Foliumzuur is een belangrijke B-vitamine, die een rol speelt bij de aanmaak van DNA. Ons lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan, maar is voor deze vitamine afhankelijk van de voeding. Om er dagelijks voldoende van binnen te krijgen zouden we veel meer groente en fruit moeten eten, zoals citrusvruchten, broccoli of spruitjes. Foliumzuur als voedingssupplement mag ook. De laatste ontwikkeling: foliumzuur in een huidtherapeutische dagcrème.
Foliumzuur is een belangrijke B-vitamine, die een rol speelt bij de aanmaak van DNA. Ons lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan, maar is voor deze vitamine afhankelijk van de voeding. Om er dagelijks voldoende van binnen te krijgen zouden we veel meer groente en fruit moeten eten, zoals citrusvruchten, broccoli of spruitjes. Foliumzuur als voedingssupplement mag ook. De laatste ontwikkeling: foliumzuur in een huidtherapeutische dagcrème. Foliumzuur komt in de meeste voedingsmiddelen voor, maar vooral in volkoren producten, groente en fruit. Deze B-vitamine speelt een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van DNA. Dit zijn de moleculen waarin erfelijke eigenschappen van onze lichaamscellen worden bewaard. Het ministerie adviseert niet voor niets vrouwen die zwanger zijn, of dat willen worden, dagelijks 400 microgram foliumzuur als voedingssupplement in te nemen. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Gezonde bloedvaten
Maar foliumzuur doet nog meer. Zoals het gezond houden van de bloedvaten. Mensen met een hoog risico op aderverkalking zouden dit risico mogelijk kunnen verkleinen door extra foliumzuur en vitamine B6 te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het homocysteïnegehalte in het bloed hierdoor daalt. En dat is gunstig, want de kans op hart- en vaatziekten wordt waarschijnlijk verkleind door lagere gehaltes homocysteïne. Momenteel lopen er wereldwijd nog verschillende onderzoeken die een definitief antwoord op die vraag moeten geven. Er zijn dus sterke aanwijzingen dat foliumzuur een beschermende rol speelt bij hart- en vaatziekten.
Foliumzuur en huid
Een tekort aan foliumzuur uit zich eveneens op de huid. Een tekort aan foliumzuur is eveneens aangetoond in personen die werden blootgesteld aan UV licht (Science 1978; 201: 625-626). Nu is van intens zonlicht (d.w.z. UV licht) bekend dat het tot allerlei huidbeschadigingen leidt. Foliumzuur wordt echter geacht om met behulp van speciale DNA-reparatie-enzymen zulke huidschade te herstellen en de aanmaak van gezonde huidcellen te stimuleren. Bij een tekort aan foliumzuur in de huid vindt deze reparatie slechter en langzamer plaats.
Normale voeding
Foliumzuur halen we zoals gezegd uit onze voeding. Waarom zouden we extra foliumzuur innemen, als we er al dagelijks wat van binnenkrijgen?, vraag je je af. Een normale voeding bevat tussen de 200 tot 300 microgram foliumzuur en dat is eigenlijk te weinig. Het foliumzuurgehalte in het lichaam kan worden verhoogd door veel foliumzuur rijke voedingsmiddelen te eten. In de praktijk betekent dat, dat iemand naast een normale voeding, zo'n xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />350 gram broccoli, spruitjes, boontjes of erwtjes, 1 stuk citrusfruit en 1 glas sinasappelsap extra moet eten. Dit levert dan 350 microgram extra foliumzuur op. Met een supplement van 250 microgram foliumzuur bereik je hetzelfde effect. Natuurlijk foliumzuur in voeding wordt namelijk veel minder goed opgenomen dan 'synthetisch' foliumzuur uit een supplement of verrijkte voeding.
Om het foliumzuurgehalte in het lichaam te verhogen zou je, naast een normale voeding, zo'n 350 gram broccoli, spruitjes, boontjes of erwtjes en een stuk citrusfruit en een glas sinaasappelsap extra moeten nuttigen.
|