Reis je mee door mijn blog ... Het verslag mét foto´s van mijn wintervakantie naar Val di Fiemme in Italië vind je hieronder. Voor het verslag van Aruba, Mexico, Murcia (Spanje), Andorra en Terschelling ga je naar : Zoeken in Blog, links onder de teller
24-10-2005
Reisverslag van Terschelling
Even de boel achter je laten .
Terschelling is een van de 5 bewoonde Nederlandse Waddeneilanden, gelegen in het noorden van het land. Met een lengte van 30km en gemiddelde breedte van 3,5 km vertoont het eiland een zeer afwisselend landschap. Aan de noordkant een 30 km lang strand van soms wel 1 km breed. Hierachter een vrij brede duingordel. Een deel van het oude duingebied is begin deze eeuw beplant met bomen. Deze aanplanting is nu tot bos uitgegroeid. Verder zuidwaarts strekt zich de wijde polder uit. De Waddenzee wordt door een dijk van de polder gescheiden.
80% van het eiland is natuurgrond, de overige 20% wordt ingenomen door weilanden, dorpen, wegen, enz Het eiland telt 5 natuurgebieden. In het oosten van het eiland ligt ´De Boschplaat´, grenzend aan het dorpje Oosterend. In het voorjaar en vroege zomer is dit gebied gesloten voor het publiek in verband met de vele broedende vogels. Het grootste natuurgebied is ´De Noordvaarder´, gelegen in het westen.
Het eiland vertoont een zeer gevarieerde plantengroei. Op Terschelling komen meer dan 600 wilde plantensoorten voor, waaronder vrij zeldzame orchideeën. Op de Boschplaat vindt men zeekraal, zeeaster en lamsoor. Zo massaal als planten en vogels het eiland bevolken, zo weinig zoogdieren tref je hier aan. Wist je dat er geen mollen voorkomen op Terschelling?
Vanuit Harlingen (Friesland) ga je met de veerboot naar Terschelling. Je komt aan in het plaatsje West. Hier kan je, evenals in Midsland, typische geveltjes bewonderen. De huisjes dateren nog uit de bloeitijd van handel en walvisvaart. In West staat ook de Brandaris, een 55 meter hoge vuurtoren, uit 1594. Vanuit West loopt één weg oostwaarts, waarlangs de verschillende dorpjes gelegen zijn, o.a. Baaiduinen, Midsland, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Het beste verken je het eiland te voet of met de fiets. Er rijden ook bussen (openbaar vervoer) tussen de verschillende dorpjes. De auto mag ook mee, als je het wil, maar wordt een beetje ontmoedigd door de hoge prijs voor de overzet. Reserveren is dan wel noodzakelijk. Overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden zijn er genoeg.
Door de nabijheid van het Wad, dat 2x per etmaal droogvalt, is het eiland een geliefd gebied voor trekvogels. Naast deze tijdelijke gasten vindt men hier ook het hele jaar door vele vogelsoorten.
Uniek voor Nederland is de groei van de cranberry of Amerikaanse veenbes. De oude zeevaarders namen deze vitamine-rijke bes mee op hun lange reizen. Na een zware storm vond een strandjutter een vat op het strand. In de hoop er wijn in te vinden, sloeg hij het vat open. Teleurgesteld liet hij de bessen achter. Sindsdien groeit de cranberry in de zonnige duinvalleien. De bessen worden geoogst en verwerkt tot diverse produkten zoals cranberry thee, -wijn, -azijn, -compote, enz...
De regen tikt tegen de ruiten. Buiten is het grijs en donker. Geen weer om buiten te gaan. Laten we pannekoeken bakken en het gezellig maken. Straks als het stopt met regenen, laat misschien de zon haar gezichtje nog zien.
Dit zijn onze twee honden Billie & Bo, samen met mijn mannetje. Billie is een Basset. Bo is een kruising Jack Russel. Foto genomen vandaag op het strand.
Klik op deze link om mijn fotoalbum van Murcia te bekijken:
Geniet ervan !
Er zijn 3 fotoalbums : 1 : foto´s van Murcia 1-24, Carthagena 25-34 2 : foto´s van Mar Menor/La Manga 1-2, Calblanque 3-12, Ricote vallei 13-18, Caravaca 19-31, Moratella 32-40, Cehegín 41 3 : foto´s van Bullas 1-8, Lorca 9-22, Mula 23-26, Fortuna 27-28