Reis je mee door mijn blog ... Het verslag mét foto´s van mijn wintervakantie naar Val di Fiemme in Italië vind je hieronder. Voor het verslag van Aruba, Mexico, Murcia (Spanje), Andorra en Terschelling ga je naar : Zoeken in Blog, links onder de teller
25-12-2005
Prettige Kerstfeest !
Ik wens al mijn bezoekers een heel fijn Kerstfeest !
Aruba is een eiland gelegen in de Caribische Zee, op slechts 40 km van het vasteland van Zuid-Amerika. Het eiland is slechts 193 km² groot, 31 km lang en nergens breder dan 9 km. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Aruba telt ongeveer 71500 inwoners. De officiële taal is Nederlands, maar vele mensen spreken Engels en soms Spaans. Onderling spreken de Arubanen bij voorkeur Papiaments, hun plaatselijke taal. Het eiland werd in 1499 ontdekt door de Spanjaarden en in 1636 veroverd door Nederland. Op 1 januari 1986 scheidde Aruba zich af van de overige Nederlandse Antillen en werd een autonoom 'Land' binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De munteenheid van Aruba is de Arubaanse Gulden/Florin. 1 Euro is ongeveer 2.15 Awg. Met de Amerikaanse Dollar kan men ook overal betalen. De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme. Aruba heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is er 28°C. Het verschil tussen de warmste en koudste maanden is slechts 3.6°C. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. Er waait altijd een noordoostpassaat wind. Regen valt meestal in de vorm van korte, hevige plaatselijke buien. De gemiddelde regenval is ongeveer 60 cm per jaar. De meeste regen valt in november, december en januari. Tropische stormen en tornado´s komen op Aruba niet voor.
Aruba - een klein paradijs waar het heerlijk toeven is
Het eiland is van vulkanische oorsprong. Aruba´s woestijnachtige, ruige, droge en dorre landschap brengt een ongewone vegetatie en dierenwereld met zich mee. Het noordoosten van het eiland is vrijwel onbewoond. De noordkust is ruig, steil en verlaten. Door de noordoostpassaat beukt de zee hier constant met grote kracht tegen de rotsige kalkrotsen. Door erosie zijn er vreemde formaties ontstaan. Aan deze kant van het eiland ligt een groot aantal baaien (boca´s). Je vindt bij deze baaien lage duinen en kleine zandstrandjes. Het zuidoostelijke deel van het eiland bestaat uit kalksteenformaties, ook hier vind je mooie strandjes. Aan de zuidwestkant van het eiland ligt een kilometers lange parelwitte zandstrand met wuivende palmbomen, die tot de mooiste van de wereld gerekend worden. Hier staan ook bijna alle hotels. Rond de hotels en in de tuinen staan struiken met mooie exotische bloemen en allerlei bomen. In tegenstelling tot de noordkant is de zee hier kalm en zeer helder. Langs de baaien en op de eilandjes voor de zuidkust vind je mangrovenbossen. Maar eens van de hoofdweg richting het noorden zie je direkt het landschap veranderen. De grote cactussen en rotspartijen springen het meest in het oog. Je ziet ook vele aloë-vera planten en de agave. En de watapana of waaiboom, het handelsmerk van Aruba. De boeiendste fauna vind je onder de waterspiegel. Rondom het eiland krioelt het van de veelkleurige koraalvissen, ideaal voor snorkelen en duiken.
Aruba is een veelzijdig, tropisch paradijsje. Wat je meteen opvalt bij aankomst op de luchthaven is de vriendelijkheid van de mensen. Altijd tijd voor een praatje, heel behulpzaam en stralende lachende gezichten. De Arubanen zijn een warm, vriendelijk en gastvrij volk. Iedereen lijkt voortdurend in vakantiestemming. Er is zon, zee en strand ... maar voor wie de moeite neemt om rustig rond te kijken, heeft de natuur op Aruba veel te bieden. Makkelijk is wel als je een auto huurt om je te verplaatsen. Wij trokken er dagelijks op uit met onze huurwagen.
Zon, zee, licht, water, wind Stenen, koraal, schelpen die je zelf vindt Leguanen, geiten, vogels, vlinders, hagedissen Pelikanen, krabben, wondermooie gekleurde vissen Rotsen, stenen, boca's, metershoge golven Grotten, spelonken, onder spattend schuim bedolven Donkere ogen, zwarte haren, stevige hand, een brede lach Tijd voor een praatje, zitten, staan op je gemak, 't mag !
De kleuren van de vlag zijn blauw, rood, geel en wit. Blauw symboliseert de zee en de lucht, maar is tevens de kleur van de hoop en de toekomst. Rood is de kleur van de meeste aarde op het eiland. Wit staat voor de parelwitte stranden, maar ook voor eerlijkheid en oprechtheid. Geel verwijst naar de zon, dagelijks aanwezig op Aruba.
Als je graag snorkelt (of het een keertje wil proberen) is een dagje "De Palm"- Island een echte aanrader. Met de wagen rij je vanuit Oranjestad richting San Nicolas, voorbij de luchthaven ga je aan de waterfabriek rechts en volg je de pijltjes naar de pier. Een ferry-bootje brengt je naar het eiland waar je van 9 uur 's morgens tot 5 uur 's avonds heerlijk kan snorkelen, luieren, eten en drinken. Nog nooit heb ik bij het snorkelen zoveel en zo'n mooie vissen gezien. Je raakt gewoon niet uitgekeken op al die prachtige mooie exemplaren.
Het allermooiste gedeelte van het eiland vind ik het ruige heuvelachtige noordoosten, adembenemend mooi. Het is een desolaat landschap met heel veel enorme grote cactussen. Hier ligt ook het Arikok National Park, 34 km² groot, bijna 1/5 van het eiland. Het heeft een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Je ziet leguanen, hagedissen, vleermuizen, kuddes geiten en ezels en allerlei tropische vogelsoorten. Er is van alles te zien : wonderlijke rotsformatie (Ayó en Casibari), cactuswouden, kalksteengrotten (Fontein, Quadirikiri, Tunnel of Love), zandduinen, kliffen, verlaten strandjes en baaitjes. Heel mooi is Dos Playa (een verlaten strand met zandduinen), Conchi - natural pool (een natuurlijk zwembad tussen de stenen aan de kust) en Natural Bridge (hoewel een van de 2 in september 2005 instortte, ongetwijfeld door de lange eroderende werking van zeewater en wind, is het toch nog mooi om te zien). Voor een bezoek aan dit gedeelte ruil je best je auto in voor een 4x4 jeep. Want de wegen zijn hier heel slecht of ontbreken soms. Maar op één dag heb je genoeg tijd om dit allemaal te verkennen en kan je de jeep weer inruilen voor een meer comfortabele auto met airco.
Vanuit Oranjestad rijd je in oostelijke richting langs het spaans lagoen en de plaatsjes Dos Posquito en Savaneta naar San Nicolas. Het stadje straalt een aparte sfeer uit en heeft een geheel eigen West-Indische karakter. Je kan effen stoppen voor het drankje en hapje in de beroemde "Charlie´s Bar", een van de oudste van Aruba. Vervolg je weg en verlaat de stad, volg de bordjes Ceru Colorado. Ga je bij het ankermonument linksaf dan kom je bij Boca Grandi en Grapefield Beach. Tijdens het weekend kan je hier kitesurfers bewonderen. Ga je rechtsaf bij het ankermonument dan kom je op het meest zuidelijke puntje van het eiland, Colorado Point of Punta Basora. Parkeer hier je auto en volg een pad naar een maagdelijk stukje Aruba. Je komt er weinig of niemand tegen. Het water spat hoog op tegen de ruige, rotsige kust en de wind waait er loeihard. Maar het is er prachtig en er is ook een kleine natural bridge. Vlakbij, iets zuidelijker, ligt het schitterende Baby Beach. Een mooi strand waar je goed kunt snorkelen. Wel heel onwezenlijk want rechts van je ligt de raffinaderij.
De westkant van Aruba is het dichts bebouwd en meest bezocht. Je vindt er de meeste hotels, onderverdeeld in de "low rise" hotels, aan Manchebo Beach en Eagle Beach, en de "high rise" hotels aan Palm Beach. Op Eagle Beach vind je de beroemde waaiboom van Aruba. Midden in de hotelzone staat een typische Hollandse molen, die niet mocht ontbreken (!?) op dit tropische eiland. Tegenover de molen ligt het Bubali vogelreservaat, een mooi groen stukje natuur bij een oude zoutpan. Tussen het riet, lisdodden en de mangrovenbossen zijn schuil- en broedplaatsen voor vele lokale vogels en trekvogels. Bij zonsopgang of zonsondergang kan je vanop de observatietoren de dieren observeren. Vergeet je verrekijker niet. Rij van hier naar het plaatsje Noord. In Noord vind je naast de kerk een aparte begraafplaats met bovengrondse tombes in pasteltinten. De grond is hier te hard om diepe graven te delven. Hier hebben we een koppeltje van het zeldzame holenuiltje (chocó) gezien. California Point is het meest noordwestelijke puntje van Aruba. Een weids landschap met koraalrotsen en golvende witte duinen. In dit verlaten landschap staat de California vuurtoren. Parkeer je auto aan de voet van de toren en geniet van het uitzicht. ´s Avonds gaat de zon hier wondermooi onder. Op de terugweg kan je luieren en snorkelen op Arashi Beach of Boca Catalina, mooie kleine rustige strandjes.
Oranjestad is de hoofstad van Aruba. Er wonen ongeveer 22000 inwoners. Er zijn een paar kleine musea maar het dankt z´n aantrekkingskracht vooral voor de vele winkelcentra en restaurants. Hier moet je zijn voor de souveniers voor het thuisfront. Ook lekker om enkele uurtjes langs die mooie typische Hollandse geveltjes in felle kleurtjes te kuieren of van een koel drankje op een terrasje aan de haven te genieten. Wil je kennismaken met de Arubaanse folklore ga dan op dinsdagavond naar het Bonbini festival, op de binnenplaats van Fort Zoutman. Het is één van weinige echte Arubaanse cultuur-uitingen met muziek, dans en traditionele klederdracht, die je tijdens je vakantie kunt meemaken.
Wij logeerden ver van de grote hotels en drukbevolkte stranden aan het rustige Mangel Halto Beach in een klein appartementencomplex "Sea Breeze Apartments". Maar Aruba heeft voor ieders wens en ieders beurs overnachtingmogelijkheden. Kijk maar eens op www.aruba.com , www.aruba.pagina.nl , www.aruba.nl . Een goed reishandboek is Aruba van Elmar Reishandboeken.
Een baby-nijlpaard dat vorig jaar december aan de Keniaanse kust de tsunami overleefde heeft een sterke band gecreëerd met een eeuwenoude reuzeschildpad. Beide leven in een dierenpark in de havenstad Mombasa in Kenya.
Het nijlpaard, met als troetelnaam Owen, weegt 300 kg en werd gered door parkopzichters. Hij was amper een jaar oud, maar overleefde dit drama. Hij was getraumatiseerd en zocht een "surrogaat"moeder.
Deze "surrogaat" moeder vond het nijlpaardje in de mannelijke schildpad. Kennelijk is de reuzeschildpad heel gelukkig in de rol van "moeder". Ze zwemmen, eten en slapen tesamen. Het nijlpaard volgt de schildpad exact zoals hij z'n echte moeder zou volgen.
De winnaar van de 1ste etappe in de Volvo Ocean Race is de "Abn Amro One". Zij zeilden op 01 december als eerste de haven van Kaapstad binnen. Een paar uur later kon de "Abn Amro Two" als tweede verwelkomd worden. Ondertussen finishten eveneens de "Brazil 1" op vrijdag en het "Ericsson Racing Team" op zaterdag. De teams krijgen een welverdiende stopover van enkele weken in Kaapstad om zich optimaal voor te bereiden voor de start, op 02 januari, van de 2de etappe naar Melbourne.