Reis je mee door mijn blog ... Het verslag mét foto´s van mijn wintervakantie naar Val di Fiemme in Italië vind je hieronder. Voor het verslag van Aruba, Mexico, Murcia (Spanje), Andorra en Terschelling ga je naar : Zoeken in Blog, links onder de teller
05-04-2006
Volvo Ocean Race : 5de etappe
Zeilen zonder wind is moeilijk. En daarmee kampen de boten in de eerste dagen van deze 5de etappe. Aan de leiding op dit moment is de Movistar, gevolgd door de Pirates of the Caribbean.
Mooi plaatje genomen vanop de Movistar van de windstille oceaan.
Morgen gaat de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race van start. Het is weliswaar niet één van de langste en ook niet één van de meest spectaculaire, maar tactisch gezien wordt het een bijzonder interressante etappe. De boten gaan in één ruk door naar Baltimore aan de oostkust van de Verenigde Staten. De route gaat langs of door het Caribische gebied, via de Bermuda driehoek, daarna de evenaar over richting finish in Chesapeake Bay bij Baltimore. Wie zal de snelste koers met de meeste wind uitstippelen ? Het inzicht van de navigator aan boord zal cruciaal zijn deze etappe. Over ongeveer 2 weken kennen we de winnaar.
Op de foto de zeilboten bij de In Port race in Rio op 25 maart jl.
Op 21 maart gaat officieel de lente van start. De krokusjes staan er al. De andere voorjaarsbloemen steken hun kopje boven de grond. De vogels zingen hun hoogste lied, je ziet in de natuur de ontluikende lente. Zal de zomer dan toch in aantocht zijn ? Maar eerst moeten we al die maartse buien en aprilse grillen nog trotseren.
Volvo Ocean Race : Black Betty wint langste etappe
De ABN Amro 1 (Black Betty) heeft zijn koppositie in de Volvo Ocean Race verstevigd door de vierde etappe te winnen. Op de foto de Ericsson bij aankomst in de haven van Rio de Janeiro met de Suikerberg op de achtergrond.
Aan de vierde en vijfde etappe van de Volvo Ocean Race doen slechts zes boten mee. De zevende deelnemer, het Australische team van Brunel Teamwork, hervat pas eind april in Baltimore de competitie. De zeilboot verliet begin maart Australië aan boord van een schip om de lange weg af te leggen naar Baltimore (U.S.A.). Daar zullen de boot en het team zich weer bij de race voegen voor de laatste 4 etappes.
De vierde etappe in de Volvo Ocean Race gaat naar Rio de Janeiro in Brazilië. De grote factor op dit traject is het ijs. De zeilboten vrezen het ijs nog meer dan de sterke wind. Ze varen langs de Chatman en Bounty eilanden richting Kaap Hoorn en komen dan alleen door grijs, koud water met ijs. Eens voorbij Kaap Hoorn laten de boten de koude Zuidzee achter zich op weg naar de warmte van Rio.
De derde etappe van Melbourne (Australië) naar Wellington (Nieuw Zeeland) was een korte etappe van slechts 1450 zeemijlen. De race startte traag, ging over in krankzinnig en eindigde bloedstollend. De spaanse zeilboot Movistar eindigde als eerste over de finish, slecht 9 seconden voor de ABN Amro I.
ABN Amro I won de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. De zeilboten hadden aan de ruwe zee een zware dobber. Een aantal boten kreeg onderweg weer de nodige pech. Zo brak de mast van de Brasil I af. Maar uiteindelijk bereikte alle zeilboten de haven van Melbourne, hoewel de Ericsson toekwam aan boord van een schip en de Brasil I achter op een vrachtwagen. Op de foto de Movistar bij aankomst in de haven van Melbourne.
Maandag, 02 januari is de tweede etappe van de Volvo Ocean Race van start gegaan. Vanuit Kaapstad naar Melbourne in Australië, recht door de Stille Zuidzee. Het zeilteam van de ABN Amro One won op tweede Kerstdag nog de tweede inportrace, een havenwedstrijd van enkele uurtjes. En heeft hierdoor de leidende positie in de race verstevigd. Op dit moment ligt de Movistar aan de leiding in deze tweede etappe. Alle andere zeilboten varen op een korte afstand van de Movistar. Het beloofd weer een spannende tweede etappe te worden, waarin de zeilboten zullen varen bij harde wind en hoge zeeën. We houden jullie op de hoogte.
Ik wens jullie allemaal een fantastisch 2006 ! Dat ieders wensen vervuld mogen worden.
Het jaar 2005 loopt op z´n einde. De klok tikt de laatste uurtjes weg. Het land ligt bedekt onder een dik pak sneeuw, dit geeft het eindejaarsfeest een extra feestelijk tintje.
Een moment om stil te staan bij de afgelopen maanden. En dan krijg je volgende vragen :
Wat is jou het meeste bijgebleven van het jaar 2005 ? De nummer 1 hou ik liever voor mezelf. Is nogal persoonlijk. Maar de nummer 2 wil ik gerust met jullie delen. Mijn zoon studeerde af in juni en startte enkele dagen later z´n beroepsleven. Daar ben ik best trots op. Het is weer een stapje verder in zijn volwassenheid. En voor mij als moeder weer een stukje loslaten.
Wat zijn je goede voornemens voor het kersverse 2006 ? Da´s niet moeilijk. Gezond blijven (proberen toch, we hebben het niet altijd in de hand.) En verder doen waar ik mee bezig was : iedere dag plukken, genieten van het leven en de kleine dingen om me heen.
Aruba is een eiland gelegen in de Caribische Zee, op slechts 40 km van het vasteland van Zuid-Amerika. Het eiland is slechts 193 km² groot, 31 km lang en nergens breder dan 9 km. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Aruba telt ongeveer 71500 inwoners. De officiële taal is Nederlands, maar vele mensen spreken Engels en soms Spaans. Onderling spreken de Arubanen bij voorkeur Papiaments, hun plaatselijke taal. Het eiland werd in 1499 ontdekt door de Spanjaarden en in 1636 veroverd door Nederland. Op 1 januari 1986 scheidde Aruba zich af van de overige Nederlandse Antillen en werd een autonoom 'Land' binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De munteenheid van Aruba is de Arubaanse Gulden/Florin. 1 Euro is ongeveer 2.15 Awg. Met de Amerikaanse Dollar kan men ook overal betalen. De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme. Aruba heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is er 28°C. Het verschil tussen de warmste en koudste maanden is slechts 3.6°C. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. Er waait altijd een noordoostpassaat wind. Regen valt meestal in de vorm van korte, hevige plaatselijke buien. De gemiddelde regenval is ongeveer 60 cm per jaar. De meeste regen valt in november, december en januari. Tropische stormen en tornado´s komen op Aruba niet voor.
Aruba - een klein paradijs waar het heerlijk toeven is
Het eiland is van vulkanische oorsprong. Aruba´s woestijnachtige, ruige, droge en dorre landschap brengt een ongewone vegetatie en dierenwereld met zich mee. Het noordoosten van het eiland is vrijwel onbewoond. De noordkust is ruig, steil en verlaten. Door de noordoostpassaat beukt de zee hier constant met grote kracht tegen de rotsige kalkrotsen. Door erosie zijn er vreemde formaties ontstaan. Aan deze kant van het eiland ligt een groot aantal baaien (boca´s). Je vindt bij deze baaien lage duinen en kleine zandstrandjes. Het zuidoostelijke deel van het eiland bestaat uit kalksteenformaties, ook hier vind je mooie strandjes. Aan de zuidwestkant van het eiland ligt een kilometers lange parelwitte zandstrand met wuivende palmbomen, die tot de mooiste van de wereld gerekend worden. Hier staan ook bijna alle hotels. Rond de hotels en in de tuinen staan struiken met mooie exotische bloemen en allerlei bomen. In tegenstelling tot de noordkant is de zee hier kalm en zeer helder. Langs de baaien en op de eilandjes voor de zuidkust vind je mangrovenbossen. Maar eens van de hoofdweg richting het noorden zie je direkt het landschap veranderen. De grote cactussen en rotspartijen springen het meest in het oog. Je ziet ook vele aloë-vera planten en de agave. En de watapana of waaiboom, het handelsmerk van Aruba. De boeiendste fauna vind je onder de waterspiegel. Rondom het eiland krioelt het van de veelkleurige koraalvissen, ideaal voor snorkelen en duiken.
Aruba is een veelzijdig, tropisch paradijsje. Wat je meteen opvalt bij aankomst op de luchthaven is de vriendelijkheid van de mensen. Altijd tijd voor een praatje, heel behulpzaam en stralende lachende gezichten. De Arubanen zijn een warm, vriendelijk en gastvrij volk. Iedereen lijkt voortdurend in vakantiestemming. Er is zon, zee en strand ... maar voor wie de moeite neemt om rustig rond te kijken, heeft de natuur op Aruba veel te bieden. Makkelijk is wel als je een auto huurt om je te verplaatsen. Wij trokken er dagelijks op uit met onze huurwagen.
Zon, zee, licht, water, wind Stenen, koraal, schelpen die je zelf vindt Leguanen, geiten, vogels, vlinders, hagedissen Pelikanen, krabben, wondermooie gekleurde vissen Rotsen, stenen, boca's, metershoge golven Grotten, spelonken, onder spattend schuim bedolven Donkere ogen, zwarte haren, stevige hand, een brede lach Tijd voor een praatje, zitten, staan op je gemak, 't mag !
De kleuren van de vlag zijn blauw, rood, geel en wit. Blauw symboliseert de zee en de lucht, maar is tevens de kleur van de hoop en de toekomst. Rood is de kleur van de meeste aarde op het eiland. Wit staat voor de parelwitte stranden, maar ook voor eerlijkheid en oprechtheid. Geel verwijst naar de zon, dagelijks aanwezig op Aruba.
Als je graag snorkelt (of het een keertje wil proberen) is een dagje "De Palm"- Island een echte aanrader. Met de wagen rij je vanuit Oranjestad richting San Nicolas, voorbij de luchthaven ga je aan de waterfabriek rechts en volg je de pijltjes naar de pier. Een ferry-bootje brengt je naar het eiland waar je van 9 uur 's morgens tot 5 uur 's avonds heerlijk kan snorkelen, luieren, eten en drinken. Nog nooit heb ik bij het snorkelen zoveel en zo'n mooie vissen gezien. Je raakt gewoon niet uitgekeken op al die prachtige mooie exemplaren.
Het allermooiste gedeelte van het eiland vind ik het ruige heuvelachtige noordoosten, adembenemend mooi. Het is een desolaat landschap met heel veel enorme grote cactussen. Hier ligt ook het Arikok National Park, 34 km² groot, bijna 1/5 van het eiland. Het heeft een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Je ziet leguanen, hagedissen, vleermuizen, kuddes geiten en ezels en allerlei tropische vogelsoorten. Er is van alles te zien : wonderlijke rotsformatie (Ayó en Casibari), cactuswouden, kalksteengrotten (Fontein, Quadirikiri, Tunnel of Love), zandduinen, kliffen, verlaten strandjes en baaitjes. Heel mooi is Dos Playa (een verlaten strand met zandduinen), Conchi - natural pool (een natuurlijk zwembad tussen de stenen aan de kust) en Natural Bridge (hoewel een van de 2 in september 2005 instortte, ongetwijfeld door de lange eroderende werking van zeewater en wind, is het toch nog mooi om te zien). Voor een bezoek aan dit gedeelte ruil je best je auto in voor een 4x4 jeep. Want de wegen zijn hier heel slecht of ontbreken soms. Maar op één dag heb je genoeg tijd om dit allemaal te verkennen en kan je de jeep weer inruilen voor een meer comfortabele auto met airco.