Stel je voor... je hebt een mooi verhaal of een paar mooie gedichten. Het zou leuk zijn om er een boek van te maken. De meeste reguliere uitgevers zijn echter niet happig op onbekend talent. Wat doe je dan? Je geeft je boek uit in eigen beheer. Zo deed ook mijn vader, Sef van Wegberg. Inmiddels zijn er vijf versjesbundels op de markt: 't Kamikazemusje", "Leven, Over Komen... en gaan", "Dankbaar", "Aan de kirk van Pej" en "Ik vond de goede woorden niet".
Op deze blog kunnen jullie meelezen wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van een boek in eigen beheer. Verder vertel ik over een aantal activiteiten die ik onderneem en leuke, misschien wel interessante feiten.
Je mag vrijblijvend gedichten kopiëren voor persoonlijke doeleinden mits bronvermelding. Voor publieke verspreiding is de schriftelijke toestemming van de auteur vereist.
Veel leesplezier!
03-05-2009
Je manuscript is 'af', wat dan?
Je tekst is 'af'. Wat dan? Hoe krijg je
je verhaal of je gedichten gepubliceerd? Stuur je het manuscript naar een
reguliere uitgeverij? Om daarna geduldig te moeten wachten
en vervolgens hoogstwaarschijnlijk een njet op je bord te krijgen?
Of neem je het heft in eigen handen?
Wij kiezen uiteindelijk voor de tweede
mogelijkheid.
Allereerst vragen we een aantal internetuitgeverijen en drukkerijen om een prijsofferte. Je moet goed uitkijken, want de prijzen kunnen nogal verschillen.
Wat komt erbij kijken als je een boek uitgeeft in eigen beheer?
Ik zet de punten even kort op een rij:
1. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiering: je moet er wat geld voor over hebben, afhankelijk van de gekozen drukker/internetuitgever; kies je voor een hard cover of paperback, kwaliteit van het papier, al dan niet illustraties, de oplage. Al deze elementen spelen een rol in de prijsvorming.
2. Je bent zelf verantwoordelijk voor de redactie: dat wil zeggen dat je zelf je teksten moet nakijken op schrijffouten, correct gebruik van de interpunctie, indeling in hoofdstukken, enz.
De meeste uitgeverijen/drukkers bieden wel de mogelijkheid om dit te laten doen door externe redacteurs, maar dit verhoogt natuurlijk weer het kostenplaatje.
3. Je bent zelf verantwoordelijk voor de vormgeving van de omslag en het binnenwerk, hoe het boek gebonden moet worden. Het boek zal eruit zien zoals jij dat wenst!
4. Als je boek van de pers is gerold, wil je natuurlijk ook dat het gelezen wordt. Ook hier ben je zelf verantwoordelijk voor de aanpak.
Uit bovenstaande blijkt wel dat je er heel wat tijd, energie en ook geld voor over moet hebben, maar het loont de moeite. Het plezier om je eigen boek uiteindelijk in handen te hebben is moeilijk te omschrijven. En het plezier dat je ervaart als mensen je werk appreciëren is des te groter!
Reacties op bericht (0)
Hallo, Ik ben Ellen, 55 jaar. Mijn vader ontdekte zo'n vijf jaar geleden dat hij vrij gemakkelijk versjes en rijmelarijen kon schrijven. Deze werden zó goed onthaald door familie en vrienden dat we beslist hebben een aantal versjes in een boekje te gieten. Ik ben blij dat ik hem hierbij heb kunnen (en nog steeds kan) helpen.