Veel mensen die mijn Blog bezoeken, stellen allerhande vragen in mijn gastenboek over mijn verzameling. Ik vind het spijtig dat ik deze mensen niet kan terugschrijven of contacteren. Dit gaat niet omdat ze hun gegevens niet achterlaten! Sprankelende groetjes BERTINE.
Deze week was er een zonsverduistering, door de bewolking konden we hier in Vlaanderen weinig of niet van dit schouwspel genieten. Op 11 augustus 1999 was er ook een "Eclipse". Toen heeft het huis Rouyer twee capsules op de markt gebracht. Hiernaast de afbeelding van één van deze capsules.
Wat vinden jullie van dit opschrift ? Water kan dan wel gezond zijn, een glaasje wijn of champagne heeft toch mijn voorkeur. ik twijfel er niet aan dat veel senioren mijn mening delen ! Foto genomen te Epernay.
Capsule van champagnehuis YVES DELPORTE uit TOURS SUR MARNE. Ze bestaat zowel in goudkleurige als in zilverkleurige uitvoering. De goudkleurige is gemaakt in 2004 (waarde 10 euro) de andere in 2005 (waarde 8 euro).
Het is heel moeilijk om dergelijke capsules op de kop te kunnen tikken. De meeste huizen beschikken nog niet over de machine om dergelijke capsules op hun flessen te steken, moeten die dan huren ofwel het werk in een andere huis laten uitvoeren. Kortom het brengt heel wat meer werk mee. Huizen die ze wel gebruiken, plaatsen ze nogal dikwijls op hun duurdere champagnes, met gevolg dat er heel wat minder in omloop zijn. Champagnehuis YVES DELPORTE heeft wel al twee keer op rij dit soort capsules gebruikt. Ook champagnehuis JANISSON bezit er eentje. Verder zijn er nog een paar Passe-Partouts (zie foto) onder andere van BARANGÉ. Barangé is de naam van de fabriek waar dergelijke capsules gemaakt worden.
En hier nog ander voorbeeld: van het champagnehuis EMILE GUILLOT. Dit huis heeft al zes capsules uitgegeven van dit model. De rand blijft in metaalkleur, maar de pastille heeft telkens een ander kleurtje.
Wanneer de capsule nog aan de kurk vast zit, kan je ze om te bewaren beter afsnijden (zoals op de foto). Zo neemt ze niet te veel plaats in. Men kan ze ook bijeenhouden met kneedpasta.
Ten 3de de kurk, in de holte van de kurk komt de pastille, daarbovenop komt de rand, het korfdraadje komt er bovenop om alles op zijn plaats te houden. Dit is een voorbeeld van champagnehuis GUY CHARLEMAGNE.
Op het eerste zicht niets speciaals zou je denken , maar de foto hiernaast wekt misschien jullie interesse op ? Inderdaad de capsule bestaat uit ten 1ste een RAND en ten 2de een PASTILLE.
Ter aansluiting op de uitleg van gisteren over een nieuwe soort capsules , wil ik jullie nog even een andere soort capsules voorstellen. De BOUCHON BLASON of BARANGE. Hiernaast 2 complete capsules van het champagnehuis HERBERT.
Zonet zag ik dat mijn Blog al meer dan 2000 bezoekers kreeg. Tof, jammer echter dat niet alle bezoekers iets in mijn gastenboek schrijven. En het zou pas echt tof zijn mochten al deze mensen hun capsules bijhouden en ze dan naar mij opsturen, want ja, mijn verzameling bestaat voor 3/4 uit gekregen materiaal. Vele mensen werpen die plaatjes toch maar in de vuilnismand, dus waarom ze niet bijhouden voor iemand die er heel veel plezier aan beleefd ?
Zo zie je maar dat een verzameling nooit stopt. Ik bezit dus al twee dergelijke capsules, maar ongetwijfeld zullen nog andere huizen dit produkt gebruiken en kunnen we weer op pad om ze allemaal bijeen te zoeken. Dus werk voor de boeg !
De bedoeling is dat men het polyesteren dopje afsnijd. Daardoor ontstaat er een licht "psssst" geluid en de druk uit de fles ontsnapt op een heel subtiele manier. Het gevaar van een plots uitspringende kurk (die trouwens erge verwondingen kan veroorzaken) kan op deze manier vermeden worden.
Hebben jullie al dergelijke capsules gezien ? In tegenstelling tot de gewone capsules bemerken we bij deze een in het midden een ronde uitsparing. Waarom nu dit soort capsules dienen zal ik bij de volgende plaatjes uitleggen.
Wie een deeltje van mijn verzameling in het echt wil zien: ik heb aangeboden om ze tentoon te stellen op het seniorennetfeest in het kursaal van Oostende (29 april). Hopelijk gaat de organisatie in op mijn voorstel ? In ieder geval, ik zal er zeker aanwezig zijn.
Eén deel van mijn champagne-emmers. In het midden van de bovenste rij: een prachtige zilveren champagne-emmer voor meerdere flessen in te koelen. Hij is afkomstig van het huis Pommery, maar mijn man heeft hem voor een kleinigheid op de kop kunnen tikken op een rommelmarkt in Noord-Frankrijk. Rechts onderaan zie je een glazen dagkalender, van het champagnehuis Philliponnat, een zeer mooi exemplaar, in perfecte staat ! De fles aan de linkerkant: zo'n exemplaar ziet men veelal aan de poort of de inkom van een champagnehuis staan.
Nog enkele champagne-items die tot mijn verzameling behoren: pennemesjes van Veuve Clicquot, sleutelhangers van diverse champagnehuizen, pennehouder, briefopener, stylos enz.
Nog een ander onderwerp uit mijn verzameling: de asbakken, ook op deze items staat telkens de naam van een of ander champagnehuis. Tot mijn verzameling, waarvan je hier slechts een deel ziet behoren hele oude maar ook recente exemplaren. Op de achtergrond kan je ook enkele van mijn postkaarten zien.
Mijn verzameling capsules vormt het grootste deel van mijn verzameling, maar ik hou ook alle andere items bij waarop een champagnemerk gedrukt staat. Zo zie je hiernaast een afsluitdop die je gebruikt wanneer de fles nog niet helemaal leeg is. Dit voorbeeld noemen we "een hoedje" omdat het een vorm heeft van een hoedje natuurlijk, maar ik heb ook andere vormen in metaal en zelfs hele oude uit rubber. Heb er al meer dan honderd verschillende.
In 1907 sterven de twee directeuren van het bedrijf: Louis Pommery en Henry Vasnier. Melchior De Polignac, de kleinzoon van Veuve Pommery neemt hun plaats in en zet op een uitstekende manier hun werk verder. In 1946 neemt graaf Charles De Polignac en in 1951 prins Guy De Polignac het voorzitterschap waar van de S.A. Pommery & Greno. In 1968 worden ze op de beurs gekwoteerd, en ontsnapten ze nipt aan een opkoop door Moet & Chandon. later kwamen ze in handen van onder meer Gardinier, voedingsgroep BSN en LVMH (Moet Hennesy Louis Vuitton). Deze groep verkocht het later aan de groep Vrancken.
De geschiedenis van het champagnehuis begint in 1836 wanneer Narcisse Greno het huis Dubois Gosset opkoopt. de start verloopt moeizaam en in 1856 staat de vennoot van Narcisse: Wibert, zijn plaats af aan Alexandre Louis Pommery. het huis wordt vanaf dan Pommery & Greno genoemd. Het ongeluk wil echter dat in 1858 Alexandre overlijdt en vanaf dan neemt zijn weduwe Jeanne Alexandrine Pommery de teugels over. Ze laat zich bijstaan door Narcisse greno tot in 1860. In 1866 , wegens de teotreding van de zoon Louis wordt het merk herdoopt in Veuve Pommery & fils. In 1875 huwt dochter Louise, met de markies van Polignac. Ze neemt Henri vasnier als vennoot. Van af dan veranderd de naam in Veuve Pommery & Co.Wanneer in 1890 Jeanne Alexandrine op 71 jarige leeftijd sterft wordt de fakkel overgenomen door haar zoon Louis, de vennoot Vasnier en de markiezin van Polignac.
De capsules met de "P" erop worden niet meer gebruikt. Men schakelde over naar dit volledig nieuw ontwerp. De blauwe is de meest bekende, maar zoals je ziet zijn er nog meerdere kleurtjes gebruikt. Ook werd er een onderscheid gemaakt tussen blinkend en mat goud, tussen zwarte en goukleurige tekst.
De schatten van een champagnehuis: een uitgeholde nis met de millésimes. Pommery heeft buiten deze oude flessen ook nog een stock van 25.000.000 flessen liggen. Het huis kende rond de eeuwwisseling een moeilijke periode, maar in 2002 werd het opgekocht door "le Belge" ja, een advokaat afkomstig uit Luik: Paul François Vrancken. Deze startte 25 jaar geleden een eigen champagnehuis, ondertussen staat hij op n° 4 op de lijst van ondernemers van dit gebied.
Dit is een foto van een afdaling van 116 treden die je in de kelders van Pommery brengen. De kelders hebben een totale lengte van 18 Km en bevatten zo'n 112 crayères, dit zijn kegelvormige ruimtes die in de krijtrotsen zijn uitgehouwen en die een opening naar de buitenlucht hebben.
In het weekend konden we de klok een uur vooruit draaien. Deze morgen protesteerde mijn biologische klok wel een beetje, maar toen ik de vogeltjes hoorde fluiten voelde ik het ook de lente komt eraan. Hiernaast: een capsule van het huis Pommery waarop SPRINGTIME te lezen staat. Er bestaan er ook met WINTERTIME, SUMMERTIME en FALLTIME. Deze capsules zouden gebruikt worden voor de export.
Vandaag heeft de wereldkampioen Tom Boonen, voor de derde maal de E3 prijs gewonnen. Ik denk dat Tom er wel meer dan één glaasje op zal klinken ? Proficiat Tom. We zijn fier op u.
Deze capsule zullen maar weinig verzamelaars in hun verzameling hebben. Het is een "essai" of een proefdruk van een capsule voor flessen die dienden voor de export naar Italië.
Op deze capsule gebruikt men al het bekende oranje kleur die het champagnehuis op hun etiketten op hun capsules en ook op hun verpakkingen en hun ijsemmers gebruiken.
Veuve Clicquot was ook de dame die op het idee kwam om gebruik te maken van de "tables de remuage" of de pupitres zoals men deze nu noemt. Het verhaal doet de ronde dat zij in haar eikehouten tafel gaten liet maken en experimenteerde tot de eerste pupitre tot stand kwam.
In 1810 veranderde zij de naam van het huis naar Veuve Clicquot Ponsardin. In 1814 voerde zij hun champagne uit naar Rusland. Hiernaast hele oude capsules van het huis, de waarde van deze plaatjes gaat ver boven de 200 euro !!!!
In 1777 kwam Barbe Nicole Ponsardin ter wereld. Die huwde later met François Clicquot, (zoon van Philippe) maar die stierf toen Barbe Nicole 27 jaar was. Barbe Nicole nam zelf de touwtjes in handen en deed dit als de beste.
Gisteren toon ik het grenspaaltje van Veuve Clicquot. Over dit champagnehuis wil ik nog even wat uitleg geven. Veuve Clicquot is hier in België wel één van de bekendste champagnemerken, wie herkent er niet het oranje etiket en het oranje capsuletje met daarop een afbeelding van de "Veuve" ? Deze dame is ook één van de eerste vrouwen die zich in het uitbouwen van champagne wist belangrijk te maken.
Bij éen van ons vele uitstapjes naar de streek rond Epernay en Reims hielden we even halt bij één van deze betonnen paaltjes. Ze tonen aan van wie de bijliggende wijngaarden zijn. Dit hier is er eentje van het bekende champagnehuis Veuve Cliquot. Het logo met de oranje kleur is typisch voor dit huis.
Wat denken jullie van deze tabouret ? Deze hebben we eens gezien in een winkel voor designmeubelen te Epernay. Dit heb ik nog niet in mijn verzameling !!!
Deze capsule van Goerg, de "Cuvée An 2000" is een heel mooi capsuletje. Het is wel moeilijk te fotograferen omdat het een donkerblauwe métalisé kleur heeft. Deze capsules stijgen voortdurend in waarde. Waardebepaling van dit capsuletje: 22 euro. De Cuvée Hampton: 20 en de Paul Goerg Cuvée Centenaire: 23 euro. Eén van de directeuren van het huis: Dhr Daniel Aubertin, heeft trouwens één van de grootste verzamelingen uit de streek : meer dan 18.000 exemplaren !!!, dus ik heb nog veel verzamelwerk voor de boeg.
Na de Cuvée Lady 1996, verscheen de Cuvée Lady 1998. Op het eerste zicht bijna twee dezelfde capsules, maar op dit capsuletje staat er een "M" op de plaats van de "C" Net als bij het verzamelen van postzegels is ook bij onze verzameling elke afwijking of verandering of zelfs fout op een of ander capsuletje een verzamelsitem.
Capsule van het jaar daarop. (2004) Bemerk ook de pijl op de capsule, deze kwam ook voor op oudere capsules van dit huis en wel op de "Cuvée du championnat du monde de Tir à l'Arc".
De minder dure flessen hebben dit soort capsules. Hier eentje van het jaar 2003. Deze werden ook gratis gegeven bij het bezoeken van de jaarlijkse beurs van 11 november te Vertus. Deze evenement is een must voor de capsuleverzamelaar. Wij trekken er elke keer met een volle bus verzamelaars naar toe.
Ondertussen is Goerg een begrip geworden bij de verzamelaars, zeker om zijn lekkere champagne maar meer nog om zijn mooie capsules. Hiernaast de "Cuvée Lionel Hampton"
Bij het invullen van de capsules beginnende met de letter "G" kon ik het niet nalaten jullie dit huis voor te stellen: Champagnehuis Paul Goerg te Vertus. Hiernaast foto van de stichter Paul Goerg, geboren in 1820.
Met de bus volgeladen met champagne en tevreden (en ietwat verblijde) reizigers konden we onze dagtrip verder zetten. We werden uitgewuifd door de sympathieke dames. Ondertussen hebben de eigenaars zelf ons terug uitgenodigt om nogmaals hun huis te bezoeken, een voorstel waarop we dan ook gretig zijn ingegaan.
Champagnehuis Ellner kon het zeker niet nalaten om deze "Cuvée Ellner 2000" op de markt te brengen. Bij ons bezoek konden we deze champagne proeven. De "3 liter" flessen waarop net onder de hals van de fles "2000" geperst was, bevatten een heerlijke verfijnde champagne. Het waren de laatste "An 2000" flessen die het huis nog in stock had.
Hier is nog een variante op het schilderijtje. Dit soort capsuletje prijkt op de Millésimes van 1985 of van 1993. Het jaartal kan men lezen boven op het goudkleurige kadertje.
Bij éen van de oudere capsules van het huis Ellner mogen we zeker deze "Tabeau De Mirault" niet vergeten. Deze capsule steekt niet meer op hun flessen, is dus moeilijker te bemachtigen en heeft een waarde van tussen de 30 en 60 euro, naargelang het om een fijne of om de grovere druk gaat.
Toen was er nog eenzelfde met tekst op de afbeelding en daarna verscheen dit mooie capsuletje. het is in lichtbruine tinten , maar omdat er meerdere kleuren inzitten omschrijft de catalogus het dan als "POLYCHROME".
Ook de verpakkingen zijn met dezelfde afbeelding bedrukt. De bestellingen van de reizigers waren in orde en verliepen trouwens op een zeer vlotte manier, wat niet in alle champagnehuizen zo is.
Ieder jaar brengen we met een vijftigtal verzamelaars een bezoek aan een champagnehuis. Huis Charles Ellner gelegen te Epernay was zeker één van de mooiste huizen.
Het champagnehuis dat gelegen is in Vertus kent nog steeds een verdere groei dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van deze kranige vrouw. Caroline gaat zeker de beroemde champagneweduwen à la Veuve Cliquot achterna.
Ze is nog steeds haar geboorteland Belgë niet vergeten en bezoekt nog regelmatig haar zus die in Doornik woont, maar haar hart ligt in de champagnestreek, bij haar bedrijf en haar drie fantastische zonen.
Hiernaast éen van de drie capsules die op de flessen prijkte van hun "Cuvée 2000"
Van de Belgische ambassadeur in Frankrijk ontving Caroline in het jaar 2000 het ereteken van officier van de kroonorde, voor haar verdiensten als Belgische in het buitenland.
Hiernaast een zeer mooie capsule waarop een tekening van een danspaartje afgebeeld staat.
Daarnaast ontwierp zij voor een bepaalde fles een verpakking die meteen ook als ijsemmer kon dienen. Zij heeft het bedrijf ook verder uitgebreid, van 140 hectaren eigen wijngaarden naar 160 hectaren. De verkoop steeg van drie miljoen flessen per jaar in 1989 naar meer dan zes miljoen flessen nu. Eén tiende daarvan gaat naar België.
Het was waar dat alles niet van een leien dakje liep, maar Caroline beet door. Ze nam het roer in handen en dat deed ze met flair: in 1994 behaalde ze als eerste in de champagne-sector het ISO 9002 nummer !
Ondertussen werden regelmatig nieuwe capsules gebruikt waarvan hiernaast een afbeelding.
In 1991, toen de jongste zoon pas vier was ,sloeg het noodlot toe en stierf haar man. Caroline kende niets van het leiden van zo'n zaak maar ze bleef niet bij de pakken zitten, leerde alle knepen van het vak en nam de taak van haar overleden man over. Hiernaast de capsule die bestaat in vier verschillende uitgaves: twee blauwe , een rode en een gouden kleur
Ik ben nog steeds bij de letter "D" aan het invullen, het zijn er ook heel wat hé. Champagnehuis DUVAL-LEROY wil ik even nader belichten. Caroline Nillens , geboren in Ukkel, ja een Belgische, leerde Jean-Charles Duval kennen op een meeting van de Rotaryclub. Ze was toen vijftien. Maar pas nadat ze beiden een eerste huwelijk achter de rug hadden trouwden ze toen Carol 27 was. Ze kregen samen drie zonen.
Zoals ik eerder al vertelde ben ik begonnen aan het invullen van mijn nieuwe catalogus. Vandaag ben ik reeds aan de letter "D" gekomen. Bij de "D" horen daar natuurlijk de capsules bij van het champagnehuis De Castellane. Ieder jaar brengt dit huis een collectiedoosje op de markt. Hierbij een afbeelding van het laatste verschenen doosje.
Dit zijn ze dan: de nieuwe capsules van het champagnehuis Milan. De goudkleurige is een "Estampée en creux" capsule. De letters zijn gevormd door een diepdruk. Er staat geen tekst op de rand.
De twee andere zijn gewone druk: een zwarte met gouden letters en een zwarte met metaalkleurige letters. Ik vind ze wel geslaagd, en moderner van vormgeving.
Elk jaar, in september, stellen de familie Milan hun deuren open om deel te nemen aan een dagje "Vendanges". Van 's morgens vroeg tot in de late namiddag, betrekken ze je in het werk op en rond de wijngaard. Van de "Petit Déjeuner" op de houten banken, naar de wijngaarden voor de pluk van de druiven, het verzamelen van de trossen in kuipen, het vervoeren naar de hangars en het persen van de druiven, het proeven van de eerste persing enz. je maakt het allemaal van dichtbij mee. Daarna volgt nog een dégustatie van hun champagnes. het is werkleijk de moeite waard om het eens mee te maken. Hiernaast een foto van het champagnehuis. Daarnaast Henry-Paul en zijn zoon Jean-Charles.
Nadien werden dit soort capsules gebruikt. Er waren ook deze keer meerdere kleuren van dezelfde capsule. (5) Een witte met zwarte opdruk, een zwarte, een bruine, een groene en een witte met goudkleurige opdruk.
Champagnehuis Jean Milan is gesticht in 1864 in het hartje van de Côte des Blancs: Oger. Liliane, Henry-Paul en hun kinderen Caroline en Jean-Charles die reeds de vierde generatie wijnbouwers zijn bieden een heel lekkere champagne aan. Ze is enkel en alleen gemaakt van de Chardonnay druiven. Hiernaast de eerste gepersonnaliseerde capsules van het huis Milan. Er waren drie verschillende uitvoeringen: een witte een zwarte en een goudkleurige. Momenteel worden ze niet meer gebruikt
Vandaag ruilde ik capsules met mevrouw Ann Lecot van Hostellerie t' KlOKHOF te Kortrijk. Drie splinternieuwe capsules van champagnehuis Jean Milan uit Oger (Côte Blancs) ! Ik heb nog geen afbeelding van deze capsules maar ik kan jullie wel de capsules tonen die in 't Klokhof op hun huischampagne prijkt, De champagne zelf is van Jean Milan. De vier capsules tonen tekeningen van de Vlaamse kunstenaar Vermeersch.
Naast een verzameling capsules bezit ik ook heel wat etiketten van champagne. Ik sorteer ze ook alfabetisch. Op het champagneetiket moeten er volgende gegevens terug te vinden zijn: -De Herkomstbenaming: CHAMPAGNE (in hoofdletters). Appellation d'Origine Controlée (AOC) ziet men niet op het etiket ! -De referenties van de wijnmaker: naam, voornaam van de wijnmaker,juridische firmanaam, de merknaam of naam van de cuvée. -Het suikergehalte of het TYPE. Kwaliteit van de champagne: Extra Brut, Brut, Extra-sec, Demi-sec, Sec en Doux -Inhoudsmaat in mi, cl, of liter uitgedrukt. -Alcoholgehalte: min. 10%, max. 13% vol. alcohol. voorafgegaan door de afkorting: N.M, R.M, C.M.... -France -Indien het over een millésime gaat: het jaartal.
Al verscheidene keren bezochten we het champagnehuis Mignon. We werden er telkens heel hartelijk ontvangen. Mevrouw Mignon zorgt er niet alleen voor een heerlijk glaasje maar ook voor een leuke rondleiding op hun domein.
De herdenking van de wapenstilstand van 8 mei 1945 is weeral een gelegenheid om een nieuw capsuletje uit te brengen. Een duif met een maretakje in de bek vliegt over Frankrijk. De Champagnestreek kreeg het in deze oorlog heel hard ter verduren.
1 mei is voor de verzamelaars van capsules een hoogdag. Dan worden in de Champagnestreek op vele plaatsen rommelmarkten en beurzen ingericht waar men capsules kan ruilen of kopen. Ook huis Mignon maakt van die gelegenheid gebruik om zijn deuren open te stellen. En hoe kan het ook anders : ter die gelegenheid ook een capsule uit te brengen. Een "Muguet" of bij ons het "Lelietje-van-dalen", het bloempje dat op 1 mei op alle hoeken en pleintjes in de streek aangeboden wordt, siert de capsule.
Toen in juli 2002 de renners van de Tour doorheen de Champagnestreek reden, was ook deze gebeurtenis een gegeven om op capsule te vereeuwigen. De capsule "Etappes en Champagne" bestaat alleen in deze kleur.
Na een blauwe capsule van "3ème millénaire", kwam in 2003 deze capsule op de markt, eerder hadden we al zo eentje met 2002 en ondertussen hebben we ook deze met 2005 en 2006.
Het thema bloemen is eventjes onderbroken door Cuvée Paris 2000. Omdat dit capsuletje behoort bij het thema: AN 2000, loopt zijn waarde op naar 15 euro en meer...
Nadien was het de beurt aan een hele reeks bloemen. De eerste in de rij Cuvée Orchidée, waarvan hier de roze capsule. Daarnaast bestond er ook een blauwe uitvoering.
Na een serie van drie capsules voor het voetbalkampioenschap van 1998, kwam Mignon met de capsules van An 2000 op de proppen. Ze werden in vijf verschillende tinten uitgebracht.
Cuvée Animaliere was de volgende serie. Ikzelf bezit zeven verschillende kleuren van deze uitgave. Eén met een groene, blauwe, grijze, oranje, zoals op het fotootje, gele bordeaux of beige boordje.
Daarna kwam men met de Cuvée Jacques CHIRAC op de proppen. Op de witte rand van de eerste uitgave stond geschreven: FRANCE Deze capsule kan men nu nog moeilijk vinden zonder ze aan te kopen. De verkopers vragen er zo een 25 euro voor. De volgende uitgave kwam op de boord: PIERRE MIGNON te staan. Deze kan men nog wel hier en daar ruilen, maar dan voor een waarde van 12 euro. Nadien verscheen ze met een gouden contour en daarna met een blauwe contour.
Eén van de eerste uitgaves van het huis Mignon. Deze capsule kon men in verschillende fond en-of contourkleuren verkrijgen. Het prettige aan een verzameling is ze allemaal bijeen te zoeken.
De fles is heel mooi aangekleed: op het etiket bevinden zich 42 Strass Swarovsky crystalletjes, maar niet enkel de fles en de inhoud zijn heel verfijnd ook de capsule is heel speciaal: op de rosé fond liggen er 25 Swarovskisteentjes en is daarom voor de verzamelaar toch een felbeheerde capsule
Zaterdag hebben we samen met vrienden een lekkere champagne gedronken van het champagnehuis Pierre Mignon uit Le Breuil. Een heel lekkere Millésimé 1996, samengesteld uit 30% Pinot Meunier 10% Pinot Noir en 60% Chardonnay.
Cuvée Nestor. Op dit plaatje staat een prijs van 25 Kapitein Haddock moet het doen met iets minder: 10 De twee duurste van de serie zijn Bianca Castafiore: 40 en de raket naar de Maan: 45 . Voor de volledige serie opgeborgen in het origineel collectiedoosje durven ze al 250 en meer vragen. Bij uitgave kostte het volledige doosje 23 . Mooie investering !!!
Vandaag ben ik begonnen om mijn nieuwe catalogus in te vullen. En geloof me : het is een heel omslachtig werkje hoor ! Enkele duizenden capsuletjes invullen neemt meer dan één dagje in beslag. Toch zou ik het graag voor mekaar krijgen om met dit klusje tegen eind deze maand klaar te zijn, want dan staat er weeral een ruilbeurs op de agenda. Nu ik bij het invullen de capsules stuk voor stuk nazie, vind ik het meer en meer een mooie collectie waar ik best trots mag op zijn. Vinden jullie niet ?
Omstreeks 17u. konden we de deuren goed en wel achter ons afsluiten. Iedereen kon tevreden en wel naar huis terug keren. We bedanken de mensen van Milkyway Stripfestival en in het bijzonder Arsène en Annie Henon voor de goede samenwerking. Hier met Annie, lid van Chamcap-club en medeinrichtster van deze beurs.
We konden veel vrienden-verzamelaars verwelkomen. Hiernaast Benny Denolf met zijn vrouwtje en links Christine Dekimpe. Allemaal zeer gedreven verzamelaars. Franse en ook Nederlandse placomusofiliesten waren ook van de partij. De schepen van cultuur van Middelkerke kwam ook een kijkje nemen, en zag dat het goed was. Op naar een tweede samenwerking van CHAMCAP-club en Milkyway Stripfestival.
De capsule van "De Hemelboom" is al de tweede uitgave die Milkyway Stripfestival liet vervaardigen. De eerste uitvoering was er eentje waarop een tekening van Jommeke prijkte. Ook dit capsuletje kende veel bijval bij de verzamelaars.
Milkyway Stripfestival stelde ook een nieuwe capsule voor, nl. deze van "De Hemelboom" getekent door Paul Geerts. De champagne zelf is afkomstig van het huis Hennequin. De opbrengst van de verkoop van deze champagne komt ten goede aan de weeskinderen van Cambodja. De verkoop kende enorm veel belangstelling, velen lieten ook hun fles signeren door de tekenaar.
Samen met Annie Henon (achteraan midden) die mede voor de inrichting zorgde van dit evenement en links mijn man, rechts nog een van de medewerksters even op de foto
Buiten het ruilen van capsules was er heel veel belangstelling voor de verkoop van stripverhalen van Suske en Wiske die nu momenteel getekent worden door Paul Geerts
De deuren gingen open om 10 uur, maar al een uur voordien kwamen de eerste verzamelaars al aanschuiven. het beloofde een drukke dag te worden. Wij waren er klaar voor.
Gisteren , 5 maart waren we te gast in het Casino van Middelkerke. Samen met het Milkyway Stripfestival en de Toeristische dienst van Middelkerke richten we een ruilbeurs in voor champagnecapsules.
Naast het voetbal kon men ook het wielrennen niet uitsluiten. En de TOUR DE FRANCE kwam daarbij zeker op de eerste plaats. Hier cuvée "Le maillot Jaune" van champagnehuis Thibaut. Toch een capsuletje die in een mooie verzameling niet mag ontbreken.
Hiernaast eentje van champagnehuis Pierre Mignon uit Le Breuil. net zoals deze van Marne Et Champagne waren er drie versies: een met blauwe boord, een met rode en een met witte boord.
Ook met het thema SPORT vinden we heel wat capsuletjes. Voetbal is één onderdeel ervan, deze capsule dateert uit het jaar 1998. De groep Marne et Champagne bracht ze op de markt in drie verschillende kleuren: wit rood en blauw.