Als de "Pannier" vol is giet men ze uit in grote bakken. Deze bakken worden zo snel mogelijk op tractors of in camionettes naar de persen gebracht. Het is 10 dagen, ook op zaterdag en zondag, een drukte van jewelste, tot de laatste plukbeurt gedaan is. Dan rijden de tractors of camionettes met de plukkers onder gejuich en met het nodige getoeter met de laatste druiven naar de pers.
Voor het wegsnijden van het gebladerte gebruikt men de "Cisaille" of soms de "Enjambeur". Dit is een hoge tractor, en het enige gemotoriseerde werktuig op de wijngaarden, al de rest gebeurt manueel. Zo ook de 10-dagen durende pluk. Het CIVC of Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne bepaald afhankelijk van de weersomstandigheden die de druiven gehad hebben, wanneer de pluk zal plaatsvinden. De laatste capsule toont een "Pannier" die dient voor de afgesneden druivetrossen in te leggen.
Champagne Courty Leroy uit Grauves stelt ons een serie capsules voor waarop "Les outils du vigneron" of de werktuigen van de wijngaard afgebeeld staan. Na de pluk (Vendange) in september komt de eerste bewerking: "LA TAILLE": het dode hout wordt weggeknipt en verbrand in "brouettes a feu".
Deze crémekleurige capsule is de zesde uit de reeks van "Cuvée Jacques Chirac" van champagne Pierre Mignon uit Le Breuil. Eerder zijn verschenen: 1:inscription "FRANCE" 2:inscription "Pierre Mignon" 3:contour or 4:contour bleu 5:contour rouge In mijn verzameling ontbreekt nog steeds de eerste uitvoering die nu in onze kataloog op een waarde van 28 euro staat.
Op de beurs van zaterdag in De Panne die vriendin Eliane inrichtte, kon ik weer heel wat capsules bijeenruilen. Ondermeer dit capsuletje van Marcel Vautrain uit Dizy, uitgegeven voor het stripverhalenfestival van 2007 (BD).