Foto

Kijk ook even op www.chamcap.be
naar de Belgische capsules !


Ruilbeurzen CHAMCAP-club 2019
Zondag van 10 tot 16uur

10 februari Begonia
9840 De Pinte

14 april Carina
8340 Moerkerke

16 juni REO Veiling
8800 Rueselare 

25 augustus REO Veiling
8800 Roeselare 

20 oktober Begonia
9840 De Pinte

8 december OC Troubadour
8501 Bissegem

Op één van de Chamcap-beurzen.
Foto

Samen ruilen met vriendin Rozanne.

Foto
In het KLOKHOF te Kortrijk
Samen op de foto met J.Pierre Rodde, verzamelaar van capsules
uit Gretz (Fr.)
Foto
Logo voor de CHAMCAP-briefwisseling
Alle schuimwijn en champagnecapsules zijn bij mij welkom
Inhoud blog
  • Dehu Louis
  • Delouvin Moreau
  • Du Mont-Hauban
  • Rouyer Philippe
  • Déhu Louis
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

     

    Zoeken in blog

    Cavacham
    alles over capsules verzamelen
    09-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een capsule van  Freixenet

    09-02-2006 om 19:39 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cava Freixenet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens onze vakanties proberen we toch altijd een beetje mijn verzameling uit te breiden.
    In september 2005 waren we in El Masnou, een dorpje die heel dicht bij Barcelona ligt. Spanje heeft ook schuimwijnen, vroeger noemde men ze ook champagne, maar een "appellation d'origine controlée" die dateert van juni 1936 bepaalde dat enkel in een wel afgebakende gebied in Frankrijk men de naam champagne mag gebruiken. Daarom noemt men ze in Spanje nu CAVA (caba uitspreken).
    Hierbij een foto van de bij ons toch al bekende Cava Freixenet in het dorpje Sant Sadurni D'Annoia.

    09-02-2006 om 11:02 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet enkel champagne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bezoek aan de Cava Codorniu

    09-02-2006 om 10:48 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Formaten van capsules
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De capsules kunnen ook verschillende formaten hebben.
    We benoemen ze met dezelfde naam als de flessen
    Er zijn er wel niet zoveel
    Een Quart, (2,6 cm omtrek)
    Een gewoon formaat (3 cm)
    Een jeroboam (3,4 cm)
    Een Mathusalem (4 cm)
    Zie afbeelding Quart (van het huis Pommery)

    09-02-2006 om 10:42 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroboam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jeroboam capsule van het champagnehuis Gosset

    09-02-2006 om 10:42 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillende formaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Champagneflessen bestaan in heel wat verschillende formaten.
    Te beginnen bij de
    "quart" met een inhoud van 18,7 cl
    "halve" 37,5 cl
    "fles" 75 cl
    "Magnum" 1,5 l
    Jeroboam 3 l
    "Rehoboam" 4,5 l
    "Methuselah" 6 l
    "Salmanazar" 9 l
    "Balthazar" 12 l
    "Nebukadnezar 15 l.
    Alleen de halve, de standaardfles en de Magnum worden op de markt gebracht in de fles waarin het gistingsproces plaatsvond. De kwartfles, de Jeroboam en de nog grotere flessen worden onder druk overgedaan vanuit standaardflessen. De zeer grote worden tegenwoordig nog nauwelijks gemaakt.

    08-02-2006 om 17:55 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Definitieve afsluiting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Meteen na het afvullen wordt de fles afgesloten met de definitieve champignonvormige champagnekurk waarop men nog een "plaque" bovenop plaatst.
    De kurk en het metalen schijfje worden op hun beurt vergrendeld door een "Muselet" van ijzerdraad dat op de hals van de fles wordt vastgedraaid. (het grootste deel van deze ijzerdraad wordt vervaardigt in de firma Bekaert uit Zwevegem W.VL)
    Ten slotte verdwijnt alles onder een stevige folie.

    08-02-2006 om 17:36 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dégorgement
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu komt dus het moment om het gistbezinksel te verwijderen.
    Daarom worden de flessen op hun kop, met het topje van de hals door een ijskoud pekelbad gevoerd. Het bezinksel bevriest en het wordt één geheel.
    Vervolgens verwijdert men de capsule, waarna door de druk van het gevormde koolzuur, het depot als een propje uit de fles schiet.
    daarop wordt de fles snel bijgevuld en op smaak gebracht met de zogeheten "Liqueur d'expédition": champagne, rietsuiker en soms ook wat cognac.
    De hoeveelheid suiker bepaalt de zoetheidsgraad van de champagne.
    Deze gaat van "Brut" naar "Sec" en "Doux".

    08-02-2006 om 17:30 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Remuage
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als de gistcellen hun werk hebben gedaan kunnen ze niet in de fles achterblijven.het bezinksel moet verwijderd worden. Daarvoor worden de flessen in "Pupitres" gezet. Dat zijn schuinopgestelde stevige houten rekken, met ronde gaten waarin de halzen van de champagneflessen passen.
    Eerst staan ze horizontaal ,maar met een regelmaat worden ze geschud, gedraaid, getild en een tikkeltje verticaler geplaatst.
    De bedoeling id dat het bezinksel (depot) naar de hals glijdt.
    Dat is het werk van de "Remueur"
    Doch sinds de jaren zeventig heeft men nu metalen manden: "Gyropalettes" . Deze elektrich aangedreven, computergestuurde manden maken om de acht uur een kleine schokkende beweging en gaan vervolgens ook iets verticaler staan.

    08-02-2006 om 17:18 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Méthode Champenoise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf 1 januari na de oogst, staat de wet het afvullen op fles toe.
    Meestal gebeurt dit pas eind maart..
    Vlak vóór de botteling wordt "Liqueur de Tirage" toegevoegd aan de basiswijn. Deze zorgt voor een tweede alcoholische gisting. Nu niet in een tank maar in de met een tijdelijke capsule afgesloten fles. De gisting op de fles is de essentie van de "Méthode Champenoise" .
     De "Prise De Mousse" , de hernieuwde gisting duurt gewoonlijk zo'n twee weken maar het kan ook drie maanden duren.
    De wet schrijft een periode van 60 dagen voor. Dat wil zeggen dat elke fles 60 dagen "Sur Lattes" liggen. Anders gezegd: horizontaal.
    (Speciale Cuvées liggen soms tot 4 jaar sur lattes)

    08-02-2006 om 17:01 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Cuves
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nadat  men uit het sap alle grove droesem liet bezinken wordt deze verwijderd. Het vocht wordt regelrecht naar gistingtanks geleid.
    Nog slecht enkele champagnehuizen zoals bvb. KRUG, BOLLINGER, SELOSSE en TARLANT laten hun wijnen in eikenhouten vaten gisten.
    De gisting gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 18 tot 20° en duurt ongeveer 10 dagen.
    Het is wettelijk toegestaan om al tijdens die eerste gisting suiker toe te voegen. (Chapitaliseren)

    08-02-2006 om 16:45 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker vocht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het persen van druiven , onmiddellijk na aankomst,neemt zo'n drie tot vier uur in beslag. Het gebeurt in 2 etappes. De eerste, (de Cuvée) de beste, waarbij de druk enigzins beperkt blijft, mag per 4000 kilo druiven 2050 liter most opleveren.
    Een tweede (de Taille) zwaardere persing is goed voor nog eens 500 liter.

    08-02-2006 om 16:18 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Pers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zien we hoe de druiven in de pers worden gebracht.
    Dit is een foto van een traditionele pers, die bijna niet meer gebruikt wordt. Er zijn momenteel heel wat modernere champagnepersen in gebruik. 

    08-02-2006 om 16:11 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 soorten druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Drie rassen druiven liggen aan de basis van de heerlijke champagne: De Chardonnay, Pinot Noir en de Pinot Meunier.

    08-02-2006 om 16:01 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vendanges in de Champagnestreek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In september worden de druiven met de hand geplukt.
    Met een soort kniptang worde de trosjes afgeknipt en in mandjes gelegd, daarna brengt men ze samen in bakken die op hun beurt op de tractor geladen worden.
    Dan is het heel druk in die kleine dorpjes. Tractoren voeren af en aan.
    De geplukte druiven worden zo vlug mogelijk naar de persen gebracht.

    08-02-2006 om 15:54 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstappen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben de afgelopen tien jaar ontelbare keren de Champagnestreek bezocht. Vooral de kleine dorpjes zijn de moeite waard.
    Hierbij een fotootje van het dorpje CRAMANT.
    Cramant ligt in de "Cóte Des Blancs" waar we merendeel de Chardonnay druiven vinden.  
    Cóte Des Blancs is één van de drie districten van de Champagnestreek.
    De andere 2 zijn de "Montagne De Reims" en de "Vallée De La Marne".



    08-02-2006 om 15:10 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het grote werk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En dan begint het grote werk!
    De eerste in de rij is champagnehuis ABELE HENRI.
    Prachtige capsules. het zijn als ware kleine miniatuurtjes.
    Zie foto hiernaast.
    En zo volgt men verder het alfabet. 
    Van Abelé Henri tot Zimmerlin-Flamant. 267 blz. vol met mooie tot minder mooie capsules, maar ze zijn toch allemaal de moeite waard om tot je verzameling te behoren. 

    08-02-2006 om 12:39 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Passe Partouts
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na de vorige selecties begint het boek met de capsules zonder merk: wij noemen ze "Passe Partouts", de Franse verzamelaars noemen ze weleens de "Génériques".
    Ze bestaan in een grote verscheidenheid: gewoon in metalen uitvoering, in goudkleur of in rosékleur. daarnaast bestaan ze ook in kleuren: groen, geel, rood, blauw enz.
    Met diepdruk, vlakdruk of opdruk.
    De oudere met "encoches" (zie vroegere uitleg)
    De recente gewoon met plooitjes zoals we de hedendaagse capsules kennen.
    Er staat enkel CHAMPAGNE op gedrukt, geen merknaam!
    Hiernaast een goudkleurig exemplaar met diepdruk.
    Ook wel "estampée en creux" benoemd.

    08-02-2006 om 12:24 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Globe Terrestre
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als derde in rij hebben we de capsules van GLOBE TERRESTRE.
    (Er staat een kleine afbeelding van een wereldbol in het midden)
    Ook weer wel of niet gerpersonaliseerd.

    08-02-2006 om 10:53 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les Champagnes De Vignerons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Daarnaast krijg je capsules van "LE VIGNERONS"
    Je hebt ze met een zwarte, blauwe, bordeaux en crème fond.
    Wel of niet gerpersonaliseerd. Indien wel, dan staat de naam op het randje gedrukt.

    08-02-2006 om 10:52 geschreven door Bertine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Foto

    Wijngaarden van Veuve Clicquot.

    Chamcap-club Ruilbeurzen
    in 2019 tijdens de week

    van 14u tot 18u.

    maandag 7 januari
    De Treffer 8790 Waregem


    maandag 6 mei
    O.C Troubadour 8501 Bissegem

    donderdag 12 september
    Ter Velde 8211 Aartrijke


    BUSREIS;zondag 1 september St.Imoges


    Alle schuimwijn en champagnecapsules zijn bij mij welkom.
    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 11--0001



    Het geluid van klinkende glaasjes
    brengt ons wat dichter bij elkaar.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Schrijf je mij een berichtje ? : gelieve dan graag je eigen mail, adres of telefoonnummer bij te voegen aub.



    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!