheidsgordel draagt. Indien het kind voorin zit, moet het in een kinderbeveiligingssysteem worden vastgemaakt. Een 3e kind onder de 3 jaar mag achterin worden vervoerd, zonder kinderbeveiligingssysteem, indien het de veiligheidsgordel draagt. Opgelet: deze mogelijkheid zal geschrapt worden vanaf 9 mei 2008. Na deze datum moet het kind verplicht voorin in een kinderbeveiligingssysteem worden vastgemaakt.
2. In geval van incidenteel vervoer over een korte afstand, voor kinderen die niet door de ouders worden vervoerd: wanneer er geen of onvoldoende kinderbeveiligingssystemen beschikbaar zijn in de wagen mogen kinderen van 3 jaar en ouder achterin zonder kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd. Ze moeten dan de veiligheidsgordel dragen. Opgelet: deze uitzondering geldt dus niet voor kinderen die door hun ouders worden vervoerd. Voor de eigen kinderen van de bestuurder geldt de algemene regel: kinderbeveiligingssysteem verplicht indien ze kleiner zijn dan 1,35m.
Een geschikt kinderbeveiligingssysteem
Een objectief criterium is het gewicht van het kind. Er bestaan verschillende categorieën van kinderbeveiligingssystemen, naargelang het gewicht van het kind.
Groep 0 is geschikt voor kinderen tot 10 kg. Dit zijn de reiswiegen voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes tegen de rijrichting in.
Groep 0+ zijn de babyzitjes tegen de rijrichting in voor kinderen tot 13 kg.
Groep 1 is bestemd voor kinderen van 9 tot 18 kg. Het betreft kinderzitjes die in de rijrichting staan en waarin het kind wordt vastgemaakt met 5 riempjes.
Groep 2 is voorzien voor de groep 15-25 kg en groep 3 voor 22-36 kg. In de praktijk worden deze 2 groepen vaak gecombineerd: het zijn de verhogingskussens (15-36 kg). Het kind wordt op het verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de gewone driepuntsgordel van de wagen.
Mogen kinderen voorin zitten?
Ja. Kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagiersstoel zitten, op voorwaarde dat ze worden vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft. De enige beperking: het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in (naar achteren gericht) te zetten op een plaats die is uitgerust met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.
Frontale airbag en beveiligingssysteem tegen de rijrichting in?
Het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in (naar achteren gericht) te zetten op een plaats die is uitgerust met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.
Is een verhogingskussen zonder ruggesteun nog toegelaten?
Verhogingskussens zonder ruggesteun, die goedgekeurd zijn volgens de Europese norm, blijven toegelaten. Voor jongere kinderen is een verhogingskussen met ruggesteun aangeraden. De ruggesteun zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouder loopt en biedt ook een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd. Opgelet: een verhogingskussen kan enkel correct gebruikt worden in combinatie met een driepuntsgordel. Het mag niet gebruikt worden in combinatie met een heupgordel (2puntsgordel).
Toen jelke ongeveer 1,5 jaar oud was, ben ik begonnen met werken. Ik heb altijd gezegd als Jorn naar school gaat en jelke heeft haar eerste stapjes gezet en haar eerste woordjes zegt ga ik werken. En dat heb ik gedaan. Jelke moest toen naar een onthaalmoeder, gelukkig kende ik Marijke. Ze was onthaalmoeder. Haar dochter celine zat bij jorn in de klas. En van het één kwam het ander. Jelke kon bij haar gaan, want ze had nog plaats. Ze is heel lief voor de kindjes, maakt tijd, knutselt, puzzelt,...Jelke ging heel graag naar daar, jorn ook want als het vakantie was mocht hij er ook gaan. Dat vonden ze tof. We zijn vandaag bij haar op bezoek geweest. Jorn en jelke vinden dat fijn dan kunnen ze met celine en cedric (zit bij jelke in de klas) spelen. En patrick en ik kunnen dan wat bijpraten met marijke en ronny.