In Vlaanderen zijn de gebieden rond Diksmuide, Aalter-Beernem, Assenede-Zelzate, Beveren, Heist-op-den-Berg, Aarschot, Leopoldsburg en Lanaken het meest kwetsbaar, zegt Frank Lippens, directeur van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en voorzitter van de werkgroep. Ze zijn samen goed voor zo'n 250.000 burgers. 'In die gebieden zijn de aanrijtijden lang, en er zijn ook geen nabijgelegen ziekenhuizen waar ambulanciers de patiënten snel naartoe kunnen brengen om ze over te dragen aan artsen.'

Bekijk op kaart

In de rode zones op onderstaande kaart kan een spoedarts of spoedverpleegkundige niet binnen het kwartier ter plaatse zijn.
Grijze gebieden: spoedhulp verzorgd door een medisch urgentieteam (MUG), gearceerde gebieden: verzorgd door pre-hospitaal interventieteam (PIT).



Bekijk de kaart in detail.
Bekijk de interactieve versie van de kaart

Concreet geraken de medische teams bij een noodoproep er in minder dan 90 procent van de gevallen voldoende snel: binnen het kwartier. Voor burgers is dat niet zonder risico, want er gaat waardevolle tijd verloren. 'Idealiter wordt de patiënt die er erg aan toe is, binnen de acht tot tien minuten geholpen door een medische professional, een kwartier is net aanvaardbaar. Niet dat ambulanciers geen waardevol werk doen, maar ze mogen geen medische handelingen uitvoeren.'

Lippens en zijn collega's vragen voor de gebieden met een slechte dekking aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om de werking van spoedverpleegkundigen (zogenaamde prehospitaal interventieteams of PIT-teams) te versterken.