Het champagnehuis dat gelegen is in Vertus kent nog steeds een verdere groei dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van deze kranige vrouw. Caroline gaat zeker de beroemde champagneweduwen à la Veuve Cliquot achterna.
Ze is nog steeds haar geboorteland Belgë niet vergeten en bezoekt nog regelmatig haar zus die in Doornik woont, maar haar hart ligt in de champagnestreek, bij haar bedrijf en haar drie fantastische zonen.
Hiernaast éen van de drie capsules die op de flessen prijkte van hun "Cuvée 2000"
Van de Belgische ambassadeur in Frankrijk ontving Caroline in het jaar 2000 het ereteken van officier van de kroonorde, voor haar verdiensten als Belgische in het buitenland.
Hiernaast een zeer mooie capsule waarop een tekening van een danspaartje afgebeeld staat.
Daarnaast ontwierp zij voor een bepaalde fles een verpakking die meteen ook als ijsemmer kon dienen. Zij heeft het bedrijf ook verder uitgebreid, van 140 hectaren eigen wijngaarden naar 160 hectaren. De verkoop steeg van drie miljoen flessen per jaar in 1989 naar meer dan zes miljoen flessen nu. Eén tiende daarvan gaat naar België.
Het was waar dat alles niet van een leien dakje liep, maar Caroline beet door. Ze nam het roer in handen en dat deed ze met flair: in 1994 behaalde ze als eerste in de champagne-sector het ISO 9002 nummer !
Ondertussen werden regelmatig nieuwe capsules gebruikt waarvan hiernaast een afbeelding.
In 1991, toen de jongste zoon pas vier was ,sloeg het noodlot toe en stierf haar man. Caroline kende niets van het leiden van zo'n zaak maar ze bleef niet bij de pakken zitten, leerde alle knepen van het vak en nam de taak van haar overleden man over. Hiernaast de capsule die bestaat in vier verschillende uitgaves: twee blauwe , een rode en een gouden kleur
Ik ben nog steeds bij de letter "D" aan het invullen, het zijn er ook heel wat hé. Champagnehuis DUVAL-LEROY wil ik even nader belichten. Caroline Nillens , geboren in Ukkel, ja een Belgische, leerde Jean-Charles Duval kennen op een meeting van de Rotaryclub. Ze was toen vijftien. Maar pas nadat ze beiden een eerste huwelijk achter de rug hadden trouwden ze toen Carol 27 was. Ze kregen samen drie zonen.
Zoals ik eerder al vertelde ben ik begonnen aan het invullen van mijn nieuwe catalogus. Vandaag ben ik reeds aan de letter "D" gekomen. Bij de "D" horen daar natuurlijk de capsules bij van het champagnehuis De Castellane. Ieder jaar brengt dit huis een collectiedoosje op de markt. Hierbij een afbeelding van het laatste verschenen doosje.
Dit zijn ze dan: de nieuwe capsules van het champagnehuis Milan. De goudkleurige is een "Estampée en creux" capsule. De letters zijn gevormd door een diepdruk. Er staat geen tekst op de rand.
De twee andere zijn gewone druk: een zwarte met gouden letters en een zwarte met metaalkleurige letters. Ik vind ze wel geslaagd, en moderner van vormgeving.
Elk jaar, in september, stellen de familie Milan hun deuren open om deel te nemen aan een dagje "Vendanges". Van 's morgens vroeg tot in de late namiddag, betrekken ze je in het werk op en rond de wijngaard. Van de "Petit Déjeuner" op de houten banken, naar de wijngaarden voor de pluk van de druiven, het verzamelen van de trossen in kuipen, het vervoeren naar de hangars en het persen van de druiven, het proeven van de eerste persing enz. je maakt het allemaal van dichtbij mee. Daarna volgt nog een dégustatie van hun champagnes. het is werkleijk de moeite waard om het eens mee te maken. Hiernaast een foto van het champagnehuis. Daarnaast Henry-Paul en zijn zoon Jean-Charles.
Nadien werden dit soort capsules gebruikt. Er waren ook deze keer meerdere kleuren van dezelfde capsule. (5) Een witte met zwarte opdruk, een zwarte, een bruine, een groene en een witte met goudkleurige opdruk.
Champagnehuis Jean Milan is gesticht in 1864 in het hartje van de Côte des Blancs: Oger. Liliane, Henry-Paul en hun kinderen Caroline en Jean-Charles die reeds de vierde generatie wijnbouwers zijn bieden een heel lekkere champagne aan. Ze is enkel en alleen gemaakt van de Chardonnay druiven. Hiernaast de eerste gepersonnaliseerde capsules van het huis Milan. Er waren drie verschillende uitvoeringen: een witte een zwarte en een goudkleurige. Momenteel worden ze niet meer gebruikt
Vandaag ruilde ik capsules met mevrouw Ann Lecot van Hostellerie t' KlOKHOF te Kortrijk. Drie splinternieuwe capsules van champagnehuis Jean Milan uit Oger (Côte Blancs) ! Ik heb nog geen afbeelding van deze capsules maar ik kan jullie wel de capsules tonen die in 't Klokhof op hun huischampagne prijkt, De champagne zelf is van Jean Milan. De vier capsules tonen tekeningen van de Vlaamse kunstenaar Vermeersch.
Naast een verzameling capsules bezit ik ook heel wat etiketten van champagne. Ik sorteer ze ook alfabetisch. Op het champagneetiket moeten er volgende gegevens terug te vinden zijn: -De Herkomstbenaming: CHAMPAGNE (in hoofdletters). Appellation d'Origine Controlée (AOC) ziet men niet op het etiket ! -De referenties van de wijnmaker: naam, voornaam van de wijnmaker,juridische firmanaam, de merknaam of naam van de cuvée. -Het suikergehalte of het TYPE. Kwaliteit van de champagne: Extra Brut, Brut, Extra-sec, Demi-sec, Sec en Doux -Inhoudsmaat in mi, cl, of liter uitgedrukt. -Alcoholgehalte: min. 10%, max. 13% vol. alcohol. voorafgegaan door de afkorting: N.M, R.M, C.M.... -France -Indien het over een millésime gaat: het jaartal.
Al verscheidene keren bezochten we het champagnehuis Mignon. We werden er telkens heel hartelijk ontvangen. Mevrouw Mignon zorgt er niet alleen voor een heerlijk glaasje maar ook voor een leuke rondleiding op hun domein.