Stel je voor... je hebt een mooi verhaal of een paar mooie gedichten. Het zou leuk zijn om er een boek van te maken. De meeste reguliere uitgevers zijn echter niet happig op onbekend talent. Wat doe je dan? Je geeft je boek uit in eigen beheer. Zo deed ook mijn vader, Sef van Wegberg. Inmiddels zijn er vijf versjesbundels op de markt: 't Kamikazemusje", "Leven, Over Komen... en gaan", "Dankbaar", "Aan de kirk van Pej" en "Ik vond de goede woorden niet".
Op deze blog kunnen jullie meelezen wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van een boek in eigen beheer. Verder vertel ik over een aantal activiteiten die ik onderneem en leuke, misschien wel interessante feiten.
Je mag vrijblijvend gedichten kopiëren voor persoonlijke doeleinden mits bronvermelding. Voor publieke verspreiding is de schriftelijke toestemming van de auteur vereist.
Veel leesplezier!
07-04-2012
Filosofietjes - ze zijn gearriveerd!
Vrijdag jl. was het zover: twee kartonnen dozen werden al vroeg in de ochtend afgeleverd bij mijn ouders. Dozen gevuld met in totaal 200 exemplaren van de nieuwste versjesbundel, Filosofietjes. Het boekje is opnieuw mooi verzorgd door uitgeverij Boekenbent; het zijn niet alleen leuke versjes en rijmelarijen, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit!
Het lijkt
wel of ik een tijdje ondergedoken heb geleefd, maar wie mij kent weet
beter; eens een bezige bij, altijd een bezige bij.
Het klopt
wel dat het werk voor de versjesbundels na het uitkomen van Ik vond de goede
woorden niet (dec. 2010) een tijdje heeft stil gelegen.
Mijn vader
wordt in juli tachtig, maar zijn brein blijft soepel. Op
geregelde tijdstippen vloeit er een meer dan aardig versje uit de pen.
Met de mooiste,
leukste, meest hartverwarmende versjes (35 stuks) maken we nu een allerlaatste nieuwe
bundel, getiteld Filosofietjes.
Het startsein
werd begin februari gegeven: redactiewerk en lay-out verzorgen, fotos zoeken
voor de omslag en het binnenwerk, contacten leggen en onderhouden met
uitgeverij Boekenbent
Benieuwd wat
er over enkele weken uit de bus komt!
Bij de geboorte van een kind hoor je vaak: "Het is een jongen!" of "Het is een meisje!" Inmiddels heb ik mijn vader gezien en kijk wat hij voor me had meegebracht. "Het is een boekje!" En niet zomaar een...Zowel de gedichtjes, de lay-out (lekker handig formaat), foto's en omslag, allemaal even mooi. Het boekje kent in de paar weken dat het uit is gretig aftrek o.a. bij uitvaartverzorgers. Het kan echter ook gewoon als versjesbundel gelezen worden.
Bijgaand vind je een kopie van een stukje dat in de streekkrant "de Trompetter" regio Roermond verscheen.
Het is eindelijk zover... jippie! Ik krijg zojuist bericht van mijn vader dat hij de boekjes ontvangen heeft. Jammer dat ik nog even moet wachten om ze te zien. Tot eind volgende week, of misschien zelfs tot Kerstmis, maar ja, komt wel! Ik mag op beide oren slapen, mijn vader verzekert me dat ze heel mooi zijn.
By the way: Carlos heeft niet alleen de foto voor de kaft verzorgd. Ook in het binnenwerk prijken vijf mooie foto's van hem die hij gemaakt heeft van bloemen in zijn tuin.
De werkzaamheden aan het nieuwe boekje vorderen gestaag. De versjes liggen nu bij internetuitgeverij Boekenbent.
In 2007, toen ik een cursus Power Point volgde, ben ik bevriend geraakt met enkele medestudenten. Nu nog komen we met regelmaat van de klok bij elkaar op bezoek en houden verder contact via e-mail. Carlos, een van de vrienden van dit "Power-Point-clubje", kan goed overweg met het fototoestel. Hij maakt prachtige foto's. Onlangs stelde hij samen met zijn zoon en schoondochter een fotoalbum samen voor de verjaardag van zijn echtgenote. Zij verzorgt haar tuin met veel liefde en maakt er een hele mooie tuin van. Zo kwamen ze op het idee om foto's te maken van de tuin in alle seizoenen. Het resultaat is een gevarieerd, prachtig samengesteld album waarin de mooiste foto's prijken.
Opeens ging er bij mij een lichtje branden... dat ik daar niet eerder aan had gedacht! Wat als ik Carlos eens vraag of we een foto mogen gebruiken voor de kaft van het nieuwe boekje? And the answer is 'yes'! Fijn, zeker als je beseft dat Carlos niet alleen een goed fotograaf is, maar ook een beminnelijk en behulpzaam man.
Het is even zoeken geweest welke foto het beste past bij de inhoud van de versjes. Welke is als winnaar uit de bus gekomen...? Wait and see tot het boekje klaar is
Het wordt een boekje dat gebruikt kan worden
door iedereen die te maken heeft met het overlijden van een familielid, vriend,
kennis.
Je probeert vaak te verwoorden wat het verlies voor je betekent, maar
vindt de goede woorden niet. Dit boekje kan hulp bieden bij het vinden van de
gepaste woorden als gedachte op bv. rouwbrieven, rouwadvertenties e.d.
De versjes lenen er zich ook uitstekend toe om
te worden voorgedragen tijdens uitvaartplechtigheden.
Een tijdje
geleden las ik op een overlijdensbericht een versje dat mijn vader geschreven
had.
Ik vond het
zo mooi dat ik nog eens ben gaan
neuzen in zijn eerder verschenen bundels en op het idee kwam om
de allermooiste versjes te bundelen in
een nieuw boekje. De geselecteerde versjes zullen worden aangevuld met een paar
nieuwe, niet eerder gepubliceerde gedichtjes. Het uiteindelijke resultaat wordt
een verzameling van 26 gedichtjes die je even stil doen staan bij het
leven en de dood.
Ik ben nu
bezig met de redactie, correctie, contacten met Boekenbent. De werktitel is 'Ik vond de goede woorden niet'.
Van verschillende lezers uit Limburg kreeg mijn vader de
vraag of hij niet een aantal van zijn eerdere, in het Nederlands verschenen versjes
naar het Limburgs wilde omzetten.
We vonden dit een prima idee!
Het resultaat hiervan is de nieuwe versjesbundel getiteld
Aan
de kirk van Pej die zopas half mei 2010 verschenen is.
Dank aan Ton Janssen en Piet Aben van Veldeke kring Echt die
ons hierbij geholpen hebben.
Naast de eerder verschenen versjes staan er ook enkele
nieuwe in, allemaal in het Limburgs!
De eerste zin van het titelvers luidt: Aan de kirk van
Pej höb ich mien hert verpandj. Mijn vader heeft veel gereisd, op veel
plaatsen gewoond, maar nu de zandloper van zijn leven bijna leeg is, beseft hij
hoezeer zijn jeugdjaren in de Houtstraat in het Nederlands Limburgse Pey in zijn
herinnering blijven en van onschatbare waarde zijn.
In mei ben ik begonnen met m'n blog om wat uitleg te geven over het uitgeven van een boek in eigen beheer. Nu ook de derde bundel af is, is dit doel dus eigenlijk bereikt...
Toch vind ik het zonde om de blog nu al te "verlaten". Dus dacht ik, laat ik er wat extra informatie op zetten; informatie die niet direct te maken heeft met het uitgeven in eigen beheer, maar die wel indirect betrekking heeft op de versjesbundels.
Sinds begin van dit jaar, 2009, geeft mijn vader namelijk ook voordrachten. D.w. z. hij draagt voor uit eigen werk en wisselt de versjes af met vaak grappige anekdotes, of met wat achtergrondinformatie zodat de toehoorders de versjes beter kunnen plaatsen. Hij doet dit voor klein en groter publiek. Bij voorbeeld:
- in rust-, zorg-, en verpleegcentra vindt de voordracht meestal plaats in een kleinere, gesloten ruimte, zodat je een intieme sfeer creëert. Dit is prettig voor de mensen die komen luisteren; het zijn hier natuurlijk vooral oudere mensen. Voor hen is het prettig dat ze niet te ver van de spreker zitten om beter te kunnen volgen.
- een groter publiek had mijn vader begin november jl. voor de Postactieven (in België "gepensioneerden") uit het CNV-Onderwijs. De bijeenkomst was georganiseerd door de afdeling Eersel. Hier waren naar schatting 40 à 50 mensen aanwezig.
De voordracht duurt over het algemeen een uur tot anderhalf uur en valt tot nu toe erg in de smaak bij de toehoorders. Als de voordracht deel uitmaakt van een groter geheel (bv. van een gedichtenavond met meerdere sprekers), dan past hij zich natuurlijk aan aan de wensen van de organisatoren.
In Eindhoven en omgeving en voor locaties in (Nederlands) Limburg zijn de voordrachten volledig gratis. Mijn vader vraagt wel om de toehoorders na afloop de mogelijkheid te bieden een of meerdere boekjes te kopen.
Meer informatie over de voordrachten staat op de website www.sefvanwegberg.nl
Helaas heb ik weinig tijd om artikels te schrijven voor de blog. Maar dit is wel heuglijk nieuws en kan niet onopgemerkt voorbij gaan! Het is eindelijk zover: de nieuwe versjesbundel - DANKBAAR! - is vanaf vandaag verkrijgbaar! Mijn vader heeft de boekjes in handen en is heel erg enthousiast over het resultaat. Het ziet er mooi uit qua lay-out, kaft, leuke tekeningen van Milou en ernstige, grappige en 'lieve' versjes. Wat wil je nog meer?! Neem nu ook eens een kijkje op de aangepaste website www.sefvanwegberg.nl Alvast bedankt voor de belangstelling!
Net als bij de bundel LEVEN, Over komen... en gaan, hebben we ook nu de drukker gevraagd om 30 posters te drukken aan de hand van de kaft van DANKBAAR!
Als mijn vader voorleest uit eigen werk in bijv. rust- en verpleeghuizen, sturen we op voorhand een poster naar de medewerkers van de activiteitenbegeleiding.
Inmiddels hebben we akkoord ontvangen van The Read Shop in Eindhoven (Cassandraplein) en de boekwinkel in Echt dat ze bereid zijn om een aantal bundels in de winkel te leggen. Heel fijn!
Donderdag jl. hebben mijn vader en Milou de proefdruk ontvangen.
De post tussen Nederland en België functioneert de laatste weken niet optimaal, dat heb ik aan den lijve ondervonden; 10 dagen voor een brief uit Eindhoven naar Ternat... Maar goed, met de proefdruk viel het reuze mee: gisteren, maandag, lag hij al in de bus.
Heel nuttig, zo'n proefdruk!
Milou vond dat de tekeningen goed tot hun recht kwamen en was tevreden over de printkwaliteit.
In de tekst, met name de plaatsing, moest wel iets veranderd worden. Bijv. een gedicht dat over 2 pagina's loopt, stond voor een deel op een oneven pagina - dus rechts. Om verder te lezen moest je de bladzijde omdraaien; niet handig!
Verder merkte ik op dat de linker marge op de rechterpagina's te smal was. Je zou het boekje echt bijna plat moeten duwen om de eerste letters van elke regel fatsoenlijk te kunnen lezen.
Ook aan de kaft moest nog een beetje gesleuteld worden, beetje schaduw 'verzachten' en de lettergrootte iets kleiner zetten.
Het lijken details, maar het boekje moet nu eenmaal 'af' zijn... Het zou jammer zijn dat zoveel energie en moeite a.h.w. de mist in gaan door een paar van dit soort foutjes.
Inmiddels zijn de aanpassingen doorgevoerd. Gisteravond al heb ik de volledige bundel nogmaals gelezen. Volgens mij is hij nu volledig oké.
Vandaag heeft Boekenbent bevestigd dat de bundel tussen de drukpersen ligt!
Jammer dat ik het zo druk heb de laatste tijd. Ik had zo graag de laatste loodjes naar de finish wat uitvoeriger beschreven. Maar 'that's life'... we moesten en zouden zo nodig onze badkamer vernieuwen en als werklui zeggen dat ze kunnen komen, dan laat je ze ook maar best meteen binnen!
Nu het ergste vuil opgeruimd is en we weldra kunnen genieten van een volledig nieuwe badkamer, heb ik tijd om - weliswaar in een notendop - te beschrijven hoe het ondertussen met de nieuwe versjesbundel is gegaan.
Eerst even over hetbinnenwerk.
Toen alle afbeeldingen eenmaal op hun plaats stonden, kwamen we er achter dat op sommige plaatsen in het boekje een aantal versjes na elkaar kwamen zónder tekening, gevolgd door een rits versjes mét tekening. Niet evenredig verdeeld dus en dat viel op. Ik ben toen aan het puzzelen geslagen en heb een aantal versjes verplaatst; anderen met elkaar verwisseld... zodat er meer afwisseling is.
Het blijft opvallend dat er in het ene hoofdstuk beduidend meer tekeningen staan dan in het andere. Maar ernstige versjes lenen er zich nu eenmaal minder toe geïllustreerd te worden dan luchtige versjes.
Dan de kaft.
Die moest opnieuw gemaakt worden, omdat de achterkant uiteindelijk nog niet volledig naar wens was.
"Probleempje": uitgever Boekenbent zou met vakantie gaan in de week van 19-23 oktober... en de kaft zou pas 19 of 20 oktober volledig af zijn. Gevolg: vertraging in de uitgifte van de proefdruk en bijgevolg van de volledige levering. We zouden de boekjes graag medio november in handen hebben; dat zou wel erg krap worden!
Maar, om nu te spreken van een vlotte samenwerking:
vrijdag 16 oktober jl. heeft Boekenbent het binnenwerk al doorgegeven aan de drukker. Milou kon maandagavond zelf de kaft op de server zetten, zodat er van vertraging geen sprake meer is! Fantastisch.
We wachten nu op de proefdruk. Er komt een exemplaar voor mijn vader, voor Milou en voor mezelf.
Deze week heb ik een eerste kaftontwerp ontvangen van Milou. De kaft van het vorige boekje (Leven, Over komen... en gaan) is een tekening. Deze keer gaat Milou uit van een foto: een foto van een verweerde hand die een pennetje of potlood vasthoudt. Op de voorkant komen naast de titel, de naam van de auteur, ook een paar losse blaadjes met handgeschreven tekst: Ernst / Lief / Kolder - subtitels in het boek en weerspiegeling van de 'aard' van de versjes en dus van mijn vader. Op de achterkant komt een gedichtje, een foto van mijn vader en de tweede hand / zonder pennetje of potlood. De composities (3) die Milou voorstelde waren helemaal niet slecht. Ik zou voorstel 1 en voorstel 2 met elkaar willen combineren. Komend weekend zal ze op basis van de gegevens die ik haar gestuurd heb een nieuwe compositie maken.
De tekeningen die de uitgever nu bezit, staan niet in het goede bestandsformaat. Ook dit wordt komend weekend goedgemaakt. Op deze manier kan Boekenbent volgende week de foto's een mooie plek in de bundel geven.
Afgelopen weekend hebben we beslist welk lettertype en welke
lettergrootte het worden, dus alweer iets wat in kannen en kruiken is!
Ik heb het ontwerp dat de uitgever me stuurde, dit weekend nog eens grondig gelezen. Sommige, eerder kleine zaken, moesten worden aangepast. Dit is inmiddels gebeurd.
Vandaag heeft Milou de twee laatste tekeningen gestuurd!
Nu alle tekeningen zijn goedgekeurd, mogen ze naar de uitgever. Die geeft ze een mooie plaats naast of onder het bijbehorende versje. Als ik goed tel zijn het 29 illustraties.
Milou heeft een paar foto's gemaakt waarmee ze iets wil doen voor de kaft. Ik ben benieuwd.
'Doktersbezoek' is een tekening die niet in de bundel verschijnt, omdat we uiteindelijk beslist hebben om het versje niet te plaatsen. Dat neemt niet weg dat het geen leuke tekening is! Om jullie al een idee te geven...
Een boek uitgeven gaat niet van een leien dakje. Er zijn kleine kantjes, waarvan je niet zou verwachten dat ze zoveel tijd in beslag nemen. Neem nu de keuze van het lettertype en de lettergrootte. Ik vond (en vind nog steeds) het type en grootte die in de bundel Leven werden gebruikt, erg mooi. Alleen, Dankbaar! is een ander boekje; en... ander boekje, andere regels... Dus ga ik samen met Boekenbent op zoek naar iets anders dat minstens even mooi staat. Hier gaan weer een paar dagen overheen. Als de kogel door de kerk is, kunnen we aan het inhoudelijke werk beginnen.
ik heb de versjesbundel - samen met de tekeningen die af zijn - naar de internetuitgeverij gestuurd!
Milou heeft nog 7 tekeningen voor de boeg; ook de kaft van het boekje gaat ze nog maken.
Boekenbent zou in de loop van volgende week beginnen met het opmaken van het binnenwerk, d.w.z. de versjes een mooie plaats geven op elke bladzijde, bijpassende tekeningen erbij zetten. Als dat klaar is, sturen ze een kopie in pdf.bestand die ik volledig nakijk, ook nog eens op taal - en typfoutjes.
Nog een flink karwei, maar het zijn de laatste loodjes...
Jack is een van onze jongste eendenspruiten. Zijn moeder had in april jl. haar nest verlaten en niet gezien dat er nog een kuiken uit moest komen. Toen mijn zoon van school kwam en naar het nest ging kijken, zag hij een piepklein kuikentje dat net uit het ei kwam gekropen. Van moeder eend geen spoor. Kuiken ziet mijn zoon, gaat op zijn voet staan en denkt 'hallo, mama, hier ben ik'. Het schijnt dat een eendenkuiken het eerste levende wezen dat hij kruist, als zijn moeder beschouwt. We hebben veel eksters in onze tuin; dus zonder hulp zou dit kuiken een vogel voor de kat zijn geweest. Het heeft een paar weken lekker warm gelegen in een doos 'Jack in the box' ;-); daarna liep het rond in onze tuin. Uiteindelijk is het 'geadopteerd' door zijn oom en tante, alias Josje en Fonsje (doopnaam: Alphonsine ;-). Jack is ondertussen een prachtige woerd geworden, vliegt als de beste, peddelt in de beek achter ons huis en voelt zich prima thuis in zijn nieuwe habitat. En als er weer eens een paar woerden in de tuin zitten en we weten niet wie Jack is, dan naderen we de eenden voorzichtig; er is er altijd één die op je voet komt staan en dat is Jack. Op je voet... of op je hoofd, zoals deze foto bewijst!
Afgelopen zondag, 6 september, was het heerlijk wandelweer. Dus wat hebben we gedaan om de beentjes te strekken? Van een fietsroute een wandelroute gemaakt, is eens iets anders ;-) We hebben het traject van de Schiptrekkersroute gevolgd dat 30 km lang is en begint & eindigt aan het station van Denderleeuw. Een groot stuk van de wandeling gaat langs de oevers van de Dender, in de sporen van de schiptrekkers die vroeger hun brood verdienden door binnenschepen naar hun plaats van bestemming te trekken. Kunnen we ons vandaag de dag nog voorstellen dat zoiets heeft bestaan? Dat man of paard een schip vol steenkool tegen 5 km/uur trok? Onderweg kom je langs de dorpskernen Okegem, Iddergem, Welle en Erembodegem. In het overstromingsgebied van de Dender (bv. de Wellemeersen en de Kapellemeersen) vind je ongerepte stukjes natuurgebied. De foto met de zonnebloemen lijkt wel getrokken in de Provence...
Omdat het bij Boekenbent erg druk is en Milou toch nog bezig is met de illustraties, wordt alles een beetje opgeschoven. Niets aan de hand! Ik heb afgesproken met Boekenbent dat de voorschotfactuur eind september gestuurd zal worden. Tegen die tijd zullen ook de tekeningen 'af' zijn. Dan kan Boekenbent tekst en illustratie meteen op elkaar afstemmen. Ik reken erop dat het dan snel kan gaan en hoop dat het boekje uiterlijk een maand later, dus eind oktober, van de pers zal rollen. Wait and see... ;-)
Hallo, Ik ben Ellen, 55 jaar. Mijn vader ontdekte zo'n vijf jaar geleden dat hij vrij gemakkelijk versjes en rijmelarijen kon schrijven. Deze werden zó goed onthaald door familie en vrienden dat we beslist hebben een aantal versjes in een boekje te gieten. Ik ben blij dat ik hem hierbij heb kunnen (en nog steeds kan) helpen.