We gaan wat verder met de poederverf.De verf wordt meestal gekocht in potjes of zakjes vanaf 5gr tot 25gr,doch 25gr is wat veel ook voor de geldbeugel.Hoeveel hebben we nodig,dat hangt zowat van de techniek af,moet men zuinig werk uitvoeren of het verslindende dep systeem.Men kan ook bepaalde kleuren met elkaar mengen zoals de blauwe en groene tinten:de gele en de bruine.Blauwe tinten bevatten meer ijzer en zijn moeilijk te mengen met rood,geel en groen.Met paars als rose zijn geen mengbare tinten.Paars en rose zijn ook moeilijker ze verbranden vlug en zo verkrijgt men een afschuwelijke kleur.Rood zoals scarlatrood en kersenrood zijn echt rood en moeten enkel op 650°gebakken worden,dus vervelende kleuren,bakt men ze hoger zijn ze verbrand en lijken niet meer op rood.Hier dan het geschenkbordje voor de jarige voor de 2 keer gebakken,het is nog niet af daar dan even geduld voor en u ziet het eind resultaat.
De poederverf zijn in de loop van de jaren meer en meer in de handel gekomen,ze zijn te koop bij speciaalzaken voor keramische doeleinde.De verven zijn meestal internationaal van herkomst.In het algemeen is er weinig verschil in kwaliteit,alhoewel de ene wat minder fijn is gemalen dan de andere en na het bakken ook lichter van kleur kan zijn. Dit werkje is voor de eerste bewekt en ook voor de eerste keer gebakken,zo zgt het nog niet veel maar de eerste achtergrond staat erop.Het wordt een geschenkbord voor een 50 jarige en in de winter geboren is,het resultaat laat ik u volgen.
Het aanmaken van de verf voor op geglazuurde of porcelein moeten we er heel duidelijk bij zeggen dat we die willen gebruiken voor het schilderen op glazuuur dat daarna in de oven gaat om gebakken te worden op 780° tot 800° .Waarom dat zeggen omdat er ook verven zijn voor op ongeglazuurd aardewerk,wij noemen dat (bisquit);duw we gaan hier van uit dat wij alleen te maken hebben met poederverg voor op glazuur.
Hier ben ik nu eindelijk begonnen aan zulk een schildersysteem.
We starten met porceleinschilderen en zal zoveel mogelijk uitleg geven hoe het werkt.
Matrialen en bijhorende:
1-Verfpoeder 2-Grafietpotlood-om te tekenen op het glazuur 3-Tekenpen zo een die men gebruikt bij Oost-indische inkt 4-Penselen 5-Trekpen of trekpenseel-voor het schilderen van diverse technieken 6-Godet-porceleinendoos met deksel om de aangemaakte verf te bewaren 7-Terpentijn 8-Grasse-olie-om de poederverf te mengen 9-Lavendelolie-om te verdunnen 10-Solvent-reinigsmiddel voor de penselen 11-Stukje schuimrubber voor het deppen 12-Paletmesje-om de poederverf te mengen met de olie 13-Een witte geglazuurde tegen te gebruiken als palet 14-Transparant papier voor patronen over te trekken 15-Grafietpapier-voor overbrengen van tekeningen op het porcelein 16-Potloden-H en HB voor het tekenen van motieven
Nu het toch opruimingstijd is zal ik ook mijn blog wat gaan uitdunnen,een nieuw jaar een nieuw beging,en wat zal ik blij zijn dat het donderdag is,terug aan de slag.
Jawel,het is weeral vooral voorbij,de gezellige uurtjes,het was me een klets en gelach en natuurlijk lekker ons buikje vol,geen extra dure dingen,maar wel iets dat iedereen luste.Allemaal hebben ze hard gewerkt.Het dessert de bavorois en de charlotte d'avokat dachten ze dat het zwaar gerecht was,neen hoor,ik maak geen zware dingen die op de maag blijven liggen en ook niet heel zoet want dat steekt vlug tegen,het was een plezier allebei de taarten zijn opgegeten,en jammer bloggertjes dat jullie niet konden proeven alleen maar even kijken nu.Ik moet er wel bijvermelde dat ik de dochter van een bakker ben en mijn vader enorm veel heeft geleerd waarvoor ik hem zeer dankbaar ben.Van de andere taart heb ik geen foto genomen.Dit is de bavorois
Vandaan vrijdag de 13é hahahah is het ons etentje. Gisteren zijn we al heel flink boodschappen gaan doen daarna de hobbykelder wat opgepoest. Straks tafesl versieren en alles erop zetten. Mijn bijdrage voor de collega's hadt ik belooft een bavorois te meken een charlotte D'avocat.Straks het uit de vorm halen en kan ik ze taarten afwerken en een zachte vinillesaus krijgen ze erbij.laat het wel zien wat ik gedaan heb.en van het etentje komen ook leuke foto's nadien.
Ben ik het nu of is het realiteit.Deze winter merk ik dat niet zoveel mussen ons komen bezoeken,het is al heel stil geweest op onze stadkoer,raar echt raar.Andere jaren is het hier een levendige boel en gekwetter,maar nu???