Katjes, honden, paarden, olifantjes, beertjes, visjes, haantjes je kan het zo gek niet bedenken. Het huis BONNINGRE - DURAND uit Cramant heeft buiten zijn gewone capsules en deze van AN 2000 zelfs een serie gemaakt van wild zoals: Chevreuil Cerf Sanglier Canard Bécasse Renard. Champagnehuis ROBERT uit Sacy heeft al tweemaal een serie van vier uitgebracht waarop deze katjes afgebeeld staan
Vandaag bemerk ik dat er reeds 1000 bezoekers mijn Blog hebben bezocht. Ik wil ze allemaal bedanken en hoop dat ik ze in de toekomst nu en dan eens van mijn verzameling kan laten genieten.
Een nog maar pas uitgebracht capsuletje van Thiebault. Na een EVERZWIJN, een RAM, en een HERT is dit de vierde afbeelding in rij. Op het capsuletje met de afbeelding van de ram zijn er zelfs verschenen waarop de naam THIEBAULT als THIEBAUT geschreven was. Daarenboven verschijnen de capsules veelal in verschillende kleuren en met verschillende tekstkleur. Ikzelf bezit 12 verschillende capsules van Pierre Thibault. Wel leuk als je ze allen samen rangschikt.
Bij het thema: Dieren, is er aanbod genoeg. Wat dit met champagne te maken heeft is mij nog altijd een raadsel maar mooi zijn ze wel. Hier een capsule van champagnehuis Gerard Dubois.
Bij de kopjes sorteren we ook onze wereldkampioen: TOM BOONEN. Deze capsule komt van het huis Marcel VAUTRAIN uit Dizy. Dit champagnehuis bracht onder andere capsules voor 50 jaar Casino van Middelkerke uit, de capsules van Kiwanis Oostende en Cuvée Ariane voor de kankerpatienten.
Naast Veuve Clicquot, hebben we nog ontelbare capsules waar een hoofdje op afgebeeld staat. Veelal is het de stichter van het champagnehuis, of de huidige eigenaar en ook soms zijn kinderen of kleinkinderen. Hiernaast Georges Baradon. Er zijn twee verschillende poses uitgebracht.
Vele verzamelaars hangen een kader met capsules op, waarin deze volgens een thema gerangschikt worden. Zo hebben we bvb. het thema: kopjes (hoofdjes) Hiernaast zien we wel één van de bekendste hoofden op de champagnecapsules, nl. dit van Veuve Clicquot. De meest gekende uitvoering is deze met de oranje rand, dit hier is een nieuwe uitvoering.
Dit soort capsules gaan, naargelang de hoeveelheid die men er indertijd liet vervaardigen, naar een waarde van 1,5 (vb van het huis Royer) tot 10 euro (vb van het huis Glavier moussy)
Dit is een ontwerp voor An 2000 dat meerdere champagnehuizen hebben gebruikt. Het ontwerp was steeds hetzelfde enkel de naam werd aangepast. Ze bestonden in vijf kleuren: Blanc (wit) Noir (zwart) Bordeaux (bordeaux) Bleu (blauw) en Contour or (gouden randje)
Champagnehuis Goerg uit Vertus, dit ligt in de Côtes Des Blancs, ging op de moderne toer voor een zeer geslaagde An 2000 capsule. Dergelijke capsules hebben algauw een ruilwaarde van 20 euro en meer. Zo hebben ook het champagnehuis Pouillon uit Mareuil sur Aÿ een rode, een blauwe en een gele An 2000 capsule uitgegeven. Een tekening van de IJfeltoren en An 2000 samen met het wapenschild van het Champagnehuis staan er op afgebeeld. Heel weinig verzamelaars hebben ze in hun bezit. Ik behoor tot de gelukkigen. Heb ze zomaar gekregen van een pennevriendin van mijn zus. Deze pareltjes hebben een waarde van 60 euro. Je kan je inbeelden hoe blij ik was.
Met de eeuwwisseling gebruikten vele Champagnehuizen een speciale capsule om hun flessen af te sluiten. Deze capsules werden maar in kleine oplage gemaakt. Daarom zijn ze ook minder en minder te vinden en rijzen de ruilwaarden of de verkoopprijzen echt de pan uit. Hierbij afgebeeld: een zeer mooi exemplaar van het huis DELOT.
Huis Henri Abelé liet voor de nieuwe eeuw een serie van 4 capsules ontwerpen. Het zijn stuk voor stuk zeer mooie capsules, zoals we dit van champagnehuis Abelé gewoon zijn. Hiernaast ziet u er eentje van de vier, ook de achterzijde is bedrukt.
Hopelijk staan er veel van mijn nieuwe aanwinsten in afgebeeld, Dat is niet altijd het geval, want je moet weten dat er dagelijks nieuwe capsules op de markt komen. Tegen dat het boek in de winkel komt zijn er weeral enkele honderden nieuwe capsules. Hiernaast een heel mooi exemplaartje.
De nieuwe catalogus komt er aan ! Op 5 maart kunnen we hem voorstellen op onze beurs in het Casino van Middelkerke. Elke uitgave heeft een ander kleur, deze keer heeft hij een groen kaft.
Net vòòr ons vertrek kregen we nog een lekker coupje aangeboden. Dat bod konden we zeker niet weigeren. Omstreeks 16u30 konden we tevreden naar België terugkeren. Bij onze thuiskomst hadden we er welgeteld 550 Km opzitten (heen en terug)
We werden ookuitgenodigd op de receptie en konden genieten van een heerlijk glaasje champagne. Hier samen op de foto met de voorzitter van de club (rechts) en de schepen van cultuur. Proost
Mijn man en ik zijn samen met Piet Martens en Geert Dekimpe gisteren naar het Franse Gretz-Armailvilliers geweest. Hierbij een gek fotootje genomen om 9 uur s'morgens, net bij aankomst in het natte Gretz.
We konden naar hartelust ruilen. Bekende gezichten zoals Willy Delbecq in het midden van de foto, maar ook veel belangstelling van nieuwe verzamelaars.
Het was een heel druk weekend. Zaterdag 18 feb. waren we te gast in Roesbrugge-Poperinge waar er een ruilbeurs plaatsvond. De inrichter, Roger Benauwt uit Roesbrugge was heel tevreden over de opkomst. Er waren natuurlijk verzamelaars uit België, maar ook uit Frankrijk en Nederland. Hierbij op de foto: Links Onze eerste 2 Nederlandse leden, Daarnaast Françoise uit Namen, Jan en mezelf, Roger , Frank Cailliau uit De Panne en onze Franse vriend Stan uit Calais, de zittende mevrouw is Kirsten uit St. Niklaas. Roger en Dhr Cailliau die voor de organisatie van de beurs zorgden, verdienen gerust een pluim .
Dit is de hoofding van het CHAMCAP-club krantje die ik om de twee maanden samenstel. Clubnieuws, nieuwe capsules, ruilbeurzen, zoekertjes en nog vele andere dingen staan er in te lezen.
Onze eerstvolgende beurs is op 5 maart, dus moet ik wel opschieten om het op tijd op de bus te kunnen doen.
Hier bekijken Carine en ik de cataloog over Franse schuimwijnen. Saumur, Clairette de Dié, Veuve Amiot zijn enkele namen die er in voorkomen. Meer en meer worden ook deze capsules bijgehouden.
Om een administratie van meer dan 500 leden in correcte banen te houden, hebben we nood aan een goede penningmeester. Dat is een werkje voor mijn man. Met behulp van Roza is dit het perfecte team om aan de kassa te zitten.
Wat ik gisteren zo hoopte te vinden is mij gelukt. Bij deze Mevrouw, Denise, kon ik het capsuletje van Henri Abelé vinden in ruil voor enkele van mijn dubbeltjes. Naast haar staat Frans Serlet uit Wevelgem. Hij bezit meer dan 11.000 capsules, daarmee is hij één van de grootste verzamelaars van onze club. Proficiat Frans.
Deze namiddag ga ik naar de ruilbeurs in feestzaal TER VELDE te Aartrijke. Ik zoek al enige tijd naar dit mooie capsuletje die hiernaast staat afgebeeld. Het is de nieuwkomer van het champagnehuis Henri Abelé. Het is mij al te koop aangeboden, maar kopen doe ik liever niet. Ruilen is voor mij nog altijd prettiger ! Ik hoop dat ik het deze namiddag op de kop kan tikken. Duimen jullie voor mij ?
Dit origineel capsuletje kreeg ik van Ria, mijn klasgenote uit de Engelse les. De tekening op de capsule is gemaakt door een glaskunstenares uit Merelbeke: Catharina Everaert. Het capsuletje zit op de champagne van het huis CHRISTOPHE uit Colombé le Sec. Dit is in het departement van de AUBE. BEDANKT RIA !!
Dit is hier de blauwe uitvoering. Ondertussen is er al een tweede uitgave op de markt, terug 2 capsules, waarop enkel het hoofdje van het meisje of de jongen afgebeeld staat. Leuk hé ? Mijn man verraste me deze morgen niet met capsules, maar met een gamma keukenkruiden van Piet Huyzentruit, wat ik ook een heel aangenaam Valentijntjesgeschenk vind. Een beetje pittige kruiden zijn ook leuk hé ?
Vandaag 14 februari, Valentijn, ter die gelegenheid heb ik twee capsuletjes uitgezocht uit mijn verzameling die een heel toepasselijke opdruk hebben: "Les Amoureux De Peynet" Ze werden gebruikt op de champagne van Robert Gervais
Nog een nieuwe serie van Champagne HERBERT (serie 2005) die ik op de kop kon tikken. Mijn ruilmateriaal is wel ferm geslonken. Ik zal vrienden en kennissen mogen aanspreken om ze massaal bij te houden voor mij. Met Valentijn in zicht is het daarvoor weer een goeie periode. Ook aan alle andere Bloggers: alle schuimwijn en champagnecapsules zijn altijd welgekomen.
Zoals ik gisteren schreef heb ik een dertigtal capsules gevonden die ik nog niet in mijn verzameling had. Daarbij heb ik nog 27 capsules bij die ik wel al bezat maar die ik dan verder doorruil. Hiernaast mijn nieuwe aanwinsten.
Het doet goed om terug thuis te komen. Door het raam te kunnen turen naar zo'n mooi landschap. Tevreden na een leuke dag. Weerom nieuwe verzamelaars leren kennen, nieuwe toekomstige vrienden ontmoet. Dat is een leuk aspect van deze hobby, je komt met heel wat verschillende mensen in contact en elk heeft zijn verhaal, en deelt met je zijn klein of groot geluk.
In de vroege namiddag begon er poedersneeuw te dwarrelen. Maar naarmate we dichterbij Gent kwamen werden de vlokjes dikker en dikker. Toch een mooi winterlandschap.
Sommige capsules zijn echte schilderijtjes. De champagnehuizen spelen daar ook een beetje op in want ja, echt waar, hoe mooier de capsule hoe beter hun verkoop, velen kopen champagne eerder voor de capsule dan voor de inhoud. Gek hé ??
Alhoewel zowel Piet als ik, er toch al een mooie verzameling op na houden, kon ik toch met zo'n dertigtal nieuwe aanwinsten naar huis terugkeren, enkel en alleen door te ruilen ! Dus een dure hobby is het zeker niet !
Vanmorgen om 8u15 vertrokken naar Bornem. Daar was de vijfde Klein-Brabantse ruilbeurs. Heel wat kleinschaliger dan de CHAMCAP-beurzen, maar daarom niet minder aangenaam. Je ontmoet er andere en nieuwe verzamelaars. Hier bekijk ik samen met Piet Martens mijn dubbele capsules.
Op de middag was het druk. Capsules verzamelen is nu ook in het Antwerpse een echte rage, en het is en blijft zeker een leuke hobby!! Een lekker glaasje erbij en altijd blije gezichten ! Hier vriendin Nancy met haar dubbele capsuletjes.
Morgen trekken we er weer op uit. Er is een ruilbeurs in de kantine van basket Bornem. Het kapsel is al in orde en de capsules liggen klaar, want om 8 uur vertrekken we al. Laat jullie wel weten of het een vruchtbare beurs is geweest.
Een van mijn vele capsulekes die ik meebracht uit Spanje. In het Noorden van Spanje is het verzamelen van capsules of zoals ze daar zeggen het verzamelen van "Placas De cava" evenzeer of zelfs nog meer beoefent dan in Frankrijk. Men kan bijna elke zondag een "Trobada" (ruilbeurs) bezoeken.
Tijdens onze vakanties proberen we toch altijd een beetje mijn verzameling uit te breiden. In september 2005 waren we in El Masnou, een dorpje die heel dicht bij Barcelona ligt. Spanje heeft ook schuimwijnen, vroeger noemde men ze ook champagne, maar een "appellation d'origine controlée" die dateert van juni 1936 bepaalde dat enkel in een wel afgebakende gebied in Frankrijk men de naam champagne mag gebruiken. Daarom noemt men ze in Spanje nu CAVA (caba uitspreken). Hierbij een foto van de bij ons toch al bekende Cava Freixenet in het dorpje Sant Sadurni D'Annoia.
De capsules kunnen ook verschillende formaten hebben. We benoemen ze met dezelfde naam als de flessen Er zijn er wel niet zoveel Een Quart, (2,6 cm omtrek) Een gewoon formaat (3 cm) Een jeroboam (3,4 cm) Een Mathusalem (4 cm) Zie afbeelding Quart (van het huis Pommery)
Champagneflessen bestaan in heel wat verschillende formaten. Te beginnen bij de "quart" met een inhoud van 18,7 cl "halve" 37,5 cl "fles" 75 cl "Magnum" 1,5 l Jeroboam 3 l "Rehoboam" 4,5 l "Methuselah" 6 l "Salmanazar" 9 l "Balthazar" 12 l "Nebukadnezar 15 l. Alleen de halve, de standaardfles en de Magnum worden op de markt gebracht in de fles waarin het gistingsproces plaatsvond. De kwartfles, de Jeroboam en de nog grotere flessen worden onder druk overgedaan vanuit standaardflessen. De zeer grote worden tegenwoordig nog nauwelijks gemaakt.
Meteen na het afvullen wordt de fles afgesloten met de definitieve champignonvormige champagnekurk waarop men nog een "plaque" bovenop plaatst. De kurk en het metalen schijfje worden op hun beurt vergrendeld door een "Muselet" van ijzerdraad dat op de hals van de fles wordt vastgedraaid. (het grootste deel van deze ijzerdraad wordt vervaardigt in de firma Bekaert uit Zwevegem W.VL) Ten slotte verdwijnt alles onder een stevige folie.
Nu komt dus het moment om het gistbezinksel te verwijderen. Daarom worden de flessen op hun kop, met het topje van de hals door een ijskoud pekelbad gevoerd. Het bezinksel bevriest en het wordt één geheel. Vervolgens verwijdert men de capsule, waarna door de druk van het gevormde koolzuur, het depot als een propje uit de fles schiet. daarop wordt de fles snel bijgevuld en op smaak gebracht met de zogeheten "Liqueur d'expédition": champagne, rietsuiker en soms ook wat cognac. De hoeveelheid suiker bepaalt de zoetheidsgraad van de champagne. Deze gaat van "Brut" naar "Sec" en "Doux".
Als de gistcellen hun werk hebben gedaan kunnen ze niet in de fles achterblijven.het bezinksel moet verwijderd worden. Daarvoor worden de flessen in "Pupitres" gezet. Dat zijn schuinopgestelde stevige houten rekken, met ronde gaten waarin de halzen van de champagneflessen passen. Eerst staan ze horizontaal ,maar met een regelmaat worden ze geschud, gedraaid, getild en een tikkeltje verticaler geplaatst. De bedoeling id dat het bezinksel (depot) naar de hals glijdt. Dat is het werk van de "Remueur" Doch sinds de jaren zeventig heeft men nu metalen manden: "Gyropalettes" . Deze elektrich aangedreven, computergestuurde manden maken om de acht uur een kleine schokkende beweging en gaan vervolgens ook iets verticaler staan.
Vanaf 1 januari na de oogst, staat de wet het afvullen op fles toe. Meestal gebeurt dit pas eind maart.. Vlak vóór de botteling wordt "Liqueur de Tirage" toegevoegd aan de basiswijn. Deze zorgt voor een tweede alcoholische gisting. Nu niet in een tank maar in de met een tijdelijke capsule afgesloten fles. De gisting op de fles is de essentie van de "Méthode Champenoise" . De "Prise De Mousse" , de hernieuwde gisting duurt gewoonlijk zo'n twee weken maar het kan ook drie maanden duren. De wet schrijft een periode van 60 dagen voor. Dat wil zeggen dat elke fles 60 dagen "Sur Lattes" liggen. Anders gezegd: horizontaal. (Speciale Cuvées liggen soms tot 4 jaar sur lattes)
Nadat men uit het sap alle grove droesem liet bezinken wordt deze verwijderd. Het vocht wordt regelrecht naar gistingtanks geleid. Nog slecht enkele champagnehuizen zoals bvb. KRUG, BOLLINGER, SELOSSE en TARLANT laten hun wijnen in eikenhouten vaten gisten. De gisting gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 18 tot 20° en duurt ongeveer 10 dagen. Het is wettelijk toegestaan om al tijdens die eerste gisting suiker toe te voegen. (Chapitaliseren)
Het persen van druiven , onmiddellijk na aankomst,neemt zo'n drie tot vier uur in beslag. Het gebeurt in 2 etappes. De eerste, (de Cuvée) de beste, waarbij de druk enigzins beperkt blijft, mag per 4000 kilo druiven 2050 liter most opleveren. Een tweede (de Taille) zwaardere persing is goed voor nog eens 500 liter.
Hier zien we hoe de druiven in de pers worden gebracht. Dit is een foto van een traditionele pers, die bijna niet meer gebruikt wordt. Er zijn momenteel heel wat modernere champagnepersen in gebruik.
In september worden de druiven met de hand geplukt. Met een soort kniptang worde de trosjes afgeknipt en in mandjes gelegd, daarna brengt men ze samen in bakken die op hun beurt op de tractor geladen worden. Dan is het heel druk in die kleine dorpjes. Tractoren voeren af en aan. De geplukte druiven worden zo vlug mogelijk naar de persen gebracht.
We hebben de afgelopen tien jaar ontelbare keren de Champagnestreek bezocht. Vooral de kleine dorpjes zijn de moeite waard. Hierbij een fotootje van het dorpje CRAMANT. Cramant ligt in de "Cóte Des Blancs" waar we merendeel de Chardonnay druiven vinden. Cóte Des Blancs is één van de drie districten van de Champagnestreek. De andere 2 zijn de "Montagne De Reims" en de "Vallée De La Marne".
En dan begint het grote werk! De eerste in de rij is champagnehuis ABELE HENRI. Prachtige capsules. het zijn als ware kleine miniatuurtjes. Zie foto hiernaast. En zo volgt men verder het alfabet. Van Abelé Henri tot Zimmerlin-Flamant. 267 blz. vol met mooie tot minder mooie capsules, maar ze zijn toch allemaal de moeite waard om tot je verzameling te behoren.
Na de vorige selecties begint het boek met de capsules zonder merk: wij noemen ze "Passe Partouts", de Franse verzamelaars noemen ze weleens de "Génériques". Ze bestaan in een grote verscheidenheid: gewoon in metalen uitvoering, in goudkleur of in rosékleur. daarnaast bestaan ze ook in kleuren: groen, geel, rood, blauw enz. Met diepdruk, vlakdruk of opdruk. De oudere met "encoches" (zie vroegere uitleg) De recente gewoon met plooitjes zoals we de hedendaagse capsules kennen. Er staat enkel CHAMPAGNE op gedrukt, geen merknaam! Hiernaast een goudkleurig exemplaar met diepdruk. Ook wel "estampée en creux" benoemd.
Als derde in rij hebben we de capsules van GLOBE TERRESTRE. (Er staat een kleine afbeelding van een wereldbol in het midden) Ook weer wel of niet gerpersonaliseerd.
Daarnaast krijg je capsules van "LE VIGNERONS" Je hebt ze met een zwarte, blauwe, bordeaux en crème fond. Wel of niet gerpersonaliseerd. Indien wel, dan staat de naam op het randje gedrukt.
Alhoewel ik vandaag heel veel last heb van een banale verkoudheid wil ik jullie toch verder inleiden in het wereldje van de PLAQUOMUSOPHILIE. Moeilijk woord hé, maar zo noemen ze het verzamelen van capsules. Na de capsules van L'AN 2000 hebben we deze van 3ème Millénaire. Je hebt er zonder naam, deze worden gebruikt door huizen die geen eigen capsules gbruiken, het is dus een soort PASSE-PARTOUT. (deze beschrijf ik verder ook nog) Daarnaast heb je er waar wel een huisnaam op prijkt. AUBRY, MARTIN, MARX BARBIER, MOREAU zijn er enkele van. De tekening blijft telkens dezelfde, alleen de naam veranderd. Zie hiernaast een vb. van champagnehuis AUBRY.
Hoe ziet die cataloog er nu van binnen uit? Na een voorwoord en de Index, natuurlijk allemaal in de Franse taal. Nederlandse catalogen bestaan immers niet, komen het eerst de capsules van "L'AN 2000" aan de beurt. Het zijn gepersonaliseerde capsules die als grondkleur wit, zwart, blauw of bordeaux hebben, ofwel een gouden randje hebben (zoals hiernaast afgebeeld) Verschillende champagnehuizen gebruikten deze capsules, natuurlijk telkens met hun eigen naam erop.
De tegenhanger van de vorige catalogus , is deze van Dhr. Olivier Belet. Ikzelf gebruik deze van Dhr. Lambert, anderen deze van Dhr. Belet. Nog anderen bezitten ze allebei. Jammer genoeg maar de quoteringen zijn niet altijd identiek, wat soms voor enige verwarring zorgt bij de verzamelaars. De afbeelding toont u al de nieuwe uitvoering van 2006.
Je vraagt je nu waarschijnlijk af: 8000 verschillende capsules , hoe weet die nu welke ze wel of niet bezit? Natuurlijk, daar bestaan catalogen voor. De meest gekende is deze van Dhr. Claude Lambert. "Répertoire des Plaques de Muselets" zo noemt hij. Op het fotootje zie je deze van het jaar 2004. De capsules worden alfabetisch gerangschikt. Sinds kort staat er een quotering bij vermeld, die is in euro's uitgedrukt. Ik kijk al vol verwachting uit naar de nieuwe uitgave, die verschijnt in maart van dit jaar.
Van mijn handvol capsules die ik van onze eerste trip naar de champagnestreek meebracht, is mijn verzameling ondertussen al uitgegroeid naar ongeveer 8000 verschillende capsules. Ruilen met andere verzamelaars, maar vooral op zoektocht naar de rommelmarkten in de Champagnestreek waren de oorzaak van deze snellegroeiende verzameling. Hoe kan je nu deze capsules bijhouden ? Daarvoor zijn er speciale kaders te verkrijgen. Deze zijn te verkrijgen op onze beurzen en in gespecialiseerde winkels. Je hebt ze in verschillende formaten: voor 96, 192 en voor 384 capsules.
Toen ik begon met capsules te verzamelen, dat was in het jaar 1996, leerde ik een handvol andere verzamelaars kennen uit de regio West-Vlaanderen. We waren allemaal evenveel bezeten van deze rage. We organiseerden bijeenkomstjes in om te kunnen ruilen. Dit was in het begin allemaal heel kleinschalig. Maar stilaan kwam er meer en meer belangstelling. De kosten om uitnodigingen te versturen liepen telkens hoger op. Dan besloot ik maar om een club op te richten. En met het lidgeld de uitnodigingen te bekostigen. Dat was in december 1998. "CHAMCAP-club" zo was de naam. Onze eerste officiéle bijeenkomst was in de kasteelkelder van het kasteel te Ingelmunster. Het was meteen een groot succes en sindsdien is de club uitgegroeid tot een Feitelijke Vereniging. Ledenbestand gaat boven de 500 leden. In het jaar 2001 lieten we een capsule ontwerpen om als eindejaarsgeschenk te kunnen geven aan onze leden. Mijn zoon ontwierp het tekeningetje, Sparflex uit Epernay maakte de capsule en champagnehuis Richard-Dhondt zorgde voor de champagne. De capsule verscheen in 4 kleuren: blauw, roze, grijs en rood.
Vroeger waren er de capsules "à encoches" Op de plaats waar het ijzerdraadje kwam was een uitsnijding. Later, na 1960 maakte men gewoon een plooitje in de capsule. Zoals hierbij afgebeeld.
Vóór 1940 werden capsules "a Languette" gebruikt. Dit waren capsules met een lipje eraan. Ziehier zo eentje van huis POL ROGER. Deze capsules hebben een hele hoge waarde. Dez van het jaar 1919 heeft momenteel een waarde van 110 euro, de duurste, deze van het jaar 1923 heeft een waarde van 2200 euro.
Vóór het einde van de XVII ste eeuw werden de flessen afgesloten met een stukje hout die in een linnen doekje gewikkeld was, ze werden op hun plaats gehouden met een koordje.
Daarna gebruikte men kurk, de arbeiders sloegen met een soort houten bat of hamer de kurk in de flessenhals. Vanaf 1827 komen er machines op de markt om de kurk in de hals te brengen, maar het duurt tot midden de eeuw vooraleer deze machines efficient werken. Om de kurk op zijn plaats te houden gebruikte men touw van hennep. Doch deze touwtjes konden niet altijd de druk uit de fles weerstaan, menig kostbaar vocht ging op deaze manier verloren. Later kwam het ijzeren draadje die wel de druk weerstond.
In 1844 kwam Adolphe Jacqsuesson met het metalen plaatje met ijzerdraadje op de proppen. In den beginne waren de plaatjes niet bedrukt, pas later kwam het woord CHAMPAGNE erop, en pas veel later begreep men dat dit kleine ding heel wat informatie en reclame voor het produkt kon tonen. Op deze van grote champagnehuizen, verscheen de naam en de gemeente. Pas later volgden de kleinere huizen.
Ongeveer een tiental jaren geleden gingen we een paar dagen naar de Champagnestreek. Een vriend van mijn broer vroeg of we voor hem champagnecapsulekes wilden meebrengen. Telkens we een restaurant of champagnekelder bezochten hielden we onze belofte en vroegen naar de kleine hebbedingetjes. Op het eind van ons verblijf hadden we toch zo'n twintigtal verschillende capsules bijeenverzameld. Geheel verwonderd over die leuke metalen plaatjes werden we meteen zelf geboeid om ze bij te houden. Bij onze thuiskomst gaven we de vriend de dubbele maar de enkelingen hielden we voor onszelf. Wie kon toen ooit denken dat dit mijn hele levenswijze zo een beetje zou veranderen. Hierbij enkele van mijn eerste aanwinsten, niets bijzonders maar toen was ik er heel blij mee.
Beste Bloggers, Dit is mijn eerste stap om mijn eigen blog aan te maken. Over mijn grootste hobby: het verzamelen van champagne en schuimwijncapsules, zou ik graag alles aan jullie willen tonen en vertellen. Het wordt vast een leuk en boeiend onderwerp. Sprankelende groetjes Bertine
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!