Stel je voor... je hebt een mooi verhaal of een paar mooie gedichten. Het zou leuk zijn om er een boek van te maken. De meeste reguliere uitgevers zijn echter niet happig op onbekend talent. Wat doe je dan? Je geeft je boek uit in eigen beheer. Zo deed ook mijn vader, Sef van Wegberg. Inmiddels zijn er vijf versjesbundels op de markt: 't Kamikazemusje", "Leven, Over Komen... en gaan", "Dankbaar", "Aan de kirk van Pej" en "Ik vond de goede woorden niet".
Op deze blog kunnen jullie meelezen wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van een boek in eigen beheer. Verder vertel ik over een aantal activiteiten die ik onderneem en leuke, misschien wel interessante feiten.
Je mag vrijblijvend gedichten kopiëren voor persoonlijke doeleinden mits bronvermelding. Voor publieke verspreiding is de schriftelijke toestemming van de auteur vereist.
Veel leesplezier!
05-05-2009
Ãp naar versjesbundel 3
Vandaag is een grote dag! Mijn vader heeft de versjes uitgekozen die hij graag in de derde bundel zou zien staan.
Hij stuurt me meer dan 100 versjes door via e-mail. Ik druk ze zo snel mogelijk af en dan kan het startschot gegeven worden!
Vanaf nu zullen mijn berichten in dagboekvorm verschijnen. Elke belangrijke stap zal ik in het kort weergeven, zodat jullie stap voor stap kunnen meelezen hoe een boek - in dit geval een versjesbundel - in eigen beheer totstandkomt.
Als ik niet duidelijk genoeg ben over bepaalde zaken, als jullie vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik die graag!
ISBN staat voor "Internationaal Standaard Boek
Nummer".
Boeken die je in de winkel of in de bibliotheken vindt, hebben een ISBN-nummer. Ieder boek heeft een uniek nummer. Dit is handig voor de boekhandel, die hiermee op een eenvoudige manier een boek kan bestellen en kan terugvinden van welke uitgever het
boek is.
Een ISBN is niet verplicht
en wordt niet automatisch aangemaakt.
Je kunt je ISBN-nummer zelf aanvragen (bv. via www.isbn.be).
Wij hebben deze optie - gemakshalve... - besteld bij Boekenbent. De extra kost hiervoor valt reuze mee.
Na lang wikken en wegen zijn wij uiteindelijk terechtgekomen bij internetuitgeverij Boekenbent in Barneveld/Nederland. Boekenbent kon ons de beste prijs-/kwaliteitverhouding bieden. Wij hebben absoluut geen spijt van deze beslissing! De contacten met Boekenbent verliepen via e-mail en waren zeer vlot.
Zoals ik al vertelde in mijn vorige bericht, wil 'eigen beheer' zeggen dat je zelf je boek maakt, laat drukken, binden en voor de verkoop zorgt. Je bent dus eigenlijk zelf redacteur en uitgever. Het voordeel bij Boekenbent is dat zij een deel van deze taken van je kan overnemen. Zo vergroot je de kans op een professionele uitstraling van je boek!
Jij bepaalt hoe je boek eruit moet zien, Boekenbent zorgt voor de technische kant. De boekjes van mijn vader bv. zijn digitaal geprint en verlijmd gebonden. Boekenbent heeft ons verzekerd dat de huidige technieken zo goed zijn dat deze boeken in niets onderdoen voor de off-set geproduceerde boeken. De realiteit wijst uit dat dit volledig klopt. We hebben een kwalitatief goed boek in handen gekregen!
Voor meer informatie verwijs ik naar de website van Boekenbent. Zie links.
Ik vond dat er nog veel mooie versjes 'over' waren die best een boekje verdienden. Omdat "'t Kamikazemusje" zo goed ontvangen werd bij vrienden, kennissen en andere mensen, waren we extra gemotiveerd om onze energie te steken in een tweede bundel. Dit keer hebben we hulp ingeroepen van een ander familielid, een achternichtje, dat heel creatief is en prachtige tekeningen maakt. Zij heeft de kaft van het boekje ontworpen alsook de illustraties in het binnenwerk. Ze heet Milou (zie link onder Favorieten) en was bij het verschijnen van de bundel nog maar 17 jaar!
Ook deze keer zijn we in zee gegaan met Boekenbent.
Deze bundel omvat twee hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk staan versjes die gaan over het 'komen in het leven': geboorte, jeugd, maar ook over alles wat ons 'overkomt', het leven van alledag. Het tweede hoofdstuk gaat over ouderdom, het 'weggaan', de dood.
Vertel me wat jullie vinden van dit versje:
Oudjes
Bejaarden, opgeborgen, stilletjes, brandstof bestaat uit pilletjes het lijf al stijf en stroef de geest bedrukt en droef. Maar zo zijn die oudjes lang niet allemaal wel rimpelig, soms kaal, geest en lijf en leden nog heel vief daarom hebben zij het leven nog zo lief. Mooi op deze wijze oud te zijn op het laatste stukje van je levenslijn.
We schrijven juni 2007. Na enkele maanden van hard labeur rolt de eerste versjesbundel van mijn vader van de pers. "'t Kamikazemusje" wordt boven de doopvont gehouden!
Een hobby van mijn vader die klein begonnen is, heeft vorm gekregen!
Ik ben blij dat ik hem hierbij heb kunnen helpen. Mijn vader is auteur van de gedichtjes en rijmelarijen, ik verzorg de contacten met uitgeverij Boekenbent en alles wat daarbij komt kijken.
De versjes in dit boekje zijn soms ernstig, soms grappig; het is een spelen met woorden. Mijn vader probeert met een flinke dosis relativeringsvermogen en een nog grotere portie humor in het leven te staan; dat blijkt ook uit de versjes.
Paardenhumor
De hengst vroeg met Kerstmis aan zijn merrie: "Are you met Christmas ook zo merry?" "Ik heet Mary", zei de merrie "en maak met Kerstmis niet zo'n herrie!"
Je tekst is 'af'. Wat dan? Hoe krijg je
je verhaal of je gedichten gepubliceerd? Stuur je het manuscript naar een
reguliere uitgeverij? Om daarna geduldig te moeten wachten
en vervolgens hoogstwaarschijnlijk een njet op je bord te krijgen?
Of neem je het heft in eigen handen?
Wij kiezen uiteindelijk voor de tweede
mogelijkheid.
Allereerst vragen we een aantal internetuitgeverijen en drukkerijen om een prijsofferte. Je moet goed uitkijken, want de prijzen kunnen nogal verschillen.
Wat komt erbij kijken als je een boek uitgeeft in eigen beheer?
Ik zet de punten even kort op een rij:
1. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiering: je moet er wat geld voor over hebben, afhankelijk van de gekozen drukker/internetuitgever; kies je voor een hard cover of paperback, kwaliteit van het papier, al dan niet illustraties, de oplage. Al deze elementen spelen een rol in de prijsvorming.
2. Je bent zelf verantwoordelijk voor de redactie: dat wil zeggen dat je zelf je teksten moet nakijken op schrijffouten, correct gebruik van de interpunctie, indeling in hoofdstukken, enz.
De meeste uitgeverijen/drukkers bieden wel de mogelijkheid om dit te laten doen door externe redacteurs, maar dit verhoogt natuurlijk weer het kostenplaatje.
3. Je bent zelf verantwoordelijk voor de vormgeving van de omslag en het binnenwerk, hoe het boek gebonden moet worden. Het boek zal eruit zien zoals jij dat wenst!
4. Als je boek van de pers is gerold, wil je natuurlijk ook dat het gelezen wordt. Ook hier ben je zelf verantwoordelijk voor de aanpak.
Uit bovenstaande blijkt wel dat je er heel wat tijd, energie en ook geld voor over moet hebben, maar het loont de moeite. Het plezier om je eigen boek uiteindelijk in handen te hebben is moeilijk te omschrijven. En het plezier dat je ervaart als mensen je werk appreciëren is des te groter!
We schrijven juli 2006. Ik ben op bezoek bij mijn ouders voor de 74ste verjaardag van mijn vader. Op een gegeven moment haalt mijn vader een briefje uit zijn zak en begint een versje voor te lezen dat hij zopas geschreven heeft. Het luidt als volgt:
Leven Ik hou zo van het leven al 74 jaren lang. Nu heb ik van dat leven nog maar even en dat maakt me wel eens bang. Ik had veel voor- en weinig tegenspoed vrouw en kinderen, geld en goed, wat jammer dat je aan het einde van dat alles afscheid nemen moet. Als jongeling heb ik al fantaserend veel groots verricht, maar met de jaren kwam het verstandig evenwicht. En als bejaarde jonge man ben ik blij dat ik u zeggen kan, dat wel in een zekere mate van bescheidenheid: "Mijn rijkste verworvenheid, dat is tevredenheid."
Blijkt - en daar was ik tot dan toe niet van op de hoogte - dat hij al veel A4'tjes volgeschreven heeft met (meestal korte) versjes en rijmelarijen. Omdat ik toch wat vrije tijd had, heb ik hem voorgesteld om de versjes allemaal over te typen. Zo gezegd, zo gedaan. Hier gaan de zomer- en herfstmaanden overheen tot de versjes in januari 2007 mooi overgetypt staan in een lijvig document.
Tja, en wat nu? Allemaal mooi en wel, maar ze staan daar ook maar staan... Waarom zouden we er niet een aantal uitkiezen, die laten bundelen en er een mooi boekje van laten maken?
Hallo, Ik ben Ellen, 55 jaar. Mijn vader ontdekte zo'n vijf jaar geleden dat hij vrij gemakkelijk versjes en rijmelarijen kon schrijven. Deze werden zó goed onthaald door familie en vrienden dat we beslist hebben een aantal versjes in een boekje te gieten. Ik ben blij dat ik hem hierbij heb kunnen (en nog steeds kan) helpen.