Dit zijn ze dan: de nieuwe capsules van het champagnehuis Milan. De goudkleurige is een "Estampée en creux" capsule. De letters zijn gevormd door een diepdruk. Er staat geen tekst op de rand.
De twee andere zijn gewone druk: een zwarte met gouden letters en een zwarte met metaalkleurige letters. Ik vind ze wel geslaagd, en moderner van vormgeving.
Elk jaar, in september, stellen de familie Milan hun deuren open om deel te nemen aan een dagje "Vendanges". Van 's morgens vroeg tot in de late namiddag, betrekken ze je in het werk op en rond de wijngaard. Van de "Petit Déjeuner" op de houten banken, naar de wijngaarden voor de pluk van de druiven, het verzamelen van de trossen in kuipen, het vervoeren naar de hangars en het persen van de druiven, het proeven van de eerste persing enz. je maakt het allemaal van dichtbij mee. Daarna volgt nog een dégustatie van hun champagnes. het is werkleijk de moeite waard om het eens mee te maken. Hiernaast een foto van het champagnehuis. Daarnaast Henry-Paul en zijn zoon Jean-Charles.
Nadien werden dit soort capsules gebruikt. Er waren ook deze keer meerdere kleuren van dezelfde capsule. (5) Een witte met zwarte opdruk, een zwarte, een bruine, een groene en een witte met goudkleurige opdruk.
Champagnehuis Jean Milan is gesticht in 1864 in het hartje van de Côte des Blancs: Oger. Liliane, Henry-Paul en hun kinderen Caroline en Jean-Charles die reeds de vierde generatie wijnbouwers zijn bieden een heel lekkere champagne aan. Ze is enkel en alleen gemaakt van de Chardonnay druiven. Hiernaast de eerste gepersonnaliseerde capsules van het huis Milan. Er waren drie verschillende uitvoeringen: een witte een zwarte en een goudkleurige. Momenteel worden ze niet meer gebruikt
Vandaag ruilde ik capsules met mevrouw Ann Lecot van Hostellerie t' KlOKHOF te Kortrijk. Drie splinternieuwe capsules van champagnehuis Jean Milan uit Oger (Côte Blancs) ! Ik heb nog geen afbeelding van deze capsules maar ik kan jullie wel de capsules tonen die in 't Klokhof op hun huischampagne prijkt, De champagne zelf is van Jean Milan. De vier capsules tonen tekeningen van de Vlaamse kunstenaar Vermeersch.
Naast een verzameling capsules bezit ik ook heel wat etiketten van champagne. Ik sorteer ze ook alfabetisch. Op het champagneetiket moeten er volgende gegevens terug te vinden zijn: -De Herkomstbenaming: CHAMPAGNE (in hoofdletters). Appellation d'Origine Controlée (AOC) ziet men niet op het etiket ! -De referenties van de wijnmaker: naam, voornaam van de wijnmaker,juridische firmanaam, de merknaam of naam van de cuvée. -Het suikergehalte of het TYPE. Kwaliteit van de champagne: Extra Brut, Brut, Extra-sec, Demi-sec, Sec en Doux -Inhoudsmaat in mi, cl, of liter uitgedrukt. -Alcoholgehalte: min. 10%, max. 13% vol. alcohol. voorafgegaan door de afkorting: N.M, R.M, C.M.... -France -Indien het over een millésime gaat: het jaartal.
Al verscheidene keren bezochten we het champagnehuis Mignon. We werden er telkens heel hartelijk ontvangen. Mevrouw Mignon zorgt er niet alleen voor een heerlijk glaasje maar ook voor een leuke rondleiding op hun domein.
De herdenking van de wapenstilstand van 8 mei 1945 is weeral een gelegenheid om een nieuw capsuletje uit te brengen. Een duif met een maretakje in de bek vliegt over Frankrijk. De Champagnestreek kreeg het in deze oorlog heel hard ter verduren.
1 mei is voor de verzamelaars van capsules een hoogdag. Dan worden in de Champagnestreek op vele plaatsen rommelmarkten en beurzen ingericht waar men capsules kan ruilen of kopen. Ook huis Mignon maakt van die gelegenheid gebruik om zijn deuren open te stellen. En hoe kan het ook anders : ter die gelegenheid ook een capsule uit te brengen. Een "Muguet" of bij ons het "Lelietje-van-dalen", het bloempje dat op 1 mei op alle hoeken en pleintjes in de streek aangeboden wordt, siert de capsule.